Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
obelix

Distanceri Off

Recommended Posts

e ljudi baš ste detaljni do bola - meni na kraju ništa nije jasno ???

ajmo ovako, ako nabavim felne 15" 4x100 - šta mi treba ( šta je neophpdno) da bi to dobro leglo bez problema na Puntić ??

gume bi verovatno bile 195/65 R15, dakle ne zanima me estetika već funkcionalnost - šta šteti trapu itd...

Edited by KGB

KGB - Puntu na 15 cola idu gume 195/50. Znaci profil 50 je najveci koji bi trebalo da stavis.Nikako /65 kako si

napisao! Stavljanjem veceg profila povecavas obim tocka,a samom tim pored toga sto ce ti kilometar sat pokazivati

manje nego sto stvarno ides imaces i vece opterecinje motora i izgupiti na ubrzanju.Ovo je proverena stvar.

Povecavanjem obima tocka gubi se ubrzanje,a dobija na maksimalnoj brzini,a smanjenjem obima dobijas na ubrzanju

ali se maksimalna brzina smanjuje.Guma 195/65 je za celih 10% veca u obimu neko 195/50, a visa 15mm.

Mozes staviti felnu 4x100 na rupe 4x98 ali ti trebaju plivajuci srafovi,srafovi sa konusnom sajbnom.Znam mnoge koji

to rade i sa obicnim konusnim srafovima ali pitanje koliko je to pametno zato sto u tom slucaju konisna povrsina srafa

ne naleze celom svojom povrsinom na felnu i usled toga se u samom srafu javljaju neke dodatne sile normalne na

njegovu osu.

KGB - Puntu na 15 cola idu gume 195/50. Znaci profil 50 je najveci koji bi trebalo da stavis.Nikako /65 kako si

napisao!

ako cemo vec da idemo tom pricom:

na Puntove 15" idu fabricki 185/65, ili 195/45 alternativno i retko. edit: 185/55, a ne /65. Moja greska.

sa 195/50 nikad nije izlazio iz fabrike. To kod nas narod stavlja jer je to daleko cesci i jeftiniji profil od gore navedenih.

A koliko se razlikuju precnici, to nije tesko utvrditi.

Edited by Punto Abarth

Malo smo skrenuli sa teme ali cu ipak reci jos ovo posto misli da ce nekom sigurno biti od koristi.

U tehnickom uputstvu za verziju 1.2 8v pise:

Standardi pneumatik 165/70R14 (ili 155/80R13 potpuno je isto).

Adekvatne zamene (ovo ne pise,ja sam racunao):

- 185/60R14 sa razlika od -1.53%

- 185/55R15 sa razlika od -0.36%

- 195/50R15 sa razlika od -1.81%

- 195/55R15 sa razlika od 1.52%

- 195/45R15 sa razlika od -5.13%

- 205/45R15 sa razlika od -3.6%

- 185/65R15 sa razlikom od 5.95%

Vidimo da je standardnom pneumatiku najpribliznija guma 185/55R15.

Razlika se odnose na obim tocka.Ako imamo recimo 5% ono dovodo do toga da na 100km/h koliko nam pokazuje sat mi idemo 105km/h.Kod razlike sa predznakom minus (-) imamo da nam sat pokazije vise neko sto idemo za taj procenat.

da ne dužimo- guma dimenzija 195/65 R15 nije baš najsrećnije rešenje, bolje bi bile 195/50 ??

http://www.mojauto.rs/polovni-auto/426091 - jel moguće da je ovo cena za sve 4 nove ili je cena po kom ?? :whistle:

za sada imam dve opcije:

1rJFW0.jpg9BPvA.jpg

1. 70eur + plivajući šrafovi + gume 2. 150eur sve komplet 4x98 koje vam se čine bolje i naravno izdžljivije ??? :sofa:

:cheers::cool:

Sa kojeg Fiata su ove sa prve slike? Imam ponudu za te 15" kao zimske

Ne ove na linku nego prva slika - zove se 15 fiat.jpg

Ako su sa Opela onda su 4x100

pa i jesu 4x100 sa Opela !!! zato i pitam u gornjim postovima šta mi treba za njih -plivajući šrafovi ??? ili još i distanci ???

Pa kako jbm mu meni ovaj covjek rekao da su sa Fiata 100% i da je 4x98. Kad sam vidio tvoj naziv slike bio sam siguran da ih uzimam

EDIT: da li na felgi postoji neki natpis sa kojeg mogu da desifrujem koji je raspon sarafa?

Edited by FIAT driver

Uglavnom na felni unutra piše ofset i jotaža, retko kada piše promer rupa. Izmeri šublerom, tako ti je najjednostavnije i najsigurnije ;)

P.S. Ove prve mi liče na felne sa Punta Mk1?!

Kad vec pricate za felne imam ja ove BBS za prodaju sa zimskim gumama 185/55R15 ako je neko zainteresovan. One su 4x100mm ali bi uz njih dobili i plivajuce srafove.Za cenu nemam pojma.Neka bude bas stvar dogovora.

1tST3S.jpg

ne razumem u cemu je problem sa onim 14? to je cena za sve 4 turske 14ice

pa nije OZ da kosta 90e po komadu

pa navodno te 14" nisu Turske već Japanske i cena je po komadu !!! :wallbash: :wallbash: nije problem ništa osim keša ...

@vuk- aj ti si iskusan felgaš - osim offseta ima li još problema za montiranje 195/65 R15 na normalnog (nespuštenog) Punta :whistle:

ima jotaza ali sa tim ne bi trebalo da imas problema posto su shiroke felne ultra retke kod nas

e sad 195/65 je OGROMNA guma i moze da se desi da kaci i na fabrickoj visini pozadi

pa ima kolega sa foruma povoljno, a imam poverenja da su gume ok - a kod polovnjaka je to najbitnije...

Haha evo sta da kazem, trazio sam felge za zimu 15" a kupio sam 17" :lol:

Naravno to su felge sa Stila Abarth :whistle:

Ove felge 16" sto trenutno imam ce na prodaju a zimske se jos uvijek traze. KGB da li si siguran da su ovo felge sa Opela i da su 4x100

100% zato sam i odustao od nabavke tih jer plivajući šrafovi izađu min 40 eur pa gume, skupa to igranka ...