Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Recommended Posts

Da, prvo su pričali kako mora da se potpiše kad se preuzima taj obrazac, a sada ga dele kome god...

Meni je isticala registracija 07.12., dali su mi taj obrazac, ali su stvarno i tražili da potpišem da sam ga preuzeo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi smo u prethodna 3-4 broja Ekonom:east magazina delili obrasce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja svratio u Dunav, overili na poledjini polise da su mi dali. Mislim glupost. Komsija uzeo u agenciji za registraciju 2 komada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U temi o mom udesu, naceli smo temu o Evropskom izveštaju o saobraćajnoj nezgodi, pa sam mislio da je bolje da to nastavimo ovde, kako bi bilo logicno dokumentovano i lako za kasnije nalazenje.

znam samo da je pricano da taj euro obrazac nije bas nesto slavan i kao da vazi do 500e ali da priznaju samo do 200e,ne drzi me za rec tako sam procitao
Ja sam cuo da vazi za stete do 100000 din
Sto se stete i obrasca tice,bilo bi bas bezveze da ima neko ogranicenje,sto se tice novcane naknade,a opet i ja sam negde cuo da on sluzi samo za manje udarce i manje vrednost stete-ali ne znam tacnu definiciju koliko je to novca.

Kapiram da bi,ako vec ima neku ogranicenu sifru,da to i trebalo da pise negde na tom obrascu,pa da covek u slucaju vece stete to i zna i da li mu on pokriva troskove ili treba da zove policiju,mada logicno je da i ako euro obrazac ne pokriva tvoju stetu,mozes da ga odneses u policiju kao vazeci dokument,da oni to odrade po starom sistemu,kako bi ti kao osteceni mogao sve da naplatis,jer na obrascu imas i njene podatke,sa zapisnikom sta se desilo i njenim potpisom.

Logicno bi bi bilo da ima neka alternativa,za vece stete,u kojima se zakonski moze upotrebiti taj obrazac-jer u protivnom cemu sve to.

kako ce se sad resiti kazna za tu zenu?ona ce opet to isto uraditi!

koliko sam video u emisiji SAT niko nema adekvatan odgovor za takve situacije.

Ja sam čuo nažalost da taj obrazac ima veze sa visinom štete.

Licitiraju se razne cifre.

Ispadne da je najbolje bilo da si zvao policiju. Tad bi gospođa dobila dosta bodova, kako vozi bolje da nema dozvolu.

U svakom slucaju, preporucujem drugima - ukoliko niste krivi, zovite policiju, yebes ovaj shugavi formular.
Svrha evropskog izvetsja je da ne zoves Policiju za svako cukanje. Zato je i ogranicena odsteta koju mozes dobiti tim putem. Bilo je predlozeno 1000e, kao u normalnim zemljama, medjutim onda je smanjeno na 500e. Da li si islikao sve pre nego sto ste pomerili automobile?I nije besmisleno zvati pandure na uvidjaj, jer ako je gospodja prihvatila krivicu, pandurski zapisnik za njenim priznanjem je 100% sigurno da ces dobiti obestecenje - ovako ces provesti par nesanih noci ;)
A bas lepo od njih sto svako ima drugaciju cifru, sto to nigde zvanicno nije objavljeno i sto ljudi nemaju pojma o tome. A pretili su kaznama za one koji nemaju obrazac.
Pusti ti te prasinare sta pricaju, debili nemaju pojma da ih malo bolje protreses, ne znaju novi zakon uopste. 100% proveren info koji je 100 000 puta pominjan u svim zivim medijima - evropski obrazac za nakhnadu stete pokriva stete do 500e. Kurs ne mogu oni da izracunaju nego racuna Narodna Banka Srbije na dan nastanka stete. To sto glupanderi moraju da zaokruzuju cifre da bi dosli do racunice to je njihov problem. Ovo tvrdim jer kada je to sve krenulo pricao sam sa covekom(ne bih spominjao cin, rang itd, ali jako dobro zna o cemu prica) i dao je sledecu preporuku - ako je na oko steta blizu 500e ili manje - ne treba zvati patrolu, ako ti se iole ucini da steta prelazi taj iznos, odmah zvati patrolu i cao.

Iz 1001 primera se vidi da policija koja treba da sprovodi novi ZOBS - nema veze sa zivotom. I zbog toga imaju nenormalnih problema. Pre nedelju/dve/tri, gradonacelnik NS-a je kopirao novi ZOBS u ne znam ni ja koliko primeraka i podelio vodecim strukturama u gradu, ukljucujuci i policiju da se upoznaju sa novim zakonom?!

ako je verovati redakciji novina Sat plus,treba zvati pandure jer zakon o osiguranju kaze da je mala steta do 500 evra i mup tvrdi da je to cifra do 200.000 dinara...pritom to je ukupna cifra nacinjena na svim vozilima...ako insistiras da sam pravis izvestaj obavezno pre nego sto pomerite vozila slikas iz vise uglova i izdaleka kako bi se videlo lice mesta,fotografisi sva ostecenja na oba vozila i ako mozes uzmi podatke od nekog svedoka...inace sad se izlazak policije placa ali ako nisi kriv to ce platiti osiguravajuca kuca krivca... inace ima i dobrih strana ovog izvestaja jer mozes i sam da slupas auto a da prijavis kao nezgodu u kojoj nisi kriv i tako naplatis svoju nepaznju ili sta vec...mozes i izbeci kaznene poene ali ti to sve zavisi od dogovora sa onim koga si ( ne daj Boze) udario...
Bio u osiguranju, trazili su da se oba vozila dovezu na lice mesta kako bi se izvrsila rekonstrukcija dogadjaja, a ako neko vozilo nije u voznom stanju, potrebno je da oba vozila budu bar na istom mestu.

Inace, koliko sam ja uspeo da saznam, maksimalna cifra je 200.000 dinara, ali za ukupnu stetu na oba vozila.

Pozovi ti inspekciju za osiguranje, kakva bre rekonstrukcija pa čemu koji ku*ac služi taj Evropski obrazac?!? Na njemu je sve već ''rekonstruisano'' :wacko:

Što se tiče iznosa koji se ovde spominju. Obe navedene cifre imaju smisao :) 500eur je cifra do koje osiguranje treba da pokriva Evropski obrazac tj. konkretno ako je na Vilijevom Puntu šteta DO 500eur onda se može popuniti EO i svako svojoj kući da ide. Ako je preko toga, onda je potreban policijski zapisnik.

Cifra od 200 000rsd se pominje u ZOBSu i to u smislu da su vozači DUŽNI da pomere svoja vozila sa ulice tako da ne ometaju saobraća (bez obzira da li ga objektivno zaista ometaju) ukoliko sveukupna šteta nije veća od 200 000rsd ;)

Dakle, Vili biće da si dobro prošao ako teta plati štetu, u suprotnom inspekcija bi trebalo da ima posla sa Dunavom ;)

Ne inspekcija nego Narodna banka kontrolise rad osiguravajucih drustva .
Covek iz Dunav osiguranja (neki od shefova tamo) nam je objasnio da je neophodno da se izvrsi rekonstrukcija kako bi se utvrdilo da li je i kako stvarno doslo do sudara, kako ne bi dolazilo do zloupotreba (sto je nekim ljudima vec padalo na pamet).

Ono sto mene sada buni je sledeca cinjenica, na sajtu Dunav osiguranja pise lepo (i moze posluziti kao "dokazni materijal"):

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi (European Accident Report) je dokument koji u slučaju saobraćajne nezgode pojednostavljuje proceduru dobijanja odštete. Sadrži svojeručnu skicu i specifikaciju oštećenja, i što je najvažnije, izjave učesnika kojima se potvrđuje čija je odgovornost za udes. Popunjavaju ga i potpisuju sami učesnici, a osiguranja ga prihvataju kao osnov za isplatu štete, pošto ima istu važnost kao policijski zapisnik.

A ja odem tamo i oni mi kazu da moraju da naprave rekonstrukciju dogadjaja!!!!

Da li prave rekonstrukciju i posle policijskog izvestaja? Ne! ... Znaci da nemaju istu vaznost! Ovo se zove obmanjivanje javnosti i kaznjivo je po zakonu!

Ista stvar i na sajtu Delta Generali:

Vozači koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi sa manjom materijalnom štetom popunjen i potpisan izveštaj mogu da koriste kod osiguravajućih kompanija kao osnov za isplatu štete, pošto ima istu važnost kao policijski zapisnik.

Samo za njih ne znam da li i oni zahtevaju "rekonstrukciju"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije bitna visina stete nego da li se oba ucesnika u sudaru dogovore koje kriv i to oboje potpisu.

Ako nema dogovora policija dolazi bez obzira kolika je steta a onda na kraju onaj koji je kriv placa

i dolazak policije.

pitao sam kolegu iz osiguravajuceg drustva da objasni i evo rezime:

ako je steta preko 500 e, a onaj ko je kriv nema pare u djepu, zovi policiju!!

Ako je steta do 500 e i mozete se sa sigurnoscu dogovoriti ko je kriv, papunite obrazac, osiguranje je obavezno da nadomesti stetu. Poenta je da tada ne zovete policiju, pa nema KAZNE a ni BODOVA!!

A ako ne znate ko je kriv opet zovite policiju, onaj ko je kriv dobice kaznu i bodove, a onaj drugi ostetu :thumbsup: !!!

Dolazak policije se nikad nije placao pa nece ni sad, njihova zarada je nasa kazna!! :realmad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam cuo da ce izlazak policije platiti ono osiguranje kod koga je osiguran onaj koji je kriv,tako

su se osiguranja dogovorila u svom udruzenju.A valjda je ceo zakon i donet da bi se policija manje

cimala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da podelim jedno iskustvo sa vama...

Sluzbenom Fabijom, bese neki jun ili juli...sada se vise ni ne secam. Krecem za Beograd...kupim koleginicu u Zrenjaninu i nastavljamo dalje...semafori ne rade u celom Zrenjaninu jer tog dana u posetu dolazi pred. Nikolic, i na nekom cetvrtom, petom semaforu od NS ka BG, covek sa kamioncicem nekim bukvalno zalepi kocnicu ispred mene...ja onako u cudu, sa ocajnim fabijinim kocnicama ne uspem da zakocim kako je trebalo i puk! stignem ga, nista strasno u principu, maska, hauba, i jedan far, sve za menjanje ali nije karambol, samo sam ga stigao...izadjem iz kola...reko` sta ti bi covece, ma kao umoran sam, radio celu noc, sada mu da lida vozi, mislio je da ce crveno, a semafori uopste ne rade, znaci trepti zuto svetlo, ja po*izdeo, pa to reko ides iz Novog Sada, vidim tablice i reko` jel si na svakom tako semaforu kocio, ili bas na ovom mom...on se tu izvinjava...ALI ti si mene udario, kaze on, ti si kriv...ja reko` drugar po novom zakonu ti si smeo to da uradis samo u slucaju neke iznenadne opasnosti...dodje policija, i potvrdi moju pricu, on se tu slozi, i izvini, izvini...i njegova kola sluzbena, kao sta ce sada, ja reko` i moja su ne interesuje me...

Policija kaze vi ste priznali krivicu, njemu, on ok, hajde da ne pravimo uvidjaj, lepo ste se slozili i da pisemo evropski izvestaj, ja se slozim...napisemo mi to lepo...i opa sta sledi dalje...

Dodjem ja u njegovo osiguranje...bolje da ne pisem koje je jer ga sigurno 30% vas ima pa da ih ne pljujem, bez njega, slikaju moja kola, rekose mi da podnesem jos neke papire, izjavu koleginice kao svedoka...ja u haosu odlazim odatle, kao osiguranje mi kaze nasli smo mi njega preko firme i zvace oni njega da on dodje i da im potpise...

Kad posle par dana zovu oni mene, doci ce i on, pa kao nesto tu treba...opla kao ja sam kriv, nece oni nista da plate, to sto je on priznao i sto je evropski tako sacinjen nikom nista. Rekoh da li vi znate da po clanu tom i tom ja nemam ni trunku krivice, kao kako, ja im kazem, pravnica neka nacifrana, bl bl...mi to ne mozemo platiti...

I tako, pricam ovo da za ne daj boze budete oprezniji jer taj evropski koji se i pravi, pravi se jer je jedna strana priznala krivicu, ali eto vidite sta moze da se desi, i tako mi zavrsismo na sudu...ne na sudu za prekrsaje, za to je kasno...

Rec, izjava, evropski, policijski zapisnik, sve se gazi, on to nije sam radio, dosao je u svoje osiguranje kao da potpise posle mene, rekli su mu mi to tako radimo i eto...

Edited by milutin-NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roknuo si ga odpozadi i mislio si da će osiguranje to da proguta ?

I po starom zakonu je bilo da brzina ne sme da se naglo smanjuje osim u slučaju neposredne opasnosti (on će za to da odgovara-mada uvek može da kaže izleteo pešak), jbg ti ga overi otpozadi i tu nema spasa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Član 38.

Vozač ne sme naglo da uspori vozilo, osim u slučaju izbegavanja

neposredne opasnosti.

Vozač koji znatno usporava vozilo dužan je da to učini na način kojim

neće ugroziti, odnosno ometati vozače koji se kreću iza njega.

To je sto si tici moje krivice...i nije to problem, problem je sto je prvo covek priznao krivicu, policija kaze da je on kriv, tako se i napise evropski izvestaj...ja odem u njegovo osiguranje, prvi put, da podnesem papire, ispricam kako je bilo...bukvalno mi kazu samo da podnesem papire i da ce sve biti ok...samo da im je za pokretanje postupka za isplatu potrebno izjava mog svedoka (ne moze da kaze da je bilo pesaka, imam izjavu 2 svedoka), policijski zapisnik i jos neki papiri...ja sve nabavio...kad eto posle par dana...

Razumem ja da je ovo njima sjajna prilika da pokusaju da otaljavaju i da prolongiraju, ali stvarno nije ni licilo na to...nisam ni pomisljao da ce doci do toga

Sve pricam jer evropski bi i trebao da se sastavlja da bi se izbegle ovakve situacije, sudjenja i da bi se pojednostavilo sve...i mozda i jeste tako dok osiguranje ne umesa prste...hocu kazem mislis resio si svoj problem, on priznao, policija napisala kako treba, osiguranje kaze bice isplaceno i odjednom krece haos, i sada sudjenje, dodatni troskovi...u nekim drugim slucajevima advokati, izjave, mozda neko nema svedoke, pa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loše si ti to odradio. Kad se radi evropski izveštaj moraju oba učesnika u nesreći da idu u osiguranje sa sve vozilima, i da taj lik u osiguranju prizna krivicu i to napise u evropskom izveštaju.. Na jednom listu se pišu i podaci oštećenog i podaci krivca nacrta se situacija i vozila moraju da se postave kako je bilo prilikom sudara, pa onda slikanje situacije. Sam nisi mogao ništa da uradiš bez njega. To što je policija napisala da ste se dogovorili verovatno da ti ništa ne znači jer se i dalje ne zna koje krivac, krivca određuje sudija za prekršaje. Sigao si ga od pozadi i to ti ide protiv tebe da si ti kriv, za sve ostalo ide reč protiv reči i tu ćeš teško bilo šta dokazati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li ti stvarno misliš da je put kočenja bilo kog kamiona kraći u odnosu na putnički auto.

Ako kažeš da je fabia imala očajne kočnice tu onda dolazimo do tehničke ispravnosti zar ne ? Tu su mnogo gadne kazne sa privredno lice, i plus ti nakarikaju da si upravljao teh. neispravnim vozilom.

Nijedno osiguranje neće da proguta tu priču o krivici vozača udarenog od pozadi.

zakon_1.jpg zakon_2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realno i ja da sam bio taj kamiondžija ne bih priznao krivicu da me neko skuca od pozadi, da je rađen uviđaj po uvidjaju bi bio kriv kod sudije udario si čoveka od pozadi, a ti nisi držao bezbedno odstojanje. Njegovo naglo kočenje uvek može da te poklopi sa ne bezbednim odstojanjem. da libi ti priznao krivicu da si ti naglo zakočio i da te neko skuca od pozadi?

Ljudi u takvim situacijama priznaju sve dok im se glave ne ohlade posle je totalno druga priča i sad se kosi tvoja reč protiv njegove. Najbolja varijanta poprvi to to i teraj dalje. Ja sam imao 23.11.2011 isto čukanje sa kolima ali sam to odradio drugačije i sve do dinara naplatio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evropski ivestaj pokriva stetu sada do 200000 din. 23.11.2011 negde oko 10 ujutru moja zena sa decom krene kod njene rodjene sestre, i iz jedne poprecne ulice gde ima znak stop sa golfom 2 iyleti neki dekica i moja zena ga udari. Krece prica deda napada moju zenu ti si kriva ti si mene udarila i hoce novac za svoj auto, zove me na mob i kaze da je kriva i udarila coveka. dolazim na mesto nesrece i vidim nas auto na glavnom putu, a njegov izlazi iz sporedne ulice. Istog momenta kazem dedi da odbije i da nema dogovora nego zovem policiju da je on kriv meni je auto NOV i nisam pristo ni na kakav dogovor. U medju vremenu sam sa fotoaparatom napravio jedno 10.ak fotografija. Zovnem ovlasceni Fiat servis gde sam kupio kola da dodju da mi procene stetu na kolima, posle 15 min dodje decko iz Fiat servisa i kaze Hauba, oba fara spojler i prednji vezni lim sa farbanjem steta je bila sa novim orginalnim delovima oko 180000 din.

Okrenemo Dunav osiguranje posto je deda bio tamo osiguran i kazu da na evropski ivestaj placaju do 200000 din. Dodje policija i kad je videla automobile kako stoje odmah je tom dedi rekla da je on kriv i koje su kazne. Ja sam insistirao na evropskom izvestaju jer je procedura mnogo kraca za naplatu. Deda je priznao krivicu i pristao na to. Policija je htela da upise da smo se dogovorili ali ja nisam pristao na to. Rekao sam policajcu da upise "Da je taj i taj priznao krivicu i da ce u slucaju da osiguranje ne pokrije celokupnu stetu na autu ostatak pokriti on" Tako je i napisano uzeti su nam podaci i takav policijski izvestaj je potpisan. Pandur mi je rekao da u slucaju da bude nekih problema dodjem po zapisnik i sa tim slikama predam na sudu i da ga dobijam glat na prvom rocistu.

Kada smo otisli u osiguranje tu pocinje druga prica Deda ne priznaje krivicu i konstantno ide logikom ona je kriva ona je mene udarila. Pocele su teske reci da padaju i ja sam bukvalno fizicko nasrnuo na njega hteo sam da ga polomim pa kud puklo da puklo. Radnik osiguranja mi rece smiri se i odveli me u kancelariju i obradili coveka evropski izvestaj je potpisan na jedvite jade. izasli iz osiguranja slikali kola i rastali se uz mars u P.M. Garantno pismo sam dobio tacno za dva dana i auto mi je popravljen u veoma brzom roku brze nego da sam isao preko policije i sudije za prekrsaje. Steta je bila negde izmedju 150000-180000 din. svi delovi zu zamenjni novim orginalnim u ovlascenom servisu.

Takve situacije nisu bezalene i svako gleda da se izvuce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razumemo se mi, ali se ne razumemo u potpunosti :)

Vrlo je specificna situacija, procitajte gore, nije klasicno -ja ga stigao od pozadi-, policija dolazi kao da li da radimo uvidjaj...pa kao ne znamo, policija kaze nemojte da komplikujemo, kao ovde je sve jasno, pitaju njega da li priznajete krivicu, on kaze pogresio sam, mislio sam da ce crveno, nije video...nije lud covek, vidi situaciiju, zna da je napravio -s*anje, sastavlja se evropski, SASTAVLJA SE BAS EVROPSKI jer je jedna strana priznala krivicu, na evropskom se crta sta se desilo...sve ide kako treba...da je covek rekao ti si kriv...ja bih rekao ok radite uvidjaj pa idemo kod sudije pa cemo videti...koji zakon kome ide u korist...

Sa istom pricom dolazim u osiguranje, ni reci o tome da ce biti komplikacija, tamo pricam sa nekom sluzbenicom, sa likom koji radi procenu i sa pravnicom...sve u najboljem redu...ja sam pogresio jer sam trebao cekati u osiguranju tog lika i sve zavrsiti dok je on jos tamo...verovao sam im jer stvarno nisam ni sumnjao da moze da se zakomplikuje toliko, i da ce uopste pokusati da se pored svega izvuku, ali sad razumem, mogu da pokusaju pa cemo videti...

Nije ni stvar u tome ko je kriv, sta, ko, kako, ne pricam zbog toga ovo, vec zbog toga sto...mislis da ce sve biti ok, imas njegovu izjavu, crtez, policijski zapisnik i eto prc...sve se zakomplikuje, ne daj Boze necega opet, nikad vise evropski

*Fabia ima uzasne kocnice, ko je vozio 1.2 htp zna o cemu pricam...ja je odrzavam i sve se menja kada treba pa i pre, nije do toga ili neispravnosti samog sklopa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno su u međuvremenu provalili o čemu se radi. I mogu da sumljaju da je neka mućka. OK da je drugačija situacija, iznenada uleteo u traku i slično, pa trebaju izjave svedoka itd. Ali ovaj lik se kretao, stao na raskrsnici (ne reče ima li tragova kočenja-mada sad manje bitno) i ti si ga overio otpozadi. Tu nema nikakve šanse da bilo šta uradiš, uvek je kriv onda zadnji (slično u lančanom), nisi držao rastojanje.

I još jedna stvar vrlo bitna za sve, kako se kod nas uglavnom tumači, VOZILO KOJE SE NE KREĆE NE MOŽE DA IZAZOVE NEZGODU. Što hoću reći, kako god da ostaviš vozilo i gde god da ono stoji, nepregledno mesto itd. uvek je kriv onaj ko se kretao-ko je udario.

Edited by ivan.ik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam te dobro razumeo. Jesteli vi sastavili evropski izvestaj u njegovoj Osiguravajucoj kuci gde je on priznao krivicu i jel vam procenitelj slikao vozila izpred osiguranja? Mada sto kaze ivan toliko mucki postoji sa osuguranjem da vise i oni nece bas sve da placaju, ako si dosao u situaciju da ga licno gonis preko suda to okaci macku o rep. jeftinij je da popravis kola i teras dalje.

Jedino validno je "Otici odmah posle nesrece u osiguravajucu kucu gde je krivac osiguran zajedno sa njim. Tamo pred proceniteljom popunjavati evropski izvestaj potpisati ga i istog trenutka procenitelj da slika automobile, tj postaviti automobile kako su bili u trenutku nezgode. Po odlasku krivca procenitelj treba da slika vozilo od ostecenog i da izvrsi procenu delova za zamenu sa radovima." Sve ostalo pada u vodu. Najsigurnija varijanta je preko sudije za prekrsaje, ako si bio u sluzbenom vozilu i znas da 100% nisi kriv nikako nisi trebao da pristanes na izvestaj.

Procitaj moj predhodni post kako sam ja prosao na jedvite jade.

Edited by Sh@rance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cekajte da li ste vas dvojica u potpunosti razumeli situaciju u kojoj sam se ja nasao? Lik je bez ikakvog razloga i bez ikakvih znakova opasnosti bukvalno legao na kocnicu pred raskrsnicom i semaforom koji tada NIJE RADIO, trepti zuto svetla a interesantno to je peti ili sesti semafor na tom putu od NS ka BG, pa sta je sa tim prethodnim, jer na svakom tako kocio ili sta...jel ih nije primetio?

Situacija kakva je, a ja sam se zeznuo...nije pravljen uvidjaj vec on priznaje da je kriv i posto jedna strana to priznaje na licu mesta u prisustvu policajaca pravi se evropski. MOJA GRESKA, jer ispao sam naivan kao magarac! Druga greska odlazim sam u osiguranje njegovo, oni kao nista nemojte da brinete, samo podnesite to i to i bice to ok, medjutim...

Slikali su moja kola, ostecenje, i naprave odmah steta kolika je, i ja pitam da li je to sve u redu, da jeste kazu oni i ja posto mislim da je sve ok, jer mi 3 osobe iz tog osiguranja kazu da je sve ok, imam sve papire, evropski, crtez, on potpisao evropski, sve...odmah odvozim kola na servis...

Da sam znao da ce biti tako ne bih pravio evropski, to hocu da kazem...i pricam jer se kazem nekome moze desiti da napravi evropski, svi mu govore kako je ok, bice to sve kako treba, i opa stize koverta...a moglo se recimo otici kod sudije za prekrsaje i resiti na 100 puta bezbolniji nacin, to je poenta...:)

Sharance procitao sam tvoj slucaj, u principu ista situacija. A sto kazes teske su to situacije,onda se tu jos umesa osiguranje...ma ne daj Boze nikome

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ti si ga udario odpozadi. U 100% sučajeva krivac je onaj drugi tj. onaj što je udario a ne onaj što je udaren. Prosto.

To što si ti njega ubedio zajedno sa zandarima to je druga priča i što ste popunili evropski izveštaj to je treća priča. Ja i bilo ko bi sumljao u takav izveštaj. Bez ljutnje.

Da je sve kako treba što ti osiguranje nije isplatilo štetu ?

I da si išao kod sudije još gore bi prošao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

UBEDIO??? Nikoga ja nista nisam ubedio...i zasto bi policija to radila, gde je tek njihov interes, oni njega da ubedjuju...? Covek cim je izasao iz kola poceo je da se izvinjava, jesam ja odmah -sto to uradi, sta uradi... ali smirila se brzo situacija cim sam video da je ok covek i da cemo resiti...

Osiguranje nije isplatilo stetu jer iza sebe imaju trust advokata kojima je posao da gde god mogu pokusaju da izvukuju sta mogu...sada kada razmislim i ja sam bio naivan kada sam mislio da ce proci sve glatko, ali opet kazem sve je vodilo ka tome, steta nije mala, isao sam u ovlasceni servis, i razumem da ce oni (osiguranje) sve pokusati, pa ok...sta da se radi...

A onda opet zbog posla koji radim u mogucnosti sam da popricam sa par sudija koji mi kazu da sam u tim okolnostima trebao raditi uvidjaj i ici na prekrsaje...to je cela prica...i meni neko da prica udario sam ga od pozadi, i ja bih mozda bio skeptican, ali ovo je vrlo specificna situacija, i bas zato sto je takva i trebao sam ocekivati kovertu od osiguranja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razumeli smo mi tebe po pitanju situacije jos od prvog posta. Ali neide to tako bas kako ti mislis. To sto je on priznao krivicu to ti nista ne znaci mislim ajde realno sta je priznao, priznajm da sam zakocio. U udesu je uvek kriv onaj koji udari drugo vozilo od pozadi ma sta se desilo. To sto je on na lepu rec rekao da je kriv ne znaci nista, to policija ne zapisuje ako ne insistiras, i da ste isli kod sudije mozda bi se izvukao samo na to ako bi on insistirao da je kriv i to mozda. Cela situacija je protiv tebe iako taj priznaje krivicu. Takve situacije smo svi dozivljavali u gradu da neko naglo zakoci jer je u gradu nemoguce drzati bezbedno odstojanje, a nikad ne znas ste ce onom ispred tebe pasti na pamet.

Ono sto sam hteo da ti kazem je da je taj sto je priznao krivicu pred tobom i pandurima ne znaci nista je po nacrtu koji si napisao u evropskom izvestaju jasno govori da si ti kriv. Nije osiguranje ludo da placa stetu za sta nije kriv njegov klijen jer u obzir i dolazi i neurancunljivost prilikom takvih situacija.

Ti si popunio papire i predao u osiguranju ali ti sluzbenici su jedino mogli da ti kazu da je to to po pitanju papira. Procenitelj izadje slika kola napravi procenu i ivestaj i kaze ti da te to to po pitanju papirologije. Taj izvestaj ide dalje na vestacenje i procenitelj nema veze sa tim. Kola se teraju u servis tek po dobijanju garantnog pisma. Pismenim putem te obavestavaju da lisi dobio ili nisi odstetu. U ovoj tvojoj situaciji osiguranje za sta se verovatno uhvatilo je da ja njihov klijent nije kriv jer je dobilo udarac od pozadi sto po zakonu i jete tako, ma sta on pricao i priznavao. Ako si sve regularno predao u osiguranje trebao si dobiti postom obavestenje da lisi dobio odstetu ili ne. Da si kojim slucajem priznao ti krivicu garantovano da bi taj drugi dobio odstetu od tvog osiguranja jer je dobio udarac od pozadi. Situacija u kojoj je moja zena bila je jasna kao dan covek iz sporedne ulice izleteo i imao znak STOP.

Svaka osiguravajuca kuca ima svoje vestake i jat tvoj izvestaj je od tih sluzbenika isao dalje. Sve u svemu ako nisi tobio nikakav papir iz osiguranja trebao bi da odes u tu osiguravajucu kucu i pitas sta je sa tvojim predmetom.

Evropski izvestaj je odlicno zamisljena stvar i uglavnom odlicno funkcionise ako su situacije 100% ciste. Najbrzi sistem naplate po ostecenog i bez policije i kaznenih bodova po krivca. Krivac narednih 4 godine placa kaznene poene tj pun iznos osiguranja bez popusta. Ali da smo mi ljudi kao sto nismo, ja iako sam brzo nalatio stetu nikad vise nebi radio evropski izvestaj jer stres koji dozivis prilikom svadje i prepucavanja sa drugom stranom nije vredno toga. Policija, sudija za prekrsaje pa opusteno ako nisi kriv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogu da zamislim koliko bi bilo mlaćenja odpozadi da to tako funkcioniše.

Požute mi farovi, procuri hladnjak, stignem nekog i naplatim štetu.

Svako sustizanje odpozadi se jednostavno rešava, osim ako je neko naglo menjao traku bez migavca i slično, mada i to je veoma teško bez svedoka dokazati.

I ja sam na početku vozačke karijere imao takav stav, ali vrlo brzo sam ga promenio.

Da je on više puta, namerno kočio kako bi izazvao nezgodu to je druga priča i opet sa svedocima.

Edited by ivan.ik

Share this post


Link to post
Share on other sites

U praksi je gotovo nemoguće dokazati nevinost ako si nekog opalio otpozadi. Imao sam sličnu situaciju i kada je došla policija lik javlja preko radio veze "klasično naletanje" i ja vidim koliko je sati, izvadim pare i raziđemo se.

Međutim, mislim da je Milutin u pravu jer osiguranje nema šta da kontroliše ko je kriv. Ako je čovek svojom voljom napisao i potpisao izveštaj priznavši krivicu oni po toj volji postupaju i nema šta da pitaju. Naročito što taj prekršaj koji je taj lik priznao postoji u zakonu (nagla promena brzine bez razloga).Takođe, uvedeni su bonus i malus pa taj lik ako priznaje krivicu oni to od njega na sledećoj registraciji dobro naplate.

Ja bih otišao u to osiguranje i lepo lupao jedno po jedno staklo (pošto su im zgrade obično sve u staklu :lol: ) dok neko ne shvati neke stvari ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naročito što taj prekršaj koji je taj lik priznao postoji u zakonu (nagla promena brzine bez razloga)

I koji u ovom slucaju vise znaci od onog mog -sto sam ja trebao da drzim odstojanje-, drzao sam ga, ali brate mili potpuno nepredvidjeno. Kaze lik dok stojimo tu i cekamo policiju...kao sta bi bilo da mi je neko dete izletelo, pa ja mu reko` mozda bi ja to dete i pre tebe video, mozda bih ja i pre tebe reagovao, pa u pravu si kaze on...pa naravno da sam u pravu. Ovako kao da je halucinirao i doslo mu da legne na kocnicu...sta ja imam s tim.

I nije samo on potpisao, priznao, imam opis slucaja, imam crtez, imam izjavu jednog svedoka iz kola i jednog spolja, imam zapisnik policijski, sve imam, i sve mi ide u korist...

A sama situacija je kao da vozis nekim bulevarom i odjednom ti neko digne zid iz asfalta na 10 metara od tebe, pa se ti snadji...jbg sad

Edited by milutin-NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...