Jump to content
Goran
mikisxy

Partikularni filter (DPF / GPF)

Recommended Posts

Kod Brava nije bilo moguce da ne primetis regeneraciju, konkretno 1.9 8V. To je cekicalo, tacno se cula razlika u zvuku, pri kretanju je kao izgubio jedno 20-30% snage (na otvorenom putu bez tih simptoma) a krene da cadji ozbiljno ako je cisto gradska voznja, seme nema da ne osetis sumpor kada parkiras kola. 

Kad se navrine na 3.5k obrtaja pa to potruje sve komarce i ekoloske pokrete na NBG :lol:

I da, ja sam DPF aditive koristio skoro svakog drugog meseca (Wynns i Mannol mi davali najbolje rezultate) i samo je jednom upalio lampicu jer je DPF bila neuspesna, nikad vise za 5g posedovanja 

Edited by ISV_01

Redovno Italian tuning i "sve pet" :D

Ja sam se bas smorio oko DPFa letos, vozim 95% otvoren put i dodjem u situaciju da crkne neko smeće od senzora.:thumbdown:

Sledeci auto benzinac 100%, i to verovatno kao @Ivansto kaze, japanac, samo malo izdignutiji od tla nego sto on planira. :D

Verovatno senzor diferencijalnog pritiska.

Inace danas stajem da kupim nesto i namerno mi prikacena dijagnostika,jer je od zapusenost dpf 38% od poslednje regeneracije presao 820km i ocekujem je,kad kako sam stao on poceo regeneraciju.Nista ,ne gasim auto i vratio se u auto posle 15min i krenem ,radi regeneraciju sve kako treba kad je zapusenost pala na 20% on prekine,samo sam odmah zahtevao prisilnu regeneraciju i sabio je nivo zapusenost na 2%.

Moje iskustvo posle skoro 15 god.:yes i pređenih 173700km :P sa Bravišom:

NIKADA nije upalio crvenu lampicu za DPF u vožnji, osim kad se da kontakt i pali auto, pa nestane-znači nije crkla sijalica!

Blokiran mi EGR od prvog servisa, pa je non-stop upaljen CHECK engine.

Kako primetim da regeneriše - povećana trenutna potrošnja i kada se vozi pa se otpusti gas, ne padne potrošnja odmah na 2l/100km, već lagano pada od trenutne do dvice. Posle vožnje auspuh duva jako toplo, krcka dok se hladi.

Oprao sam DPF prvi i jedini put (skidanje, hemija pa pranje na profi mašini sa vrelom vodom pod pritiskom i sušenje) pre tačno 5 godina i 76000km. (na 214000km po satu).

Oduševilo me što je spolja DPF bio tako rošav, da sam mislio da unutra nema ništa, kad ono - sve na mestu u komadu.

Pre pranja je bio učestao sa traženjem zamene ulja na 6000 do 8000km, zbog degradacije, što je rešavano resetovanjem intervala zamene ako javi samo jednom  na 8k km a ako javi na recimo 6 i 8k km - menjanje ulja na 8k.

Sad je opet počeo da traži na 8000km zamenu ulja.  Potrošnja dugoročni prosek 7,7 l / 100km

Ne verujem da ću ga prati drugi put, bojim se da saće ne bi izdržalo.

Sutra na jubilarni 18. mali servis kod Tome.

P.S.: Passat 2.0 140konja 16v, BKP Simens dizne, isto Euro 4 a nema DPF, manja potrošnja od Braviše - oko 6l/100km.

Edited by ivan73

Sto se generalno potrosnje tice,mjet nisu neki stedljivci.Meni je bmw 1 od 177ks manje trosio nego drugreva delta 1.6mjet od 120ks.

Malo su ukomplikovali sa dpf.Npr kod bmw (mozda i kod ostalih) regeneraciju nece da radi ako:

Ima manje od 20l goriva

Ako je neispravan neki od grejaca

Termostat ako je neispravan

Al eto ja sam resio te neke stvari kupovinom dijagnostike.Sa vremena na vreme prikacim i proverim sta se desava i ako je tu negde pred regeneracijom prisilno pokrenem.

Samo.dizel bez DPFa ili benzinac.
Nisam pobornik aditiva bilo koje vrste. Svi su u fazonu da ne moze da steti a niko konkretno dokaze za istu tvrdnju.
Sto se tice ciscenja DPF dekarbonizacijom, to je budalastina i uzimanje para.
A ovi sto skidaju i ciste DPF u masinama pod pritiskom, to je efikasno kod manje zapusenih i relativno ispravnih DPFova. Vecina ljudi koja je to radila, a bio im DPF u problemu, a koje znam, je nakon intervencije ubrzo opet imala problem sa DPFom.
Na kraju krajeva i taj DPF ima neki zivotni vek, kao i katalizator EGR, turbina i kao mnoge druge stvari.
Dokle.god auto radi redovne regeneracije i d9jagnostika kaze da je zapusenost u granicama tolerancije, narani svinje i ne diraj.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

14 hours ago, ivan73 said:

Potrošnja dugoročni prosek 7,7 l / 100km

Imenjace, nije tema - ali cisto me zanima kakvi su uslovi voznje za taj Bravo 1.9 8v? Veliki procenat teze gradske voznje ili gradska+autoput?

Posto je restyle Sport verzija, sa MultiAir Turbo benzincem, za 5 godina kod mene imala okruglo 7.0 l kombinovane potrosnje (osrednja BG guzva+magistrala+autoput).

Od dizelasa, u istim uslovima taj 1.9 8v (samo UniJet u Stilu slicne tezine), za punu deceniju kod mene, zavrsio je na 6.1l.

A maltene identicnu potrosnju bije i DS5 2.0 165, koji ce polako uci u 4. godinu u vlasnistvu. Sve mereno iskljucivo po cepu, naravno.

Mislim da se i na SpritMonitoru oba 120 KS dizelasa u Bravu (i 1.9 i 1.6) vrte na oko ili trunku ispod 6l. Noviji 1.6 verovatno ispod.

Pa mi je neobicna potrosnja od nepuna 2l preko, sem ako se auto ne vozi u tezim uslovima (po potrosnju)?

Edited by Ivan

Uglavnom kraće relacije. Jako malo autoput 

Od početka (2011.) mi drži tih 7,7 l sa malim varijacijama.

Naravno kad se išlo do Grčke i CG to je bilo 5,5-6 ali ga ubi grad i kratke rute.

I regeneracija DPF verovatno.

P.S. i meni je stilo sa jtd bez DPF malo manje trošo - oko 7,2l/100km

Edited by ivan73

On 2/20/2026 at 11:13 AM, MiloshBg said:

Mene drugar zeza da sam pirocanac jer mi non stop ukljucena trenutna potrosnja goriva a

Reci mu da je ta titula već zauzeta, imamo našeg jednog jedinog @shuxx :robo:

Koliko sam svatio iz svega ovoga, oni dozvoljavaju da ti prekidaš regeneraciju i pokreće je opet kad se steknu uslovi. Pali lampicu samo kad je kritično zapušen filter, i onda se koliko znam ne sme prekidati nikako dok se ne ugasi. Verovatno sledi posle toga onaj limp mode ili kako se već zove ako prekineš sa lampicom upaljenom. To je glupavo ekstra, ali tako su uradilili i sigurno je ovakav način rada štetan za motor. Još nešto sam primetio, ne koristim start-stop, osim u retkim situacijama kad znam da mi sledi dugo čekanje na semaforu. Sad se na putanji kojom idem na posao izvode radovi na više lokacija,  ide se okolo naokolo kroz nekoliko semafora, čeka se u redu, pa upalim start-stop. Dva dana pred paljenje lampice start-stop nije radio. Verujem da je vezano za zapušenje DPF, jer je nakon ovog događaja proradio i još uvek radi.

Edited by NIXIE

Sve te novokomponovane ekoloske traktorske balje*garije najbolje resava jedan dobar benzinac :D .

Samo da nije downsized :) .