Jump to content
Goran
mikisxy

Partikularni filter (DPF / GPF)

Recommended Posts

Pitam se sta bi uradio da mu ispritiskas gas i kocnicu kao kod Brava za reset servisnog intervala :lol:

On 9/25/2025 at 1:54 PM, ISV_01 said:

Pitam se sta bi uradio da mu ispritiskas gas i kocnicu kao kod Brava za reset servisnog intervala :lol:

To kod 500L "ne pali". Znam da je ovde na FCLS još pre par godina neko tvrdio da to "prolazi" kod Fiata 500.

Ili nabavis adapter za dijagnostiku od par EUR i imas sve na dlanu :) .

Pa ja koliko sam se raspitao na euro6 ne bi trebalo biti gareži na auspuhu al ko će ga znati, videću na dijagnostici svakako... Ali ako nema problema, smatram da ne treba čačkati mnogo

I ako radi regeneraciju super, nisam osetio možda zbog stalne otvorene vožnje i većih brzina default_).gif

Da, danas je javljeno da je Dpf skroz zapušen eto na 250000... Videćemo dal može da se čisti ili zamena...

auto nije pokazao nikakve slabosti niti sam primetio česte regeneracije, a vožen zadnjih 15000 samo na otvorenom i brzo... default_).gif

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

Posle nepune 3 god upotrebe i oko 30.000km pređenih, sinoć se prvi put upalila lampica za DPF. Motor je bio ugrejan, pa sam ga vozio drugom-trećom na višim obrtajima 2500-3000o/min dok nije ugasio lampicu, a i malo duže od toga. Pitanje je sada dal da kupim neki čistač PDF filtera, mislim na aditiv za gorivo. Liqui Moly Diesel Particle Filter Protector 250ml.  recimo? Ne znam dal je to delotvorno, reklamira se kao katalizator koji smanjuje temperaturu sagorevanja čađi u filteru sa 600C na ispod 400C. Meni ne deluje fizički moguće da nešto sagoreva na nižoj temperaturi od one određene fizičkim svojstvima meterijala, a u pitanju je čist ugljenik. Ili da nađem razlog da otputujem negde dalje, barem do Novog sada da obiđem rodbinu? 

Edited by NIXIE

5 minutes ago, NIXIE said:

Pitanje je sada dal da kupim neki čistač PDF filtera

Ako si dugo vozio po lokalu, kratke distance, pali/gasi, bez izlaska na otvoren put - nista neuobicajeno. Mozda se samo nisu stekli uslovi za pokretanje regeneracije.

Ili si prekidao vec zapocete regeneracije i filter je dosao u stanje da prijavljuje gresku i trazi aktivnu regeneraciju.

Svakako bih licno uvek prvo nakacio dijagnostiku i ispratio stanje DPF. Procenat zapusenosti, diferencijalni pritisak na razlicitim rpm (tj. pritisak pre i posle filtera, za taj procenat zapusenosti), na koliko prosecno radi regeneracije i sve ostalo... Cisto da imas uvis u stanje.

Bar iz licnog iskustva sam primetio da i nacin voznje ima uticaja - u odnosu na bivseg vlasnika koji je mazio ovaj 2.0 vozeci na nizim obrtajima, interval regeneracije se kod mene za 3 godine primetno povecao.

To je vezano za ono staro moje pitanje oko 500L sa 1,3MJ motorom, kako da znam da radi regeneraciju DPF kad bukvalno ništa ne mogu da primetim u vožnji? Kad bih znao, ne bih sigurno to prekidao, ubacim u drugu-treću i držim visoke obrtaje dok se ne završi, kružim okolo naokolo koliko treba. Samo kad bih znao kada to radi, bilo bi super. Probaću ovaj aditiv preventivno, ne košta previše. A i svratiću do mastora da pogleda to malo.

Edited by NIXIE

Malo povisen broj obrtaja motora ( na leru se moze primetiti - u voznji ne), ukljuceni ventilatori motora i povecana trenutna potrosnja goriva. 

Mene drugar zeza da sam pirocanac jer mi non stop ukljucena trenutna potrosnja goriva a ja samo preko tog parametra mogu znati da li je regeneracija u toku. 

Mogli su da ispišu upozorenje na display, debili. Piše za svaku glupost, za lampicu jednu na tablici, za Possible ice on the road na +3 stepena, a ovo što je najbitnije, to ništa. 

Edited by NIXIE

1 hour ago, NIXIE said:

To je vezano za ono staro moje pitanje oko 500L sa 1,3MJ motorom, kako da znam da radi regeneraciju DPF kad bukvalno ništa ne mogu da primetim u vožnji? Kad bih znao, ne bih sigurno to prekidao, ubacim u drugu-treću i držim visoke obrtaje dok se ne završi, kružim okolo naokolo koliko treba. Samo kad bih znao kada to radi, bilo bi super.

Malo je drugacija tehnologija sa dodatnom Eolys tecnoscu, ali na 2.0 HDi jedino sto mogu da primetim je trunku bucniji rad motora. A i to jedino moze neko ko duze vozi motor i zna ga (vise puta su mi saputnici rekli da se tripujem :D). I jedino se primeti po gradu, kada vozis sporo ili izbacujes na ler.

I ako se u tom trenutku prebacim na Board racunar, primetna je veca potrosnja goriva (Instant Consumption). A cak zna da za desetu-dve podigne i Average Consumption, naravno ako nije neki veliki uzorak kilometraze u pitanju. Na otvorenom putu se bukvalno nista ne primecuje, a tu radi i pasivnu regeneraciju.

Takodje, kada sam tek kupio auto od bivseg vlasnika koji ga je mazio i pazio - kada se DPF napuni i pred samu regeneraciju, delovalo mi je da ima trunku manje snage dok se filter ne ocisti. Otkako sam krenuo da ga vozim kako se vozi i da ga "dzibrim" u obrtajima :) (po krivinama i na magistrali razvucem do 4.500-5.000 rpm), nestalo je i to i produzio se interval regeneracije.

I treca stvar sa kojom mozes da proveris... Kada sam posle lepog, dobrog :)  MultiAir Turbo benzinca kupio ovu traktorcinu - odmah sam pazario iCar Vgate (BT adapter) i na telefonu instalirao dijagnostiku za Citroen (tj. PSA). Znam na koliko kilometara otprilike radi regeneracije ako se vozi u lokalu, tako da pred ocekivanu regeneraciju zakacim BT, isteram na autoput, isforsiram regeneraciju i sacekam da je zavrsi i ohladi DPF filter.

Cisto da me ne bi zaje*avao kada krenem negde po gradu, da ne prekidam zapocetu regeneraciju (DPF je tada na cca 500 C) i da ne vrtim krugove kada zurim negde. Za otvoren put ti dijagnostika naravno ne treba, a takodje i ako uvek imas deo otvorenog puta u strukturi voznje.

PS: Za 5 godina voznje prethodnog benzinca, uvek sam imao zicnu dijagnostiku u kaseti. I za svoj auto je koristio za instalaciju originalne InstantNav navigacije i kalibraciju digitalne klime :) . CommonRail bez ekologije (DPF, AdBlue, a i bez svilenih novih dizel motora) je ipak bio zakon.

Edited by Ivan

42 minutes ago, MiloshBg said:

Malo povisen broj obrtaja motora ( na leru se moze primetiti - u voznji ne), ukljuceni ventilatori motora i povecana trenutna potrosnja goriva. 

Mene drugar zeza da sam pirocanac jer mi non stop ukljucena trenutna potrosnja goriva a ja samo preko tog parametra mogu znati da li je regeneracija u toku. 

Da, povećana "trenutna potrošnja" je najbolji pokazatelj "regeneracije u toku".

2 hours ago, NIXIE said:

Mogli su da ispišu upozorenje na display, debili. Piše za svaku glupost, za lampicu jednu na tablici, za Possible ice on the road na +3 stepena, a ovo što je najbitnije, to ništa. 

Neispravna sijalica ili sneg na putu moze ugroziti vozaca a prekinuta regeneracija dpf moze ugroziti samo motor..a sto pre crkne motor pre ces kupiti nov/drugi auto. Potrosacko drustvo na delu. 

Kod bmw niti podigne obrtaje,niti se oseca nesto iz izduva,za trunku samo bucniji auto i to ako ti je radio na mute.Tesko je upecati regeneraciju.

Ma samo benzince treba voziti, OPF nije problem. Na Stelviu kad ga startuješ, prvih 30ak sekundi naliva malo više goriva da se OPF zagreje i to je to. I kod benzinaca je OPF je u konstantnoj regeneraciji jer je temperatura izduva dosta veća i jednostavno nema problema :)

@daniel ja nešto ne verujem u te stvari, dok ti njega ne rasečeš po varu, otvoriš i dobro očistiš, ne može da nude čist

4 hours ago, NIXIE said:

Posle nepune 3 god upotrebe i oko 30.000km pređenih, sinoć se prvi put upalila lampica za DPF. Motor je bio ugrejan, pa sam ga vozio drugom-trećom na višim obrtajima 2500-3000o/min dok nije ugasio lampicu, a i malo duže od toga. Pitanje je sada dal da kupim neki čistač PDF filtera, mislim na aditiv za gorivo. Liqui Moly Diesel Particle Filter Protector 250ml.  recimo? Ne znam dal je to delotvorno, reklamira se kao katalizator koji smanjuje temperaturu sagorevanja čađi u filteru sa 600C na ispod 400C. Meni ne deluje fizički moguće da nešto sagoreva na nižoj temperaturi od one određene fizičkim svojstvima meterijala, a u pitanju je čist ugljenik. Ili da nađem razlog da otputujem negde dalje, barem do Novog sada da obiđem rodbinu? 

Samo ti kola vozi potpuno uobičajeno, kao da se ništa nije desilo. I prati da li će to da se ponovi (paljenje te „žarulje“).
Po mom mišljenju, pre nego ti se upalila ta lampica, ti si verovatno prethodno par puta zaredom u uslovima gradske vožnje uspeo da ugasiš motor dok je regeneracija bila u toku (potpuno nesvestan toga).
Ja sam baš zato kod mog 500L 1,6MJ uvek držao prikaz borda na trenutnoj potrošnji. I čim pri samom kretanju iz mesta primetim da trenutna potrošnja (u prvih sekund-dva najviše) eventualno skače i do 30-35 litara, nije bilo dileme da je započeo regeneraciju.
A čak i da on nije završio tu regeneraciju do kraja te gradske deonice, pa i da ugasiš motor „pod regeneracijom“ i da posle takav isti faul ponoviš u nastavku korišćenja vozila  (u prvoj sledećoj vožnji, pa i onoj posle nje), neće ti se upaliti ta signalna sijalica koja ti se upalila.

2 hours ago, danijel55 said:

Kod bmw niti podigne obrtaje,niti se oseca nesto iz izduva,za trunku samo bucniji auto i to ako ti je radio na mute.Tesko je upecati regeneraciju.

Vala bas, na Miniju jedini nacin da provalim regeneraciju je da istrcim malo iz kola na semaforu i oslusnem da li se cuje vise negde pri pocetku auspuha :D

Bio kod majstora na brzinskoj proveri, kaže sve u redu i kako treba, nakon uspešne regeneracije. Bio je u gužvi i nisam ga smarao puno sa detaljima. Reče da slobodno uzmem DPF čistač aditiv za gorivo, izgeda  da nije štetno.  :D

Edited by NIXIE