igor0511 3718 Posted December 17, 2024 800km bas deluje dosta za regeneraciju. TDI radi na 250-400km u normalnim uslovima voznje. Pre ce biti da nisi primetio da se desava. Inace za VW je bila applikacija VagDPF koja je pokazivala % zapusenosti, vreme i kilometrazu od poslednje regeneracije tako da je moglo donekle da se gadja kada da se pokrene regenracjia. Vec sam znao foru da kada je zagrejan i na preko 80% zapusenosti da zadrzavanje preko 2500rpm pokrece regeneraciju. Eto sa kakvim znanjem se vozi dizel 1 stex_pb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1935 Posted December 17, 2024 Tražim nešto tako i za Opela Komplikovano nositi laptop 1 Zvezdo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadej 416 Posted December 17, 2024 800km bas deluje dosta za regeneraciju. TDI radi na 250-400km u normalnim uslovima voznje. Pre ce biti da nisi primetio da se desava. Inace za VW je bila applikacija VagDPF koja je pokazivala % zapusenosti, vreme i kilometrazu od poslednje regeneracije tako da je moglo donekle da se gadja kada da se pokrene regenracjia. Vec sam znao foru da kada je zagrejan i na preko 80% zapusenosti da zadrzavanje preko 2500rpm pokrece regeneraciju. Eto sa kakvim znanjem se vozi dizel A gde se gleda ta app ?Sent from my iPad using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
endbringer 15 Posted December 17, 2024 A gde se gleda ta app ?Sent from my iPad using TapatalkMultiecuscan i obd2 adapter Sent from my MI 9 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 3718 Posted December 17, 2024 Ja sam imao aplikaciju za Android. Quote Share this post Link to post Share on other sites
endbringer 15 Posted December 17, 2024 A može i alfaobd za Android, ali ti pokazuje trenutnu zapušenost dpf, pritiske i temperaturu, nema prikaz tipa prethodnih 5 Regeneracija prosek, vreme trajanja i sl, kao što ima mes (multiecuscan). Inače, mes imaš za iPhone i win, ne i za Android. Ima mogućnost preko win emulatora na androidu ali nisam probao tu kombinaciju.... Sent from my MI 9 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivan73 584 Posted December 17, 2024 Koji OBDje dobar, tj neće praviti probleme elektronici. Molim za preporuku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bukira 12 Posted December 17, 2024 6 hours ago, endbringer said: A može i alfaobd za Android, ali ti pokazuje trenutnu zapušenost dpf, pritiske i temperaturu, nema prikaz tipa prethodnih 5 Regeneracija prosek, vreme trajanja i sl, kao što ima mes (multiecuscan). Inače, mes imaš za iPhone i win, ne i za Android. Ima mogućnost preko win emulatora na androidu ali nisam probao tu kombinaciju.... Moja verzija AlfaOBD 2.2.9.0 za Android pokazuje i prosek poslednjih pet regeneracija: Quote Share this post Link to post Share on other sites
NIXIE 152 Posted September 18, 2025 (edited) Sestra ima Grande Punto 1.3MJ - Euro 5 - 75ks (2015 godište, oko 100.000km), ja imam 500L 1,3MJ - Euro 6 - 95ks (2017 godište, oko 72.000km). Ne primećujem da radi regeneraciju DPF ni jedan od ta dva motora. Oba imaju originalni DPF i ništa tu nije čačkano. Nikad se nije ni lampica DPF upalila i ako se oba voze pretežno po gradu (kuća-poso), a samo povremeno na autoputu. Nikakvo dizanje obrtaja, dimljenje, povećana potrošnja, ama ništa. Kako je to moguće? Edited September 18, 2025 by NIXIE Quote Share this post Link to post Share on other sites
Djuk85 3139 Posted September 18, 2025 Tako i meni na 500l 1.6... Za 16k mi je jednom upalio lampicu dpf... A ni jednom nisam primetio da radi regeneraciju... Ali ovaj je do sada 80% vožnje bio na autoputu... I mene sada kopka malo, moraću da vidim stanje dpf....nov nije sigurno jer auto ima gareži u auspuhu... Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites
NIXIE 152 Posted September 18, 2025 (edited) Pre dve nedelje sam se vratio iz Grčke, to je oko 1500km uglavnom autoputem, sve sam spalio od gareži u motoru i u DPF, sad je čist ko suza. Za vikend opet će da pređe 400km autoputem, i to mi je jasno, nema šta da se regeneriše, čist je. Ali kad 3meseca vozam prosečnom brzinom 23km/h (znači oko 900km prosečno prelazim mesečno sa ovim autom) mora da se začepi barem malo. A ništa za ove 2,5god koliko je kod mene ( i oko 25kkm pređenih) ne primećujem. Pogledaću auspuh, ali kod dizela imao - nemao DPF mislim da mora biti crn auspuh, nije taj filter svemoguć. Što se tiče vožnje autoputem, to mu zapadne jednom u 2 meseca otprilike. To nije dovoljno za samoregeneraciju. Ponekad odem namerno svojim kolima službeno na put, i ako imamo firmina, samo da spalim garež. Moram da pitam komšiju taksistu koji ima isti taj motor, kakva su njegova iskustva. On vozi praktično samo po gradu, već bi otkukao da ima problema. Edited September 18, 2025 by NIXIE 1 Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 3718 Posted September 18, 2025 Samo ne primecujete, naravno da rade regeneraciju. Bez makar provere na dijagnostici to nista ne znaci. Ne kazem da je dobro ili lose, samo da bez dijagnostike ne znate pravo stanje. 3 MS PK, moron and Dzimbo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
NIXIE 152 Posted September 18, 2025 (edited) Prošetaću do majstora da baci pogled. Baš me zanima. U principu nije dobro što nema nikakve indikacije da se to dešava, makar upozorenje na tabli neko. Pali trougao kad crkne lampica iznad tablice, upozorava da postoji opasnost od poledice i ko zna kakve još detalje i detaljčiće izbacuje na ekran, a ništa za ovako bitnu stvar. To znači da sam mu prekidao regeneraciju ko zna koliko puta, jer nisam imao nikakvu indikaciju da se to dešava. Recimo na Grande puntu pali upozorenje za svaku sijalicu, osim za kratka (i duga svetla). Po danu naravno uvek crkne, a primetim tek uveče kad je teže zameniti sijalicu jer je mračno. Šta ih je koštalo da i to stave, pitam se? Edited September 18, 2025 by NIXIE 3 stex_pb, igor0511 and Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1935 Posted September 18, 2025 Ni meni na opelu nema nikakve indikacije, ja osetim kad je rade ali supruga nikad. Sto puta prekinuta...... ja primetim jer podigne ler gas na 1000 i potrošnju na 2.8 litara. Uvek se po marfiju upali na parkingu ispred zgrade kad hoću da izađem.... Noviji auti to rade još tiše, gotovo neprimetno. 2 moron and Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Djuk85 3139 Posted September 18, 2025 Pa ja koliko sam se raspitao na euro6 ne bi trebalo biti gareži na auspuhu al ko će ga znati, videću na dijagnostici svakako... Ali ako nema problema, smatram da ne treba čačkati mnogo I ako radi regeneraciju super, nisam osetio možda zbog stalne otvorene vožnje i većih brzina 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 10027 Posted September 18, 2025 verovatno pali obaveštenje kad je procenat začepljenja na granici. Dotle nema potrebe.Sent from my SM-S926B using Tapatalk 1 Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzimbo 1475 Posted September 18, 2025 4 hours ago, NIXIE said: To znači da sam mu prekidao regeneraciju ko zna koliko puta, jer nisam imao nikakvu indikaciju da se to dešava. Ne mora da znaci da jesi, meni se jednom ukljucila lampica da ne treba da gasim auto dok se ne zavrsi regeneracija, da si prekidao vise puta i da je DPF u problemu pojavila bi ti se lampica kao ovde meni Kolega @moron zna svasta na tu temu. 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5921 Posted September 18, 2025 Nemam šta da dodam Ko ne oseti regeneraciju koja je u toku, ne oseti je. I to je to. 2 igor0511 and Dzimbo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1557 Posted September 18, 2025 Nema se tu šta osetiti, jedino po blago povišenim okretajima u leru ali to može biti i zbog klime . Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5921 Posted September 18, 2025 Ja sam osećao i na leru promenu zvuka motora i kod MJ i kod HDI za vreme regeneracije. Nisam to mogao da omanem U samoj vožnji takođe vrlo često, sem da je auto put i veče opterećenje gasom. Tad ne bih osetio, ali bih to pri iole konstantnoj brzini kretanja ( ili uz potpuno otpuštenu papučicu gasa,) lako primetio na osnovu prikaza trenutne potrošnje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5174 Posted September 18, 2025 Kad se setim, moj Bravo je imao 'cekicanje' motora kad pokrene regeneraciju. Tacno se po zvuku, potrosnji, odzivu gasa, snazi i ofc dimcini pozadi mogao zakljiciti da je ista pocela. Nije bilo trika da se ne pogodi. Jos na to dodati klimu, pa kao da izgubi jedno 30-40% snage a covek bi rekao da je neki golf II sto ide na loz ulje Iskreno, spasao sam Bravo sto je otisao kod mog poznanika, bar ide samo na duze relacije, mojih 10-12km po pravcu je nista za taj 1.9 blok zimi. Bar sa benzinjarom o tome ne razmisljam. 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1474 Posted September 18, 2025 Isto tako je i ex 147 radila, tačno čuješ čekićanje i znaš da je počela regeneraciju. To su bili pravi motori, 1.9 Mjet a ne ovi moderni svileni Jednom sam krenuo da je parkiram u garažu na duže vreme ( 4-5 meseci je trebala da stoji u garaži ) i ona poče regeneraciju. A ne mogu da odem da je odradim, zakasniću na avion. I šta ću, ostavim tako. I na kraju je stajala skoro 7 meseci tako, dođem upalim je, isteram iz grada da digne temperaturu i taman kad je krenula magistrala, počela regeneraciju. Pun gas 20 km, iza mene bukvalno dimna zavesa. Posle 15 km je prestala da dimi, i kad sam stao, motor samo šapuće, kao da nije dizel... Sjajan motor je to bio, 170 punokrvnih konja... 2 1 MS PK, MiloshBg and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8681 Posted September 19, 2025 I dalje je Sent from my SM-A346B using Tapatalk 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
NIXIE 152 Posted September 19, 2025 (edited) Pitao sam taksistu, kaže radi mu regeneraciju, oseti se smrad kad je otvoren prozor. Isti motor, samo se nalazi u Fiat Tipo. Ja to nisam primetio kod sebe nikad, a navozao sam se sa otvorenim prozorima. Ako dijagnostika pokaže da radi regeneracije, super, a ako ne pokaže onda je ipak neko pre mene izbušio DPF što možda i nije tako loše. Mada je to malo verovatno jer je auto u početku bio službeni, vlasnik je bila strana firma i redovno je servisiran u AK Kompresor. A može biti i nešto drugo, moja redovna putanja je plavi most, autoput, sajam, most na Adi, i nazad istom trasom. To nije baš prava gradska vožnja. To putovanje od 12,5km traje barem pola sata u špicu, ima vremena da odradi regeneraciju, a da ništa ne primetim. Edited September 19, 2025 by NIXIE Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 933 Posted September 19, 2025 Jednostavno.Ako je crn auspuh nema dpf. Sto se tice regeneracije,kod mene na bmw-u je nikad nisam primetio,osim kad sam imao zakacenu dijagnostiku i u tom trenutku zapoceta regeneracija.Motor je bucniji malko,to se primeti ako je muzika smanjena skroz i otvoren malo prozor na brzinama do 60kmh i kada zavrsi regeneraciju auto ide bolje nekih 10%. Dok npr kod hdi kombija oseti se gubitak snage,smrad i auspuha i zna da baci malo dima. Quote Share this post Link to post Share on other sites