Jump to content
Goran
mikisxy

Partikularni filter (DPF / GPF)

Recommended Posts

Pozdrav svima.

Da li postoji razlika u ucinkovitosti regeneracije DPF-a koja se automatski startuje u toku voznje (kod mene na svakih 250 -300 km) i regeneracije koja se pokrece softverski preko dijagnostike?

Edited by Ivan
Spojeno

Cisto logicki razmisljajuci: u toku voznje auto ima otpor podloge, vec je zagrejan i ti biras kako ces da izvrsis tu regeneraciju (na kojim obrtajima, u kojoj brzini,..)

Dijagnostika znaci da se u leru nabiju obrtaji i da izvrsi regenraciju sto bi trebala da bude opcija u slucaju problema. Uvek bih radije radio ove "regularne" regeneracije

Ne znam da li si upućen, ali ako se regeneracija započne u toku vožnje ne sme se gasiti motor dok se ista ne završi.

Jasno mi je da nije preporucljivo da se prekida regeneracija. Ne gori mi upozorenje ili nesto slicno. Vodim racuna o tome i svakih 250-300 km se desava redovno pri cemu tada posebno pokusavam da ne spustam ispod 2.500 obrtaja

Ceo problem krece odavde

Promenio sam ulje prosle nedelje i pozalio se na smrad koji je u pomenutom postu opisan, onda mi je u servisu receno da mora da se pokrene regeneracija preko dijagnostike. Iskreno sam bio sumnjicav smatrajuci da je to nepotrebno (nema upozorenja, desava se redovno i to ispratim kako treba) ali sam na kraju rekao ok, ne moze da skodi u svakom slucaju.

Nakon te regeneracije (sigurno se radi o regeneraciji a ne dekorbanizaciji ili nekom drugom procesu) auto je kao preporodjen. Tisi I mirniji rad motora, smrad je smanjen bar za 50% i cini mi se da se i dalje smanjuje iz dana u dan kako ga vozim, auto je puno zivlji,

Zato sam i postavio pitanje, sta je razlika i kako to da vec 3 godine imam redovne regeneracije i vodim racuna o obrtajima itd, a onda se inicira prekoa dijagnostike i auto ne mogu da prepoznam u pozitivnom smislu.

U servisu su objasnili da bi svakih godinu dana trebala da se radi softverska bez obzira na redovne koje se desavaju tokom voznje (koje su svakako neophodne), zato sto auto ima vec 170.000.

Bez obzira što komp sam uključuje regeneracije, vremenom se saće DPF malo po malo sve više zapušava dok ne dođe do skoro potpune zapušenosti, kao kod tebe, kad krene da smrdi i slabije ide.

Onda u servisu opale prisilnu regeneraciju dok se parametri, zapušenost, ne dovede na nivo prihvatljivosti.

Iz tog razloga, vožnja na otvorenom ili autoputu je majka za dugovečnost DPFa.

U gradu komp pokrene regeneraciju kad zapušenost dođe do nekog procenta zapušenosti , tipa 35% i radi opet do nekog unapred zadatog procenta, tipa 15% i prekida proces. Vremenom ne može uvek da spusti do 15% i tako se lagano DPF zapušava. Taj proces traje nekoliko minuta.

Ali, na otvorenom kad se steknu uslovi, temp motora, temperatura izduvne grane itd itd tad počinje tzv "prirodno" čišćenje dpf gde i ono što nije uspelo da se spali u DPF u gradskoj vožnji i prinudnim regeneracijama, sad se spaljuje i spaljivaće se sve dok se vozi na otvorenom .

Ja na BMW sam imao pokvaren relej grejača i nije hteo da pokreće regeneraciju, i dok nisam zamenio isti, ili odem do servisa da aktiviraju regeneraciju ili izađem na AP i malo ga isforsiranžm i onda budem miran neko vreme.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Kakva prinudna regeneracija jednom godišnje...

Ako učestalo traži zamenu ulja pre isteka 10000km, opereš DPF, vratiš, pa da vidiš ta je preporođen auto.

Inače, jako brzo od nekih 20-tak % dođe do preko 80% - par dana vožnje posle pranja je dovoljno, pa Jovo nanovo...

Moj Bravo rađen prvi put pranje pre tačno 3 god, starosti 13 god.ina, sa oko 215000km.

Evo, prešao 46000 posle pranja, ne traži više zamenu ulja na 6-8000km.

Meni je nazalost DPF bio jedan od razloga zasto nisam vise zeleo dizel, iako nije imao nikakav problem.

Ture su mi uglavnom ispod 10km i tu nema trika da zavrsi regeneraciju 2.0TDI. U idealnim uslovima 2000+rpm i na autoputu to bude 12-13km. Inace ni ne treba neko gazenje da bude da bi se regenerisao. Najbrze obaranje krive cadji po dijagnostici sam vidjao u 5.brzini na 110km/h i 2100rpm i to moze da se drzi npr od Arene do aerodroma uvece bez da se divlja.

Ono sto se meni cesto desavalo je da mi zapocne regeneraciju 2-3km od kretanja na posao i da imam jos 4km voznje. Tu nema trika da se zavrsi. Da stanem u garazi firme i turiram jos 15-20min ne mogu ni zbog ljudi, a nemam ni vremena, a i posle dovrsi. Samo je cinjenjica da sam morao da prilagodim rute DPFu mene zamarala jer sam imao osecaj da vozim ja zbog njega, a ne auto za mene.

Inace, ne znam za ostale, ali ovaj VW DPF sistem je dosta glup. On nece da pokrene regeneraciju pre 95% zaprjanosti iako su uslovi idealni. Tipa idem autoputem 300km i on dodje sa 80% na 93% jer se ne prlja nista autoputem. I onda upalim po gradu, dobije ta 2% na leru i regenerise :D

Takodje mi se desavalo da recimo 15min idem po guzvi i nesto se malo regenerise na leru, taman krenem namerno na autoput da zavrsi i on stane posle 10min jer mu je to vremenski limit 25min i ostane na 30-40% sto je znacilo da me isto ceka za 100-150km gradske voznje

Ono što je mene oduševilo kod mog DPF-a, iskren da budem, mislio sam da se raspao posle 200kkm i 13 godina upotrebe u domaćim uslovima vožnje (kratke rute, gorivo...).

Bio sam prijatno iznenađen da je saće u komadu, bez  (okom) vidnih oštećenja.

Izgeda da trapezni poprečni presek DPF-a kod Brava ima udela u tome...ko zna...

@igor0511 na zalost i ja o tome razmisljam. Kada god mogu da idem auto putem idem auto putem iako je mozda duze. Imam stalno prisutno to da DPF "ne voli" kratke relacije. Kada na to dodam misteriozni smrad koji osecaju svi oko mene, pitam se da li sve to vredi.

Zbog ekoloskih standarda su udavili disel motore ( a pocinju i benzinske) raznim filterima i senzorima.

Edited by wireshark

da ne odstupam od teme ali kod mene stvarno nije u pitanju jeftinija voznja (automobil je clan porodice u smislu troskova), volim dizele, volim zvuk dizel motora (pogotovo turbine :wub:). Volim kada prodje "turbo rupa" i zalepi u sediste

Prvi disel mi je bio Golf 2 davne 2003 i od tada sam "navucen", ali kazem opet sve su pokvarili....da ne ulazim u to da li je to opravdano ili neopravdano

I ja imam dizel koji se koristi isključivo u gradskoj vožnji. Baš mi se juče upalila regeneracija na Trošarini u sred špica. Stojim i dimim ko da sam se zapalio. Puši se ispod haube, ogoreva sve. Ulazi kroz ventilaciji, nisam na vreme zatvorio recirkulaciju. Divota....

E sad koliko sam shvatio Opel ima dva stepena regeneracije. Prvi ne prijavljuje nikakvu lampicu, samo osetiš promenu zvuka i veliku potrošnju, dok je drugi stepen sa upaljenom lampicom grejača, to je kao prinudno dosta žešće.

Za 3 godine samo nam se jednom upalilo to prinudno dok se ovo bez lampice pali svakih par meseci. (Nadam se, jer žena to ne primećuje većinom). 

Šta aman vi vozite :)
1.6 mjt u bravu nikad nije zadimio pri regeneraciji. Da po nekad nisam primetio malo povišene obrtaje ili na bordu da je trenutna potrošnja viša za oko 2 litra, nema šanse da bi pimetio regeneraciju.
Isto bilo i na BMWu.

53 minutes ago, wireshark said:

volim dizele, volim zvuk dizel motora (pogotovo turbine :wub:). Volim kada prodje "turbo rupa" i zalepi u sediste

Prvi disel mi je bio Golf 2 davne 2003 i od tada sam "navucen", ali kazem opet sve su pokvarili...

Ljubav mozda potraje dok ne probas nekog lepog turbo benzinca :)

Ista prica je bila i kod mene, turbo dizeli su bili revolucija tamo pre 20 i kusur godina. Mala potrosnja, lep obrtni, jeftino gorivo, nije bilo ovih eko-elemenata sa kojim ih "zeleni" (pod znacima navoda) pokopase...

Iako i sada vozim jednog - cekicanje, smrad nafte, cadj, DPF, AdBlue, regeneracije, vibracije i sve ostale drazi bi mi uvek bile opcije iza turbo-benzine.

Edited by Ivan

Dizlo je cadjavo gorivo i tu nema puno pomoci. Citao sam neke turske naucne radove (researchgate, svasta ima da se nadje, ali mahom turci se bakcu ovim) gde su eksperimentisali sa water injectionom na dizelima i lpg motorima i zakljucak je da pomaze u smanjivanju NOx emisija uz povevanje stepena iskoristivosti motora. Ali na dizelu ovo ne resava cadj, a LPG sam po sebi cadji skoro i nema. A zasto autoindustrija nije okrenula ka LPG+WI, bar u nekim malim serijama - ne znam. BMW jeste ovo imao na nekom besnom modelu i sluzilo je kao dodatni interkuler. Procitah negde skoro da sad eksperimentisu sa emulzifikacijom vode i dizela u istom cilju, ali mislim da ce to samo za kamione i brodove a ne i za automobile.

1 hour ago, knezevic76 said:

Šta aman vi vozite :)
1.6 mjt u bravu nikad nije zadimio pri regeneraciji. Da po nekad nisam primetio malo povišene obrtaje ili na bordu da je trenutna potrošnja viša za oko 2 litra, nema šanse da bi pimetio regeneraciju.
Isto bilo i na BMWu.

2.0 mjet isto...

Jedino kad vidim da na ic troši više znam da je regeneracija u pitanju. 

Ali da se spolja oseti, oseti se. Ne dimi ali smrdi

Dizele su svim i svakojakim izumima pokušali da dovedu na što manje zagađenje i realno, poprilično su ih izjednačili sa benzincima u poslednjoj dekadi, ALI.... to ima svoju cenu koja se ipak na kraju odrazi na kupca al po džepu i nerviranjima. Naaravno, dok je auto nov i prvih par godina je sve ok, al posle...

Realno u svakodnevnoj vožnji, masu dizela pokušavam što pre da preteknem samo da ne trpim dimčinu i smrad dok sam iza njih. Kod benzinca retko kad dimi, a kad dimi to je onda ulje.

PS kad ujutro krene komšiluk na posao , tačno se zna koji je dizlo, zimi pogotovo :)

Šta aman vi vozite default_).gif
Isto bilo i na BMWu.

Potvrđujem...

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Ja sam skoro probao Deltu 1.6mjt i bas je pokrenula regeneraciju, bela dimcina oko mene kao kada se upali lokomotiva hladnog zimskog jutra.. :D Na kamionima npr.nema dimova samo promeni rad motora.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Ne bi bas trebao da diminako je ispravan. Sto se mirisa tice regeneracijs je uvek na Leonu imala neki miris. Nije smrdelo, ali ako izadjem iz kola tokom regeneracije oseti se.

Slicno kao fen, ne smrdi ali 400⁰C namirises :D

Kod mene nekad dimi nekad ne, ne znam od čega zavisi. Nekad primetim kad sam u brzini da mnogo zadimi iza a nekad ništa. Al da smrdi smrdi..... 

Mislim da zavisi od goriva. Kada sipam na MOL pumpi onaj poseban dizel koji kao cisti dpf dimi kao lokomotiva a kada sipam na NIS-u dimi manje, a smrdi svakako

Ne bi bas trebao da diminako je ispravan. Sto se mirisa tice regeneracijs je uvek na Leonu imala neki miris. Nije smrdelo, ali ako izadjem iz kola tokom regeneracije oseti se.

Slicno kao fen, ne smrdi ali 400⁰C namirises

Dimna zavesa, bele boje

Sent from my SM-A346B using Tapatalk