Jump to content
FAS Goran
bokija

Produženje vozačke dozvole

Recommended Posts

Tražih gde da postavim pitanje, valjda je na pravom mestu.

Položio sam neke dodatne kategorije tik pred vanredno stanje i ne mogu sada napraviti dozvolu regularno, istećiće mi lekarsko i ...

Ako neko ima informaciju mail br telefona na koji da se obratim.

Hvala.

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bit

 

Ovo obaveštenje (ako građanima treba novi dokument tj. saobraćajna, vozačka, tablice...) je zvanično objavio MUP:

Quote

Ukoliko građani imaju potrebu za izdavanjem novog dokumenta molimo ih da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na Email adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalјe instrukcije.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala šefe

Negde sam to i video, posetio sajt MUP ali ne pronađoh.

 

Послато уз помоћ ТT

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li smete da vozite sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje vozačke?

 

probna_vozacka.jpg

 

Često dobijamo pitanja u vezi potvrda o podnošenju zahteva i dobijanja probne vozačke dozvole ili zamene probne vozačke za standardnu.

Konkretno - kada kandidat završi obuku i uspešno položi testove, pa zatim preda zahtev za izdavanje probne vozačke dozvole koja će biti gotova npr. za desetak dana - da li on za to vreme sme da vozi koristeći tu potvrdu umesto probne vozačke, odnosno kao dokaz da je položio?

Slično pitanje imaju i oni koji su ''odradili'' period posedovanja probne vozačke dozvole, pa su predali zahtev za izdavanje standardne vozačke. Pošto su predali i probnu vozačku i dobili potvrdu da su predali zahtev za izdavanje standardne, njih takođe interesuje da li smeju da voze sa tom potvrdom naročito s obzirom na to da su već vozili najmanje godinu dana?

 

Odgovor je kratko i jasno - NE!

Ne smete da vozite sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje vozačke dozvole, bez obzira da li je reč o probnoj ili standardnoj.

 

Prenosimo u celosti i zvaničan odgovor iz MUP-a:

''Potvrda o prijemu zahteva za izdavanje probne vozačke dozvole i potvrda o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole nakon isteka roka na koji je izdata probna vozačka dozvola nisu isprave koje daju pravo na upravljanje motornim vozilima. Navedene isprave dokazuju činjenicu koja proizlazi iz njihovog naziva - potvrdu prijema zahteva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole.''

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam vozio, i to u inostranstvo

Ništa mi teta nije rekla.

I još šta, kad produžavate dozvolu, u stvari pridužavate kategorije, ove godine produžavam ce, a naredne opet u MUP da produžim a, b i ostale vezane, ne ide od jednom u istu godinu ili bar na 5, nego CE na pet ostale kad im pada datum...

Otimačine i smaračina.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potvrda ne može umesto vozačke - kazne astronomske, osiguranje ne važi

 

probna_vozacka.jpg

 

Krajem maja objavili smo tekst u kome smo obradili materiju vožnje sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje dozvole, u kojem smo naglasili da ne smete da vozite sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje vozačke dozvole, bez obzira da li je reč o probnoj ili standardnoj.

 

Međutim, počeli su da nam se javljaju vozači kojima su na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rekli da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva. Neki takođe tvrde da su im i pripadnici patrole saobraćajne policije dali istu informaciju. Pa u čemu je onda problem, reći će mnogi - pošto saobraćajci nikome neće pisati kaznu, imate dokaz da ste položili i da samo čekate da vam stigne ''prava'' vozačka dozvola.

 

Nije problem ako vas zaustavi policija, pogleda potvrdu i kaže ''hvala, doviđenja''.

''Nezgodno'' je ako policija ne prihvati potvrdu kao zamenu za vozačku dozvolu. U tom slučaju možete da dobijete veoma oštru kaznu - u nastavku teksta možete da pročitate kakva je kazna. Međutim, mnogo veći problemi mogu da nastanu ako dođe do udesa. Tu imamo dva scenarija (najmanje).

 

Prvi scenario - drugi vozač je kriv
Ako je drugi vozač kriv za udes i dođe policija, kada budu pregledali dokumenta mogu vašu potvrdu da smatraju odgovarajućom zamenom za vozačku dozvolu i po tom pitanju će sve biti u redu. Međutim, postoji i mogućnost da dođu policajci koji se drže propisa i utvrde da ste vi u stvari vozili bez vozačke dozvole. Kazna? Član 330 ZOBS kaže: ''Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili lice koje upravlja motornim vozilom, a nema izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila''. Ukoliko pritom izazove udes, kazna je još veća. Ali tu je i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena. Pošto se vozačima sa probnom vozačkom oduzima vozačka dozvola kada dobiju najmanje 9 kaznenih poena, to praktično znači da će ostati bez dozvole.

 

Drugi scenario - vi ste krivi
U startu, ponavlja se prvi scenario - kakav god da je ishod. Međutim, tu na scenu stupa i vaša osiguravajuća kuća - ona čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Obavezno osiguranje služi da nadoknadi štetu koji vi izazovete na drugim vozilima, predmetima, objektima, ali i štetu koju nanesete ukoliko je prilikom udesa bilo povređenih ili poginulih. Ako vaša osiguravajuća kuća prilikom pregleda dokumentacije utvrdi da vi u stvari nemate vozačku dozvolu, već potvrdu da ste predali zahtev za izdavanje dozvole, može da odbije da pokrije štetu. Imajte u vidu da šteta prilikom udesa može da bude izuzetno velika, a ako bude povređenih, moraćete i njima da platite nadoknadu. Mogu da vas tuže za razne povrede. Nećemo ulaziti u situacije kada svojom krivicom nekoga učinite invalidom ili usmrtite.

 

MUP potvrdio prvobitni odgovor - potvrda nije dozvola
Dakle, nakon što su počeli da nam se javljaju vozači kojima su na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rekli da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva, kao i oni kojima su saobraćajci rekli isto, ponovo smo kontaktirali MUP da bismo definitivno utvrdili šta je u stvari tačno.

Iz MUP-a smo dobili potvrdu prethodnog odgovora:

''Obaveštavamo vas da potvrda o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, predstavlja dokaz da je podnet zahtev za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole u postupku izdavanja iste, a ne predstavlja i dokaz da lice kome je takva potvrda izdata poseduje pravo na upravljanje motornim vozilima određenih kategorija''.

Usmeno smo dobili i potvrdu da svi pripadnici i zaposleni u MUP-u koji dolaze u kontakt sa ovom problematikom imaju informaciju da potvrda ne može da služi umesto dozvole.

 

Zaključak
Zbog nestrpljenja i ovako banalne stvari možete da se nađete u veoma nezgodnoj situaciji, koja može da vas košta hiljade i desetine hiljada evra. Ponavljamo - nije najgore ako vas zaustavi policija i dobijete kaznu od 100.000 dinara. Biće mnogo gore ako izazovete udes, napravite ozbiljnu materijalnu štetu, pa vas još vozač drugog auta tuži za svoje povrede.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigde ne vidim podatak,mora li se prilikom produzenja vozacke dozvole (ako neko nosi naocare) raditi kompletan lekarski ili može samo pregled oftamologa. Npr,zasto bi neko radio pregled psihijatra ili sta sve jos zbog samo naocara?.U pitanju je neko ko ima 28 godina i istekla mu dozvola posle 5 godina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kompletan. 

Quote

Program sadrži:

Pregled oftalmologa 
Pregled neuropsihijatra 
Pregled psihologa 
Pregled lekara opšte medicine
Vađenje krvi za kategorije C, D i E

Nakon svih pregleda izdaje se lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

 

Izvori:

Mup dokumenta

Medicina rada - sadrzaj pregleda.

Screenshot_20200903_064031_com.android.chrome.jpg

 

PS 

Dodatni razlog zasto - pa da ti zakinu vise kinte (tj opravdaju) i malo vise maltretiranja. 

Meni ce posle 10g uskoro isteci vozacka, a secam se da sam u medicini rada na NBG imao sve kompletno. Jos kad se setim kakvi su likovi prolazili, potpuno mi jasno sto ima idiota za volanom. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova elektronska usluga na portalu eUprava:

''Zamena vozačke dozvole (dostavljanje na kućnu adresu)''

 

dokumenta srbija.jpg

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava građane da je od 2. februara 2021. godine, putem portala eUprava omogućeno elektronsko podnošenje zahteva za izdavanje vozačke dozvole korišćenjem usluge ''Zamena vozačke dozvole (dostavljanje na kućnu adresu)''.

 

Elektronska usluga ''Zamena vozačke dozvole'' namenjena je građanima-vozačima:

  • kojima je istekla važnost probne vozačke dozvole ili vozačke dozvole.
  • koji su promenili ime ili mesto prebivališta.
  • kojima je probna vozačka dozvola ili vozačka dozvola ukradena, izgubljena ili uništena.

Usluga omogućuje da građani ne dolaze u područne policijske uprave i policijske stanice radi podnošenja zahteva, već da putem interneta, a preko Portala eUprava, elektronski podnesu zahtev za izdavanje vozačke dozvole uz opcije preuzimanja vozačke dozvole u nadležnoj policijskoj upravi, ili policijskoj stanici, ili na adresi prebivališta vozača, u kom slučaju će vozačka dozvola biti uručena od strane poštara na adresi prebivališta vozača.

 

Opis usluge uslovi njenog korišćenja i način pokretanja nalaze se na portalu eUprava, klik ovde.

Takođe, obaveštavamo građane da je i dalje omogućeno podnošenje zahteva i preuzimanje vozačke dozvole na šalterima policijskih uprava - Uprave za upravne poslove. Zakonski rok za izdavanje vozačke dozvole je 30 dana od dana kada je zahtev sa portala eUprava dostavljen policijskoj upravi ili stanici nadležnoj po mestu prebivališta vozača.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ne otvaram novu temu obzirom da delom ima veze i sa ovim. 

 

Naime situacija je sledeca, vencali se, zena uzela moje prezime i preselila se kod mene unazad par dana. 

 

Citajuci sve moguce objave sa MUPa, dolazim do zakljucka da:

 

-Zbog propisa da mesto prebivalista mora biti isto i u LK i na putnim ispravama, trebaju da se menjaju oba dokumenta (ok to je legitimno) 

 

-Posto treba da se menja mesto prebivalista, ne moramo menjati LK ali posto je promenjeno prezime, trebamo menjati istu (za pasos proizilazi i ovo u 1.pasusu) i vozacku. 

 

-posto smo promenili prezime, mora se menjati LK, pasos i vozacka dozvola. 

 

Pitanje je:

Da li moramo da:

 

Prvo izvadimo novu LK sa novim prezimenom i starom adresom stanovanja?

Zasto, pa ako prvo menjamo mesto prebivalista, u dokumentu za promenu adrese ona vise nema svoje prezime vec moje i ofc u potrebnoj izjavi vlasnika stana je sa mojim prezimenom, kao i u vencanom listu koji je dokaz promene licnog podatka. Ali ako menjamo novu licnu samo zbog prezimena, njena trenutna boravisna adresa nije ista a ista ce biti ispisana na LK (iako je cipovana). 

 

-Prvo vrsimo promenu adrese stanovanja i onda se vrsi unos na LK na cip? 

Problem kod ovog dela je opisan u postu iznad - dakle ona u izjavi nema vise svoje prezime i vencani list tako dokazuje.

 

Posto i pasos i licna imaju adrese stanovanja koje moraju biti 'vezane tj iste', sve nesto shvatamo da moramo vaditi 2 licne karte, duplo placati da bi na kraju dosli do toga da mozemo izvaditi pasos i novu vozacku sa validnim adresama :(

 

Dodatno, da li trebam sve podatke (MKR, , uverenje od drzavljanstvu) da sami vadimo jer pise da pribavljaju po sluzbenoj duznosti a izvod iz vencanog lista vec imamo (mislim, to su trajni dokumenti al da li smo toliko i umrezeni..) 

 

Prilicno de vrtimo u krug.. Sutra cemo do MUPa pa da vidim kako ce nas oni savetovati. 

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odeš promeniš mesto prebivališta na staroj lk (ako je sa čipom) potreban je vlasnički list stana/kuće i lk vlasnika. Niko ne pita jesi li menjao ime/prezime. Bitno da platiš taksu i zamene u roku od 5 minuta, ako hoće da rade.

Zatim odeš zameniš lk i pasoš sa novom adresom. 

 

Ako imaš sreće, možeš sve završiti u danu. Svojevremeno sam na opštini NBG izašao na pauzu za ručak i bio u fazonu ajd da zamenim pasoš jer prolazim pored supa, ušao i završio. Dok je ovo sad povratak u budućnost. Čekanje, redovi... Samo zato što se gospodi ne radi...

 

A za vozačku, ako uskoro ističe (tipa u naredne 2 godine) ja je ne bih dirao. Uvek se možeš izvući na zaboravio sam i sutra ću, nisam znao... Imao sam par sličnih situacija kad sam se preselio u NS a dozvola izdata u BG pa sam tako radio. Bilo mi glupo da plaćam nešto 2x u roku od godinu ipo dana. Pogotovo što nemaš mogućnost da je produžiš već samo zameniš

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, andreja.micovic said:

Odeš promeniš mesto prebivališta na staroj lk (ako je sa čipom) potreban je vlasnički list stana/kuće i lk vlasnika. Niko ne pita jesi li menjao ime/prezime. Bitno da platiš taksu i zamene u roku od 5 minuta, ako hoće da rade.

Zatim odeš zameniš lk i pasoš sa novom adresom. 

 

3 hours ago, ISV_01 said:

u potrebnoj izjavi vlasnika stana je sa mojim prezimenom,

Sry bro, ne mogu matorce samo zbog nove izjave da dovlacim iz CG jer nisam vlasnik stana pa treba izjava vlasnika. Ostalo imam. 

 

Zato i napisah sta mi je prvo ciniti... Dal menjati prezime (jer onda nema te problematike zbog izjave) ali se onda menja LK sama po sebi. 

 

Videcu sutra ako moze all in 1...mada cisto sumnjam... 

Vozacku mozda ne bi ni dirali, istice krajem februara a ionako ne vozi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, ISV_01 said:

Zbog propisa da mesto prebivalista mora biti isto i u LK i na putnim ispravama, trebaju da se menjaju oba dokumenta (ok to je legitimno) 

Ne moraš istvoremeno da menjaš oba dokumenta, naročito ako na Pasošu ima još dosta godina do isteka.

Može da se pređe i sa devojačkim prezimenom u Pasošu jer oni ne gledaju LK i zato ni nemaju pojma da li u njoj piše drugo prezime ili ne. Oni vide da slika odgovara i da je Pasoš u roku i ništa drugo ih ne zanima.

 

3 hours ago, ISV_01 said:

Prvo izvadimo novu LK sa novim prezimenom i starom adresom stanovanja?

Kao što je već rekao @andreja.micovic, tako uradiš za LK. Mislim da ne mora lično prisustvo vlasnika, već samo LK vlasnika (pitaj sutra u Policiji može li očitana LK i overen taj papir od strane notara dole u CG...pa ti onda samo pošalju taj overen papir i gotovo).

Pošto za vozačku kažeš da nije posebno bitna...faktički samo promeni LK i to je to.

Vozačku kad počne da vozi, a Pasoš bukvalno kad hoćeš...Irena je čekala da joj istekne Pasoš, pa je tek onda promenila prezime i u njemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prisustvo vlasnika zavisi od opstine do opstine, za NBG treba ugovor(o vlasnistvu stana) i licna karta vlasnika stana, ne mora da bude prisutan sam vlasnik. Najbolje da proveris licno sta je potrebno na svojoj. Mislim da za Vozdovac mora, a i za Uciteljsko naselje (ne znam koja je to opstina)..

Edited by Dzimbo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ne otvaram novu temu pitacu ovde

Vozacki ispit sam polozio davne 2003 godine C i E kategorije u vojsci ali nikada nisam vadio vozacku dozvolu niti produzavao jer mi nije trebala iskreno. Moje pitanje je dali mogu dali mogu sa uverenjem o polozenom vozackom ispitu koje sam dobio danas od  Generalstaba VS  da predam za vozacku dozvolu ili cu morati ipak da polazem ponovo vozacki ispit.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, sasa.v said:

Da ne otvaram novu temu pitacu ovde

Vozacki ispit sam polozio davne 2003 godine C i E kategorije u vojsci ali nikada nisam vadio vozacku dozvolu niti produzavao jer mi nije trebala iskreno. Moje pitanje je dali mogu dali mogu sa uverenjem o polozenom vozackom ispitu koje sam dobio danas od  Generalstaba VS  da predam za vozacku dozvolu ili cu morati ipak da polazem ponovo vozacki ispit.

 

Mislim da moras samo lekarski da uradis jos i da ides sa tom potvrdom i taksama da predas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako je, ako šalter radi .

Pre mesec dana vidim istekla mi za A i B a za C i CE nije, odem do policije da vidum šta treba i da se zakažem, kaže mi policajac šalter ne radi, ja, pa dobro ne radi sada zakažite te me pa kad proradi da znam, policajac, šalter ne radi i neće raditi.

 Sad kada me zaustavi policija ja nemam šta drugo reći nego šalter ne radi.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burazer ovih dana produžio vozačku,nije ni gledao dok nije došao kući. Pre je bila na 10 godina B,C a sada je dobio B na 10 godina a C na 5 godina.  Šta to znači da svakih 5 godina treba da produžava C i da plaća novu dozvolu

 

Screenshot_20220320-224146.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Njemu će biti bar u ritmu, kod mene su u raskoraku, pa 3-4x u 12g moram vaditi dozvolu , već sam novu dozvolu u roku od godine morao menjati za novu...
Plačem za onim zelenim dozvolama i pečatima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

EU modernizuje vozačke dozvole, uvodi i digitalne

 

danska.jpg

 

Evropska komisija predložila je modernizaciju vozačkih dozvola, uključujući uvođenje digitalnih dozvola, prvih u svetu, koje će važiti širom EU. Predložene su i nove odredbe za poboljšanje primene saobraćajnih propisa u prekograničnom saobraćaju. Komisija je navela da je u 2022. na putrevima EU izgubljeno više od 20.000 života a najviše su stradali pešaci, biciklisti i vozači skutera i motora. Nova pravila će unaprediti bezbednost svih učesnika u saobraćaju i takodje pomoći da EU ostvari cilj da do sredine veka na putevima niko ne pogine. Takođe je cilj izmena da se vozači bolje pripreme za vozila sa nultom emisijom i vožnju u uslovima većeg broja dvotočkaša i pešaka.

 

Pravila će omogućiti mladim vozačima da stiču iskustvo kroz šemu vožnje u pratnji od 17. godine. To će kasnije doprineti i da se odgovori na problem manjka vozača u EU. Komisija je navela da je cilj modernizacije vozačkih dozvola, koja je inspirisana najboljom praksom iz nekoliko članica, da putevi budu bezbedniji i da se pojednostavi svakodnevni život. Navodi se da su predviđeni probni period od najmanje dve godine za nove vozače i nulta tolerancija na vožnju pod dejstvom alkohola. Kako se ističe, to je od ključnog značaja jer mladi predstavljaju samo osam odsto svih vozača a dva od pet sudara sa smrtnim ishodom uključuju vozače mlađe od 30 godina.

 

U periodu 2017-2020. na svakih 100.000 novih vozača bilo je deset nesreća sa smrtnim ishodom godišnje prema tri u sudarima u kojima su učestvovali iskusni vozači, pokazuju podaci programa CARE za 18 članica EU. Predlažu se i prilagođavanje obuke kako bi se budući vozači bolje pripremili za prisustvo osetljivih učesnika u saobraćaju i bolje ciljana provera zdravstvene sposobnosti. Komisija je saopštila i da je cilj uvođenja digitalnih vozačkih dozvola pojednostavljenje priznavanja dozvola između članica. Digitalne dozvole će biti lakše zameniti i obnoviti pošto će sve procedure biti onlajn. Takođe će građanima iz zemalja van EU sa uporedivim standardima bezbednosti na putu biti olakšana zamena dozvole za dozvolu EU. Predlog Komisije sada treba da razmotre Evropski parlament i Savet u redovnom postupku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li neko zna ovo, na sajtu mupa nisam razumeo da li treba ili ne treba...

Istice mi vozacka, nosim naocare ali mi je prethodna izdata na 10god, imam 47 godina.

Da li za produzenje vozacke moram da idem na lekarski pregled?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, hvala na odgovoru.

Nailazim na oprečna mišljenja, neki kažu da su produžili vozačku bez lekarskog iako nose nočare jer im je prethodna izdata na period od 10god, drugi tvrde da mora...

 

Sa Mup sajta:

 

"Уз захтев треба приложити:

 

возачку дозволу издату на старом обрасцу;

уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима и скуповима возила оне категорије за које се захтева издавање возачке дозволе које није старије од шест месеци (доказ треба приложити ако је ранија дозвола издата на период краћи од 10 година из здравствених разлога, односно ако захтев подноси лице које је старије од 65 година живота);

важећу личну карту на увид;

уплатница генерисана на порталу еУправе"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...