Jump to content
FAS Goran
mikisxy

Računari, lap-topovi...

Recommended Posts

Kada ukljucim laptop, cuje se neki zvuk u citacu, valjda je to neka provera citaca ili sta vec, uglavnom je to normalno i pri svakom ukljucivanju se desava. 

Medjutim od skoro mi je se pocelo desavati da se u toku rada cuje taj zvuk po par puta. Ne znam bolje da objasnim ali se nadam da me razumete. 

Ima li neko ideju u cemu moze biti problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam program dvd video soft, i preko njega sam dugo skidao muziku. Sada treba da se plati licenca da bi skidao u `najboljem` kvalitetu. Ne znam da li ima jos neki bas dobar program. Probao sam i onaj youtube downloader, ali nije to to. Nekako je najbolji zvuk kada skidam preko torenta, medjutim dosta pesama ne mogu tamo da nadjem.

 

@majkicbane Jesi li ti na rsb forumu? :)

Edited by Macvanin

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pa dobro, sto se tice kvaliteta tu si u pravu.

Probaj neki od online youtube konvertera. Kucaj youtube to mp3 pa vidi.

Ja za kola skidam preko youtube2mp3 i ok mi je kvalitet. Sad zavisi za sta ti treba :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li bi mogao neko da mi pomogne u vezi apdejtovanja BIOS-a na jednoj staroj masini. 

Maticna ploca je ova http://oldschooldaw.com/asus/2006/e2419_p5s800-vm.pdf

53. strana ''Apdejt BIOS-a pomocu interneta'' - Odlucio sam se za ovaj nacin jer mi se cini kao najlaksi. 

Instalirao sam program AsusUpdate i kada dodjem do treceg koraka gde program treba da pronadje verzije BIOS-a na sajtu i da mi ponudi da odaberem na koju verziju cu da apdejtujem program se povezuje u beskonacnost i to je to, jednostavno nece da mi ponudi nista dalje tj nece da predje na cetvrti korak. 

Pokusao sam i metodu na 54. strani ''Apdejt pomocu BIOS fajla'' 
Nakon sto stignem do cetvrtog koraka, odnosno prikacim taj BIOS fajl, program izbaci neku gresku i nece da se apdejtuje. 

Noviju verziju BIOS-a, 1023 za apdejt sam skinuo ovde:
https://www.asus.com/Motherboards/P5S800VM/HelpDesk_Download/

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andreja.micovic

Pogledao sam, ali nisam uspeo da skinem WinFlash. Mada je pitanje da li bi moglo preko njega, jer ja vec imam skinut program sa Asus-ovog sajta i nece da mi odradi update.
Sto se tice apdejta preko flesa, pretpostavljam da treba da se napravi butabilan fles i da se stavi noviji BIOS na njega, ali to nisam radio pa se bojim da ne zeznem plocu. Zato sam i izabrao da radim preko nekog programa iz Windows-a. 


@uglavnom_bezopasni Kako bih to mogao da proverim za tu zastitu? Izbacuje mi gresku ''the model of the bios image doesn't match the bios rom currently present''.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skinuo sam sa Asusovog sajta https://www.asus.com/Motherboards/P5S800VM/HelpDesk_Download/ i isprobao vise verzija BIOS-a i za svaki izbacuje istu gresku. Ima ukupno 20 verzija a moj BIOS trenutno je 1003 verzija. 

Ploca je sigurno ta. 

Os sam izabrao xp i isprobao program takodje sa ASUS-ovog sajta. Jednostavno iz nekog razloga nece, pa se bojim da iako probam sa fleske da ne bude ista greska problem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nennad jesi probao 

Afudos BIOS update tool V2.07

to stoji kao tool na stranici na kojoj je ploča. piše treba floppy disc ali ja bih probao preko USB-a. Još jedna stvar, napisao si

On 11/25/2016 at 6:27 PM, Nennad said:

moj BIOS trenutno je 1003 verzija

 

On 11/24/2016 at 6:58 PM, Nennad said:

Noviju verziju BIOS-a, 1023 za apdejt sam skinuo

 

Koliko znam, svaki BIOS update je fajl za sebe, update 1023 ne sadrži sve potrebne info kumulativno od 1003 do 1023. Moraš da updateješ jedan fajl za drugim. Možda tu zato puca. Update 1023 traži neki fajl koji sadrži neki update od 1003 pa na više ali se ne nalazi u osnovnoj verziji biosa. Kad god sam update-ovao bios, išao sam redom baš iz razloga da ne bude nešto popravio, nešto zahebao

Edited by andreja.micovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam probao to preko flopija i usb-a, posto nisam to nikada radio pa mi je trip da ne zeznem plocu. 

Sto se tice apdejtovanja jednom fajla za drugim, probao sam upravo i to, ali jednostavno nece. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema potrebe redom, svaki je za sebe, a te stare ploče su morale tako iz dos-a, ja i dalje čuvam jedan 256mb USB flash koji podiže dos samo za te stvari, mogu ti poslati img te diskete pa baciš na neki stari usb.
Odakle si da ti to uradimo i sta pokušavaš da dobiješ novom verzijom, možda nećeš dobiti nista ako nemaš konkretan problem koji je naveden kao ispravljen.
p.s. ako nije tajna čemu sve to praistorijska sis ploča koja nije valjala ni nova

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije tajna naravno, iz Kraljeva sam. Sistem izbacuje gresku tipa ''cpu Ucode loading error''. Trazeci po netu utvrdio sam da je to do verzije BIOS-a jer ona ne podrzava procesor koji je na ploci. Novije verzije podrzavaju. 
Iako je star, sa xp sp3 radi sasvim solidno dok radi, i onda mu se desi da zablokira i mora restart. Nema pravila kada ce, jednostavno nekada kada se stisne desni klik da se osvezi, on krene da vrti pescanik u nedogled i tu mora restart. Razmisljao sam da BIOS nije problem pa sam zeleo da pokusam update. 

Sto se tice praistorijske ploce, odgovor je prost. Ljudi nisu pri parama, a zeleli bi da koriste racunar ukoliko je to moguce. Ja sam im odradio sistem i pokusavam da namestim da moze koliko toliko da im sljaka. Znaju i oni da je to staro i odavno prevazidjeno, ali kada se nema za bolje, sta da se radi. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ti se zaglavi na desni klik, prvo probaj da izvadiš jedan memorijski modul ako ih ima više, pa probaj jedan po jedan uz dovoljno testiranja, (pre toga obrisi kontakte na memoriji gumicom za olovku. ako to ne pomogne deinstaliraj drajver za grafičku i ostavi onaj generički vga..
ostaju jos podešavanja biosa to ćeš mi slikati da proverim kako si podesio.

ako pretpostavimo da je softverski problem vidi koje su sve aplikacije ubacuje nesto u meni koji se dobija na desni klik, možda zbog toga puca, npr ccleaner pa isključuješ jednu po jednu stavku menija koji se dobija na desni klik.

da li evevt log ima nešto "crveno" ili "žuto"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima dva memorijska modula, oba od po 1GB, a pre nego sto sam radio sistem detaljno sam ocistio kuciste, bas detaljno. 

Testirao sam ram memoriju preko memtest-a oko osam sati, ako se dobro secam 6 prolaza i nije bilo nikakve greske. Testirao sam i hard preko hdtune i jos jednog programa zaboravio sam kako se zove i nije prikazivao nikakve narocite probleme. 

Hvala puno tebi i ostalima koji ste se zaista trudili da pomognete, ali je kuciste danas predato vlasniku pa cemo videti kako se ponasa dalje. 

Inace, odradio sam jos defragment c i d i od tada se bolje ponasa, ali je zanimljivo, da je u najvise slucjeva blokada bila kada se stisne desni klik, i ako tada ne napravi problem, moze solidno da radi. 

Event log je imao jednu gresku, mislim da je ID bio 7031, ali to nisam 100% siguran da je taj ID, nazalost nisam ni imao vise vremena da radim oko njega. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

imam aktiviran win10, dobio ga instaliranog uz lap top

sad hocu da mu radim sistem, pa kako da sacuvam win? jel treba samo da kopiram product id ili je nesto komplikovanije?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada sam menjao ploču imao sam sličan problem.

Registruješ se na Microsoft sajtu i to rešava sve probleme. Nakon instalacije, prijaviš se na Windows sa svojim nalogom i opet ti bude licenciran. Onaj deo sa unosom koda prilikom instalacije preskočiš. Staviš drugi put ili tako nešto.

Aktivacioni kod je vezan za matičnu ploču. Čak i kada promeniš matičnu ploču, odeš na svoj Microsoft nalog, stoji kao da su 2 uređaja, izbrišeš staru i ostane ti nova na kojoj je aktiviran windows. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...