Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

I Toyota se povlači iz Formule 1

Recommended Posts

toyota%20forumula%20f1.jpg

Tojota je saopštila da se povlači iz Formule 1 i kao razlog navela potrebu da smanji troškove i da se koncentriše na šustinu svog poslovanja, na proizvodnju automobila.

Tojota je druga japanska ekipa koja se povukla iz Formule jedan, pošto je to prošlog decembra učinila i Honda, koja je takođe svoj potez obrazložila ekonomskim razlozima. Mesto Honde zauzeo je Brawn GP, koji se odmah i okitio titulom prvaka.

Kompanija Tojota, koja je najveći proizvođač automobila u svetu, već dve godine posluje sa velikim gubicima. Problem je, između ostalog i jak jen, što smeta svim japanskim kompanijama. Tamošnji proizvođač guma Bridžstoun saopštio je da posle sledeće sezone neće Formulu 1 snabdevati pneumaticima. Saradnju s Formulom 1 je u julu, takođe zbog svetske ekonomske krize, prekinula i Fudži internešnel spidvej staza, koja je u vlasništvu Tojote.

Tojota je u Formuli 1 debitovala 2002. godine, ali njeni vozači nisu pobedili ni na jednoj trci. Najbolji rezultat ekipe je 2005. godine ostvario Jarno Truli, koji je bio drugi u Maleziji i Bahreinu.

Nedavno završenu sezonu u Formuli 1 Tojota je posle obećavajućeg starta završila na petom mestu u konkurenciji konstruktora. Truli je bio osmi u konkurenciji vozača, a drugi vozač ekipe Timo Glok zauzeo je deveto mesto.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

sta reci,zalosno,kad svetska ekonomska kriza mrvi takve gigante kakva je toyota.prosle godine honda,sad toyota,japanske F1 ekipe napustile najbrzi cirkus na svetu :crybaby:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toyotina rola u F1 je bila neuspešna, pa je to svakako jedan od razloga za povlačenje ali se prećutalo.

Na početku su obećavali da im treba 5 godina da se bore za titulu a posle 8 nisu ostvarili ni pobedu. Finansije nisu bile problem. Skoro svih osam godina bivstvovanja u F1 imali najveći budžet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nadali su se da ce proci kao u indi karu ali ni senka toga u F1.otvorice se bar vrata za nove ekipe zeljne dokazivanja pa ce valjda biti i interesantniji sampionat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...