Jump to content
Goran
alen

Kappa 2.0 20v T - jezik kompjutera na engleskom?

Recommended Posts

da li postoji mogucnost da se prevede kompjuter tj da obavjestenja i upozorenja koja se ispisuju na displeju prevedu na engleski eventualno na srpski.....ili mi nema druge nego da upisem kurs italijanskog :thumbup: , auto je lancia kappa 2.0 t 96 godina .

Alene dragi, pogledaj u uputstvu, ili na samom komp-u da li ima komanda SETUP. E, kad je budeš našao - pritisni. Pokazaće ti se nekoliko opcija, podešavanje vremena, pritisak u gumama, ograničavač brzine, zonsko menjanje vremena...i i opcioni jezici kojima se kompjuter služi. To su po pravilu: Italijanski, Egleski, Francuski, Nemački i Španski. E sad izaberi onaj koji poznaješ i potvrdi komandu. Ovo bi trebalo da je univerzalni princip. Ja imam Lybru, to je klasa vozila ispod tvoje Kape i trebalo bi da bude i princip isti.

na kompu nemam tu mogucnost....a upustvo za kappu nemam pa ne znam da liuopste moze da se prevede na neki drugi jezik sem italijanskog.

MOŽE SIGURNO!. Besmisleno je da fabrika proizvodi 5 tipova kompjutera koji se medjusobno razlikuju samo po jeziku!? Pogledajte dobro na instrument tablu i na "dugmiće"-mora da postoji neko dugme koje se zove "setup", ili "ajust" ili "mode"...

ovako izgleda displej komp. i to su ti dugmici. inace na njemu je moguce podesavati samo vrijeme i datum...mozda moze i jezik da se promjeni ali ja ne znam :wallbash: ostali sluze za namjestanje klime.temperature,brzine ventilatora ,provjeru servisa itd...

1WfmT9.jpg

Alene, pogledaj na Fiatovom eLum portalu na poljskom:

http://instrukcje.fiat.pl/

Tamo ćeš naći uputstvo za tvoju Kappu:

http://instrukcje.fiat.pl/files/LANCIA_K_-...1_-_01-2002.pdf

i sigurno posle malo studiranja, iako je na poljskom, otkriti kako se menja jezik na kompjuteru...

Edited by Bolens

Moj prijatelj koji je kupio Opel Vektru mučio je muku sa sličnim slučajem. Njemu je jezik na kompjuteru bio "HOLANDSKI"! Mučio se 6 meseci i našao čovek dugmence; pritisneš jednom-Francuski, drugi put;Engleski, treći put: Nemački i tako u krug. Kad se dodje do željenog jezika utiskivanjem dugmeta, na toj poziciji se; ili potvrdi nekim posebnim dugmetom - ili jednostavno ostavi neko vreme (otprilike to bude 3-4 sec) kako bi se sistem vratio u startni meni (koji će ovog puta biti na izabranom jeziku) Ali što reče Bolens, juri ti uputstvo originalno uputstvo na jeziku kojeg najbolje poznaješ, ne pritiskaj nista na pamet, može da ti se desi da deaktiviras kod (kojeg možda ne znaš), pa čik ga upali posle. Ili nedaj Bože ograničivač brzine, pa recimo da ti je podešen bio na 40 ili 50, ima da ti vazda pišti po kolima. Mada to ume da bude veselo . . .

a da ne zna neko da nema neko dugme da joj smanjim potrosnju da mi ne trosi kao t-72 :whistle:

a jos cu pored italijaskog da naucim i poljski pa bacam se odmah na posao......hvala svima na pomoci :unworthy:

Nema na čemu, ali mi ti nismo mnogo od pomoći što se potrošnje tiče...pogotovu za avione!. To je opasna naprava od auta i mora da jede! Ne biva muzika bez para!

U tom poljskom uputstvu imaš na 65. strani opis kako se menja jezik:

Dok je auto isključen držiš taster "Service" i nepuštajući ga daš kontakt. Tada će se na displeju pojaviti "Italiano". Dugmetom CLIMA/DATE menjaš jezike (francuski, engleski, nemački, španski)

^^^ ...promjenuo sam jezik...sada je na "razumljivom" engleskom...hvala :unworthy:

Da li neko zna kako promeniti da bord kompjuter pokazuje temperaturu u celzijusima umesto u farenhajtima? To je verovatno neko regionalno podesavanje. Isto tako pokazuje servisne intervale u miljama.

Nema na cemu. :thumbup:

Nego, nesto sam razmisljao. Bas bi bilo dobro kada bi se u kappu mogao da ubaci trip computer kao u lybri ili alfi 166. Mada to verovatno nije lagan zadatak. Nije mi jasno kako u auto vise srednje klase nisu ubacili neke osnovne stvari.

Dragi Krsman3d-u (ovo zvuči malo rogobatno), Kappa je (tehnološki) starija generacija vozila od Lybre. Počela je da se proizvodi 1994, zamenivši Themu, a predhodivši Thesisu koji je počeo 2000-te kada je Kapa prestla. Lybra startuje od 1999, poslednji primerak joj je prodat početkom 2006.-produkcija septembar 2005. Znači, Lybra se pojavljuje 5 godina posle Kappa-e!! Sad za misli šta je sve u medjuvremenu "izmišljeno". Pa i ja sad kad poredim lybru sa Stilom, vidim koliko je samo za par godina nešto što je u lybri pretstavljalo "krik", ponovljeno, popravljeno i dopunjeno kod Stila!!. To ti je tako sa napredkom. Da ne pričam o sadašnjim "vragolijama" kod Nove Delte koja drži pravac i prati krivinu sama (ne baš bukvalno).

Bojim se da je opcija "trip" obračuna potrošnje kod tebe nemoguća (softverska stvar...zakucano) i to je šteta, jer je to najmerodavnija potrošnja. Ona sekventna je Idimi-dodjimi, uvek pokazuje znatno manje od stvarne potrošnje.... i zato ne valja. Medjutim to nije razlog da potceniš vozilo koje ima mnoge kvalitete i osobine koje naslednici baš i nemaju ! :thumbup:

Edited by Damjanović

Naravno da je Kappa starija generacija, ali je imala 3 serije. Treca serija pojavljuje se sredinom 98' kada je dobila nove motore (20vt i 2.4jtd) kao i neke druge sitnice. Alfa 166 se pojavila te godine i imala dosta novotarija koje Kappa nema. Nije mi jasno zasto je bilo tesko ubaciti trip komp u Kappu, ne radi hira, vec radi poboljsanja prodaje modela. Vecina nemaca tako nesto ima jos od pocetka 90-ih. Nerazumljivo mi je da jedan Golf 3 to ima, a Kappa koja treba da se takmici protiv BMW 5, Mercedes E klase i drugih nema pokazivanje potrosnje. Dobro, ovo nije nephodna stvar, ali je svakako korisna. Sitnice su razlog zasto je Lancia imala i jos uvek ima slabu prodaju (naravno tu su i krupnije stvari kao nedostatak motora ili cak celih modela). Mada, kada blje razmisljim, sve je oprosteno. :thumbsup:

E da, pogledajte sta je Magneti Marelli spremao 97.

1319007806_large.jpg

Thesis pozdravlja. :whistle:

Zao ne koji nisu imali prilike da sretnu slucaj jer da ima modela na kojima nema engleskog jezika uopste, mislim da su to neke prve serije. Ipak, preko i pored svega, ja kappu vozim vec 9 godina i mislim da je to auto koji je klasa za sebe, ne zato sto nisam imao drugih auta i drugih proizvodjaca, vec sto su svi drugi prodati jer joj nisu bili ni do kolena ni po potrosnji, ni po udobnosti ni po bezbednosti, pa ni po ceni odrzavanja i pouzdanosti. Redovan i normalan servis su dovoljni za godine eksploatacije i velike kilometraze. A sto se tice korozije, kada je neko video zardjalu kappu?

Zao ne koji nisu imali prilike da sretnu slucaj jer da ima modela na kojima nema engleskog jezika sa celzijusima i kilometrima, vec samo milje i farenhajti, mislim da su to neke prve serije. Ipak, preko i pored svega, ja kappu vozim vec 9 godina i mislim da je to auto koji je klasa za sebe, ne zato sto nisam imao drugih auta i drugih proizvodjaca, vec sto su svi drugi prodati jer joj nisu bili ni do kolena ni po potrosnji, ni po udobnosti ni po bezbednosti, pa ni po ceni odrzavanja i pouzdanosti. Redovan i normalan servis su dovoljni za godine eksploatacije i velike kilometraze. A sto se tice korozije, kada je neko video zardjalu kappu?

Da, to si u pravu. Meni je krilo (prednji blatobran) stajao udaren 3-4 godine, skinuta farba a lim kao da je pocincani, ni trunke korozije. Mislim da su galvanizovali lim prije farbanja.

A uopste sam zadovoljan sa ovim autom. Samo vidite sta imate prostora na zadnjim sjedistima. Komotno da sjedi Divac. Udobna i nema umora ni pri duzim putovanjima. Imam 2,4 jtd motor u njoj i ako hocete da vjerujete, a ne morate, meni je potrosnja na otvorenom 5,5 do 5,7 litara. Samo ima jednu manu, naprijed je mnogo niska, a korito motora (aluminijsko) je u nivou sasije pa morate biti oprezni kada silazite sa asfalta da ga ne zakacite.