Jump to content
FAS Goran
Damjanović

Lancia Lybra 1.9 JTD - gde kupiti SHUTZ pleh? / donja zaštita motora

Recommended Posts

Jeste prijatelju, to je taj "original", kad doje do mojih ruku već okraćam sa 100e., a potom malko i "ručice" da se to namesti...U svakom slučaju mi to ne gine, Ako me trefi neki bolji avans, a u medjuvremenu ga ne nadjem kod "Vlade i Marka". eto njega kod mene!!! thumbup.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gosn Damjanovicu, moj drugar ima Lybru JTD karavan u delovima, a setih se danas i vaseg problema! Kaze covek ima SHUTZ pleh, al mi nije rekao cenu. Zove se Zoran Pejkic, inace je profi limar i farbar, a tel je 063 8185185. Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast "Tigre"na informaciji, najbolji način da u Novu Godinu moja "gospodja" udje obucena, a ne "gologuza". Zovem ga koliko sutra...pa ce mo da vidimo. :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da se i ja uključim u diskusiju, jerbo mi rekoše da je remenica alternatora propala zbog vlage.

Dakle, (ideja, razmišljanje): Sve šta očekujem od šuc pleha je zaštita od vode, blata, rizle, sitnog peska. Nemam SUV, ne planiram da vozim po gudurama, ne treba mi zaštita od stenja i kamenja.

Zašto ne bih skrojio samo delimičan šuc pleh, za desni deo motornog prostora gde je kanalni kaiš, alternator, kompresor i ostalo ? Zašto ne od običnog, tankog pocinkovanog lima (kakav koriste limari za oluke) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mihailovicu

original suspleh ima na sebi otvore koji usmeravaju vazduh pa mislim da bi taj lim mozda (ne daj boze) mogao da napravi vecu stetu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Zašto ne od običnog, tankog pocinkovanog lima (kakav koriste limari za oluke)?

Znate kako se ''lepo'' čuje kada kiša pada...i voda ide kroz oluke...

E, sada zamisli milion sitnih kamenčića i svega ostalog što ima po putevima kako udaraju u taj lim i ceo auto ti zvoni zbog toga... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm ...

Ovo oko usmeravanja vazduha ću da proverim. Ako je tako, napraviću i ja usmerivač. :thumbup:

A ovo, oko "zvonjave" lima mož' da bidne al' ne mora da znači.

Ma samo da malo otopli da ne silazim u kanal po ovoj 'ladnoći. Pocinkovanog lima imam, pa ću da probam da iskrojim. Ništa me ne košta.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

nemoguće ga je od pleha praviti, jer je to predmet koji se kači na donji postroj na četori mesta. Statički se ponaša kao ukrštena prosta greda, tako da ne samo što će da prenosi zvukove od kiše nego i vibracije od motora i zvuke od motora. Odjedanput ne tako tih "jtd" će da se u trenutku pretvori u klasičnog "čekićara" - koji će rame uz trame moći da se nosi sa zvukovima i arlaucima koje ispušta kakva "suza" ili Glof2. Ova plastika od koje je pravljen originalni šuc pleh izgleda (na prvi pogled) vrlo "dronjava" plastika, medjutim, potpuno je intertna na vibracije (za razliku od bilo kog pleha). Elem, taj deo je ko skrojen za donji prostor i teško se da tu išta budžiti. Ja se bavim već treću godinu ( o Bože!!), čekanjem na originalni taj deo jer mislim da je sve drugo opasna budževina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, skoro da si me ubedio. Udružen sa BgLion i Nešom. Ipak će to sve da sačeka toplije dane.

Kakva bi se plastika mogla naći za ovu namenu, tj. za varijantu "sam voj majstor" ? Polikarbonati ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne poznajem dovoljno hemiju (naročito organsku), medjutim razgledajući jedan primerak naslonjen na zid TIM servisa prvo što mu upade u oči je karakteristična profilacija koja čoveka odmah odagna od svih budževinskih ideja. Tačno se zna kako je oblikovan oko osovina, kako pokriva karter, iz nekog razloga je čak iz tri dela...Dalje, ima neke čudne "škrge", koje usmeravaju vazduh tamo gde je očigledno to bilo potrebno. Treće, ta inertna plastika (po sastavu mi se čini vrlo slična vinflex podovima koje je svojevremeno radio Grmeč) je odličan absorber vibracija i zvudova koji umesto da se razbacuju po asfaltu i ušima prolaznika, se usmeravaju na relativno mekanu plastiku i tu bivaju upijeni (dobrim delom). Otud i razlika u zvuku motora kod vozila sa ovim delom i onim koje je bez njega. Dalje, on svojevrstan stabilizator prednjeg branika!. Naime, bez njegovog postojanja, branik je vrlo ranjiv na ivičnjake". Prilikom vožnje u rikverc, dešava se da vozilo parkirano preko ivičnjaka prilikom kretanja u nazad bude zakačeno od ivičnjaka koji povuče branik, pa branik prenese napone na krila...eto štete. Kad je šuc-pleh montiran - te bojazni nema, pošto ovaj deo bude izgreban i sklizne, ali se branik ne "čupa"!

Ovaj deo ima i mana. Nervira mehaničare. Prilikom svake popravke ili servisa, postupak njegovog skidanja je neizbežan...a po izvršenoj popravci sledi vraćanje... Ima još jednu manu. prilikom jačeg idara kamena ili naleta na neko čudo na putu ume i da se slomi, što ume da uzrokuje prekid vožnje i grdnu muku ( u zavisnosti koliko i kako visi). Naravno, ovaj deo je moguće krpiti, ali gde naći plastičara u nekoj nedodjiji...

image.jpgE, sad obrati pažnju na profilaciju kod osovina, škrge na desnom delu i poklopac na driker...

image.jpg Ovde se ne oseti ništa... auto lepo i nežno pridje ivičnjaku, predje preko njega....

image.jpgMuka nastaje kad sedne vozač i neko pored njega, i neki teret, vozilo se spusti, ubaci u rikverc..eto jada (iznenada)

O ovome je bilo pisano negde krajem Oktobra 2009...al nije loše da se ponovi, a može i da se izbriše!

Inače. ovaj deo, kao i slični delovi po gabaritu kod drage Delte su 200 - 300 e. Na Ebay je bio jedan (ali je prodat), sa osnovnom cenom od 60e (potpuno nov), sa transportom, taksom i uslugom trebalo bi da košta na kraju negde do 90 e. Moguće ga je naći i na otpadima, a tu počinje igranka...i sa cenom i sa kvalitetom (greban. lomljen, lemljen...nepotpun...itd)

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

jedno glupo pitanje posto vidim da se tema vuce preko godinu dana da lije isti na lybri kao na alfi 156 jer ako jeste austrijanci su doskocili problemu spustenih vesanja na alfama sto za sobom povlaci unistenje ovog pleha.

bacite pogled na ovo mozda nekom pomogne.

http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-156/Motor-Luftfilter/Aluminium-Motor-Schutzabdeckung::2910.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Videvši cenu za onaj Alfin, mislim da se više isplati staviti originalni deo pošto je meni svojevremeno nuđen kompletan, neogreban itd. itd. za Libru 1.9 jtd po ceni od 170 eura. Naravno nisam uzeo jer imam to čudo ispod motora i motor stvarno izgleda i dan danas kao nov uključujući i remenice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jagodinac! Nije isti...Liči, ali je alfin kraći! (vidi sliku gore Librinog originalnog dela iz fabričkog uputstva) I tačno navode za sve tipove Alfe za koje odgovara... Ne kažem da je nemoguće to prilagoditi, ali....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Damnjanovicu pozdrav ma to je bio samo predlog.

U cinilo mi se kao dobro resenje ako odgovara jer je prakticno neunistiv. :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

E, kad bi nekom palo na pamet da napravi taj deo od aluminijuma, ali da ima i antizvučnu neku bitumensku masu sa strane prema motoru - bilo bi idealno! Jtd bi zvučao kao HDI (koji je znatno tiši) a ovakav prouizvod bi bio

1. znantno otporniji na mehaničke udare nego dosadašnji plastični

2. imao u najmanju ruku istu, ako ne i bolju antizvučnu zaštitu nego postojeći plastični deo.

e, sad (djavo da ga nosi), koštao bi sigurno 300 e.!

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

šuc pleh i ostqalo za libre

aco - šabac - 069 5106100

meni je otišao šuc u januaru na visokom snegu i u rikvercu, sve se polomilo.

pozvao acu i dobio aks-om drugi dan. veoma povoljno. i zadnji lonac auspuha mi je poslao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

izvinjavam se sto upadam kod Lybrista :unworthy: ali isti lik prodaje unterfahrschutz i za Bravo, pa bi mozda mogli da organizujemo jednu klupsku narudzbinu, mozda dobijemo popust od prodavca, Alfaparts24

http://cgi.ebay.at/Unterfahrschutz-Fiat-Bravo-Brava-Marea-Benzin-/360358227894?pt=Autoteile_Zubeh%C3%B6r&hash=item53e7062fb6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podržavam potpuno....Ima čovek na forumu koji bi mogao sve ovo da izorganizuje, u medjuvremenu za sve ljubitelje "Unterfahrschutz"-eva:

Bo_Gcj_Lwmk_KGr_Hq_IH_DIEu_WIYSl_GBLm_N8_Ide_C_12.jpg

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je taj deo ok.

Ali ako se organizujete nije problem da nazovem ipitam ljude da linesto moze da se uradi sa cenom i isto tako da lisalju za Srbiju ili ne.

Jer na sajtu je samo moguca nemacka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...