Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Kineske automobilske kopije / Automobilske kopije

Recommended Posts

great%20wall%20peri%201%20.jpg

Kineska privatna kompanija GWM je 9. oktobra objavila da je u junu podnela tužbu nadležnom sudu u Shijadžuangu i da je dostavila odgovarajuće dokaze koji potvrđuju da su Fiatov radnici ilegalno posetili njen bivši istraživački centar i uzeli slike kompaktnog automobila Peri sa petoro vrata, koji se tada nalazio u razvoju.
Zvanični predstavnik GWM-a kazao je da se sud u Shijadžuangu sprema da pošalje tužbu rukovodstvu Fiata u Italiji.

Fiat je odbacio optužbe kineske kompanije "Grejt vol motor" - GWM (Great Wall Motor) za plagijat, naglašavajući da nikad u istoriji firme nije kopirao dizajn nijednog proizvođača automobila.
"Nismo još dobili nijedan dokument u vezi s tom parnicom i ne razumemo razloge za potezanje tog slučaja", navode u Fiatu.


preuzeto sa - Auto Blog

---------------

Iskopirali Kinezi Pandu...a, onda još Fiat kao optužuju... laugh.gif
Izgleda su rešili da malo udare kontru evropskim proizvođačima koji ih malo-malo pa optuže za plagijat...što Kinezi realno i rade kad je dizajn u pitanju... :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kinezi optužuju nekog za plagijat... :rofl:

Odavno ne čuh bolji vic!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cak su Rusi mala deca za Kineze,sto se tice plagijata. :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

iygleda da ovde ne vazi da je optuzeni nevin sve dok se ne dokaze drugacije!

Olako se dovode zakljuci a zaboravlja se da su mnoooge stvari u istoriji a bome i danas potekle sa istoka a ovde pripisane nekim nazovi naucnicima...

Oprezno sa donosenjem zakljucaka tipa 'kopiraju' , 'imitiraju'...

Poz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se sa Gashom :welcome: da Kinezi,generalno imaju problem sa kopiranjem njihovih proizvoda,kao sto su testenine,sladoled,dinamit itd

Ove stvari sam naveo jer se upravo misli da su sladoled i testenine italijanski orginalni proizvod,a u stvari Kinezi tvrde da ih je jos Marko Polo pokrao i da su to oni pravili pre svih ostalih,ista stvar je sa dinamitom,Alfred Nobel je navodno covek koji ga je pronasao ali Kinezi takodje tvrde da su ga koristili pre njega.

Ali sto se tice tehnike i automobila,cisto sumnjam da tu moze da stoji prica da bas Kinezi imaju orginalan dizajn ili ne daj boze patente u autoindustriji-to je bar za sad prosto nemoguce,a evo i zasto:

tehnoloski najnaprednija zemlja u Aziji,a to je slozicemo se Japan,skoro sve sto je do sad napravila i prodala,bio je izum koji je krenuo iz Evrope ili Amerike,a toga se ne stide ni Japanci da priznaju,pa je tako svojevremeno njhov ministar nauke i tehnologije javno rekao:

Sve ono sto mi prizvodimoi,je uglavnom izmisljeno negde drugde,mi se samo trudimo da ga napravimo 10% do 15% kvalitetnije od ostalih i prodamo ga po razumnoj ceni.

pa ako to kazu Japanci,koji su tehnoloski ispred ostatka sveta,tesko da su Kinezi orginalniji i inventivniji od njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ovo je baš loša kopija: Pogledajte na šta sliči kineska kopija BMW-a X5 nakon 100.000 km

 

120731-bmw%20s%201.jpg

 

Kinezi znaju da kopiraju, ali šta se dešava sa kopijom u odnosu na original nakon određenog vremena? Poređenje BMW X5 vs Shuanghuan CEO. Zanimljiv naziv su Kinezi dali svom SUV-u - model se zove CEO. Hm, u koliko meri je ovaj SUV zaista gazda? Nemački Auto Bild je uporedio ne samo izgled originalnog X5 i fake X5 nego i kakav je kvalitet automobila.

 

120732-bmw%20s%2011.jpg

 

Da li se radi o najgorem automobilu na svetu? Sudeći prema rđi, nekvalitetnim materijalima i istrošenosti moglo bi se zaključiti da je automobil neko vreme proveo u Černobilu. CEO je prešao 101.065 km.

 


 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima i kod mene jedan ovakav samo siv :)

Najace su mi one replike Toyote Prado, Gonam Katay valda bese. Fiatov 1,9d motor ( cini mi se) a sa skoljke se ljusti boja i otpadaju delovi samo tako. Njih bas dosta ima kod nas :)

Edited by MS PK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kineski klon modela Evoque razbesneo šefa Land Rovera

 

122187-landwind%201.jpg

 

Kineski proizvođači automobila skloni su da kloniraju modele poznatih svetskih auto-kompanija i da takva vozila pod drugim imenom i svojim amblemom prodaju na domaćem tržištu. Kako prenosi B92, izgleda da su u slučaju kopiranja modela Evoque preterali što je razljutilo prvog čoveka Land Rovera, Ralfa Speta. On je izjavo da kineski LandWind X7, koji je imao premijeru na auto-salonu u gradu Guangžu, predstavlja tipičan primer krađe intelektualne svojine i da će se zbog toga obratiti kineskim vlastima.

 

122190-landwind%201111.jpg

 

''Veoma sam razočaran činjenicom da se ovakva vrsta kopiranja dešava u Kini. To je nedopustivo'', izjavio je Spet. ''Range Rover Evoque predstavlja intelektulanu svojinu kompanije Jaguar-Land Rover i svaka ''krađa'' te svojine u suprotnosti je sa propisima koji se primenjuju širom sveta'', kazao je on.

 

landwind%2011.jpg

 

Izvršni direktor Land Rovera istakao je da njegova kompanija uvlaže velika sredstva u Kinu kroz partnerstvo sa proizvođačem automobila Chery i da to što je LandWind uradio lansiranjem modela X7 šteti njihovim poslovnim interesima.

 

122189-landwind%20111.jpg

 

''Razgovaraću sa kineskim zvaničnicima i našim partnerom u Kini kako bismo pronašli način za rešenje ovog problema koji podriva i kredibilitet Kine kao države'', rekao je Ralf Spet.

 

122191-landwind%2011111.jpg

 

Land Rover je nedavno započeo proizvodnju modela Evoque u Kini. I dok original u toj zemlji košta od 50.000 evra, klon LandWind X7, koji će se na tržištu pojaviti krajem novembra prodavaće se za 17.000 evra.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Kineska kopija Minija je kovčeg na točkovima

 

lifan%20crash.jpg

 

Kada bi kineski proizvođači automobila bar upola tako dobro kopirali tehničke karakteristike kao što kopiraju dizajn evropskih konkurenata - gde bi im bio kraj? Doduše, u tom slučaju bi njihovi automobili verovatno koštali mnogo više nego što koštaju, čime bi izgubili jedinu kompetitivnu prednost pred originalima. Ali koliko je ova razlika u mehaničkim karakteristikama u stvari važna? Prilično.

Uzmimo za primjer Lifan 320, kineskog klona Mini Coopera. Mini je na Euro NCAP-ovim crash testovima ove godine zaslužio četiri zvezdice.

Lifan 320 je na Latin NCAP testu zaslužio - ni jednu. Tako je, nula zvezdica. Delom odgovornost za katastrofalni rezultat pada na izostanak vazdušnih jastuka iz serijske opreme, ali oni bi bili od male pomoći kada se u obzir uzme potpuni kolaps Lifanove konstrukcije u dodiru sa fiksnom preprekom.

 


 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Land Rover nemoćan da zaštiti Evoque od kineskog LandWind klona

 

122189-landwind%20111.jpg

 
Kako piše B92, Jaguar Land Rover smatra da je drastično oštećen zbog pojave nelegalne kopije modela Range Rover Evoque na kineskom tržištu. Klon, LandWind X7, koji je imao premijeru krajem 2014. na auto-salonu u gradu Guangžu, ponovo je dospeo u žižu javnosti pošto je izložen i na aktuelnom sajmu automobila koji se održava u Šangaju.
 

122187-landwind%201.jpg

 
Na salonu automobila u Šangaju prisutan je i Land Rover sa svojim modelima, među kojima je Evoque, ali prvi čovek kompanije, Ralf Spet, mogao je samo nemoćno da širi ruke.
 

122190-landwind%201111.jpg

 
''U Kini ne postoji zakon koji bi mogao da nas zaštiti. Jednostavno, moraćemo da prihvatimo stvari onakve kakve jesu'', izjavio je Spet.
 

landwind%2011.jpg

 
On je još u novembru 2014. izjavo da LandWind X7 predstavlja tipičan primer krađe intelektualne svojine i da će se zbog toga obratiti kineskim vlastima. ''Razgovaraću sa kineskim zvaničnicima i našim partnerom u Kini kako bismo pronašli način za rešenje ovog problema koji podriva i kredibilitet Kine kao države'', rekao je tada Ralf Spet. Po svemu sudeći razgovori nisu urodili plodom, pa će Land Rover morati da se pomiri sa tim da se na kineskom tržištu pored pravog Range Rovera Evoque koji košta oko 50.000 evra nudi i znatno jeftinija kopija za 17.000 evra. Originalni Evoqu za Kinu proizvodi se u saradnji sa kompanijom Chery u fabrici koja se nalazi blizu Šangaja.

preuzeto sa - Auto Blog
preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zotye T700: kineska kopija Porschea Macan

 

132499-zotye%2011.jpg

 
Kineski Zotye Auto se sprema za prezentaciju svog novog SUV modela T700, koji međutim nije ništa drugo nego kopija Porscheovog Macana.
 

132500-zotye%201111.jpg

 
Slika unutrašnjosti u ovom trenutku nema, ali neće biti iznenađenje ako i tu ima elemenata iz Macana.
 

132498-zotye%201.jpg

 
T700 će se u prodaji pojaviti tokom sledeće godine, i to sa 2.0 litarskim četvorocilindričnim turbo benzincem koji razvija 132 kW/177KS, a možda i sa 3.0 litarskim V6 turbo agregatom čija snaga za sada nije poznata. Što se cene tiče, T700 će u Kini startovati od oko 170.000 juana (24.240 evra), dok originalni Porsche Macan tamo košta od 558.000 juana (79.560 evra).
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche najavio tužbu proitiv kineske marke Zotye zbog kopiranja Macana

 

132499-zotye%2011.jpg

 
Nedavno je već bilo reči o tome da se kineska firma Zotye Auto sprema za prezentaciju svog novog SUV modela T700, koji međutim nije ništa drugo nego kopija Porscheovog Macana. Što se cene tiče, T700 će u Kini startovati od oko 170.000 juana (24.505 evra), dok originalni Porsche Macan tamo košta od 558.000 juana (80.440 evra).
 

132500-zotye%201111.jpg

 
U međuvremena su iz Porschea najavili da će tužiti pomenutu kompaniju zbog besramnog kopiranja njihovog SUV-a. Međutim, kako stvari stoje, male su šanse da Porsche blokira prodajau modela T700, budući da zakoni koji se tiču intelektualne svojine u Kini nisu ni blizu onima iz Evrope. Zato je i Land Rover svojevremeno odustao od tužbe protiv kineskog Landwinda koji je za svoj model X7 jednostavno ukrao stajling Range Rovera Evoque. U Land Roveru su naime procenili da bi to bila uzaludna pravna bitka.
 

132498-zotye%201.jpg

 
Zotye T700 će se inače u prodaji pojaviti tokom sledeće godine, i to sa 2.0 litarskim četvorocilindričnim turbo benzincem koji razvija 132 kW/177KS, a možda i sa 3.0 litarskim V6 turbo agregatom čija snaga za sada nije poznata.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zotye T700: kineski klon Porsche Macana u prodaji od 2016.

 

zotye%204.jpg

 
Još ranije ove godine je bilo reči o tome da se kineska firma Zotye Auto sprema za prezentaciju svog novog SUV modela T700, koji međutim nije ništa drugo nego kopija Porscheovog Macana. U međuvremenu je saopšteno da će promocija biti u aprilu 2016. godine na sajmu automobila u Pekingu, kada će početi i prodaja u Kini. Zotye Auto je inače do sada već predstavio više modela-kopija, kao što su Zotye Damai X5 (po uzoru na VW Tiguan), Zotye T600 (Audi Q5) i Zotye SR7 (Audi Q3).
 

zotye%2044.jpg

 
Zotye T700 će kineskim kupcima biti dostupan sa 1.5 i 1.8 litarskim turbo benzincima, u paru sa petostepenim manuelnim ili CVT menjačem (pogon je na prednje točkove).
 

zotye%20444.jpg

 
Što se cene tiče, T700 će u Kini startovati od oko 130.000 juana (18.265 evra), dok originalni Porsche Macan tamo košta od 558.000 juana (78.405 evra).
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Land Rover tužio Kineze za besramno kopiranje dizajna

 

landwind%2011.jpg

 

Iako je prošlo više od godinu dana otkako je Landwind predstavio model X7, u svetu poznatiji kao jeftina kopija Land Rovera Evoque, Jaguar Land Rover (JLR) je tek sada krenuo s tužbom.

 

122187-landwind%201.jpg

 

Ako pobedi na sudu u okrugu Chaoyang gde je JLR tužio Jiangling Motor, to će biti svojevrsni presedan koji će olakšati i ostalim proizvođačima u tužbama prema kineskim auto kompanijama koje se često služe ovim neprofesionalnim merama.

 

122190-landwind%201111.jpg

 

Jeftini klon Evoquea se prodaje po ceni od oko 20.000 USD, što je i do tri puta manje od cene originala, pa već time nije ozbiljan konkurent Evoqueu. Isto govori kvalitet izrade i izbor Mitsubishijevog 2.0 turbo motora sa 190KS i 250 Nm, što ipak ne opravdava ovako besramno kopiranje.

 

134859-landwind%201.jpg

 

Pred JLR-om je duga i verovatno vrlo skupa bitka, a veliko je pitanje kakva će presuda na kraju biti. Globalni proizvođači se retko odlučuju na ovaj tip tužbi znajući da su im šanse minorne. X7 do daljnjeg ostaje u prodaji, a budući kupci mogu u salonu Landwinda da automobil opreme dodacima kako bi razlike sa britanskim SUV-om bile još manje. Maska, logo i oznake britanskog modela nude se za dvadesetak USD. Bogatiji kupci na raspolaganju imaju i pravi Land Rover Evoque, koji se od prošle godine takođe proizvodi u Kini. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Range Rover Evoque udario u Landwind X7

 

Ono kad se sretnu original i kopija. :D Još jedna prilika da vidimo koliko kineska kopija liči na original...

 

range%20x7%201.jpg

 

range%20x7%2011.jpg range%20x7%20111.jpg

 

range%20x7%201111.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...