Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Kineske automobilske kopije / Automobilske kopije

Recommended Posts

9 hours ago, neshaoct said:

dok portparol Audija nije odmah bio dostupan za komentar.

...ili nije uopšte bio dostupan...

Kakve mangupske formulacije...

No, siguran sam da će im doakati. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopija Bugattija iz Kine za manje od 5.000 evra

 

shandong 03.jpg

 

Kad su automobili u pitanju Kinezi su već iskopirali sve vredno pomena, pa nije ni čudo da se sada pojavila i kopija Bugattija Chirona i to za samo 4.700 evra.

Za razliku od originala, ova besramna kopija ne pruža sportske vozne karakteristike koje oduzimaju dah, već nešto sasvim suprotno, vožnju na struju brzinama kojima će automobil uglavnom biti smetnja u saobraćaju. Automobil pod nazivom Shandong P8 umesto W16 motora sa četiri turba i 1.500 konja koji ima Chiron, za pogon koristi skromni električni motor sa samo 3,35 KS. Ne nije greška, njegov motor je slabiji od većine onih koji pokreću moderne skutere.

 

226438-shandong 02.jpg

 

Baterija napona 72V omogućava maksimalni domet od 150 km. Maksimalna brzina u teoriji iznosi 65 km/h, ali budući da ovaj automobil u Kini spada u kategoriju onih s kojima se može upravljati bez vozačke dozvole B-kategorije, brzina je zakonom ograničena na 50 km/h.

 

226440-shandong 01.jpg

 

Iako je brz poput običnog skutera s 50 kubika, kineski Bugatti nije baš minijaturni automobil. Dugačak je 410 cm, a u unutrašnjosti, za razliku od Bugattija nema dva, već četiri sedišta. ''Automobil'' se nudi u nekoliko dvobojnih kombinacija, a dizajnerski elementi neodoljivo podsećaju na Chiron iako je već na prvi pogled jasno da se radi o vrlo lošoj kopiji. U unutrašnjosti je kineski Bugatti opremljen dodirnim ekranom od 7 inča, sportskim volanom, te multimedijalnim sistemom koji može da prikazuje i video zapise. Kvalitet izrade je očigledno veoma daleko od Bugattijevih standarda, kao uostalom i sve drugo na ovom automobilu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Audi tužio kineski Nio, čeka se presuda

 

nio es6 02.jpg

 

Nakon što nisu uspeli da nađu sporazumno rešenje, našli su se na sudu. Presuda će biti doneta kroz nekoliko nedelja.

Podsetimo, Audi je na minhenskom regionalnom sudu pod brojem 1 HK O 13 543/21 podigao tužbu protiv kineskog proizvođača automobila Nio. Kompanija iz Ingolstadta smatra da su im narušena autorska prava, a radi se o modelima S6 i S8. I problem, kao što je poznato, nije u dizajnu, već u imenu. Naime, Nio ima dva SUV modela koja je nazvao ES6 i ES8, što je Audiju veoma zasmetalo. Neko bi mogao da pomisli da se radi o električnim verzijama Audijevih modela A6 i A8.

 

Međutim, sad dolazimo do apsurda, a to je da Nio uopšte nije prisutan na nemačkom tržištu, niti s tim modelima niti sa bilo kojim drugim proizvodom. ''Nio je izabrao imena modela za evropsko tržište koja po našem mišljenju narušavaju Audijev brend'', kratko je izjavio portparol Audija za nemački Auto Bild. Nio nije bio voljan da komentariše tužbu. Nio, jedan od najbrže rastućih kineskih proizvođača automobila, zaista planira dolazak i na nemačko tržište, ali sa modelom ET7 čija je posebnost mogućnost brze zamene baterija, ali i domet od oko 1.000 km. Zato, oni upućeniji u kinesko tržište misle da je jedan od razloga tužbe činjenica da se Audi teško može pomiriti sa uspehom kineske marke, piše nemački magazin. Uostalom, ovakve tužbe su stvar prestiža i medijskog uticaja, jer se vrednosti odšteta kreću na nivou od 150.000 evra. U segmentu električnih vozila sa cenom od preko 45.000 evra Nio je na kineskom tržištu imao gotovo 10.000 novoregistrovanih primeraka (mart 2022.), BMW 3.123, Mercedes 1.199, a Audi tek 116.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj R8 na bazi Audija A4 je najubedljivija replika automobila na svetu

 

audi r8 replika 4.jpg

 

Kod većine replika superautomobila na svetu nešto uvek krene pogrešno. Međutim, to nije slučaj sa ovim Audijem R8, koji je u stvari A4. Za njegovu transformaciju je bilo potrebno nekoliko godina i kamioni puni oštećenih delova R8, što je rezultiralo automobilom koji je na mnogo načina impresivniji od stvarnog R8.

 

audi r8 replika 3.jpg

 

Njegov kreator, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da već decenijama radi na otkačenim replikama. Kada je saznao da njegova kćerka voli Audi R8, odlučio je da stvori jednog od Audija A4. Međutim, kada je došao do određene faze shvatio je da gotov proizvod ima potencijal da bude ubedljiv. Nakon što je saznao koliko jeftina karoserija oštećenog Audija R8 može da bude, odlučio je da nabavi jednu.

 

audi r8 replika 2.jpg

 

Brzo je prikupio asortiman delova karoserije R8, smanjujući količinu izrade od stakloplastike koju je morao da napravi. Neke delove je bilo nemoguće nabaviti jeftino, poput prednjih svetala, pa je kupio oštećena kućišta i zamenio njihova soćiva Lexanom premazanim 3M. Rešetke su replicirane pomoću dečjih glinenih kalupa, a upravljač Audija TT je presvučen u R8 sa lažnim dugmadima i R8 oznakom.

 

audi r8 replika 1.jpg

 

Još je mnogo toga je dodato u A4 vredan 700 dolara, a konačni rezultat je ''pljunuta slika'' pravog R8 i navodno zavarava vlasnike prave stvari. To je sve dok ne otvore poklopac motora, koji krije lažni V10.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kineski Range Rover za siromašne

 

sea b03.jpg

 

Kineske kopije poznatih automobila nisu retkost, a najnovija žrtva plagiranja je Range Rover (postoji i verzija sa prednjim krajem po uzoru na Land Rover Defender).

Kineska firma Sea Biscuit je tako na Alibabi ponudila model koji će sigurno privući pažnju advokata britanske kompanije jer se radi o očiglednoj dizajnerskoj krađi, a reč je o automobilu koji košta manje nego većina stvari s liste dodatne opreme pravog Range Rovera.

 

sea b02.jpg

 

Za oko 2.800 evra (bez troškova transporta) kupcima je ponuđen potpuno električni mikroautomobil kojeg pogoni elektromotor od 68KS i maksimalne brzine od 50 km/h. Snaga se prenosi na zadnje točkove, a nakon 10 sati punjenja u klasičnoj utičnici struje, maleni Kinez može da pređe maksimalno 200 kilometara.

 

sea b01.jpg

 

Kabina je nakrcana jeftinim plastičnim materijalima, dok su sedišta napravljena od ''kože'' koja nije prava koža. ''Dašak luksuza'' ipak pružaju dva minijaturna ekrana i utičnica za punjenje mobilnog.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kineska G-klasa za 10.000 evra

 

sh 03.jpg

 

Kineske kopije poznatih automobila, najčešće iz premium segmenta, nisu retkost. Nedavno smo predstavili kineski Bugatti, Volkswagen Bubu i Range Rover, a sada stiže još jedan neverovatan slučaj. Kinezi su ''oskrnavili'' i Mercedes G klasu.

 

sh 02.jpg

 

Kopiju popularnog modela iz Štutgarta je napravila kineska firma Shanxi Huayu Technology koja ga prodaje na Alibaba.com. Cena? 10.000 evra!

 

sh 01.jpg

 

Osim što je osetno manji od originala (3.5 metara), ''kineski Mercedes'' ima mali električni motor koji mu pruža domet od 110 kilometara. Punjenje baterije na kućnoj utičnici struje traje osam sati. Pogon je na zadnje točkove, a maksimalna brzina skromnih 45 km/h.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pravio se važan dok mu policija nije zaplenila lažni Ferrari

 

ferrari zaplena.jpg

 

Svi smo mi verovatno u jednom trenutku poželeli Ferrari, pa shvatili da se to verovatno nikad neće dogoditi i okrenuli se drugim snovima. Međutim, jedan Italijan ga je baš jako želeo, pa je odlučio da svoju Toyotu MR2 pretvori u F430, ali ova priča nema srećan završetak, jer je policija zaplenila automobil.

 

I iako smo videli da često replike ispadnu loše, ovaj F430 izgleda dosta dobro. Na zadnjem delu je stavljen stakleni poklopac kroz koji se vidi motor, a Ferrarijevi propeti konjić nalazi se na svim važnim mestima. Međutim, upravo su ga ti ''konji'' koštali truda, jer je Finansijska policija zaustavila automobil zbog provere. Policija je otkrila da je reč u stvari o Toyoti MR2 na kojoj se nalaze brojni spoljašnji dodaci koji su dizajnirani da bi vozilo izgledalo kao Ferrari, nakon čega su odlučili da zaplene automobil. Logotipi i mehanički delovi poput naplataka i delova karoserije su zamenjeni da repliciraju one proizvedene u Maranellu od 2004. do 2009. godine. Pozvani su veštaci koji su potvrdili falsifikat, automobil je zaplenjen, a vlasnik je dobio prijavu zbog neovlašćenog korišćenja zaštićenih simbola, iako je konverziju odradio samo za sebe, te nije bilo govora o prodaji ili prevari drugih kupaca. Svejedno, italijansku policiju nije bilo briga za trud vlasnika.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Audi u Nemačkoj dobio spor protiv kineskog Nia zbog naziva ES6 i ES8

 

nio es6 02.jpg

 

Audi je odneo pobedu na sudu u Minhenu, pošto je kineskoj kompanji Nio zabranjeno da reklamira svoje električne modele ES6 i ES8 u Nemačkoj. Minhenski sud je odlučio da su ta imena previše slična Audijevim modelima S6 i S8 i da Nio krši zaštićeni naziv nemačkog proizvođača automobila. Odluka je doneta nakon više od godinu dana spora. Naime, bilo je potrebno 15 meseci da se odluči o slučaju, a Audi je tvrdio da su Niova imena ES6 i ES8 previše slična njegovim modelima, S6 i S8. Iako se sudija složio da su imena vozila Nio u stvari različita od Audijevih, dodatno slovo E nije bilo dovoljno prepoznatljivo da spreči da vozila budu ''mentalno povezana, barem u smislu zvuka''. U presudi je takođe ukazano na upotrebu slova E kao modifikacije na brojnim električnim ili na drugi način elektrifikovanim vozilima. Tvrdi se da su ljudi mogli da vide dodatno slovo i protumače ga ''kao indikaciju tipa motora vozila''.

 

nio es8 2.jpg

 

''Postoji rizik da će potrošači pretpostaviti da je ''ES 6'' možda ''S 6'' u električnoj verziji, da su dva vozila istog proizvođača'', napisao je sudija. ''Zbog toga postoji opasnost od prenošenja konfuzije kroz asocoijaciju koja ide dalje od čiste asocijacije.'' Iako odluka nije konačna, a Nio navodi da razmatra žalbu na presudu, kineskom proizvođaču automobila preti kazna od 250.000 evra ili do šest meseci zatvora za njihovog generalnog direktora u Nemačkoj. Kompaniji je sada zabranjeno da reklamira modele ES6 i ES8 u Nemačkoj. Međutim, može da reklamira ES7, koji je u regionu preimenovan u EL7, u oktobru prošle godine, kako bi se prilagodio Audiju. Audi je zadovoljan rezultatom slučaja, rekavši da pozdravlja presudu. ''Pažljivi smo da zaštitimo [našu intelektualnu svojinu] sveobuhvatno'', navodi Audi u saopštenju. ''Presuda potvrđuje da sporne oznake modela krše prava na zaštićene nazive Audija. Mnogi naši modeli imaju ikonski karakter - za nas i za naše kupce. Ovo se takođe i posebno odnosi na naše sportske S modele.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kineski sajam na kojem se izlažu isključivo kopije drugih automobila

 

kopija 03.jpg

 

Znate da neki kineski proizvođači ne razbijaju glavu s idejom šta će drugi učiniti i kako će reagovati. Jedostavno kopiraju dizajn nekih automobila i idu dalje, do sledeće sudske parnice u kojoj će im blagonakloni lokalni sud verovatno pogledati kroz prste. Ono što se do sada nije znalo jeste da postoji sajam automobila na kojem se izlažu kopije Porschea, Honde, Minija, Maseratija, Range Rovera… sa električnim pogonom. Na ovom sajmu se nude automobili koji koštaju oko 5.000 evra, nisu opremljeni sistemima aktivne i pasivne bezbednosti, a maksimalna brzina ovih električnih automobilčića je 45 km/h.

 

kopija 02.jpg

 

Kažu bolje upućeni da ovakve automobile uglavnom kupuju penzioneri. Jedna od najzanimljivijih imitacija je ona Porsche Macana. U ovom slučaju, proizvođač je čak kopirao logo marke, a reč Porsche je promenjena u Power. Na vratima prtljažnika su ugravirani inicijali 911 Mini. Jedan od modela koji je imao najviše poseta na svom izložbenom prostoru je imitacija Maseratija Levante.

 

kopija 01.jpg

 

Land Rover Defender takođe ima svoju električnu imitaciju, u ovom slučaju onu koju potpisuje firma Timei Car...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mala kineska G klasa košta 6.000 evra

 

sh 003.jpg

 

Sviđa vam se otmeni Mercedes G klase, ali nemate 166.000 evra za ispunjenje sna? Ne brinite, za novu G klasu dovoljno je i 6.000 evra. :D

Ključan kompromis jeste činjenica da ovaj Mercedes, iako izgleda kao Mercedes, u stvari nije Mercedes. Reč je o kineskoj kopiji iz firme Shanxi Huayu Technology koja je ''oskrvnavila'' G klasu i ponudila je u oglasu na sajtu Alibaba.

 

235065-shanxi 02.jpg

 

Osim što je osetno manji od originala (dugačak samo 3.5 metara), ''kineski Mercedes'' ima mali električni motor koji mu pruža domet od skromnih 110 kilometara. Punjenje baterije u kućnoj utičnici struje traje osam sati. Uz pogon na zadnje točkove, maksimalna brzina iznosi 45 km/h.

 

235066-shanxi 01.jpg

 

U deficitu konkretnih informacija iz oglasa, vidimo da dašak luksuza u kabinu donose dva velika multimedijska ekrana. Ukoliko ste i dalje zainteresovani za kupovinu lažnog Mercedesa G klase, svakako računajte i na dodatne troškove koje sa sobom donosi uvoz automobila iz Kine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kineski mini BMW X3 za 5.500 evra

 

dongfeng 3.jpg

 

BMW je jedan od najcenjenijih brendova na svetu koji proizvodi automobile koji fenomenalno spajaju snagu i performanse s luksuznim, vrhunskim osećajem za upravljačem. Međutim, loša strana bavarske marke je što kupci moraju da imaju brdo novca da bi posedovali jedan od modela. Ipak, u oglasima se pojavila i jeftinija varijanta BMW-a X3 koja košta samo 5.500 evra.

 

dongfeng 2.jpg

 

Kao što ste verovatno već prepoznali, ovaj BMW u stvari nije BMW, nego se radi o kineskoj kopiji iz firme Dongfeng Motor Corporation koja ga je ponudila u oglasu na Alibabi.

 

dongfeng 1.jpg

 

Iako želi da bude popt BMW-a, kineski X3 performansama nije ni blizu. Firma u oglasu navodi da ga pokreće mali elektromotor s kojim razvija maksimalnu brzinu od 50 km/h, uz domet od stotinjak kilometara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kinezi svojim kopijama ponovo šokirali javnost

 

mecides kina05.jpg

 

Mecides je nova zvezda na nebu automobilskih replika, koja svojom ponudom mini električnih kamioneta i SUV-ova podseća na poznate modele. Njihova gama vozila obuhvata širok spektar dizajnerskih inspiracija, od luksuznih automobila do robusnih kamioneta, prezentujući ih u tri kategorije.

Prva kategorija uključuje električne replike visokog ranga, poput Mecides MBJD, inspirisanog konceptom Bugattija 16C Galibier, s hromiranom rešetkom i LED osvetljenjem. Za ljubitelje drugih marki, tu su mini verzije Porschea, Aston Martina, Maseratija i Range Rovera, koje zapanjuju svojom sličnošću s originalima, uprkos komičnim proporcijama.

 

mecides kina04.jpg

 

U segmentu terenskih vozila, Mecides nudi svoje verzije Ford Bronca i Mercedes G-klase, dok kamioneti poput Rama 1500 i Toyote Tundre imaju smanjene kopije svojih originalnih verzija. Zanimljivo je da Mecides nije izbegao ni kineske modele, replicirajući popularne domaće brendove sa uverljivošću koja ih izdvaja od ostalih minijaturnih vozila.

 

mecides kina03.jpg

 

Među mainstream modelima, Mini Countryman John Cooper Works i električni klonovi VW ID.4 i Smarta #1 odražavaju trenutnu fascinaciju potpuno električnim vozilima, nudeći autentično iskustvo u smanjenom formatu.

 

mecides kina02.jpg

 

Svako od ovih vozila krije metalnu konstrukciju sa dovoljno prostora za udobnu kabinu, digitalni kokpit i materijale koji, iako jeftiniji, ne umanjuju utisak kvaliteta.

 

mecides kina01.jpg

 

Vozila dolaze s različitim specifikacijama, uključujući električne motore koji nude snagu do 27 konja. Mecides još uvek čuva cene svojih vozila kao dobro čuvanu tajnu, ali s obzirom na očekivanu pristupačnost, ljubitelji automobila bi mogli da dobiju priliku da za cenu jednog originalnog električnog vozila ''zapadnjačkog'' proizvođača postanu vlasnici čitave flote Mecidesovih replika.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...