Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
LanciaFreak

Lancia Lybra - ugradnja parking senzora

Recommended Posts

Danas ugradih parking senzore u Libru , pa samo da podelim iskustva sa vama da je ceo posao trajao oko 2-3 sata ,skida se zadnje sediste zadnji branik ceo zbog stiropora ispod ,tapacirung sa gepeka i lajsne oko vrata ima mali skoro neprimetan displej napred i zvucno upozorenje

Pedantno odradjeno i sve vraceno na svoje mesto a posto je rikverc svetlo dosta slabo i nije bas najpreglednija toplo preporucujem Lybristima.Ne reklamiram nikog ,nit sta imam od toga, mene je cela prica sa ugradnjom izasla tacno 50 evra pa je to neka optimalna vrednost a vidim da dosta njih jos drzi dosta skuplje cene za identicnu stvar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne bilo ti teško, ajde uslikaj kako izgleda kompletan zadnji deo Lybre sa ugradjenim senzorima, pa okači da vidimo. I ja sam za to zainteresovan, ali ne volim neke rogobatne velike da mi uvale, a video sam i neku caku da ih je moguće skriti ispod one lajsne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kacim sliku sutra prekosutra cim se dokopam svog fotoaparata od druga , ugradio sam po preporuci kod coveka koji ima radionicu na 10 km od Surcina u mestu Progar, pedantnan je i nije cekic majstor od takvih se jezim a i cena mu je skroz korektna imam br ako nekome treba ,postoji mogucnost da se ti senzori farbaju u boju karoserije ali onda se vreme ugradnje znatno produzava i skuplje je ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako su se senzori pokazali na kiši i tako to? Znaš li marku i model senzora, jer cena sa ugradnjom je dobra?! Da znam gde je Progar pošto sam iz Srema, ali može li ime i broj nismo mi ovde gadljivi na dobre preporuke. :smiling:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma nema problema po kisi jedino sto mi je majstor rekao je da kad se nahvata led na njih ili napada sneg po njima da ce da zezaju tj prikazuju prepreku , al to je negde logicno . Marka je SPY sa filipsovim procesorom Taiwanski su . Na to sam bas obratio paznju misleci da po servisima u centru ugradjuju nesto kvalitetnije ili neku drugu skuplju marku medjutim naisao sam na apsurd jer i za 6,700 u jednom i 9000 u drugom i 130 eura u trecem servisu koji sam okrenuo u halo oglasima da proverim dobijate isto taiwanske .Dosta su precizni i osetljivi to se mozda nekome nece svideti jer registruju bukvalno sve , znaci i ivicnjak ili tako neku malu prepreku ali to ima i svojih prednosti , mali displej u kolima stavljate gde god vi kazete , ja sam ga stavio u desni gornji cosak komandne table skoro da se ni ne vidi kada je ugasen , Kad ubacite u rikverc pali se crveni displej koji brojevima pokazuje rastojanje i meri do najmanje 0,3 metra takodje ima 4 zute i crvene crtice koje pokazuju sa koje je strane prepreka .Evo i br . od majstora 0648222334 . Gdin Damjanovicu saljem slike popodne ili sutra :) pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

to što su ti jedni rekli drugu cenu treći treću a ti ugradio po četvrtoj ne znači ništa.

trenutno u zemlji postoji bar 40 vrsta parking senzora

ja recimo imam fazon sa lcd displejom veličine 4 x 3cm

stoji polozeno, u trenutku kada ga ubacim u rikverc un se otvori u vertikalan položaj

tada se ocrta auto iz ptičje perspektive i svaki senzor zasebno a sa desne strane daljina izražena u cm

ukoliko postoji nekakva prepreka on pišti promenjljivim zvukom i obaveštava koji je senzor skontao prepreku

sa približavanjem prepreci zvuk postaje ubrzan a ceo displej počinje da menja boje iz zelene, žute, narandžaste u crvenu shodno udaljenosti

ovi su pre godinu dana kao bili vrh

sada postoje i senzori sa kojima nema potrebe provlačiti kablove kroz kabinu jer displej (kakav god) ima bežičnu komunikaciju sa njima

postoje i senzori koji se nalaze unutar rama od zadnje tablice

postoje i senzori čiji je displej integrisan u retrovizoru

postoje i senzori koji nemaju displej uopšte nego samo buzzer

sve te pizdarije, zaključno sa bojom samih senzora utiču na cenu

Share this post


Link to post
Share on other sites

E, meni treba samo buzzer! (naravno sa žičnom, ili bezžičnom vezom sa senzorima na zadnjem braniku). Toliko je Lybra nepregledna za vožnju unazad da mi je svako voženje sa potrebom parkiranja hodom u nazad postalo prava mora. Dignut prtljažnik, nasloni za glavu na zadnjim sedištima, stop-snop na staklu (u donjem delu), i ako sam visok 1.90 - spasa mi nema da odredim koliko je rastojanje mog branika i branika vozila koje je parkirano iza mene. Vozim ravno 40 godina, ne znam ni sam koliko sam stotina hiljada kilometara prošao, od toga 85% gradske vožnje, ali ovo sagledavanje zadnjeg dela vozila je prava noćna mora. Pogotovu ako je neki mrak, pored onog sirotinjskog rikverc svetla, i četiri migavca da upalim i maglenjak - ništa ne vredi!!

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

16zQ0A.jpg

16zZ_9.jpg

16A1ui.jpg

16AbsS.jpg

16Ags9.jpg

Ovako to izgleda kod mene. Na retrovizoru se prikazuje razdaljina do objekta, i jos je to kombinovano sa tonskim signalom, odnosno Kinezom koji na smesnom engleskom izgovara udaljenost, dok na kraju ne kulminira piskavim: STOP! STOP! STOP! U retrovizoru se nalazi bluetooth i bezicna slusalica, pa ga je moguce spojiti i na telefon sto je takodje veoma korisno. Meni nisu skidali ni branik, ni sedista pri ugradnji. Farbanje je kao sto se vidi na slici, uspesno obavljeno.

Sve u svemu, sjajna stvar. Preporucujem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E ovako nesto bih ugradio kod sebe, posebno sto ima i bluetooth... samo nije mi jasno, kako bezicna slusalica na retrovizoru? Kako se javljas na poziv? Da li postoji opcija govornog pozivanja broja?

Gde si ugradio sve to i koja je cena bila?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ U retrovizoru, sa desne strane ima mala bezicna slusalica koja je zakacena magnetom za retrovizor koji je istovremeno i puni. Takodje izveden je i mali mikrofon koji se nalazi sa leve strane vozaca u uglu gde se spajaju sofersajbna i krov. Na poziv mozes da se javis tako sto ces klinuti dugme na retrovizoru ili na samom telefonu. Takodje ako tvoj telefon podrzava govorni pozivanje, mozas i na taj nacin pozivati. Slusku na retrovizoru i ne moras da koristis posto sam retrovizor ima i zvucnik. Ugradio sam sve ovo u jednom servisu u Bulevaru oslobodjenja, ali koliko znam vise nemaju tih kompleta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i ja sam danas ugradio parking senzore.

Kupio od Kineza, preko DialExtreme sajta. Platio karticom oko 21 € (cena na sajtu je u dolarima) i za dvadesetak dana stiglo iz Kine na kućnu adresu. Još je trebalo platiti našim haračlijama 530 din - poštaru na ruke. 

 

Ne bih da se ponavljam, već je mnogo pisano na ovu temu. Samo sam hteo da potenciram da sam ceo posao uradio bez skidanja branika !

 

Evo i slika

 

Puno puta meri - jednom buši ! Bušio, naravno, onim alatom koji se dobije u paketu.

image.jpg
 
Pošto je stripor iznutra do same plastike branika, razbucao sam ga burgijom za drvo 20 mm
image.jpg
 
Prethodno sam odšrafio tri vidljiva šrafa koji drže branik odozgo. Na slici se vidi kako razbucavam stiropor ukoso na gore. Korstio sam dugačku burgiju za beton, ali može to i nekim drugim priručnim alatom. Bušim od rupe za senzor do plastike branika - sa unutrašnje strane.
image.jpg
 
Onda sam provukao jaku žicu na koju sam zalepio kanapčić.
image.jpg
 
Pa izvučem žicu sa druge strane, a sa njim i kanap. Na kraj kanapa sam selotejpom ulepio kraj kabla senzora
image.jpg
 
 
image.jpg
 
Pa vučem. Naravno lagano i pažljivo, sve uguravajući odozdo kablić. Bez žurbe, laganica.I bez neke velike muke - izvukao kabl senzora. I tako četiri puta.
image.jpg
 
 
Sve kablove četiri senzora sam sakrio ispod branika. Kod zadnjeg desnog stop svetla (tamo gde je rikverc lampa) sam izbušio rupu  10mm i kroz nju sproveo kablove. Rupa se naravno ne vidi kad su spuštena vrata gepeka. Nakon ubacivanja kablova senzora, rupu sam dobrano nafilovao silikonom. 
 
Struja se uzme sa žice koja napaja rikverc lampu. Svu skalameriju kablova sam ugurao iza stop svetla.
 
I evo gde sam postavio displej. 
image.jpg
Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa vidi, ja ne vozim u rikverc kao kamiondžije. Kad negde uparkiravam u rikverc, svakako se okrenem.  Onda, kontam, biće mi baš truba da non-stop okrećem glavu i gledam malo pozadi, malo napred u displej.  (kad bi bio napred). 

Da se razmemo, ja ovo sokoćalo podrazumevam kao pomoć pri uparkiravanju. Ne kao potpunu zamenu za zdrav razum i pažljiv pogled pozadi.


E sad, znam da neki uparkiravaju unazad bez okretanja, samo uz pomoć retrovizora. Takvima je ovakav položaj senzora neprikladan.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

 A sto se zezati sa busenjem branika, parking senzor predvidjen za okvir tablice sa wireless komunikacijom je optimalnije resenje, za 30-ak evrica i par sati posla, bez razvaljivanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako si usao unutra u gepek sa kablovima. da li postoji neki otvor oko zadnjeg dela?

Jedna žičica može da se ugura ispod kompleta štop svetla, ali ove četiri ne mogu. Izbušio sam rupu u limu, neposredno pored štopaljke, tako da se ne vidi kad je gepek zatvoren. Provukao sam žice i celu rupu i okolinu dobrano nafilovao silikonom. Zapravo i nije silikon nego onaj Ceresit FT101

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...