Jump to content
FAS Goran
NenadAleksic

Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko

NAJBOLJE KASKO OSIGURANJE U SRBIJI  

137 members have voted

1. 1. Koje kasko osiguranje je po tebi najbolji izbor?

Recommended Posts

Procitah par zadnjih postova pa sam se malo bacio u dilemu...
Pre mesec dana sam prodao auto koji je bio u registraciji, odradili kupoprodajni ugovor kupcu dao saobracajnu i polisu i zavrsili posao.
U medjuvremenu mi se covek javio, preveo auto na sebe posto je iz drugog registarskog podrucija.
Pre prodaje sam zvao par agencija da se raspitam oko procedure i rekli mi samo kp ugovor ostalo sve kupac zavrsava u svom mestu, placa porez, uzima nove tablice, vraca stare tablice u svojoj PU.

Sad me radi crv da li treba da zovem coveka da mi salje tablice pa da ih ja vracam u svom mestu, radim odjavu...

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

6 hours ago, rage_man said:

da mi salje tablice pa da ih ja vracam u svom mestu

Da bi dobio druge tablice, morao je da vrati te stare. Tako da tu nemaš brige. Nekada je moralo da se vraća u mestu registracije, pa se dobijala potvrda bez koje nije bilo moguće registrovati u novom mestu!

Sad je to tako reseno sto je ok ali uvek postoji mogucnost da novi vlasnik ne prevede auto na sebe, bez obzira sto ugovor vazi 2 nedelje tj toliko ima rok da prevede auto on moze to i da ne uradi, npr. registracija vazi godinu dana on moze sve to vreme da vozi, kako ces da ga nateras da izvrsi prenos? tacno je da mozes da ga uslovis da mu neces opet dati ugovor ako ne prevede u roku od 2 nedelje ali ima svakakvih ljudi, mozda uspe nekako da uvali auto dalje, jos to nije 100% bezbedno uvek mozes da naletis na neku budalu

U slučaju overenog kupoprodajnog ugovora, prodavac je zaštićen i sve obaveze padaju na kupca pa tako i u slučaju kršenja bilo koje tačke ugovora ugovora, ne plaćanja poreza, ne prevođenja auta, ne odjavljivanja tablica .... kupac je u problemu i odgovara pred zakonom i u slučaju pravljenja prekršaja i ostalih malverzacija sa tim automobilom.
Prodavac je svu odgovornost prebacio na kupca od momenta potpisivanja ugovora kod notara.

Primera radi, banalan primer:

U slučaju koji je OMP naveo, može lik da vozi a da ne prevede auto, al ako ga zaustavi saobraćajna policija a nema saobraćajnu kod sebe na svoje ime, mora da pokaže ovlašćenje, koje nema, ili kupoprodajnih ugovor, koji je istekao i eto oduzimanja automobila.

Послато са 2203129G помоћу Тапатока

To jednostavno mogu da proverim ako odem u MUP i raspitam se da li se auto jos uvek vodi na mene, uz registracioni list i kopiju kp ugovora?

Tako je.... ako naiđeš na korektnog i uslužnog službenika.

9 hours ago, rage_man said:

...U medjuvremenu mi se covek javio, preveo auto na sebe posto je iz drugog registarskog podrucija...

A zašto sumnjaš?

Ma samo mi je bio zbun zbog tablica, da li treba ja da ih vracam ili ne...
Ali sto neko rece, verovatno je morao da vrati stare da bi dobio nove..

2 hours ago, knezevic76 said:

Prodavac je svu odgovornost prebacio na kupca od momenta potpisivanja ugovora kod notara.

Tu cinjenicu sam ispustio jer nisam bio siguran da je bas tako 100%, nista me ne cudi u ovoj banana drzavi da i pored toga prave neki problem, ali svakako ti ostaje problem da ako novi vlasnik pravi neke prekrsaje tebi stizu kazne pa moras da se peglas i dokazujes da nisi ti, sve to uzima vreme i zivce ali jbg.... drugo i najbezbednije resenje je samo istog trenutka pri prodaji vozila skinuti tablice i odjaviti ih pa kupac ide kuci sa probnim sto je malo verovatno da ce neko pristati sem da sve te troskove snosi prodavac.

Pre neku godinu sam prodao auto, napravio ugovor, placen porez i sve po PS, a u medjuvremenu sam saznao da je novi vlasnik imao neki udes, tj napravio neko biiip i pobegao... Posle nekoliko meseci, mozda i godinu dana meni stize plava koverta...U koverti su bila dva odstetna zahteva od dve osobe koje su povredjene u toj nezgodi. 

Konsultovao sam se sa drugarom koji radi u Wiener osiguranju i na njegov predlog odneo overen kupoprodajni ugovor u osiguranje preko kog su podneti odstetni zahtevi i to je bilo to. Time sam skinuo sve sa mog imena, svaku vezu sa tim autom. 

Upravo se cuo sa kupcem, vratio tablice pri prevodu kada je i uzeo nove.
Eto, mozda paranoja bez potrebe ali danas ne mozes da budes siguran i kada gledas sopstvenim ocima.
Hvala svima na pomoci.

2 minutes ago, rage_man said:

Eto, mozda paranoja bez potrebe ali danas ne mozes da budes siguran i kada gledas sopstvenim ocima.

bas tako...kad se setim koliko automobila je moj otac svojevremeno prodao samo na rec ili interni ugovor, niad nista overavao nije, desavalo se da stizu kazne ali pozove kupca, on prizna i plati, sve se resavalo laganica,  mnogi su vozili kola i nekoliko registracija a vodila su se na mog oca ali jbg druga vremena su bila...secam se kad sam ja prodvao svoj prvi auto pa mu pomenuh da moram da idem da overim ugovor(tad sud ili opstina) on se cudi kao sta ce ti to :)

1 hour ago, OMP said:

Tu cinjenicu sam ispustio jer nisam bio siguran da je bas tako 100%

;)

On 9/16/2023 at 1:22 PM, Ivan said:

Jos je sada ODLICNO sto je konacno obaveza placanja poreza na prenos apsolutnih prava, prebacena sa prodavca na kupca. 

Imas dve nedelje da platis porez od datuma potpisivanja kupoprodajnog ugovora, pa se ti zaje*avaj... Prava stvar za one koje su "zavlacili" prodavce sa kukumavcenjem, satro dugovima i svojim licnim problemima - a sve u cilju njihovih trange-frange kombinacija, tj. da se dobije ovlascenje i ne uradi prenos vlasnistva.

Tj. sa svim onim sto prodavca apsolutno ne treba da zanima. 

14 hours ago, Djuk85 said:

Jel treba nešto da se čeka kada se plati online porez?

Dobijas istog momenta potvrdu da je placeno, cini mi se da stize i na mail.

Jos jedna odlicna stvar je sto takodje online mozes da platis i izdavanje nove saobracajne (ako auto ostaje u istom registracionom podrucju).

Tako da bukvalno kompletna kupoprodaja moze da se zavrsi u danu. Potpise se ugovor, online plati porez, online plati nova saobracajna i sve to odnese u SUP. Sve sto ostaje je da se za par dana dodje po plastiku saobracajne (posto se vozi na onaj A4 papir do njenog izdavanja). U slucaju istog registracionog podrucja, samo da jos jednom naglasim, laganica sam u martu i maju sve zavrsio za oba svoja auta. Za razliku od ranijeg cekanja samo za Poresku od 2-3 nedelje :blink: i tri odlaska (predaja dokumentacije, za nekoliko dana obracun poreza i placanje, pa za par dana dolazak po dokumentaciju) - sada se SVE zavrsava u danu. Pohvale sa moje strane, da nam bar nesto olaksaju.

Za promenu registarskog podrucja - kao sto je vec iznad receno, sada moze da odjavi i kupac u svom mestu.

Ne ceka se nista, tablice i saobracajnu mozes odjaviti i bez placenog poreza pa i bez ugovora, nije vezano jedno sa drugim.

Provera da li je kupac odjavio tablice se sigurno moze proveriti u Ljermontovoj tj SIV3 trenutno, za Beograd. Ne znam dal moze u bilo kom MUPu verovatno moze jer su umrezeni i ne daju potvrdu kad odjavis vec samo udje u sistem pa drugi moze da izvadi nove bez ikakve provere.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

22 hours ago, OMP said:

bas tako...kad se setim koliko automobila je moj otac svojevremeno prodao samo na rec ili interni ugovor, niad nista overavao nije, desavalo se da stizu kazne ali pozove kupca, on prizna i plati, sve se resavalo laganica,  mnogi su vozili kola i nekoliko registracija a vodila su se na mog oca ali jbg druga vremena su bila...secam se kad sam ja prodvao svoj prvi auto pa mu pomenuh da moram da idem da overim ugovor(tad sud ili opstina) on se cudi kao sta ce ti to :)

Nekad je bilo "normalno" da auto ni ne prevedeš na svoje ime nego ga voziš na trajno uverenje. Znam gomilu ljudi koji su tako u lokalu od komšije kupili auto pa nikad nisu prevodili. Kriza, gde da sad plaćam porez... valjda narod bio pitomiji pa verovatnoća za prevaru bila manja.

Jedan od takvih automobila sam ja kupio 2007.godine. Prodao mi ga je "proveren" lik koji je taj auto vozio 8 godina na uverenje, u Beogradu na PB tablice. Ja sam ga vratio u Priboj i hteo odmah da ga prevedem ali su mi uz uverenje tražili i ličnu kartu vlasnika, koji je otišao u Nemačku. Zvao sam prodavca, on mi je poslao kopiju lične karte vlasnika, i sve smo preveli za 10 minuta.
Tada nije trebao notar... sve sam direktno završio u poreskoj. Crveni Golf 2 GTI a meni tek 18 godina, kakva sam faca bio jahahaha

Edited by stex_pb

Ja sam sa 18 vozio malo nabudzenu 45icu juga pa onda alfu 33 1.7 ieqv, to je bio auto, mada smo paralelno imali i toyotu corolu i golfa mk1 1.6 benz. kog smo otac i ja za vreme bombardovanja rasturili u sraf, farbali i pakovali a posto je bio stranac tako spakovan je morao da ceka da se pokrene legalizacija stranih vozila koja je bila cini mi se pocetkom 2000. godine, u medjuvremenu otisli corola i jugo pa ostali alfa i golf, ta alfa mi je ostala u bas lepom secanju i jedan od najboljih i najocuvanijih automobila koji smo imali, a po recima mnogih u srbiji nije bilo tako dobre (to su bile reci i vlade amag) steta sto je zavrsila karijeru neslavno menjajuci razne vlasnike posle nas.

Edited by OMP

Ja sam sa 18 vozio Renault 4 i to obican bez lajsni na vratima, nije ni TL ni GTL imao je valjda 750 kubika.
Prodao mi ga je komsija u zgradi ne secam se da smo ista od papirologije radi za soma maraka (ili evra ne secam se).

Ja sam ga vozio par meseci i kad sam shvatio da tu treba neka ulja menjati, da treba nesto oko kocnica jer trosi nekakvo kociono ulje, a odnos sa ocem tj normalan razgovor nije postojao vec samo svadja, prodam ga ja nekom ocevom kolegi vec i neregistrovanog da negde kod Dunava prevozi nekakve buriće nafte nece ga ni registrovati, opet se ne secam ikakve papirologije.

E onda posle srednje isao u vojsku bio vozac, naucio neke osnove, kupio punto mk2 sporting 2001 god star 5 godina za 5k eura i onda preko foruma ovde pokupio vecinu znanja koje danas imam sto mi je otvorilo vrata da i sam neke stvari skapiram rezonovanjem.

Otac upravo prodaje Lagunu karavan 1.9 dci 2002 sa servisnom knjigom ovlascenog servisa, svega 1200 eur nije fiksno, zovu dolaze tu i tamo al pokusaja prevare tona.

Prvo nece da prave ugovor ne pada mi na pamet.

Drugo vec par njih pita ako moze na mesecne rate ili iz dva dela. Covece kako ja tebe da nateram posle da mi isplatis ostatak? Kome i kako da dokazem da mi nisi isplatio? Oces na rate a kupujes premium auto skup za odrzavanje, koja prica...

Ja ne znam odakle uopste nekom ideja da pita za rate nekog koga prvi put vidi u zivotu, mene pitao komsija jednom pa nisam hteo kamoli neko tamo nepoznat

Pa cenim da je fora da ti da nesto para i uzme auto i vise ga ne vidis u zivotu... A ko prodaje auto za oko hiljadu eura je verovatno neko kome je generalno u zivotu frka za pare a takvih auta hiljade na oglasima teze je prodati pa se olakomi

6 hours ago, oktopod said:

Drugo vec par njih pita ako moze na mesecne rate ili iz dva dela. Covece kako ja tebe da nateram posle da mi isplatis ostatak? Kome i kako da dokazem da mi nisi isplatio? Oces na rate a kupujes premium auto skup za odrzavanje, koja prica...

Kazes moze, evo digni kredit za kola pa banci placaj rate :) mislim, koja prica...

Najgore sto ti oduzme vreme.

Može na rate al' auto i fizički i papirološki dobija tek kad ga isplati u celosti. A ako zakasni 1h, ne 1 dan, dogovor otpada i gubi sve što je platio do tad. 

Tako im kažete pa neka pita još jednom da l' može na rate......

Mene zanima šta je tim likovima u glavi koji traže od nepoznatih ljudi nešto na rate bez ikakvog osiguranja, na reč!? Ili da mu dovezu vozilo na noge, na reč da će ga ovaj kupiti...