Jump to content
FAS Goran
NenadAleksic

Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko

NAJBOLJE KASKO OSIGURANJE U SRBIJI  

136 members have voted

  1. 1. Koje kasko osiguranje je po tebi najbolji izbor?



Recommended Posts

2 hours ago, neshaoct said:

Od tada razumem da je Perin posao da isplati što manje može, i da tu nema ništa lično....već prosto Pera radi svoj posao. Njegov posao nije da bude pravedan, pošten...već da radi za interes Osiguranja. Pošto je tada bilo i povreda (Hitna, Urgentni i sve redom), postojao je i postupak naplate nematerijalne štete. Nećeš verovati, ali je i tu Pera radio svoj posao, tj. opet je gledao da isplati što manje. :D Na kraju je isplatio sve što je trebalo, ali eto...

Nagledao sam se ja kroz praksu brojnih i raznih obračuna štete koji su do te mere bili na štetu osiguranika da je to bilo za plakanje, posebno ako mislim na one slučajeve sa mrtvim glavama ili povredema, gde je šteta i inače realno nenadoknadiva (jer realno i ne postoji mogućnost dovodjenja oštećenog u stanje u kome se nalazio pre šetnog dogadjaja ), a kada su osiguranja za mrtve glave samo njima znanim kalkulacijama nudile totalno uvredjljive cifre ili u slučajevima oko rente kada su čak pokušavale oštećenima „prodati zaključak“ da je oštećeni, kao primalac izdržavanja, maltene profitirao od smrti davaoca izdržavanja (pa da štete i nema). Srećom, moj generalno loš/odbojan stav prema pitanju osiguranja i osiguravača je nastao samo sa pozivom na „zakon velikih brojeva“ (koji sam savladao još u srednjoj školi) i daleko pre nego sam sve to kasnije počeo da gledam iz drugog ugla i profesionalno :)  Prosto, to „gadjenje“ je došlo naknadno i ni na koji način nije uticalo na moj ranije formiran stav da sa osiguranjem (privatno) „nemam posla“, osim onda kada zaista moram (kada su u pitanju obavezna osiguranja).  :) Ali, priznajem da mi je zaista veoma interesantno čitati ovu temu oko osiguranja. Te različite poglede.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dobijam informaciju od GRAWE da je jedina referentna vrednost automobila koju mogu da stave na polisu kasko osiguranja novonabavna vrednost automobila. Po politici/pravilima njihove firme, ne daje se trenutna vrednost automobila prilikom zakljucivanja ugovora. 
Mozda bi oni i postenije platili od npr DDOR koje je u startu odredio trenutnu vrednost automobila, ali kako ja to da znam? U mom slucaju, dok sam osiguravao pasat u DDOR, ugovorena vrednost je bila malo veca nego stvarna, a pre god dana su mi smesno malo procenili tiguan pod opravdanjem da je toliko po katalogu, a takodje u katalogu nema 1.4 tsi sa tom snagom. Na moje insistiranje da rade opet procenu jer moj auto ima dosta vise opreme i snage i samim tim je bio mnogo skuplji od osnovne verzije(npr ima 4motion), dali su mi vrednost slicnog modela sa TDI motorom uz napomenu da je to uradjeno u nedostatku adekvatnog modela. Svakako i dalje nisam bio zadovoljan visinom u slucaju totalke.
Znaci, kod GRAWE znam novonabavnu, ali ne i trenutnu, kod DDOR znam trenutnu, ali ne znam po kom modelu su dosli do nje, mozda je novonabavna bila osetno manja kod DDOR nego sto je kod GRAWE. Kako ja mogu da se saznam koji je nacin racunjana amortizacije? Trazio sam od GRAWE da mi kazu kolika je trenutna vrednost po proceni njihovod kolege iz steta da imam barem neku ideju...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skontao sam da je moj Pera iz Dunava, mnogo pošteniji od Pere iz DDOR-a...

Tako da ga neću menjati.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Dale said:

Kako ja mogu da se saznam koji je nacin racunjana amortizacije?

Meni je ostalo u glavi da je to 15% po godini... Takođe, veća je stopa ako su u pitanju taxi i rent-a-car vozila.

 

Npr. ako je novonabavna vrednost auta 20.000 evra, 12 meseci kasnije će biti 17.391 evro (85%). Ali, može da bude i malo više od 85% ako se prešlo malo kilometara u tih 12 meseci...npr. ako se prešlo 5.000 kilometara onda će podići za 1.5% vrednost posle tih 12 meseci, pa će biti 86.5% od novonabavne. Faktički, na početku šeste godine vrednost tog auta će pasti sa 20.000 na 9.944...što dođe da nov auto posle 5 godina vredi oko 50% svoje novonabavne cene. Uvek mogu da dodaju ili oduzmu još poneki procenat na ime pređenih kilometara (ako ih je više ili manje od predviđenih tokom veka upotrebe vozila), stanja vozila, investicionog ulaganja...ali suština je ovih 15% po godini.

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala @neshaoct ! Pretpostavljam da svake god je osnovica za racunanje amortizacije nova tj proslogodisnja cena. Hocu da kazem da se npr tih 15% ne mnozi brojem godina i oduzima od cene novag tj posle 6 godina amortizacija dodje na 95% pa posle 6 god auto vredi 5% od novonabavne vrednosti. :) 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Dale said:

Pretpostavljam da svake god je osnovica za racunanje amortizacije nova tj proslogodisnja cena.

Da, da.

To su one knjigovodstvene stope, kao kad firma kupi vozilo, pa svake godine u svojim knjigama iskazuje amortizaciju tog vozila.

 

1 hour ago, danko said:

Skontao sam da je moj Pera iz Dunava, mnogo pošteniji od Pere iz DDOR-a...

Onaj Pera oko isplate totalke i nematerijalne je bio iz Sava Osiguranja. 

Ovaj tvoj Pera iz Dunava je toliko pošten da neće ni da napiše koliko vredi predmet osiguranja u danu zaključivanja kasko polise osiguranja. :D

 

Kad treba da ti uzme pare onda ti ne palamudi sa ''prosečna realna cena premije na tržištu'' nego ti kaže ''daj 300 evra'' ili ''daj 400 evra'', ili ''daj 1.000 evra''.

Kad treba da isplati pare onda zaboravi sve brojeve i postane Dositej Obradović koji sve nešto opisno tipa ''pa, obračun se vrši prema tržišnoj vrednosti, ali zbog prevelikog poštenja ne mogu baš sad da ti izračunam koliko ti vredi auto na dan zaključivanja polise''. :D :D :D 

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle volje da isprobam kasko u GRAWE iako je vrlo malo skulje, ipak cu da produzim u DDOR. Uopste ne iskljucujem da je GRAWE mozda bolji, mozda bi i bolje isplatio eventualnu stetu, ali nisu mogli da mi daju procenu trenutne vrednosti mog auta da bih uopste znao sta moze da me ocekuje u slucaju naplate osiguranja. Kazu da ako dodje do stete, onda njivovo odeljenje radi procenu na osnovu stanja automobila, opreme itd i ne mogu da mi kazu koliko bi tada vredeo moj auto. Pitao sam ih kako onda racunaju vrednost ako mi ukradu auto. Kazu na osnovu fotografija, dokumentacije itd. Pitao sam da li mogu onda da mi daju procenu trenutne vrednosti na osnovu fotografija, opreme, kataloga i cega sve vec da barem znam kako to oni racunaju u slucaju da mi sada neko npr ukrade auto. Ako procene na npr 5Kevra, necu da pristanem. Ako procene na nesto sto lici na cene iz oglasa, ne mora tacno, onda hocu, medjutim ne mogu to da urade. Posto sam prepusten njihovoj volji u slucaju osiguranog slucaja, nisam zeleo da se osiguram kod njih. Da bar imam necije iskustvo i da sam imao prilike da se uverim da su ok pa i nekako. 
Da li neko na forumu ima licno ili posredno iskustvo u slucaju naplate totalne stete sa GRAWE? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja samo sa zivotnim. Slican slucaj i kod mene, nisu mogli da preciziraju osiguranu sumu shodno opremi, pa sam ih pitao jel mi daju istu ili bar slicnu patku u slucaju nezgode ali nisu znali da mi odgovore. Nisam nesto zadovoljan ponudom i osiguranom sumom zivotnog osiguranja i zato me jos trpite na forumu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao prvo hvala na komentarima i savetima! Napisaću sutra malo veći update, pošto je interesantan razvoj događaja. Interesuje me sledeće ako neko zna, sadašnji vlasnik ima papire za prevod na svoje ime a nije preveo auto jer je još u registraciji do marta. Ukoliko se odlučim za kupovinu da li da čekam taj mart za prevod ili da prevedem auto odmah? Jel bi morao da registrujem auto odmah ako prevedem? Tj dal sam u nekom riziku i koliko otprilike prevod košta?

 

Edited by Ivan
Prebaceno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupoprodajni ugovor zvanicno vazi 15 dana. Taj vlasnik ako nema punomoc nece moci da ga prevede na tebe tj nece moci da ti overi kupoprodajni ugovor i morace da se angazuje vlasnik iz saobracajne da ti overi ugovor. 

Znaci ako i ti overis ugovor a mislis da ga vozis do Marta to znaci da ti ugovor nece biti vazeci i pitanje je da li ce hteti da ga prime u Upravi prihoda kad budes placao porez. 

Cifra za Bravo otprilike je negde oko 6000-7000 din plus minus.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dule 021

Aha, znači ako sadašnji vlasnik ima ovlašćenje da može da proda auto (zaveden, pečat notara itd.) onda možemo da uradimo prenos vlasnistva kod notara. A ako nema onda mora sve trenutni vlasnik? Posle ide promena saobraćajne u MUPu, a registracija ostaje do isteka?

Ima li neki način kako da proverim da auto nije u nekom zalogu ili vezan za neki dug? I gde bih mogao da proverim da auto nije "kompromitovan" (čitaj kraden i slično)?

 

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imas APR i tamo proveris da li je auto zalozen jer ako jeste neces moci nista s njim kadbistekne registracija. 

Registracija ostaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guys, sadašnji vlasnik auta ima ugovor o poklonu od prethodnog vlasnika,  za auto koji razmišljam da kupim. Dakle, nije upisan kao vlasnik, nema ovlašćenje da može da prodaje, nije platio porez (jer piše da je auto poklon). U ugovoru (overen kod notara uredno) piše da poklonoprimac može da iskoristi ugovor da prepiše auto na sebe. Jel može on to da uradi sa ovim ugovorom?

Hvala 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je naslednik prvog naslednog reda (žena, sin) onda ne plaća porez. 

Mora u Mup-u da traži da mu izdaju saobraćajnu dozvolu, uz dostavu ugovora, a prethodno u poreskoj potvrdu da nije obveznik poreza jer će mu u policiji tražiti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Hibiskus said:

Dakle, nije upisan kao vlasnik, nema ovlašćenje da može da prodaje, nije platio porez (jer piše da je auto poklon).

Porez ovde skoro sigurno mora da se plati bez obzira što je auto ''poklonjen''. Ovde je skoro sigurno u pitanju samo simulacija kupoprodajnog ugovora, tj. nema bliske srodničke veze između onoga ko je poklon dao, i onoga koji je poklon primio.

Te obaveze su oslobođeni samo pokloniprimci u prvom naslednom redu sa poklonodavcem, i bračni drugovi međusobno. Drugi nasledni red već plaća, ali umanjeno (1.5%), dok svi ostali plaćaju porez na prenos apsolutnih prava isto kao da je u pitanju klasični kupoprodajni ugovor.

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedina "olaksica" u slucaju poklona jeste sto se porez placa u mestu primaoca poklona, dok se u slucaju klasicnog kupoprodajnog ugovora, porez placa u mestu odakle je auto. To nema uticaj na iznos, samo na nesto laksu organizaciju :) 

Edited by horvat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm u ugovoru piše prvo nasledno pravo, al sam prilično siguran da nije ni sin ni žena. Znači mora platiti porez, doduše mene se ne  tiče jer on plaća porez, pa posle ja kad/ako bude prevod na mene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je danas usled korone doslo kao bolje resenje od kupoprodajnog ugovora jer,kao sto napisa horvat, porez se tad placa u mestu kupca i tablice se predaju u MUP prilikom registracije tj promene saobracajne a ne da se odjavljuju u mestu prodavca. 

On sa tim ne moze tebi da overi ugovor i moras se videti sa vlasnikom iz saobracajne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Dule 021 said:

On sa tim ne moze tebi da overi ugovor i moras se videti sa vlasnikom iz saobracajne. 

Razumeo sam, ali sa ovim može da plati porez i prevede na sebe, pa onda ja platim porez i prevedem na mene? Čak može i on meni da pokloni :D ?

Edited by Hibiskus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada vidim ove menjaze, uvaljivanje, ovlascenja, poklanjanje, kako god... Za citavih par desetina EUR ustede. Smorim se citajuci vec posle druge iteracije :D .

A posle kada nastane sra*e, dolazi se ovde da se iskuka, hvata za glavu i pita sta dalje. Primera koliko hoces za ovih 12 godina postojanja foruma, ma koliko se mi ovde trudili da dokazemo da je najpametnije prevesti auto na sebe i miran si. Pricam generalno.

Lepo ja rekoh, u temi za kupovinu gde je postavljeno inicijalno pitanje:

On 11/24/2021 at 10:03 AM, Ivan said:

Tablice "VS", prodavac u Uzicu, moguce da nije ni preveden ili da je neka menjaza i voznja na ovlascenje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitanje jedno vezano za prebacivanje saobracajne. Platio sam porez, dobio sam papir koji to potvrdjuje. Jel mi sad samo preostaje da odem u MUP i predam,i sta mi je sve potrebno od dokumentacije sem toga?

Edited by TeaseR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba ti saobracajna stara,kupoprodajni ugovor overen da je placen porez,uplata za novu saobracajnu i administrativnu taksu. 

E sad nisi naveo jel ostaju stare tablice ili su iz druge opstine tj grada jer u tom slucaju treba i tablice da se odjave. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam, prvo prethodni vlasnik odjavljuje saobraćajnu i ista se poništava. 

Jedino ako njegovo prisustvo nije neophodno, pa može kupac sve to da odradi istovremeno sa prijavom. 

Edited by Novi član

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...