Jump to content
FAS Goran
NenadAleksic

Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko

NAJBOLJE KASKO OSIGURANJE U SRBIJI  

136 members have voted

  1. 1. Koje kasko osiguranje je po tebi najbolji izbor?



Recommended Posts

On 7/22/2020 at 2:49 PM, skile86 said:

Ako si mu dao ovlascenje i za registraciju, onda moze bez tebe da ga registruje.

Ma jok,samo KP ugovor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogu li da prijavim stetu po kasku u fazonu, udario sam branik slucajno dok sam se parkirao i hocu da mi se popravi? Ili je ipak bolje da kazem da me je neko "zakacio" na parkingu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U principu ti je isto. Ako nije veća šteta, ne isplati se da prijavljuješ preko kaska.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istice mi kasko za 10ak dana, pa da ne propadne :D 

 

Vec sam jednu stetu prijavio, a imam pravo na dve delimicne uz ucesce ili jednu totalnu. Svakako ne bih trebao da imam malus ukoliko produzim, jer nisam presao ta ogranicenja. Mada necu dobiti ni neki popust kontam.

Edited by TeaseR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav. Prvo moram da objasnim moju situaciju da bi mi mozda neko od vas pomogao.

Ja sam iz Kos.Mitrovice, planiram da kupim auto ali zbog nekih ogranicenja u vezi KM tablica (ograniceno kretanje u inostranstvu) auto hocu da registrujem na suraka koji zivi u bg-u.

E sad je problem u tome sto on ne moze da prisustvuje kupovini vozila i potpisivanju ugovora sa prodavcem da bi posle auto bio registrovan na njegovo ime. On mi je uradio punomocje da mogu da kupim auto i potpisem ugovor u njegovo ime. Sad su mi potrebni saveti, da li je ovo vec neko radio i  da li postoji drugi nacin da bez njega kupim auto koji bi se registrovao na njegovo ime? Unapred hvala.

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Cole028

 

7 hours ago, Cole028 said:

On mi je uradio punomocje...

Ima li to punomoćje delovodni pečat i broj pod kojim je zavedeno kod javnog beležnika? Ti sa svojom ličnom kartom i original ovlašćenjem kupuješ onda auto u tuđe ime (davaoca ovlašćenja) i za njegov račun. Svakako okreni prvog sledećeg radnog dana lokalnog notara (javnog beležnika) i proveri.

 

Usput, ugovor se može overiti i parcijalno na različitim destinacijama i u različito vreme, pa samim tim i ne morate praviti ovu ''komplikaciju'' sa ovlašćenjem. Recimo kupac (tvoj šurak) overi svoj potpis u Beogradu, a prodavac overi svoj potpis u Nišu (jer je auto npr. odatle). Jedino ne znam šta ako je prodavac i auto sa KiM bez naših tablica...

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, sve je zavedeno kod javnog beleznika. A koji je postupak da se ugovori overe parcijalno?  Inace automobili koje gledam nisu sa KiM-a.

 

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko znam overiš ugovor sa tvojim potpisom kod notara pa ga onda šalješ njemu da on taj ugovor overi sa svojim potpisom kod njegovog notara.
Nisam radio ali su mi tako objašnjavali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A moze li da se zavrsi ostatak dokumentacije ako je overen samo potpis prodavca? Mislim konkretno na prenos apsolutnih prava, odjava...

 

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Cole028

 

Ne može auto da se prenese kad nema kupoprodajnog ugovora. A ugovora nema ako nema potpisa obe ugovorne strane. Osnov za prenos je postojanje ugovora o prodaji auta.

Potpiše prodavac...onda se ugovor šalje u BG da potpiše kod notara i kupac (tvoj šurak)...i nakon toga se može izvršiti prenos auta jer tada postoji validan ugovor potpisan od obe ugovorne strane i zaveden kod notara. Svakako svrati sutra kod tebi najbližeg notara i proveri za sve detalje, odnosno može šurak kad je već on u BG, a ti u K. Mitrovici... :thumbup: 

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam sa prethodnim vlasnikom otisao da izvadim ovlascenje, uradio jednu kopiju (budala), pa sam se vracao da radim jos 2 overene sto me kostalo duplo vise + gorivo. Elem, zanima me da li ja mogu BEZ kupoprodajnog ugovora, sa ovlascenjem da izvrsim prenos na recimo ime moje supruge (jer znam da ne mogu na svoje), registrujem i prebacim tablice na moju opstinu ? 

 

Po notaru bice da moze, medjutim slusam misljenja drugih i tu dolazi do sukoba onoga sta moze i ne moze. Pa na osnovu vasih iskustva u poslednjih par godina ako se zakon po tom pitanju nije nesto menjao ? Ja sam u stavkama naveo da "mogu", ali me zanima kako je to na licu mesta ? I da li je dovoljno original + 2 overene kopije kod notara za sve gore navedeno.

 

P.S Takodje znam za onu vrstu ugovora sa poklonom gde se porez zaobilazi ili sta vec, nije mi to toliko problem koliko da mi glava bude mirna i da mirno spavam. Kako se auto sredjuje pocinje da radi sijalica u mozgu koja trazi papirologiju :) A nisam sada radio odmah prenos, zato sto bi svakako morao tehnicki, a ja hocu u januaru da skinem plin, kompletnu instalaciju i tada na tehnickom uradim taj atest, sta vec treba. Takodje vlasnik je tu bio na odmoru pa sam slucajno upecao poslednji dan da skoknem do njegove opstine i to zavrsim, posle cu da ga ganjam 400km dalje u BG-u ako bude moralo jos nesto.

 

 

117304533_296929291564460_6062045656430888034_n.jpg

 

 

Edited by neshaoct
spojeno / formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, zimzim said:

Danas sam sa prethodnim vlasnikom otisao da izvadim ovlascenje...

On nije prethodni vlasnik nego je i dalje vlasnik. Vidiš kako piše u prvoj stavci u ovlašćenju: ''upravljati mojim motornim vozilom''... :) 

 

50 minutes ago, zimzim said:

Elem, zanima me da li ja mogu BEZ kupoprodajnog ugovora, sa ovlascenjem da izvrsim prenos na recimo ime moje supruge (jer znam da ne mogu na svoje), registrujem i prebacim tablice na moju opstinu ? 

Ne može bez kupoprodajnog ugovora.

Kupac (tvoja supruga) i ti (ovlašćeno lice, tj. imalac ovlašćenja), potpisujete kupoprodajni ugovor za vozilo. U kupoprodajnom ugovoru se navodi broj ovlašćenja (koje imaš), a na osnovu kojeg ti (ovlašćeno lice) imaš pravo da prodaš tuđi automobil. Dalja procedura je uobičajena za prenos vlasništva.

 

50 minutes ago, zimzim said:

A nisam sada radio odmah prenos, zato sto bi svakako morao tehnicki...

Zašto bi morao da se radi tehnički ako je auto već registrovan?

Ne radi se ponovo tehnički pregled kada se menja registraciono područje. Zamisli, ti se kao vlasnik nekog auta u toku jedne godine preseliš tri puta i tri puta menjaš tablice na autu, tj. uzimaš odgovarajuće registraciono područje. Da li misliš da moraš te godine raditi tri tehnička pregleda? :D 

 

Da bi se odjavile tablice, vlasnik (ili lice koje ima ovlašćenje u kojem piše da njegov imalac može odjaviti vozilo, podneti poresku prijavu...), ide u teritorijalno nadležnu policijsku stanicu sa:

- važećom ličnom kartom.
- tablicama koje se vraćaju u MUP.
- registracionim listom za vozilo. Ovo nije tehnički pregled već prepis istog bez overe tehničke ispravnosti vozila.
- saobraćajnom dozvolom za vozilo čije registarske tablice vraćate - dozvola se buši i vraća licu koje je odjavilo auto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi citat, lapsus. Znam da je on vlasnik i dalje :)

 

Drugi citat, nisam se lepo izjasnio. Mislio sam da li je potreban kupoprodajni izmedju MENE i trenutnog VLASNIKA. Posto ne zelim da ga jurim po Beogradu s obzirom da sam ja iz Leskovca. Kuprodajni izmedju mene i supruge nije problem (bar za sada :D).

 

A treci citat, eto koliko znam i koliko mi se informacija nakupilo. Mozda bih i uradio momentalni prenos u tom slucaju.. Ali da ne komplikujem sebi, sacekacu februar. Moram tehnicki kada skidam plin, moguce da sam odatle i pomesao sve.. 

 

Posto mi trenutni vlasnik vise ne treba po gore napisanom, moje muke su "resene". 

 

Generalno s obzirom da je meni registracija do 15-og februara ako se ne varam (provericu), kada je pametnije uraditi prenos. Pre tehnickog ? Ili se to radi u toku procesa registracije ? Da se ne opecem opet pa radim nesto 2 puta. Jer ja cu morati da odjavim i tablice u drugoj opstini (tacnije moja supruga kada se uradi kupoprodajni i zapocne prenos).

 

Naci cu tu na forumu ja odgovor, ali eto posto nisam video ni ovu temu pa mi je pitanje spojeno ovde, ako neko ima 2 sekunde da mi kaze, ionako ima pola godine dotle.

Edited by zimzim

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, zimzim said:

Mislio sam da li je potreban kupoprodajni izmedju MENE i trenutnog VLASNIKA.

Ne treba.

On je svoju volju izjavio kad ti je dao ovlašćenje u kojem piše i ''prodati ga i izvršiti prenos vlasništva na ime kupca''. Kupac će biti tvoja supruga koliko razumem.

 

13 minutes ago, zimzim said:

...kada je pametnije uraditi prenos. Pre tehnickog ? Ili se to radi u toku procesa registracije ?

Kako u ''toku procesa registracije''? :)  

Svi mi kad dođemo da registrujemo neki auto, to radimo jer imamo pravo da registrujemo baš taj auto, a ne bilo koji drugi koji nam padne na pamet. Imamo pravo da registrujemo baš taj auto (a, ne bilo koji drugi) jer smo ili vlasnici tog auta, ili imamo ovlašćenje da registrujemo tuđi auto.

Ti moraš pre registracije da odlučiš koji od ta dva osnova koristiš: ili ćeš svoj osnov da registruješ konkretan auto dokazati time što ti je vlasnik dao ovlašćenje da to uradiš, ili ti je osnov vlasništvo nad autom. Ne može paralelno da se radi registracija i prenos. Ili pre, ili posle.

 

Suštinski, ti taj auto nećeš moći da registruješ kao vlasnik, tj. ili će ti supruga (novi budući vlasnik) dati ovlašćenje, ili će ona ići sa tobom. Bez njenog potpisa kao vlasnika (ako ti nemaš ovlašćenje da registruješ njen auto), nećeš moći da završiš proceduru, tj. dobiješ nalepnicu.

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odvojenom vremenu. Bolji odgovor nisam mogao da dobijem.

 

To se desi kad se mesaju babe i zabe. Sve je jasno.

 

Znaci prvo cu uraditi prenos i kupoprodajni ugovor sa suprugom. Zatim ide sve dalje sto ce ili ona ili ja sa novim ovlascenjem.

 

Nadam se da se necu oglasiti ovde u februaru ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav ljudi. Samo na kratko da se pohvalim kupio sam auto i ovih dana cu naci malo vremena da ga predstavim. Inace pisem ovde jer nisam procitao da je neko ranije kupovao auto na nacin na koji sam ja to uradio. makar nisam procitao da jeste.

Ranije sam pitao da li moze da se kupi auto i potpise ugovor u tudje ime, sad imam odgovor - MOZE. Ja sam kupio auto na ime mog suraka bez njegovog prisustva, potrebno je samo ovlascenje overeno kod notara da ovlasceno lice moze da kupi auto bilo koje marke i modela u ime davaoca ovlascenja i da moze potpisati kupoprodajni ugovor koji ce se dalje koristiti za potrebnu dokumentaciju oko registracije vozila . Mozda sam ja ovde malo iskomplikovao ali prosto je :) . Ako vas jos nesto interesuje u vezi ovoga, izvolite pitajte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav društvo! Imam problem, pa se nadam da ćete moći da mi pomognete.

Kupili smo auto u Zrenjaninu pre neki dan i završili sve što se tiče papira za prenos vlasništva. Ostao nam je onaj poslednji korak - da podignemo tablice, nalepnicu i potvrdu. Medjutim, u ličnoj karti mi piše adresa u Prištini, a boravište mi je prijavljeno u Beogradu. Upućuju me u Nišku banju, da tamo podnesem zahtev za tablice. Da li je uspeo neko sa boravištem u Beogradu da podigne tablice u Beogradu ili moram da idem u Niš...? Nešto mi se čini da od šaltera do šaltera i od supa do supa to mogu da rešim i u Beogradu. Jel imao neko sličan problem? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, neptunova said:

...Da li je uspeo neko sa boravištem u Beogradu da podigne tablice u Beogradu ili moram da idem u Niš...? Nešto mi se čini da od šaltera do šaltera i od supa do supa to mogu da rešim i u Beogradu.

 

Registraciju vozila vrši Policija na čijoj teritoriji vlasnik vozila ima prebivalište, odnosno upisano sedište kad su u pitanju pravna lica. Dokle god ti u LK piše adresa iz Prištine ne možeš imati nijedne druge tablice na svom autu osim PR.

 

Zahtev za registraciju vozila podnosi vlasnik vozila. Vlasnik vozila može da ovlasti Agenciju, pa bi npr. mogla da izbegneš odlazak u Nišku Banju tako što bi zahtev (sa svim papirima) umesto tebe podnela neka lokalna Agencija za registraciju vozila. Ovlašćenje koje daješ Agenciji mora biti overeno od strane suda, opštine ili notara. To jednako važi za prvu registraciju, i za svaku drugu.

 

Podizanje tablica/saobraćajne/uzimanje registracione nalepnice...mislim da to mora lično vlasnik i da tada mora da se ode u Nišku Banju u tvom slučaju.

Svakako pitaj Agenciju (kojoj ćeš eventualno dati ovlašćenje da umesto tebe podnesu zahtev za registraciju) da li oni mogu da uzmu nalepnicu, saobraćajnu i tablice. Nešto ne verujem da mogu, ali pitaj ih....možda sa njihovim lokalnim vezama (poznanstvima) mogu i ono što se inače ne može. 

Da lokalna Policija pošalje kolegama u Beograd, pa da lično podigneš tablice/saobraćajnu/nalepnicu u Beogradu...okreni odgovarajući broj fona pa pitaj:

http://www.beograd.rs/lat/gradska-vlast/2474-policija/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klinac je sinoć otišao sa obe registarske tablice, a vratio se bez zadnje ...

Tri sata sam danas "izdangubio" dok sam prijavio nestanak registarske tablice, dobio potvrdu za taj "dogadjaj", te potom na osnovu potvrde dobio nove registarske tablice. Potrebno je ukupno 8 uplatnica. I "nešto novaca" ... Oko 5.900 dinara.

500L bez tablice.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogao si kolega da probaš da se strpiš par dana, meni se makar isplatilo. Imaš na fejsu stranicu "izgubljene tablice", tako nešto. Ne moraš mislim da imaš nalog, ja nemam, a uspevao sam da pregledam stranicu. Posle 4-5 dana se pojavila tablica na stranici, slikana naslonjena na žardinjeru neku ispred jedne zgrade u Bulevaru Mihaila Pupina. Dobrog sugrađanina nije mrzelo da je uzme, slika, stavi na vidno mesto i postavi na internetu. Hvala mu još jednom do neba. Ja nisam ni pokušavao da moju pronađem, do trenutka kada sam primetio da je nema prešao sam 80-100 km po NBGD-u, tada sam radio dostavu za jedan restoran kao dodatni posao.
Inače su bili praznici i nisam uspeo da odradim proceduru, dok sam čekao da prodju praznici, ja dočekah moju tablicu. Morao sam da vozim, osećao sam se kao imbecil bez jedne tablice.


Sent from my moto e5 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ili po jedna diskretna pop-nitna ili srafcic u ugao svake tablice. Tako radim na svakom autu.

Ako je ispod plastican branik - najlakse. Ako pozadi ide na gepek i to se resi metalnom osnovom tablice koja se usrafi na predvidjena mesta u gepek, pa tablica na nju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Ivan said:

Ili po jedna diskretna pop-nitna ili srafcic u ugao svake tablice. Tako radim na svakom autu.

Ako je ispod plastican branik - najlakse. Ako pozadi ide na gepek i to se resi metalnom osnovom tablice koja se usrafi na predvidjena mesta u gepek, pa tablica na nju.

Khm, khm!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nego, ja nitnovao i nema problema. Jedino mogu ceo branik da nose.

Sent from my S10 PRO using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, bane1321 said:

Khm, khm!

Ako ciljas na moju zadnju tablicu - i dalje je na srafcice ;) , ali moram da ispostujem i sponzore :D .

36 minutes ago, moron said:

Ta tablica nije spala. "Skinuta" je.

Sta god da je u pitanju - mnogo manja mogucnost gubljenja je ako se unitnuje/usrafi. E sad, ako je iz nekog razloga bas pikirana ili se nekome zamerilo...

A X puta smo svi vidjali da su ljudi gubili tablice zbog vrljavih ramova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...