Jump to content
Goran
bokija

Ispravljanje felni / balansiranje i montaža točkova

Recommended Posts

Da pitam, za drugara. B)

Kad se stegne tim KKom,  i pokuša ručno da se odvije bez KKa. Koliko to teško bude. Kako simulirati bez KKa, silu potrebnu za stezanje/ od tezanje...

I koja sila je podešena na KK?

Posted (edited)

@shuxx 130nm ti je otprilike 13kg na polugi od 1m.

Tako sam ja nekad stezao cak i glavu :lol:

Screenshot_20260407_225019_Chrome.thumb.jpg.533a5373e7212ce144fb18ce318c25a6.jpg

A koliko tesko bude, pa ne znam, probaj, osecaj moze varirati u zavisnosti od toga koliko je osoba radila u polju, trenirala u teretani, ili preterivala sa gledanjem edukativnih filmica :rolleyes:

Edited by Milos1

Posted (edited)

Ok, s obzirom da je ključ, tj njegov krak oko 35/40 cm. Onda  je to oko 40 kg na tu dužinu?

Ima sutra da izmerim dužinu ručice ključa 

Edited by shuxx

1 hour ago, zarekg said:

Odakle vam 13 kg? Točkovi se obično stežu oko 10 kg.

10-12kg se obicno krece po specifikacijama, ali kao pravi srbi moramo da dodamo jos malo za svaki slucaj :D

Sta sve ovde moze da se procita.
Niko da napise da radijusni i konusni srafovi moraju ici iskljucivo za felne za koje su namenjene. Ako menjate felne, koristite i odgivarajuce srafove za iste.
Ovo oko podmazivanja srafova ne bih komentarisao.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Ma jok, nije to bitno, bitno je podmazati ono sto fabrika nikada nigde nije podmazivala, a mozete i loctite lepak staviti da vam se pored toliko masti srafovi ne odvrnu. 

Fabrika ne podmazuje šrafove jer, se montiraju čisti - novi i stežu se moment ključem na meru.

S obzirom da imam vozačku dozvolu skoro punih 35 godina i da sam u tom periodu uglavnom imao svoja kola (uzgred, ovo mi je 5. Fiat) i nikada mi se nije otpustio šraf na točku iako ih nikada nisam stezao moment ključem i uvek sam gledao da ih podmažem. Svaki put kada bih preskočio podmazivanje psovao bih sebe jer, mi je tada bilo teže da skinem šrafove ili točak sa glavčine. Šrafovi koji su na točku i prolaze kroz bare pa se greju od kočnica nikada više ne mogu da se očiste i da budu kao fabrički (možda i mogu uz jedan nepotreban sizifov posao). Podmazivanje prvenstveno služi da ih zaštiti kolko-tolko i da se lakše zaviju (sve lakše ide kada se podmaže ;)).

Ko nije nikada koristio moment ključ, bolje da ga ne koristi, prvo treba da ga dobar majstor nauči kako se rukuje (nije neka nauka ali mora da se pokaže), naravno podesiti skalu na željenu kilažu može svako.

@Milos1 svaka čas na improvizaciji, sumnjam da si na takav način mogao da stegneš na pravu kilažu ali ako je posle toga dihtung glave dihtovao a, glava nije pukla obavio si dobar posao.

@shuxx da ide u proporciji ako je 13 kg na 1m, onda će na 33cm biti 3 puta veća odnosno 39kg

Ko i dalje mora da steže moment ključem pre toga mora da dobro očisti šrafove i navoj u glavčini i onda da bez podmazivanja steže. Naravno neka ponovo proveri posle nekoliko kilometara ali kada se ohlade točkovi

Posted (edited)
11 hours ago, zarekg said:

Odakle vam 13 kg? Točkovi se obično stežu oko 10 kg.

Na mnogim autima se stezu izmedju 110 i 130Nm (u glavnom ide masa vozila podeljeno sa 10 kao gruba procena), neki manji kao Zastava se stezu na 80Nm (800kg masa vozila). Kad se dostigne 130Nm, onda obicno ne reste sila za stezanje nego broj srafova se povecava sa 4 na 5, pa na 6 u nekim retkim slucajevima, barem za putnicka vozila.

Sto se tice podmazivanja, ne podmazuju ni srafove na trapu, ali radije bih podmazao srafove i rastavio celo vesanje za 2 sata, nego nedelju dana kao prvi put kad sam rastavljao fabricko vesanje :lol: Mislim zasto bi fabrika uopste bilo sta podmazivala ako ne mora? :D  Zastava podmazuje jedino srafove na glavi po upustvu, ali cisto sumnjam da je neko u fabrici merio 10min cedjenja ulja sa srafova glave pre montaze :D Sa druge strane mehanicku letvu volana koja nije hermaticki zatvorena preporucuju da se podmazuje uljem pa niko ne brine da ce mu se odvrnuti letva :D Verovatno jer ce ulje da iscuri hahahah 

Da fabrika radi sve najbolje, ne bi imali u svetu celu autoindustriju koja ponistava sto radi fabrika niti bi forum bio pun modifikovanih vozila ;) Sto se tice fabrike treba da bude jeftino za njih i da zadovolji vecinu. Ne da bude najbolje i da zadovolji svakoga. Recimo da treba podmazivati onda bi trosili pare na to, a ne bi mogli da vam prodaju srafove kad ih polomite jer su suvo stegnuti. Inace kod automobila sa centralnom maticom postoji cela procedura pravilnog stezanja i kod vecine vozila, nanosenje masti je jedan od postupaka u proceduri bas zato sto je zbog velikih dimenzija, trenje je jedan od bitnih faktora za propisano stezanje. Kod takvih vozila naravno novac i ulozeno vreme vise nisu faktor.

Edited by YUgisa

Posted (edited)

Trap je nesto drugo i ne treba ga mesati sa prethodno navedenim stvarima. Ne trebamo ici u krajnost. 

Pravite nauku od budalastina i osnovnih stvari. Ko nije sposoban da sam zategne/otpusti i zameni tocak to ne treba ni da radi, plati brate pomoc na putu i ne brini. Ima neki paket u AMSS za oko 3-4k dinara sa nekoliko asistencija.  

PS. Ako sezonski menjate tockove nikada necete imati problem da Vam toliko zalepi/zavari tocak za glavcinu. 

@knezevic76
nadam se da si moj prethodni komentar shvatio kao ironiju...!

Inace, koliko ljudi se danas zeza sa felnama, nije to kao nekada kada smo se mi kao mladji igrali isprobavali sve i svasta i pravili budzevine sa zastavama i uopste tim starijim autima pa ucili sve u hodu i na sopstvenim greskama.  

Edited by MiloshBg

Ja bi molio da mi neko od kolega koji tvrde da ne treba mazati srafove objasni zbog cega ih ne podmazivati i koji se problemi desavaju ako se namasti sraf

Po pravilu, kada se računa moment pritezanja šrafa to se radi sa koeficijentom trenja za nepodmazani šraf

Kao što rekoh, ja ih redovno podmazujem kada skidam točkove, da bi se lakše zašrafili, odšrafili - da ne bi zapekli

Mališa, nema ga ni 30 cm.... 

Aj neki matematičar neka mi izračuna koliki obrtni moment može čovek Rukom na 25 cm prekreta da napravi. Baš me interesuje.

Jer ja to nogom onako brzinski, 40/50 kg na 25 cm. I mislim da je to sasvim ok. Ni mnogo ni malo.

IMG_20260408_141634.jpg

Na 25cm treba 53kg, a na 30cm treba 44kg za 130Nm.

3 hours ago, clockwork_orange said:

Ja bi molio da mi neko od kolega koji tvrde da ne treba mazati srafove objasni zbog cega ih ne podmazivati i koji se problemi desavaju ako se namasti sraf

Ti stvarno misliš da oni znaju zašto to tvrde ;).

2 hours ago, shuxx said:

Mališa, nema ga ni 30 cm.... 

Aj neki matematičar neka mi izračuna koliki obrtni moment može čovek Rukom na 25 cm prekreta da napravi. Baš me interesuje.

Jer ja to nogom onako brzinski, 40/50 kg na 25 cm. I mislim da je to sasvim ok. Ni mnogo ni malo.

IMG_20260408_141634.jpg

Nema tu neke matematirke.

Kilaža x 1 m (tj ono što fabrika kaže) = naše zapinjanje x dužina našeg ključa (npr. 30 cm)

13 kg x 1 m = X x 0,3 m

X=13 / 0,3 =  43,3 kg

Praktično, zadatu kilažu podeliš sa dužinom ključa u metrima.

Da ne ulazimo u priču Nm kilogrami...

Posted (edited)
31 minutes ago, zarekg said:

Ti stvarno misliš da oni znaju zašto to tvrde ;).

Ja se iskreno nadam da znaju, mozda ja nesto pogresno radim godinama i mozda naucim nesto novo
Ja sam uvek otvoren za nova znanja i uvek priznam ako pogresim
Znam samo za benefite podmazivanja jos nisam cuo da je nekome otpao tocak zbog podmazanog srafa
Samo zelim argumentovano objasnjenje posto pausalne tvrdnje ne prihvatam

Edited by clockwork_orange

@zarekg

Ma kapiram ja matematiku, tj mehaniku, nego me interesuje koliko RUKOM može čovek da ostvari silu. 

Odgovor mogu dati, nije problem, kao i uvek sto sam radio prethodnih 11 godina na ovom, a i drugim forumima. Ako nadjete neki moj post bez argumenata, javite mi.
Problem je sto mi zelju za pisanjem i konstruktivnom raspravom ubijaju iskompleksirani likovi nezadovoljni , verovatno, licnim zivotom, pa lece frustracije na drustvenim mrezama ponizavanjem i prozivanjem njima nepoznatih ljudi bez konkretnog razloga.

U pravu ste, samo mazite, nikome nece otpasti tocak.

Problem je da konstruktivne rasprave budu ubijene onda kada neko umesto da da odgovor zasto nesto misli pocne sa licnim vredjanjem drugih ;)

Posted (edited)
27 minutes ago, knezevic76 said:

Odgovor mogu dati, nije problem, kao i uvek sto sam radio prethodnih 11 godina na ovom, a i drugim forumima. Ako nadjete neki moj post bez argumenata, javite mi.
Problem je sto mi zelju za pisanjem i konstruktivnom raspravom ubijaju iskompleksirani likovi nezadovoljni , verovatno, licnim zivotom, pa lece frustracije na drustvenim mrezama ponizavanjem i prozivanjem njima nepoznatih ljudi bez konkretnog razloga.

U pravu ste, samo mazite, nikome nece otpasti tocak.

Sve si u pravu samo još nismo čuli zašto ne treba mazati šrafove. Samo nećemo ni čuti jer ne postoji razlog zašto ih ne mazati ;)

31 minutes ago, shuxx said:

@zarekg

Ma kapiram ja matematiku, tj mehaniku, nego me interesuje koliko RUKOM može čovek da ostvari silu. 

Uzmi kućnu vagu, nasloni se kao da zatežeš točkove i vidi koliko je to u kg. Ja sam uvek stezao na osećaj, nemam pojma koliko je to u kilogramima. Dovoljno u svakom slučaju. 

Edited by zarekg

Posted (edited)

A o kojoj se masti uopste radi ? Ja samo svezu gusciju stavljam, znaci jos se pushi od prerade, kazu bolje sraf u felgu ide.  Za tovatnu sam cuo da ljudi stavljaju ali postoji posledica da se srafovi natove i onda umesto 13tice moram kljuc 14ticu i da obradim ulaznu rupu a bas mi se ne obradjuje tako nesto :cry:

Od pritezanja, ja to samo kod onih debelih mehanicara s jedno 160kg zive vage i rukama ko u lopate idem, taj gume menja zubima i balansira ko pizza majstor :lol:

Posle zovem mobilnog vulkanizera za kamione kad treba srafove da skidam :X

Edited by ISV_01