Sebra 70 Posted April 6 Kada pričate o štafovima. Skoro sam bio do Prijepolja sa rođakom, otišao mu ležaj na e90 bruji ne može da se trpi, kod nekog lokalnog majstora svratili, odmah poručio deo i zamenio u roku od sat vremena, komplet glavčina sa ležajem. Krećemo odmah za BG, malo se provozali po gradu, proverili sve kako treba. Negde preko Zlatibora auto trese na kočnici, i to žestoko. Stajemo na prvu pumpu, reko da proverimo štrafove, možda nije lepo stegnuto. Imamo šta da vidimo, 2 štafa smo rukom uspeli da odvrnemo, 1 je negde ispao. Sreća imao je ključ u gepeku dotegli svaki rukom koliko smo mogli i pravac kod prvog vulkanizera na zatezanje moment ključem, vulkanizer nam govori da ima tačno šema koji se šraf kojim redosledom zateže, nešto unakrsno. Pitam se, kako je moguće da neko skine točak, vrati ga i ne zategne šrafove kako treba, da čovek pogine negde usput na autoputu. Sada gledam kada budem išao da menjam zimski set i stavljam letnji ima da stojim pored vulkanizera da vidim koristi li moment ključ ili samo pneumatskim zavije kao i većina. Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3285 Posted April 6 Ja jos nisam video vulkanizera sa moment kljucem, mozda eventualno neki veci servis da praktikuje, a bio sam u servisu gde rade 4 "majstora" i nisu ni znali sta je moment kljuc i onda su raspravljali kako da urade montazu pa su samo zavrnuli pistoljem i onda rucno stezali na "moment" Zato vec 12 godina ja licno uvek montiram i stezem na svojim autima. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted April 6 Moment zavijanja je podešen na pneumatskom pištolju. Tako da, ako su ga iole podesili, a ne ono, stavi na MAX.... Onda je zatezanje vijaka podešeno. 1 Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted April 6 Ne treba praviti dramu sa šrafovima. Svaki vozač mora da zna da zameni točak (ili upotrebi komplet za reparaciju) i ključem za točkove stegnuti, idealno bi bilo i posle par kilometara proveriti. Moment ključ treba za fanatike koji polugama i nogama stežu. Ako se steže moment ključem onda se šrafovi ne podmazuju (tako se daju podaci sa nepodmazanim šrafovima). Kada se pretegnu šrafovi onda se deformiše čelična felna i ne može točak da se skine sa glavčine. Iz ličnog iskustva, šrafove obavezno podmazati (da ne bi zapekli) stegnuti jako, ne pretezati. Pre toga očistiti glavčinu gde naleže felna i centralnu rupu na felni (šmirglom) i to obavezno podmazati jer, je točak u vodi, greje se, u prljavštini. Sigurnosne šrafofe njih slabije stegnuti. Bio je u Lidlu krstasti ključ za točkove oko 500din i on je odličan. Redosled stezanja nije neka nauka, stežu se unakrst i uvek se dotegnu kada se spuste kola sa dizalice Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2748 Posted April 6 Samo vi podmazujte. Da treba podmazivati i fabrike bi podmazivale nego ljudi iz dokonosti izmisljaju sve i svasta. 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2745 Posted April 6 Jos malo pa ce i svecice poceti da podmazuju tamo negde na katodu, odma par konja vise 2 shuxx and ISV_01 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted April 6 1 hour ago, Kosta Smosta said: Bio je u Lidlu krstasti ključ za točkove oko 500din i on je odličan Ja sam ga kupio, posle par meseci vratio. Velik. Mnogo landara po gepeku. A od 4 veličine, koristim jednu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted April 6 Do sada znam za dva strucnjaka koji su taj krstak uspeli da polome . 1 4 Sebra, ISV_01, nemanja84bg and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted April 6 Pošteno rečeno, nisam ga koristio, ali je bio zaista jedva zavaren. Nije mi ulivao poverenje. Mada, ostali Lidlov alat, završava posao. Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3285 Posted April 6 (edited) 2 hours ago, shuxx said: Moment zavijanja je podešen na pneumatskom pištolju. Tako da, ako su ga iole podesili, a ne ono, stavi na MAX.... Onda je zatezanje vijaka podešeno. Nisam nikad koristio neki profesionalni pistolj, ali ovi amaterski i polu profesionalni sto sam ja testirao je jako neprecizno da se tako steze. Ja sestri uvek menjam letnje/zimske tockove ali oni svake godine imaju neki peh sa gumom pa idu kod vulkanizera uvek znam koje sam ja tockove stezao, koji su bili kod vulkanizera... Uvek su pretegnuti sem sigurnosnog koji samo sto se ne odvrnu, a svaki pretegnut je najcesce prica za sebe koliko je. Edited April 6 by YUgisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 442 Posted April 6 Posle mehaničara ili vulkanizera doći kući i ne proveriti šrafove je blago rečeno neozbilno. Ne zato što će se točak odviti i ispasti (to je baš retka pojava), naprotiv, zakucaju pištoljem i za 3 meseca u nekoj vukojebini nećeš zamentiti probušenu gumu. 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 6 Ne proveriti nego odviti svaki sraf i zaviti ponovo sa kilo kljucem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted April 6 Ovo je istina i samo da potvrdim. Komšija (inače posetilac teretane) traži mi ključ za točkove jer, svojim nije uspeo da otpust šrafove, naravno nije mogao ni sa mojim pa, je išao kod vulkanizera. Šta bi radio jadnik na putu da je morao da menja točak Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 442 Posted April 6 Pa pod proverom smatram da popustiš pa ponovo stegneš. Da će da budu slabo stegnuti, šanse su minimalne. Kilo ključ ne treba za nekog ko se koliko-toliko razume i zna po nešto da radi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 6 u pravu si ali .... Kljucevi su pravljeni za ruke a ne za noge dakle pritezes onoliko koliko mozes rukom i to je to Bez nogu, bez poluga..... 1 1 Sebra and Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3285 Posted April 6 Problem je sto se velik broj ljudi pronalazi u tome da koliko toliko zna i ume iako nemaju pojma Ceo posao sam razvio na cinjenici da svi znaju i umeju 1 Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted April 7 (edited) Šta sve pročitah ovde, idem da kupim ključ sa podesivim obrtnim momentom u Lidlu i sam ću da menjam letnji/zimski set, samo da mi montiraju nove letnje na felne. Ispade da moram da proveravam i dotežem svaki put kada se vratim od majstora, pa zašto plaćam nešto što mogu sam da uradim? Ako mi oni sada balansiraju točkove kada stavim nove gume, odem na reglažu i sve završim, moram li ja to da balansiram ponovo sledeće godine kada sa zimskih ponovo budem prelazio na letnji set? Edited April 7 by Sebra 3 kakoonobese, shuxx and N.N. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 7 Ovo citas ako si muskarac Ako si zensko ili peder verovano i ne zalazis na ovaj forum te ove informacije neces ni videti, ukoliko ipak nabasas nekim cudom onda ces u dole opisanim situacijama verovatno zvati decka, muza, tatu ili mobilnog vulakinezera, najboljeg druga neces, posto je i on peder te ti ovaj tekst nece biti od koristi Prvo pogledas u gepek i ukoliko nemas rezervni tocak ovaj tekst nema veze sa tobom i mozes slobodno da preskocis Sad kada imas rezervni tocak, kljuc za tockove, dizalicu, trougao, svetlo odbojni prsluk i znas gde ti se nalazi nastavak za sigurnosni sraf predpostavimo sve to znas i da koristis red je da ti se probusi guma da bi mogao da pokazes sav tvoj potencijal kao alfa muskarca Idealno bi bilo da su ti u kolima buduca zena i njena familija i ti tada kao pravi maco muskarac, lumberseksualac ili kako se sve vec sada zovu nekada normalni primerci muskog roda treba da se pokazes Obuces prsluk, ukljucis sva 4 migavca, postavis trougao, zakocis auto, izvadis rezervni tocak koji je srecom naduvan, postavis dizalicu i krenes u akciju odvrtanja srafova, naidje brka sa Ladom Nivom da ponudi pomoc ali ti se zahvalis, kazes ne treba mogu ja to sam. Pored puta stoji gomila zimnice iz gepeka i pored nje stoji buduca familija koja se smrzava od vetra i gleda kako ce buduci zet da se izbori sa probusenom gumom a ti siguran u sebe kreces u akciju. Ali avaj onaj vulkanizer ti onomad zategao tockovo tolikom silom da ne mozes ni rukom, ni nogom ni sa tastom na krkace da odvrnes sraf, toliko si skakao po kljucu da si uspeo i da ga iskrivis ali sraf ni milimetra u tom trenutku pocinje i kisa da pada te se okrenes ka buducoj pokisloj familiji i kazes jebiga kratak mi kljuc, oni pogledaju cerku sa sazeljevanjem gde nadje decka sa kratkim kljucem a ti se setis brke s Nivom od malopre koji vec u nekom kafancetu pije pivo Zoves pomoc na putu koju si uplatio letos pred more kazes greota da propadne kad sam vec uplatio Sedite u kolima sledecih dva sata i niko ne progovara Sutradan kada se probudis i dok te je jos sramota od buduce zene koja je vec na putu da postane bivsa i njene familije, preturas po ovom forumu i u nadi da ces naci resenje naidjes na pisanija nekih ludaka koji te savetuju da podmazes srafove i da ih pritegnes sa moment kljucem i sve to pocinje da poprima smisla 4 7 Kosta Smosta, shuxx, Lufti and 8 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted April 7 @clockwork_orange Legendo. Ovo treba šerovati. Fantazija Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 442 Posted April 7 (edited) 4 hours ago, Sebra said: Šta sve pročitah ovde, idem da kupim ključ sa podesivim obrtnim momentom u Lidlu i sam ću da menjam letnji/zimski set, samo da mi montiraju nove letnje na felne. Ispade da moram da proveravam i dotežem svaki put kada se vratim od majstora, pa zašto plaćam nešto što mogu sam da uradim? Ako mi oni sada balansiraju točkove kada stavim nove gume, odem na reglažu i sve završim, moram li ja to da balansiram ponovo sledeće godine kada sa zimskih ponovo budem prelazio na letnji set? Zašto plaćaš nešto što sam možeš je pitanje za tebe a ne za nas. Meni na pamet pada više odgovora ali ne znam koji će ti se najviše ne svideti . Ne balansiraš kada kompletne točkove ponovo stavljaš na kola. Edited April 7 by zarekg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lufti 805 Posted April 7 Steta samo sto je izmislio ovo sa taštom na krkačama da ne mozes da odvrneš šraf...to svi koji smo odvrtali znamo da mora šraf da popustiSent from my SM-A805F using Tapatalk 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 7 @shuxx Hvala Seruj slobodno ali daj mi sansu da editujem tekst, ima verovatno mnogo gresaka, doslo mi onako, odjednom @Lufti Vidis greske kad ne koristim SRB tastaturu ja sam mislio na tasta a ti na tastu, ocigledno imas iskustva sa tastom na krkace 2 1 shuxx, Lufti and ortakov reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1361 Posted April 7 Jedan savet za kilo ključ. Podesiš, zategneš točkove i kada završiš, obavezno otpustiš ključ na nulu (za one koji ne čitaju uputstvo za upotrebu) Baš danas sam postavio letnji set. Letnji set ima oko 6mm šare Zimski set, bukvalno nove gume ... Kada sam ih montirao, namazao bakrnom mašću glavčine, zategao KK na 130N, sada, fino, kao gospodin čovek, lagano odvijo, skonuo, ponovo postavio .... 2 clockwork_orange and Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 7 45 minutes ago, ortakov said: Jedan savet za kilo ključ. Podesiš, zategneš točkove i kada završiš, obavezno otpustiš ključ na nulu (za one koji ne čitaju uputstvo za upotrebu Svaki dan nesto novo naucim 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 442 Posted April 7 (edited) Kad smo kod podmazivanja šrafova za točkove, legendarna legenda kaže da se ne podmazuju jer će se odviti i otpasti točak . Istina je naravno potpuno drugačija. Generalno i nema neke potrebe podmazivati šrafove ALI... To ne važi ako su navoji zarđali bilo na glavčini, bilo na šrafovima (pre podmazivanja se naravno očiste), ako se teže zavijaju, zapinju... Ko ne menja točkove sezonski tj. voziće verovatno godinama dok ne skine točkove obavezno podmazuje. Podmazuje se kontakt šrafa i alu felne tj. gde konus šrafa naleže na konus felne jer ako tu zavari oštetiće se felna pri odvijanju. Isto to može da se podmaže i na čeličnoj felni ali ako tu zarđa neće se oštetiti felna pri skidanju. Što već neko reče, i glavčine se namažu jer i tu zavari aluminijum za čelik posebno ako se vozi samo jedan set točkova. Naravno, svuda ide tanak sloj masti a ne kao da puniš homokinetički. E da, za one koji nemaju kilo ključ ili im ne treba ili neće da ga koriste , pogledajte koliko je "dugačak" fabrički ključ za točkove pa će vam biti jasno da sa tako "dugačkim" ključem ne možete zatezati na ne znam koju težinu. Prema tome, nema ni svrhe ni potrebe divljački zatezati. Proveriti posle nekoliko dana vožnje i po potrebi dotegnuti šrafove i mirni ste do skidanja točkova. Edited April 7 by zarekg 3 clockwork_orange, Kosta Smosta and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites