Flex 1889 Posted September 29, 2020 Ima, samo nema ko da ispostuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Punisher 9564 Posted October 5, 2020 Alu Roki naplaćuje ispravljanje 17" 3500 do 4500 din po felni Jesu oni jeli bunike? 1 dekirs reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
francuz69 1080 Posted October 5, 2020 Imas na 20m od njih drugi servis koji naplacuje 1600 Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Punisher 9564 Posted October 5, 2020 I to je mnogo, pominjali su se ove ljudi koji rade za 900-1000 din po felni Quote Share this post Link to post Share on other sites
dekirs 5148 Posted October 5, 2020 Nisam cuo da u Bg-u rade za te pare Obicno je 1600, 1700.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3275 Posted October 5, 2020 On 9/29/2020 at 5:58 PM, ortakov said: Na ženinom autu, majstor mi je zamenio pločice (nisam uspeo sam, duga priča) i kada mi je vratio auto, probao sam da otpustim točak. Naravno, nisam uspeo. Ali, kapiram, sada ću da idem da menjam gume, pa će mi ovaj zavrnuti kako treba Ili jos jace Iznenadili bi se koliko majstora ni ne zna sta je kilo/moment kljuc, a kamoli da ga koristi Ali nema tog srafa koji se nece popustiti kada na kljuc stavis 3 metra sipku i kad 2 ljudi visi sa nje, cima i skakuce Licno iskustvo za sraf koji ste inace steze na 80Nm. Sva sreca sto nam trziste puno kineskih srafova pa lakse polomiti nego odvrnuti nekad... Quote Share this post Link to post Share on other sites
dekirs 5148 Posted October 5, 2020 Ali nema bolje nego kad citiras post star nedelju dana Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Punisher 9564 Posted October 5, 2020 1 hour ago, dekirs said: Nisam cuo da u Bg-u rade za te pare Obicno je 1600, 1700.. Imaš baš u ovoj temi, na žalost jedan od njih je preminuo a drugi su mi predaleko za sad, Železnik i Bataja ili tu negde. 1 dekirs reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bglion 401 Posted October 5, 2020 @YUgisa Misliš 800Nm ili su 2 na cevki prvaci Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3275 Posted October 5, 2020 (edited) Ne, mislim sraf je deklarisan da se steze na 80Nm, a bio je nepropisno stengnut toliko da treba 150kg na tri metra cevi da cima da bi popustili... 80Nm je nesto sto se iz ruke steze sa kljucem od 20cm... Edited October 5, 2020 by YUgisa 1 bglion reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9780 Posted June 25, 2021 EmisijaSAT: Kako se ispravljaju felne? Bilo da je točak, tačnije felna napravljena od čelika ili aluminijuma ona se može oštetiti, a glavni krivci su udarne rupe, mada do oštećenja može doći i prilikom saobraćajne nezgode. Da sa točkom nešto nije u redu prepoznaje se po izduvanoj ili oštećenoj gumi. Evo kako se popravljaju iskrivljene felne, ali i da li je moguće popraviti baš svaki točak... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5156 Posted April 27, 2023 Preporuka za majstora za felne u BG i NBG? Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 929 Posted April 2 (edited) Jel samo ja cistim leziste felni na glavcinu i samo glavcinu? Edited April 8 by Ivan Prebaceno 2 shuxx and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted April 2 Samo ti Ja sam moje podmazao, da se ne lepe. Je8eni aluminijum kad se uhvati, ne pušta.... 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2733 Posted April 2 To se ne podmazuje, cisti se kao sto kolega gore radi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted April 2 Ja ih podmaza, jer su na kolima gume od pre 3 god, zapekle felne Nenormalno. Jedva sam ih skinuo. Sa generacijom Allseason guma, koje su po 4/5 god na glavčinama, onaj ko ih skida posle 5 god, ima da psuje i oca i majku.... 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2733 Posted April 2 U tom slucaju i mozda, ali generalno valja skinuti jednom godisnje i ocistiti celicnom cetkom ili smirglom bas zbog toga. Ne daj Boze da negde na putu dodjes u situaciju da sam moras menjati gumu/tocak u ozbiljnom si problemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted April 2 Zato su i podmazane. Tanak sloj tovatne masti. Skoro kupih onu za kočnice, pa ću jedan dan da glavčine i sve oko kočnica podmažem, ali odgovarajućom masti. Nije bakarna, ali je visokotemperaturna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 929 Posted April 2 Jesi siguran za tovatnu mast? Ja sam je jednom stavio na kocione klizace i skidao sam ponovo ta kljesta nakon mesec dana.Iskreno,meni vise deluje da se lepi nego sto je podmazano. A sto se tice ovog dela felni,lako prljavatina moze da izazove vibracije, a i ako neko ispravi felnu bez ciscenja tog srca felne,sta je zapravo uradio? 1 Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted April 2 Veoma tanak sloj. Drugo nisam imao. A jedva sam ih demontirao. Skidao sam ih skoro, za kočnice, extra stanje svega. Lako se skidaju felne, a nema viška masti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 929 Posted April 2 Stari trik oko toga.Do duse kamion je u pitanju.Nema sta covek sve nije pokusao,zaletao rezervni tocak,udarao,ma ni da makne.Zasrafio dva brezona,malo napred,malo nazad.Posle je lagano skinuo tocak. Ja generalno nemam problem sa skidanjem tocka.Jednom sam imao problem na surakovoj ibici,gde smo sa polugom od 1m jedva odvili brezone.Potom ih stegao normalno i posle 10 dana skidao tockove,ponovo muka ziva je bila. P.S Neki kazu da sam lud,al kod mene uz zamenu tockova obavezno sipam brake cleaner u neku posudu,uzmem cetkicu i sve brezone istrljam i naravno sa cetkom predjem felne i glavcine.Rezultat brezoni idu glatko kao novi i ne pune navoj glavcine sa prljavstinom. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1636 Posted April 2 srafovi se namazu nekom mascu, najbolje bakarnom ali moze i tovatna 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted April 2 Ja brezone Obavezno namažem sa malo tovatne masti. To jednom za vreme posedovanja. 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 473 Posted April 2 (edited) 31 minutes ago, clockwork_orange said: srafovi se namazu nekom mascu, najbolje bakarnom ali moze i tovatna Ne, srafovi tockova ne smeju da se podmazuju, samo se ciste. Podmazivanjem vise nije ista sila stezanja, a i postoji rizik da se otpuste u voznji. Podmazan i nepodmazan sraf na recimo 120nm nije isto stegnut. Zato u servisnim manualima obavezno stoji da li se bilo koji sraf podmazuje ili ne(nema univerzalnog pravila, neko je uzeo taj parametar prilikom racunanja sile stezanja) i onda na koju silu se steze. Kod manjih srafova, recimo neki m6 ako podmazes pa stegnes na propisnu silu iz manuela, rizikujes da iscupas lozu navoja, nije da se nije desavalo. A izmedju diska i glavcine, felne i diska, to moze i cak je i pozeljno, samo koliko da se ne "zavari" vremenom. Leba ne trazi niti utice na bilo sta, moze bilo koja mast koja se nadje pri ruci. Dok tamo gde su gumice nije dobra litijumska, sa nekim vrstama gume se ne slaze pa je bolje naci silikonsku i nema brige. Edited April 2 by Milos1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21324 Posted April 2 Slažem se, ali.. moja sila stezanja tih vijaka, zavisi od dužine drške i moje telesne mase. Jer to mi je parametar . Dok ne cikne pod sopstvenom težinom, nije zategnut. Uvek sam imao 2 seta felni sa letnjim i zimskim gumama, i sam sam menjao tako da, to je moja mera. Quote Share this post Link to post Share on other sites