MiloshBg 2748 Posted April 8 Svako neka radi sta hoce i kako hoce, mi smo poznati kao narod koji voli da izmislja toplu vodu. Prosto ako ste pametni kao sto tvrdite, pratite uputsva proizvodjaca, tamo lepo sve pise da matice i srafove tockova NE TREBA ni sa cim podmazivati vec ih samo ocistiti od rdje po potrebi - navedite gde pise drugacije ako zelite. Da nekom nesto posebno argumentujem, ne pada mi na pamet, tako isto i ja vama mogu da trazim da argumentujete sve i svasta ali mi isto tako ne pada na pamet. Svako neka misli svojom glavom pa kad mu se desi nesto, pukne sraf od pretezanja, zezne navoj ili sta vec, mozda se zapita je li radio onako kako treba ili je mozda negde nesto pogresio. Neka svako misli kako hoce i zivi u svom uverenje sretno i dugovecno. A mozete se voditi i vestackom inteligencijom ako je vasa slabija. 5 nemanja84bg, MS PK, werp690 and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3285 Posted April 8 Ja dok sam davao drugima da mi stezu, svaki put je neko ostetio navoj, ja se sad vec ne secam tacno, mislim da sam 18 srafova ukupno zamenio i dve glavcine. Otkad ja stezem, to mi se nije desilo ni jednom. 1 1 Bouz and Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9952 Posted April 8 Problem je da konstruktivne rasprave budu ubijene onda kada neko umesto da da odgovor zasto nesto misli pocne sa licnim vredjanjem drugih Cisto za tvoj info, da ne bi sirili pricu dalje, a vidim da pokusavas biti "vickast" , decko je kod mene dobio crveni karton , kako ti kazes "licnim vredjanjem drugih" nicim izazvan pre izvesnog vremena. Na ignore listi mi je odavno, gde vidim da se javlja njegov nik, tu prestajem sa ucescem u bilo kakvoj diskusiji. Objasnice on bolje o svemu sto vas zanima na datu temu, verovatno, nemam nista protiv. Sent from my SM-S926B using Tapatalk 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 480 Posted April 9 (edited) On 4/6/2026 at 12:45 PM, Ivan said: Do sada znam za dva strucnjaka koji su taj krstak uspeli da polome . Je l' se racuna savijanje (uvrtanje) do granice bacanja u kontejner za smece? Ako se makar malo racuna - ondak sam taj 0.6 strucnjak. Svojevremeno na jugisi Edit: i to mislim da je bilo pri odvrtanju ako se dobro secam. Kapiram da fabrika ne mackari srafove zato sto je neko nesto merio/ispitivao sa cistim i nepodmazanim i u tom smislu postavio referentne vrednosti/standard. Drugi razlog, cak i ako bi dobili napad dobrote, i lupam - ajde, neko izvrsio ispitivanja vec koja su potrebna sa zamazanim sraficima, po principu - bice srbima i eks jugovicima lakse da odvrnu srafove kada rade posao predvidjen za servis(ere) - i onda eventualno dali neke druge vrednosti za moment kljuc - to bi bilo 16-20 x neki broj sekundi po svakom proizvedenom vozilu dodatnog radnog vremena, sto dakle poskupljuje proizvodnju, odnosno - onaj deo koji fabriku to jest gazdu na fabriku interesuje - smanjuje profit. A to sto ce nekome ko nece da ode u njihov pre svega servis da se zalomi sraf - pa, sto se njih tice, iako to nece nikada reci glasno - drago im je. Po principu "he he, eto ti pametnjakovicu, pa sad i sledeci put sam skidaj/montiraj" itd. Edited April 9 by Bouz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted April 9 Prezanimljiva vam je ova rasprava poslednjih nekoliko stranica. Za sada nove stvari koje sa čuo. Majstor će to sam, podese moment na udarnom pištolju. Majstor će to da pretegne i uništi navoj. Majstor će da pretegne pa moram kući da odvrnem i dotegnem moment ključem. Moram da računam dužinu drške ključa ako nemam moment, odokativno silu koju primenjujem, možda čak i na vagu da pritisnem rukom pa da ubacim to u jednačinu. Da mažem nekom masti, ili da ne mažem. Da koristim babu na leđima ako imam poteškoće sa odvrtanjem kada dođem od majstora. Baba za dedu deda za ključ, poući potegni šraf odvrnuti ne mogu. Šta sam mislio i hteo više ne mislim i neću. Šta će biti videćemo. Jedno je sigurno ja odoh da kupim kilo ključ u lidlu danas, 2000 dinara. Od danas je na stanju. Ne tvrdim da ću ga koristiti ikada, ali bolje da imam ako rešim da poslušam neki savet sa foruma. 2 3 ISV_01, nemanja84bg, Milos1 and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2745 Posted April 9 @Ivan jel bese gumarski postovi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2748 Posted April 9 34 minutes ago, Sebra said: Prezanimljiva vam je ova rasprava poslednjih nekoliko stranica. Za sada nove stvari koje sa čuo. Majstor će to sam, podese moment na udarnom pištolju. Majstor će to da pretegne i uništi navoj. Majstor će da pretegne pa moram kući da odvrnem i dotegnem moment ključem. Moram da računam dužinu drške ključa ako nemam moment, odokativno silu koju primenjujem, možda čak i na vagu da pritisnem rukom pa da ubacim to u jednačinu. Da mažem nekom masti, ili da ne mažem. Da koristim babu na leđima ako imam poteškoće sa odvrtanjem kada dođem od majstora. Baba za dedu deda za ključ, poući potegni šraf odvrnuti ne mogu. Šta sam mislio i hteo više ne mislim i neću. Šta će biti videćemo. Jedno je sigurno ja odoh da kupim kilo ključ u lidlu danas, 2000 dinara. Od danas je na stanju. Ne tvrdim da ću ga koristiti ikada, ali bolje da imam ako rešim da poslušam neki savet sa foruma. Uzmi i kantu tovatne masti ako vec prihvatas neke savete. Neka se nadje. 3 ISV_01, Sebra and nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted April 9 (edited) 50 minutes ago, nemanja84bg said: @Ivan jel bese gumarski postovi? Ćuti bre, nisam znao da li uopšte smem da se mešam i prebacujem postove. Da ne rikošetira slučajno, pošto ovo polako prerasta u kavački i škaljarski klan. Rat izmedju lobija tovatne i bakarne masti, protiv lobija šmirgle i dilera šrafovske robe. Dok mi iz lobija kilo ključeva samo gledamo sa strane i zadovoljno trljamo ruke . Edited April 9 by Ivan 6 Milos1, Kosta Smosta, moron and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 480 Posted April 9 Pravda za dilere! srafovske . 2 Kosta Smosta and nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted April 9 4 hours ago, MiloshBg said: Uzmi i kantu tovatne masti ako vec prihvatas neke savete. Neka se nadje. i 20 novih šrafova, jer ako se jednom od njih ošteti navoj neko je negde čuo da je najbolje svih 20 novih u kompletu staviti na sva 4 točka odmah. 1 Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1361 Posted April 9 6 hours ago, Ivan said: Dok mi iz lobija kilo ključeva samo gledamo sa strane i zadovoljno trljamo ruke +1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8635 Posted April 9 Posle oni glupi sto pisu da ne sme da se pije kiselina iz akumulatora Sent from my SM-A346B using Tapatalk 3 5 Dzimbo, nemanja84bg, Ivan and 5 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted April 10 Danas se setih, da sam se i ja upecao na glupu diskusiju koja ko zna koliko traje. Moj otac (u penziji je već 30-ak godina) je radio u građevinskoj firmi koja je imala sigurno trocifren broj vozila... Elem, kod njih je bilo pravilo da svaki vozač na svom kamionu steže šrafove posle skidanja točkova itd. Pošto su svi ovde na balkanu najpametniji, nema potrebe da ikome bilo šta posavetujem 1 1 nemanja84bg and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 13 Nasao sam informaciju o momentu pritezanja za moja vozila Panda (15 cola 4x98) na 85 Nm Passat (17 cola 5x112) na 140 Nm Bio sam ubedjen da je razlika manja i da su oba negde na 120-130 Nm kad ono ispade 55 Nm razlike Kapiram da bi tu bilo kakvo zatezanje na osecaj znacajno odstupati od zadatih vrednosti Do sada sam ja uvek zatezao na osecaj a vulkanizeri na pistolj pa koliko god da je to 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Desmo 513 Posted April 13 Na pistolj 1000Nm 2 Kosta Smosta and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted April 13 Ima li razlike međ čeličnim i alu felnama ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 13 8 minutes ago, shuxx said: Ima li razlike međ čeličnim i alu felnama ? Na par mesta sam video informacije, negde ima razlike za alu felne tipa +10Nm Ali na po meni najmerodavnijem mestu ne pise da ima razlike Ja najvise verujem https://www.wheel-size.com/size/fiat/panda/2013/ Kupio sam danas moment kljuc u Lidlu pa cu da presrafim sve tockove ovih dana ne zelim da mi negde pukne guma a da ne mogu tocak da odvijem Mada kakav sam ja baksuz.... 2 shuxx and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted April 13 Dodaj u gepek parče cevi od po metra, kije produžava ključ za točkove.... 2 clockwork_orange and Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 479 Posted April 13 Potpisujem, ja nosim uvek jednu staru, zardjalu, debelu, uvijenu u strec foliju. Moze da posluzi za tockove, a moze iz a nesporazume u saobracaju. Tako uvijena ne ostavlja vidljive tragove, samo malo jetru pomeri na mesto zeludca a bubreg na mesto jetre Elem, ja sam bukvalno imao kilo kljuc u gepeku i nisam ga upotrebio, ceo zivot stezem na osecaj, bez mazanja, pa i sad. Ja sam ih poslednji put pritegao, ja sam ih sad i skinuo bez problema. Cim su krenuli, dalje idu rukom iako su na oko zardjali. Stezem na osecaj, preko poluge od pola metra ali se ne verem po njoj nego cisto da mi bude lakse, otprilike kad prodju oni mekani "skrip" i cujem onaj agresivni "cik" to je to I kad sam odvijao, tako su mi, bar pod rukom, skoro svi bili na jako slicnoj sili Isto sam ih i zavio do samog kraja samo rukom tako suve, sto znaci da je sve okej. Dovoljno su tvrdi da mislim da se vecina tih srafova zezne jer ih ne pocnu dobro rukom nego odmah krenu u brzini pistoljem... prodje tako okej 100 puta ali 101. eto zajeba, kad jednom sraf krene nakrivo ode loza, a sa tim kamionskim pistoljima i ne osetis kako ide uopste. A imam negde snimak kad sam ispizdeo posle majstora i skakao po polugi od ne znam ni ja, metar ipo- dva, koja se krivila, krivio se i kljuc, nismo mogli da verujemo ni ja ni cale koja je to sila... mogao bih da se kladim da je minimalno 500nm pa eto, srafovi su i to izdrzali. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted April 13 Kazem ja da sam baksuz Kada sam kupio Pandu ona je dosla bez icega, prazan gepek, te sam kupio dizalicu, rezervni tocak, kompresorce, set za krpljenje, i naravno kljuc i to teleskopski Par dana pred polazak more ja taj kljuc prebacim u passata da se nadje zlu ne trebao, odem po zenku na posao i gle cuda na putu ka kuci ispustila guma. Ja samouvereno se parikram sa strane i reko zenki sad cu ja to ne brini Racunam da cu da izvadim kompresorce doduvam gumu nisam daleko stici cu bez problema, zakcim ja kinesko kompresorce on tandrce li tandrce al nista ne radi, pogledam malo bolje kad ono pukao ventil Kljuc za tockove nemam dzaba meni i dizalica i set za krpljenje. Naidje neki dobri covek izvadi iz kola kljuc za tockove kad ne lezi vraze on izvadi 17 a meni treba 19, zahvalim se coveku, pozovem taksi i posaljem zenku kuci da mi donese kljuc za tockove odgovarajuce velicine Dalje sve tece normalnim tokom, skinuo tocak stavio rezervnog copavca, otisao kod vulkanizera, promenio ventil i tocak i evo dve godine kasnije bez problema se vozim Da sutradan sam otisao i kupio jos jedan kljuc za tockove te sada u dva auta imam tri kljuca, one iz radionice ne racunam. Pre par dana Panda mi bila u svaleraciji te sam vozio Passata i primetim da mu ispusta guma, nedelja naravno ali nema veze nadjem ja sraf zaboden u gumu i rekoh sad cu ja to sam da opravim. Iscupam sraf, zabodem ono silo da razvrtim rupu, vazduh siklja iz gume, dok sam udenuo unu glistu u drugo silo pola gume izduvalo i sve to ne bi bio problem da kada sam se uvatio za tubicu sa lepkom ona prazna, iscureo lepak. Ja sta cu i nabijem na suvo i evo drzi vec mesec dana. Sreca te se sve desilo u kontrolisanim uslovima te nisam imao neku frku Kupio sam odmah novi set sa svezim lepkom i nadam se da ce ko i predhodni da se ubudja u gepeku 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted April 14 Kolegama koji prvi put koriste moment ključ a, nisu naučeni od iskusnih majstora, upozorio bih da budu vrlo obazrivi jer, ako se pogrešno koristi, može da ,,škljocne'' i pre željenog momenta. Ako su šrafovi masni ili konaminirani prljavštinom onda bi trebalo da smanje moment zatezanja a, ukoliko su korodirali, prvo ih očistiti... Predlažem da jedan šraf koji su stegli na željenu kilažu, provere sa ključem kako su inače do sada radili pa, da procene da li im ličiči na bezbedno. Takođe posle stezanja sa moment ključem mogu da šraf otpuste pa, isto tako da procene da li im se to čini dobro... Moment ključ u fabričkim - radioničkim uslovima je odlična bezbednost da su svi šrafovi propisno stegnuti ali ako nije nov šraf i nova glavčina ne bih se pouzdao u njega... Sa srećom 2 nemanja84bg and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Desmo 513 Posted April 14 2 clockwork_orange and Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9952 Posted April 16 Jedan savet za kilo ključ. Podesiš, zategneš točkove i kada završiš, obavezno otpustiš ključ na nulu (za one koji ne čitaju uputstvo za upotrebu) Baš danas sam postavio letnji set. Letnji set ima oko 6mm šare Zimski set, bukvalno nove gume ... Kada sam ih montirao, namazao bakrnom mašću glavčine, zategao KK na 130N, sada, fino, kao gospodin čovek, lagano odvijo, skonuo, ponovo postavio .... Komso, jedan savet, ne znam kakvo ti je to uputstvo za kilo kljuc, ali, kilo/moment kljuc se nakon upotrebe stavlja na najnizu vrednost koju moze da izmeri a ne na NULU! Ako je od 20-80Nm, podesi se na 20Nm i tako se odlozi.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 442 Posted April 18 Pre neki dan bio kod mehaničara da mi zameni prednje kočnice, mene leđa nešto ne slušaju u zadnje vreme pa nisam hteo da se zezam. Uglavnom, sve odvijano i zavijano aku pištoljem, da ne grešim dušu, sve vreme je podešavao silu zatezanja ali ne veruj majstorima čak i ako su vrhunski . Došao kući, našao polugu da zapnem kad ono još i malo slabije zategnuto nego što bih ja. Svašta čovek može da doživi sa majstorima . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted Sunday at 07:54 PM https://www.instagram.com/reel/DYZatsQoIfb/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ== Ovo sam samo postavio da se vidi kako se steze sa moment kljucem (na kraju pokazuje) Quote Share this post Link to post Share on other sites