Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Saopštenje MUP-a Srbije o vozilima sa stranim tablicama

Recommended Posts

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da građani sa prebivalištem u Srbiji ne mogu upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu, ako nemaju odobreno privremeno ili trajno boravište u inostranstvu.

Građani sa prebivalištem u Srbiji koji nameravaju da u Srbiju dovezu vozilo registrovano u inostranstvu obavezni su da vozilo prijave nadležnim carinskim organima, jer u protivnom čine carinski prekršaj za koji je predviđeno privremeno oduzimanje vozila.

Ako je reč o vozilu koje je na području Srbije od pre 25. jula 2009. godine, a njima upravljaju građani koji prebivaju u Srbiji, prema njima se primenjuju prekršajne mere uz oduzimanje registarskih tablica koje se vraćaju zemlji u kojoj su izdate, piše u saopštenju MUP-a.

Navodi se da vozilom registrovanim u inostranstvu mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Srbiji ako duže od šest meseci borave u inostranstvu, kao i oni koji imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci uključujući i članove njihove uže porodice ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima.

Osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, i istovremeno imaju i prijavljeno prebivalište ili boravište u inostranstvu moraju posedovati neke dokumente kao što su zdravstvena knjižica, radna knjižica, dokaz o adresi članova uže porodice, potvrda o zaposlenju u firmi čije je sedište ili ogranak u inostranstvu, dokaz o mestu školovanja dece.

Ako građanin sa prebivalištem u Srbiji koji poseduje vozilo sa inostranim tablicama poseduje neki od tih dokumenata ima pravo da upravlja tim vozilom.

Međutim, ako vozač u momentu kontrole ne poseduje dovoljan broj dokumenata kojim bi dokazao centar svojih životnih i poslovnih aktivnosti, policijski službenici će privremeno, do okončanja potrebnih provera, oduzeti vozilo ili registarske tablice.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bajata vest! Čak se od ovog stanja mnogo toga promenilo u praksi. Policija je skoro prestala da oduzima tablice jer se ispostavilo da državljani BiH, CG ili HR koji su NEKAD prijavili prebivalište u Srbiji, ne mogu doći u Srbiju zbog toga. Kada je počelo oduzimanje tablica digla se velika međudržavna buka jer je to zaista nedopustivo, naročito što ova ista Srbija ima Zakon o dvojnom državljanstvu koji PREDVIĐA dva prebivališta!!! Dakle potpuno zakonska i legalna stvar imati dva prebivališta.

Sve ovo možete saznati i u ambasadama pomenutih država.

Dakle - prilično bajata vest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To što su je oni objavili pre par dana ne znači da je to saopštenje od tada... kada kažem bajata mislim na više od mesec dana. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fenomen automobila sa češkim tablicama u Hrvatskoj

 

hrvatska zg.jpg

 

U poslednje vreme se sve više skupocenih automobila sa češkim tablicama mogu videti na putevima Hrvatske. Tamo su istraživali fenomen automobila sa češkim tablicama i saznali da je prošle godine otkriveno oko 250 građana Hrvatske koji su vozili automobile sa stranim tablicama. Jedan od profesora saobraćajnog fakulteta u Zagrebu rekao je da su visoki porezi razlog za ovakve stvari i da država, na kraju, tu najviše gubi. ''To je pokazatelj neodgovornosti i nedostatka pameti u vladi, kad su odlučili da nametnu visok porez, a posledica je to da ljudi automobile registruju u inostranstvu. Prvo osnuju firmu u Češkoj, pa naprave kancelariju te firme u Zagrebu, a automobil je na firmu i sve je legalno'', kaže Marušić.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...