Jump to content
Sign in to follow this  
neshaoct

Saopštenje MUP-a Srbije o vozilima sa stranim tablicama

Recommended Posts

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da građani sa prebivalištem u Srbiji ne mogu upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu, ako nemaju odobreno privremeno ili trajno boravište u inostranstvu.

Građani sa prebivalištem u Srbiji koji nameravaju da u Srbiju dovezu vozilo registrovano u inostranstvu obavezni su da vozilo prijave nadležnim carinskim organima, jer u protivnom čine carinski prekršaj za koji je predviđeno privremeno oduzimanje vozila.

Ako je reč o vozilu koje je na području Srbije od pre 25. jula 2009. godine, a njima upravljaju građani koji prebivaju u Srbiji, prema njima se primenjuju prekršajne mere uz oduzimanje registarskih tablica koje se vraćaju zemlji u kojoj su izdate, piše u saopštenju MUP-a.

Navodi se da vozilom registrovanim u inostranstvu mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Srbiji ako duže od šest meseci borave u inostranstvu, kao i oni koji imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci uključujući i članove njihove uže porodice ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima.

Osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, i istovremeno imaju i prijavljeno prebivalište ili boravište u inostranstvu moraju posedovati neke dokumente kao što su zdravstvena knjižica, radna knjižica, dokaz o adresi članova uže porodice, potvrda o zaposlenju u firmi čije je sedište ili ogranak u inostranstvu, dokaz o mestu školovanja dece.

Ako građanin sa prebivalištem u Srbiji koji poseduje vozilo sa inostranim tablicama poseduje neki od tih dokumenata ima pravo da upravlja tim vozilom.

Međutim, ako vozač u momentu kontrole ne poseduje dovoljan broj dokumenata kojim bi dokazao centar svojih životnih i poslovnih aktivnosti, policijski službenici će privremeno, do okončanja potrebnih provera, oduzeti vozilo ili registarske tablice.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bajata vest! Čak se od ovog stanja mnogo toga promenilo u praksi. Policija je skoro prestala da oduzima tablice jer se ispostavilo da državljani BiH, CG ili HR koji su NEKAD prijavili prebivalište u Srbiji, ne mogu doći u Srbiju zbog toga. Kada je počelo oduzimanje tablica digla se velika međudržavna buka jer je to zaista nedopustivo, naročito što ova ista Srbija ima Zakon o dvojnom državljanstvu koji PREDVIĐA dva prebivališta!!! Dakle potpuno zakonska i legalna stvar imati dva prebivališta.

Sve ovo možete saznati i u ambasadama pomenutih država.

Dakle - prilično bajata vest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...ok, saopštenje je staro par dana... :whistle:

Bajata vest za tebe ne znači da je bajata i za preostalih 600 ljudi na Forumu... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To što su je oni objavili pre par dana ne znači da je to saopštenje od tada... kada kažem bajata mislim na više od mesec dana. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×