Jump to content
FAS Goran
mikisxy

Fiat Nuova Croma - iskustva, saveti pre kupovine

Recommended Posts

Molba za ubuduce - nista vise od toga, cisto da nam i  teme o kupovini i forum budu i ubuduce citljivi i korisni. Sa PrintScreen-ovima imamo pricu, znamo o cemu se radi, pratimo vozila i kada se ponovo pojave u oglasima, pratimo promene cena... Neko ce se sutra verovatno interesovati za ovo o cemu diskutujemo, a pisanje beskorisno za ubuduce ;) .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije vezano za Cromu, ali predlog za screen shot aplikacija Lightshot, brza i jednostavnija od otvaranja paint-a.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, Ivan said:

Sa PrintScreen-ovima imamo pricu, znamo o cemu se radi, pratimo vozila i kada se ponovo pojave u oglasima, pratimo promene cena... Neko ce se sutra verovatno interesovati za ovo o cemu diskutujemo, a pisanje beskorisno za ubuduce ;) .

 

:yes:thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa naravno da ima i to se zna da za svaki auto uglavnom mora da se radi veliki servis i registracija sto je u ovom slucaju nekih 550€.

Novembar se blizi pa je pitanje koje su gume na autu i to je jos jedan eventualni trosak ali koji moze da kosta jos 300€ ako se kupe celicare 16" i neke  low cost M+S gume. Ili jos jeftinije ako se nadju polovne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba mi iskren savet, kupovine Chrome da ili ne? 

Kupio bih naravno samo za svoje privatne obaveze, kuca posao vikendica, ne bih tovario auto i slicno.

 

Imao sam Stila 1.9 mjet 140 ks, pa me zanima od nekog strucnog kolika je razlika u odrzavanju..Naravno sto se tice redovnog odrzavanja to se podrazumeva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Croma je za svaku preporuku. 120ks je manji potrosac u lokalu i malo jeftinija za održavanje od 150ks sto se tice motora. Za relativno malo para se dobija luksuzan, prostran, porodican auto D segmenta koji je uz to pouzdan, udoban i bogato opremljen.
Kao i kod svakog polovnjaka, vazno je uzeti odrzavan primerak.
 

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat i TT potpis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskern savet a :D
U koliko ti je takav auto realna potreba kupuj, neces pogresiti sa kromom. Dobar je auto, prostran , udoban, ima dosta opreme..za malo para dobijas puno automobila :D E to sada ima svoju cenu, tezi je auto i zbog toga zna da potrosi u gradu i 10l lagano, na putu je prosecan potrosac. Motori 1.9mjt ( 120ks i 150ks) su isti kao i kod stila tako da o cenama servisa vec znas i sam. Trapove i jos po nesto cini mi se da deli sa Opel-om ali ima kolega na forumu pa ce napisati cene delova verovatno. Po meni jedino kod krome sto trebas da izbegnes je automatski menjac.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao sam Cromu 150ks 2008.godište, a pre nje sam vozio Stilo 1.9 mjt 140ks, 2004.godište. Pa ću pokušati da ti napravim paralelu, a ti ćeš morati sam da odlučiš šta želiš i šta ti zapravo treba.
Posle 4 godine vožnje Stila, čijom pouudanlšći sam bio oduševljen reših da napravim apgrejd pa predjoh na Cromu u verziji sa 150ks, ne želeći da idem na slabiji i teži auto.
Odmah sam dao da se odradi veliki servis, pregleda trap, diskovi, pločice, odradi dijagnostika, da se skinu flapsovi i čepuje usisna grana. Pa da vidimo gde smo. Ustanovili smo da je dpf zapušen skroz, da se turbina dobrano čuje i da joj treba reparacija uskoro, punjenje klime i to je to.
Dpf nisam hteo da isključujem, očišćen je mašinski uspešno, turbina remontovana kompletno, pločice zamenjene na sva 4 točka, odradjen kompletan veliki servis + termostat, čepovana usisna, kupljen set zimskih guma (polovnih). Sve me izašlo malo ispod 1000€ odmah po kupovini auta za kog je u oglasu pisalo spreman za vožnju, na ime kupca.
Za uzvrat sam dobio odličan auto kojim smo se vozili 3 godine, udobno i sigurno.
Sena redovnog održavanja se ne razlikuje u odnosu na Stila sa mjt motorom (mislim na veliki i mali servis, pločice, diskove, trap...)
U odnosu na Stila je def udobniji i višlji.
Ima više opreme koja čini ugodjaj vožnje boljim i luksuznijim (hill holder, ogromna I udobna sedišta, zadnja klupa dovoljno daleko da deca ne dosadjuju u vožnji, mekanije oslanjanje...)
Teža je od Stila skoro 300 kg i to se oseti na potrošnji (meni je prosečna potrošnja bila 1,5 do 2 litra veća u odnosu na Stila sa 140ks). Mislim da je za to krivac veća težina auta, Opelov menjač i veći točkovi.
Druga stvar koja će ti možda smetati u gradskoj vožnji je sama dužina auta (4.7m).
Lako se vozi i parkira jer se sedi visoko ali joj jednostavno treba prostora.
Sve u svemu, ja Cromom nisam bio nezadovoljan, ali mi nikada nije potpuno legla. Naročito Opelov menjač sa dugim hodom ručice u odnosu na Fiatov 6-obrzinac koji mi je legao od prvog momenta.
Croma je totalno i neopravdano nepopolaran i zapostavljen auto i tako će i ostati, toga moraš biti svestan pre kupovine. Ja sam svoju prodao pre mesečak dana za 2600€, registrovanu godinu dana, sa odradjenim malim servisom i bez ikakvih mana. Kupio je prvi kupac koji je došao da pogleda, ali je 2 meseca bila u oglasima da niko nije ni pozvao.

Zaključak:
Verzija sa 150ks je nezahvalnija za kupovinu zbog čuvenih leptira na usisu koji mogu da naprave igranku. Slabija jerzija je toga poštedjena.
O verzijama automatskog menjača zaista ne znam ništa.
U svakom slučaju nemoj isključivati ni verziju od 120ks pa biraj bolju i sa što više opreme.

Ako posle ovoga imaš neko pitanje, stojim na raspolaganju.
 

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat i TT potpis, sredjen format

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala puno na ovako opsirom ogrovoru, naravno danas retko kome mozes da verujes ali se nadam da cu naci barem neki primerak koji nece odma morati da ide kod majstora i da imam zezanje kao ti sa gore navedenim stvarima. S obzirom na kilazu vozila Chroma od 120 ks kakvo joj je ubrzanje i slicno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Velika je ponuda Croma trenutno. Preporučujem ti da prvenstveno gledaš vozila koja su registrovana i u upotrebi, jer možeš da probaš.
Cromu ne možeš da proceniš dok je ne provozaš bar 10-ak km, po gradu i obavezno na otvorenom.
Dok isprobaš 2 - 3 kom već ćeš uvideti kako se Croma ponaša i da ih uporediš jednu sa drugom. Croma nema nikakve veze sa Stilom kad je vožnja u pitanju i ne možeš jenpprediti sa njim, zato sam ti i napomenuo da pogledaš više kom, čak i ako si našao onu koja ti se sviđa.
Posle te ekskurzije imaćeš iskustva da pogledaš i neku sa placa, ako već registrovanih nema da ti pašu.
Nisam vozio Cromu ud 120 ks pa se ne usuđujem da procenjujem odnos snage i težine ali zaista ne mislim da je to problem.
 

Da, još jedan savet imam. Obavezno pregledaj da li auto ima dpf i katalizator i u kakvom su stanju.
Lično ne bih uzimao auto kome je dpf skinut i ugašen, lako ćeš tj to uraditi ako odlučiš (ja lično nisam).
 

Edited by Ivan
Skinuti visestruki TT potpisi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala puno na savetima, predlozima, svakako kad probam par primeraka, pre kupovine bih svakako auto odvezao do servisa na proveru, ukoliko je registrovan naravno. Hvala jos jednom na komentarima i savetima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Pozdrav svima. Došao je trenutak da moj Bravac tjet ode u ruke drugog vlasnika, a ja u medjuvremenu tražim sledeći auto. Potreban mi je veći i komforniji auto, kao na primer ova Croma. Prodaje je

čovek sa kojim sam već imao dobru saradnju, vlasnik je oko 8 godina i koliko kontam auto je u full opremi. Najverovatnije ću otići da ga pogledam ovih dana, pa me interesuje na šta obratiti pažnju?

Kakva su iskustva sa automatskim menjačom, nisam nikada vozio dizel motor, pa me eto, navedite na neke kritične tačke.. Veliki pozdrav!

 

oglas croma1.jpg

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/18117353/fiat-croma-19mjtd?ref=search-normal&position_ref=13

 

oc2.jpg og c3.jpg og c4.jpg og c5.jpg

 og c6.jpg og c7.jpg og c8.jpg

 

 

Edited by neshaoct
spojeno / dodao printscreen & fotografije

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MilosV7 Pozdrav, baci pogled ovde što se tiče same Crome i mišljenja oko samog auta. 

 

Kupovina Nuova Croma

 

Od celog auta, samo bih ti rekao da izbegavaš automatski menjač, što ćeš pročitati i u temi koju sam ostavio. Ako možeš da uhvatiš restyle verziju, super. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Croma je jedan od automobila koji bih voleo da sam vozio bar pola godine.

Isto kao i svojevremeno Tipo, Tempru i Cromu Mk1

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...