Jump to content
FAS Goran
Martin

Cirada - da ili ne / iskustva?

Recommended Posts

Nemam garažu, dakle auto mi stoji na ulici. Želeo bih ga zaštititi, naročito zato što mi je lak u dobrom stanju pa bih želeo da takvo stanje potraje.

Da li je neko imao iskustva sa tim auto-ciradama?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sve koje sam ja znao da su drzali pod ciradom nadrljali sa limariom posle nekog vremena plus sitne ogrebotine od skini-stavi.moj glas za nemoj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja licno nemam nekog iskustva sa ci(e)radama, ali, ovog leta u Atini sam primetio masovnu upotrebu istih na ulicama. Naime, veliki procenat vlanika automobila, kojima kola stoje na ulici, neumorno svako jutro, i naravno vece, skidaju i iznova postavljaju cirade....zakljucak, sigurno dobra stvar, zbog laka, ogrebotina.....ma pretpostavljam da ima mnogo razloga.:thumbup:

Edited by NED

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja glasam isto protiv cerada/cirada, moj burazer je isto imao jednu. Prvo one nisu trajne, pravljene su od impregniranog ili gumiranog platna koje izdrži tek nekoliko sezona leto/zima što nije ni čudno, leti se čvari na 40 a zimi smrzava na -10 pa to treba istrpeti, mislim da joj je vek trajanja nekih 5-6 godina, nakon toga će početi da propušta vodu a i sam materijal će postati "oštar" pa će ostajati ogrebotine na laku od stavljanja/skidanja. Druga stvar koja koliko znači toliko je i loša, platno kao što rekoh je gumirano tj. ne propušta vodu ali kad recimo padne kiša na vruć beton ili ožeži sunce voda isparava a isparenja idu i ispod cirade i dolazi do kondenzacije ista situacija ujutru skoro svakog dana, znaš da je trava ujutru vlažna pa isto to ćeš naći i na šoferki, vlagu... a čak i kad se ne primeti ona je tu a to loše deluje na lim...

Osim toga, cirada ti ne pruža neku posebnu zaštitu, kad pada kiša vlage ima svugde, ako pada led udara i po ceradi i po autu dakle, opet nikakva korist, kad opali sunce greje ciradu a preko nje i auto, jedino je lakše sneg skinuti zimi s auta :) metlom s cirade a nju urolaš i auto izgleda ko da je iz garaže a nema ni zaleđene šoferke i prozora :)

Uradi ti nešto ovako lepo:

1251156665_39.jpg

Edited by Sirius9

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam protiv cirade iz istih razloga koje je sirius naveo. Nije neka preterana zastita ni od sunca, ni od kise, ni od (ne daj boze) ogrebotina od strane drugih vozaca ali ce ti vlaga koja ce se zadrazvati ispod cirade praviti problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja viđam neke od ovih novih hi-tec materijala tipa folija - jeste ali opet nije kao dihtuju ...

elem vrlo praktična stvarčica za kola koja stoje po par dana ispod nekog masnog drveta i ptičica kije knjaju sa grana...

ova iskustva koja su iznele kolege prvi put čujem ...

meni je jedina frka jer cerada predstavlja odličnu zaštitu za lopova - lepo uđe i radi natenane i ujutru nit kola nit c...

džabe mi onda i kandža i alarm ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomaže! Jedino u slučajevima kada vam je neko gradilište u blizini, radovi rušenja, zidanja i slično. U tom slučaju prašine će te se spasti.

U svim ostalim slučajevima - više odmaže, jer koliko god vi prali i voskirali auto nešto što ni jedan lim ne voli je podusparen vazuh!. Ukoliko ne skidate ciradu nedelju dana, recimo otišli ste na put negde, po skidanju cirade će te primetiti fini sloj budji na krovu vašeg "tigra"- a budj se teško skida. Auto ma kakvog kvaliteta bio ne trpi vlagu - nikako. I svi sklopovi unutar njega. Druga neprijatna stvar koja se obavezno dešava je upravo slučaj kada držite auto pod ciradom, a želite da automobil izvedete u "večernji izlazak". Drvence, a posebno lipe i platani puštaju finu kišicu kapljica koja je odlična podloga za skupljanje prašine po ciradi. Naravno, imate dve mogućnosti: Da prvo skinete ciradu, pa da se okupate, (a potom se zaprepastite kako vas je golub u medjuvremenu počastio po celim kolima) ili da skinete csiradu, (zeznete goluba) da se ne okupate, a da posle zaustavljanja vozila primetite da su vam ruke, nokti, rukavi potpuno uprašnjavljeni i ispraljani od pakovanja cirade u gepek, na primer.

Moj pokojni otac je to voleo da koristi - nije mu bilo teško, ja sam mu skidao i postavljao ciradu. Medjutim, kada je došlo vreme da mu se malko usprotivim - prestao je istog momenta to da stavlja na vozilo i lakonski proglasio kao NEPOTREBNO!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Momci, hvala vam na savetima!!! :thumbup:

Ipak ću uzeti ciradu. Naravno obratiću pažnju o svemu što ste rekli, pa ako ne budem zadovoljan, ako primetim neka oštećenja u vidu ogrebotina, neću je koristiti.

Hvala još jednom!!! :thumbup:

Zaboravio sam da obrazložim kupovinu cirade-prašina i kotlarnica koja se nalazi u mojoj zgradi. Toliko o tome koliko smo mi "ekološka država" kada kotlarnicu sa mazuta konverzuju na gas već 10 godina. Kao biće ove godine, ali kao Seka, pa se nema novca,...

Problem je u tome što se iz dima formiraju žute mrlje na kolima koje se jako teško skidaju. Na starom Rekordu sam muku mučio sa tim, da bi ove godine počeo skidati lak sa kola koliko je već bio propao.

Planirao sam kao plan održavanja voskiranje i korišćenje cirade, jer zaista ne bih voleo da mi propadne lak na kolima.

Najbolje rešenje bi mi bilo da iznajmim neku garažu, ali teško da ću naći nešto povoljno. Otac i ja smo tražili garažu za Punta i tražili su 50 evra mesečno (malo je puno za grad kao što je Sremska Mitrovica)... :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukoliko je garaža u blizini stana - cena i nije šokantna (recimo toliko otprilike košta i lupetanje preko mobilnog telefona). Medjutim, ukoliko je nekoliko ulica dalje od mesta stanovanja - cirada je bolje rešenje...(mada ubija lak!). I još jednu stvar sam zaboravio... Auto pod ciradom pretstavlja sivu amorfnu masu - koja ostaje bez bitnih parking obeležja (zadnjih reflektujućih svetala, prednjih svetala), pa nepažljiv vozač, nehajno vozeći ulicom ili parkirajući se pored ovakve tvorevine pod ciradom lako zakači branik, vrata, .. Go auto ipak ima ta neka pasivna obeležja i uočljiviji je...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, što se tiče tih reflektujućih površina!!! To sam imao na umu uraditi, obavezno označavanje te cirade. Ali, u SM se cene stanova od 60 kv kreću od 100 do 150 evra. Da je garaža 30 evra mesečno bilo bi realno, ali 50 mi je malo puno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam koristio pre ciradu od reflektuju'eg materijala.

Moja su iskustva da su najbolji efekti pri jakom direktnom suncu, kad skineš ciradu auto nije usijan. Po kiši bolje bez. Po snegu isto. Bilo je da je sve smrzlo pa nisam mogao da je skinem.

E da jednom po jakom vetru je nisam dobro zategao pa je vetar počeo da je kida kod retrovizora.

Sada je odavno ne koristim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sam koristio pre ciradu od reflektuju'eg materijala.

Baš sam hteo da predložim čoveku da na ciradu zalepi ili ušije reflektujući maretijal, kao ono što se stavlja na onaj dreč naradnžasti (bode oči) prsluk/deo "sigurnosne" opreme u kolima tj. ovo:

driversjacket2.jpg

Ne znam kakvu ciradu kupuje ali moj buraz je naručio po meri, možda ima još da se prave po narudžbini, kažeš oću za taj i taj auto i majstor ti sašije, ako je tako nešto po sredi onda majstor može lepo da ušije te "svetleće trake" i nema šanse da ostane neprimećen :) čak i u mraku :D

poz

Edited by Sirius9

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam cuo da pod ciradom :X ,na duzi rok,od vlage i kondenza strada sve-od lima pa do elektrike :o -koja narocito ne voli vlagu,pogotovu na kontaktima :( ,t.j el.spojevima,a u modernim automobilima toga ima i previse :no .

A sto se tice zastite laka,alternativa ciradi moze da bude neka teflonska zastitna pasta,koju sam samo video u reklamama,a verovatno ima neceg takvog i po autoradnjama ili kod ljudi koji se bave voskiranjem i poliranjem, koja ce spreciti lepljenja kojekakvog djubreta :sick: po kolima,mada one zute mrlje od kotlarnice zaista zvuce zlokobno :rant: !

Share this post


Link to post
Share on other sites

U "Uradi sam" imaju jeftine one plastične cerade, znači ne one kao na kamionu, obično sive, tvrde one, nego neke baš onako ko čaršaf :D

Ja sam uzeo jednu jer sam išao na more, još Hrvatska pa pomislih nek se ipak pokriju te tablice a i ako padne slana kiša :p

Elem, cena za ovu što sam ja uzeo i blago je prevelika po dimenzijama je 1600 dinara, dimenzije 5 x 6 metara, ima manjih, a od većih čini mi se do 8 x 6 metara idu...

Nije tvrda, znači nema neke fizičke zaštite, ali od ovoga što tebi treba će te čuvati sasvim lepo, za manje od 15 evrićona, naravno računaj da neće trajati večno, ali trajaće dovoljno.

E da, ako kupuješ, kupi i kanap odmah za kroz rupice, dužina kanapa je naravno jednaka obimu cirade plus metar, znači za opvu moju 5 x 6 treba 22+1 metar kanapa.

Edited by Oktopod

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ako veoma cenim Makija, kako po izboru auta, izboru profesije (stric i tast su mi bili oficiri - jedan u kraljevoj vojsci, drugi u titovoj - , ja nosilac duple značke primernog vojnika, titove značke i rezervni zastavnik I klase, težak je, odgovoran i vrlo častan taj posao) - ne volim prezervative ni u kom obliku. Makar bili i sa reflektujućim trakama... Bolje dobro navoskiran auto nego neka "enigma" od PVC-a i za lopove i za parkirajuća vozila u okolini. Na kraju i ti dimnjaci će da se iskašlju od te nesagorene nafte - pa ne može to da bude "doveka". Sad kad auto stigne ispeglan i izglancan (sa novim desim farom - dobro si sačuvao branik) - još kad ga izvoskiraš turtle wax-om Johnsonovim, (za sveže ofarbana vozila-to je mleko, nije pasta), pa to traje 6 meseci... Svaka prašina ode prvim poketanjem vozila, a posle kiše kapljice od 1cm2, na svakih 1cm2, nema šanse da sušenjem ostave krečne fleke. I ako ostanu, skinu se suviom krpom odmah. Veruj mi da sam muku video na središnjem delu haube 50%, na krovnoj površini 75% i zadnjoj haubi 35% od oksida i budji na očevom audiu 100 na mestima gde je cirada nalegala na lim. Trljao sam satima da to isčistim. Uostalom, kupi u METRO-u, ima za i manje od 10e, probaj - ako imaš živce navlači stalno, ako nemaš - i na veće gluposti si u životu dao pare.. (sigurno, ko uostalom i svako od nas)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, imamo novog Punta oko 3 nedelje i otac mi se žali kako ima boje od tuđih automobila (sitne ogrebotine od tuđih vrata).

Što se tiče vlage, imam na umu taj problem. Sigurno mi neće biti problem da nakon kiše auto osušim, obrišem pa onda stavim ciradu - prvo mi je palo na pamet da mokar auto nikako ne ide pod ciradu!!! Normalno je da nastane ta buđ, moguće i da negde izbije i kotrozija!!! Takođe, pod ciradom bi mi auto stajao najduže 1 dan, nikako po 10 dana i duže.

Inače, ta kotlarnica je veliki problem. Mislim da od tih žutih fleka nema ničeg goreg.

Probaću, kupiću tu ciradu. Snimio sam kod braće Rodića (iliti Merkator, M- Rodić....) AutoTech cirade za oko 20e. Uzeću, probaću, pa ako ne bude odgovarala, baciću je.

Inače, skoknuo sam do limara da vidim Mareu i mogu reći da je sve savršeno uklopljeno. Preostaje samo farbanje i to je to!!! :thumbsup:

Ni ja ne volim prezervative, ali na parkingu i sa aerozagađenjem se nikad ne zna!!! :doc:

Share this post


Link to post
Share on other sites

mozda jedan mali off, ali gde da pitam nego ovde :D

Naime, Stilo stoji u garazi, ali zbog prasine koja se uvek stvori na autu , hteo sam da uzmem neku ciradu, ali ne plasticnu nego vishe tipa onih starih od platna, da pokrijem posle parkiranja autic, da li bi mogli efekti da budu losi? mislim nema vlage i toga svega, u garazi je, ali cisto da bude anti-prasina resenje?

Sta mislite o tome?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima

Videh ovu interesantniu temu pa da dam i moje strucno misljenje.

Cirada da ,da i to uvek tamo gde moze i gde treba.Kao i milion puta do sada svesni smo da nije zlato sve sto sija i da se od raznoraznih kopija i podvala covek uvek odlucuje za najeftiniju varijantu misleci da je svaka cirada prava cirada.

Prava cirada za auto je ona koja ima:

- totalnu nepromocivost

- totalno omugucavanje disanja materijala tako da se nestvara nikakva vlaga ispod cirade,kao ni bilokakav razvoj bakterija ,plesni ili budji.

-materijal mora biti otporan na sve temperature i na najace zimsko letnje uslove,na mraz,sneg,velike temperature.

-materijal mora da omogici maksimalnu refleksiju sunca tako da temperatura plastike komande table unutar automobila nesme preci vise od 4 stepena temperature koja je napolju.

-materijl mora biti otporan na cepanje i probadanje.

-materijal mora biti ekstremno lagan.

-materijal mora da izdrzi u normalnoj upotrebi period izmedju 5 do 10 godina.

-materijal mora da zaustavi do 98 posto cestica prasine.

-materijal mora biti otporan na vecinu opasnih hemikalija,kisele kise,pticiji izmet,vulkanski pepeo,smolu,i razne sokove od lisca drveta,soli.

-materijal mora biti vatrootporon odnosno samogasiv

-materijal nesme da osteti lak automobila

-materijal mora da zaustavi do 98 posto uv zrake

Ovo je jedina i prava cirada,sve ostalo su kopije i imaju samo isti naziv.Vesti trgovci ce vam prodati svasta ali znajte da je ovo prava cirada za auto.Ona samu sebe otplati svojim kvalitetom jer ce u svom radnom veku sahraniti 10 kineskih cirada koje uzgred nemaju niti jednu jedinu zastitu niodcega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Kompanija koja je tvorac materijala je -DUPONT-

http://www2.dupont.com/Tyvek/en_US/uses_apps/covers/car_covers.html

Materijal je patentiran i zasticen pod nazivom -TYVEK-Tako da niti jedan jedini proizvodjac cirada ne poseduje ovakav materijal pri izradi svojih cirada.

http://www2.dupont.com/Tyvek/en_US/uses_apps/covers/tests_prove.html

Cena zavisi od velicine i boje,takodje postoje i cirade za motocikle,brodove,camce,jahte,prikolice.

Cena ovde u Beogradu se krece od 100 do 150 eura orjentaciono.Cirada je spakovana u vrecicu od istog materijala koji sluzi za nedaj boze ako se nekom pocepa ili neko namerno izvrsi cepanje kako bi se eventualno nedostajuce parce zamenilo originalnim materijalom.

Moguca je izrada dimenzije po zelji,postoje dve boje bela i metalik siva.

Ovakve cirade se prodaju na zapadu kao oem cirade za vecinu brendova na trzistu kao origanalne sa unutrasnjim znakom Brenda i sifrom artikla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostao sam duzan i nesto tacniju cenu a to znaci da je za auto do 4 metra najverovatnije 100eura ili nize.

Evo jedan mali osvrt na nekoliko najpoznatijih i najkvalitetnijih cirada na americkom trzistu koje je i najvece na svetu po pitanju cirada za sva motorna i pomorska sredstva prevoza.

http://www.carcoverreviews.org/tyvek-car-cover.php

Ndam se da sam vam pomogao da se bolje upoznate sta treba da ispuni jedna cirada da bi se mogla koristiti takoreci svih 365 dana u godini da da sacuva automobil od svih opasnosti od kojih je izlozen kako na otvorenom tako i na zatvorenom prostoru.

Moj savet je jasan ili uzmite pravu ciradu koja ce stiti auto a ne da ga kao mnoge druge takoreci uniste auto ili nemoje uzeti nikakvu ciradu.Znam da to nije jeftino ali na duge staze racunica ipak pokazuje ustedu u ocuvanoj boji auta ,laku,enterijaru,plastici,kozi,tekstilu i zasigurno ce ako nista drugo kod kasnije prodaje auta otplatiti svoju vrednost i dodati nesto nove vrednosti.

U celoj ovoj prici o ciradama nikako netreba zaboraviti ni posebne specijalne uloske koji se veoma lako stavljaju pre cirade pa posle cirada preko uloska a oni sliue protiv udara grada i mogu biti od jako velike koristi.

I jos nesto malo zanimljivosti od firme Dupont.Vecina kisobrana recimo koje vidjate po ovlascenim auto salonima sa markom vozila je proizvod firme Dupont jer je materijal koji je koriscen za izradu nepromocivog platna takodje nihov patentirani proizvod,tako da ako vam se cena ucini visokom za jedan naizgled obican kisobran obratite paznju da liima znak duponta i ako je tako uzmite ga slobodno jer ce sigurno nadziveti bar 10 obicnih jeftinih kisobrana i necete verovati da ce se posle i najeceg pljuska osusiti za koji minut.

Edited by xenon

Share this post


Link to post
Share on other sites

...I jos nesto malo zanimljivosti od firme Dupont...

E, sada nam reci koja je tvoja veza sa tom firmom? :whistle::thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

auto mi stoji pod nastresnicom koju imam u dvoristu tako da nema direktnih padavina od gore ili bocno, ali ulece kusa i sneg od napred i nazad. posto auto vrlo retko vozim, stavio bi ciradu da bude prekriven i dodatno zasticen.

citao sam dosta postova da cirade ne valjaju...zbog vlage itd...

Da li ima neka cirada za preporuku koja bi mi zavrsila posao?

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha pa ja bih za 100e napravio natstresnicu (betoniram zemlju nabijem 4 direka i pokrijem crepom) sa strane mogu da opasem na 3 strane ciradom ali ne do betona da cirkulise vazduh.

Drug je cele prosle zime za pokrivanje stila koristio ceradu ,onu plavu dimenzije 4x5m moze se naci za 900 dinara, stim sto prednje pokrije kartonom a napred na haubu stavi neku staru prtenu cergu i pokrije tom musemom i nije imao nikakvih ostecenja.

Radim slicno sa mojim fiatom stavim karone na oba stakla, krov pokrijem celom duzinom kartonom i na haubi stavim karton zatim ide musema kros koju sam sproveo konopac koji vezem. Musema ne pokriva ceo auto tako da ispod auta cirkulise vazduh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...