Jump to content
Goran
obelix

Kolika vam je potrošnja goriva?

Recommended Posts

Problem je sto nije to auto za nas, vec za nekog "ko placa kazne" ;) inace taj tip voznje unistava auto, pogotovu dizel masan i muljav sa kolko tolko nekom zapreminom. Saltao bi ja to na 3500 , pa nek i pise kaznu sta? kako drugacije da ga vozis kad je takav? nego ajde da prasimo narod ... Neopravdano je kupovati tako nesto da bi ga vozio 60 - 80 eventualno 120 ... pa i fica obican ide toliko ima dva ekrana manje i nista vise :D 

Edited by nemanja84bg

9 hours ago, vagenovac said:

@moron 

n57 3.0 sa 320ks i 700NM, u osnovi je 258/560, stavio sam skrinsot krivi obrtnog/snage za 530/535 stock. 

Vidis da na 1000rpm ima oko 400nm i oko 65ks, na 1500rpm je oko 600nm i 130ks, a na 2000rpm je 700nm i 200ks.

image.thumb.png.a2c37fbdfd74d955c60ac65c166f53d5.png

Jeziv je to obrtni moment. Probao sam  sličan 3,0 dizel sa istih 700 Nm, mislim da je bio 340 ks u X7, kao i sa 286 ks i 670 Nm u X5 i to maltene zna da bude neprijatno kako nekada "lomi kičmu" na naglo dodavanje gasa. Za taj motor prosto ne postoje "loši obrtaji" i ne možeš da ga "uhvatiš na spavanju". On uvek vuče "divljački". A troši nadrealno malo kada uzmeš u obzir koje su to dimenzije i masa vozila i koja su snaga i dostupne perfomanse motora.

"Ispade" mi iz telefona ova stara fotografija borda za moj bivši 308 SW HDI 110.

Na predjenih skoro 10.000 km "blesimetar" je pokazao prosek potrošnje od 4,6 i brzine od 60 km/h.

viber_image_2024-06-29_18-59-20-463.png

Provozah MINI Countryman JWC (2,0 sa 300 ks i 400 Nm).

Kada sam seo u kola, videh da je životni prosek potrošnje na dotadašnjih oko 7.500 km bio 12,8 litara uz prosek brzine oko 30 km/h.

Pre mene za taj dan već ostvareni prosek potrošnje je bio 11,3 litara na oko 75 km uz prosek brzine od oko 30 km/h.

A od prethodnog resetovanja borda, prosek potrošnje je bio 15,1 litara uz prosek brzine od 25 km/h tokom predjenih 367 km.

Moj prosek je bio 7,7 litara uz prosek brzine oko 46 km/h u kombinovanom režimu na oko 300 kilometara (WLTP deklaracija za kombinovani režim glasi 7,8-8,3 litara).

U gradskoj vožnji potrošnja mi je bila uglavnom 10-12 litara.

U uslovima magistralne vožnje je bilo jako šareno.

Ako sam bio defanzivan, čak može i samo oko 6-6,5 uz relativno brzu, ali, tečnu vožnju (bez mnogo kočenja).

Može da bude i smešno mala, pa i samo na 5,5 litara (u zoni radara oko Rume).

Kada sam iole malo više koristio potencijale, imao sam oko 10,6 litara tokom oko 60-70 km. Kada sam ih koristio baš više, potrošnja je prelazila i preko 20 litara.

Sve u svemu, ovaj MINI može da troši veoma malo za kola ove klase, mase i snage. A može i puno. ;)  Sve zavisno kako se vozi. Kao i bilo koji drugi automobil. Stim što on uglavnom ima lepu rezervu snage. 

20240615_183231-1-scaled.jpg

20240615_183301-scaled.jpg

20240616_152417-1-scaled.jpg

20240616_163541-scaled.jpg

Aerodinamika je dobra, jezivo je tih unutra auto, a sto je zanimljivo da je i sa otvorenim siberom na kant prilicno tih, tj. sustanje vetra nije izrazeno i ne dize potrosnju, kao ni klima, mislim sigurno ima uticaja ali 0.1-0.2l je zanemarljivo, hocu reci govori u prilog dobroj aerodinamici.

Sa druge strane kad već pominjem klimu i šiber čini mi se da kombo odlično radi, jer taman topliji vazduh izlazi gore, izvlači ga potpritisak, a klima lagano ubacuje hladniji vazduh.

Sto se tice ostale potrosnje, tu je uglavnom 8-9l grad, naravno da u spici može koliko hoćeš, ali zanimljivo da recimo po gradu potapanje gasa nema previše uticaja na potrošnju, više ima start stop, tj. da li je uključen ili ne.

Sa druge stane magistrala je osetljiva na gasiranje, tj. zavisi koliko često obilaziš, pogotovo što te vuče da pri obilaženju potopiš gas i osetiš 300 i kusur konja i za par sekundi si debelo preko ograničenja i onda na kočenju bukvalno gubiš energiju, mada ja na to ne gledam kao na gubitak, već kao investiciju u endorfin i dopamin :D  

Defanzivno može i 5l  magistralom bez problema na 100kmh i nekih 1250 obrtaja.

20231219_080125.jpg

Edited by vagenovac

Ja sam imao oko 600km autoputa i 100km magistrale, pola pod klimom, pola posle ponoci sa samo ventilacijom.

Potrosnja je pokazala 6.3l dok je cep-cep bio na 6.44. Prilicno sam iznenadjen. Autoputem sam isao 120-130km/h i magistrala 80-90.

Tako da prilicno zadovoljavajuci rezultat ako ne racunam da isto trosi i ovaj duplo veci motor u BMW-u :lol:

Ono sto mi se svidja je da ovaj auto zaista moze da trosi manje od fabricke deklaracije. Leon realno nije mogao. Bio je deklairan na 4.4l i postici ispod toga je bas bila umetnost, pogotovu ako i vidi autoput. Ali kada se sabere i oduzme 2l vise trosi od Leona u proseku

Edited by igor0511

Bas sad gledam - Leon 2.0TDI je po WLTP deklarisan na 4.2-4.4l sto je opet dosta malo.

Sa druge strane Geely 1.5T..nesto oznaka :D ... fabrika deklarise na 6.8l kod nas, a u Aziji cesto na 5.8. Rekao bih da je realnost tacno negde izmedju.

ja ne znam ni kolko mi vise trosi auto, odnosno ne znam jel se vodi kao trenutna ili po nekom ne znam kom sablonu, dakle kad upalim stoje crtice i obicno ga ostavim da spusti obrtaj pa isterujem , pokazuje 30 40 u tom trenutku ali nema veze, ako nastavim put spusta uglavnom na 10l / 100km nekad i manje ako ga isteram na jace puteve iliti za 5tu i 6tu brzinu onda ide i na 7.5 8.0 ali ako ne idem i drzim ga po gradu onda je to neki maks 10l 10.6l na 100 sto je sasvim ok ... ali ... voleo bih da cepa jace i puni bolje ;)

T Jet danas prvi put izašao na autoput. Na uzorku od 250km potrošnja 7.6l. Nije loše u odnosu na 11.2 gradske potrošnje. 

Nije uopste, trosi kao bas ozbiljna limuzina D segmenta sa benzinskim agregatom

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Krusevac-gevgelija 5.8l cep, bord pokazuje 0.5l vise, voznja na ap 110-120 kad sam usao na Sitoniju oborio za 0.5l i oborice verovatno jos malo dok se vozikam ovde jer se ovde retko prelazi 80kmh, maxom 60-80 se vozi i po ogranicenju a i volim da uzivam laganica pored mora