Jump to content
FAS Goran
obelix

Kolika vam je potrošnja goriva?

Recommended Posts

Provozah ovaj vikend malo Chery FX, 1,6 T sa 186 ks, DCT-7, FWD.

Zatekao sam prosek 10,9 na oko 1.800 km uz prosek brzine od 33 km/h.

U mešanom (vangradskom) režimu, koji je podrazumevao auto put 130-140, magistralno relativno opušteno ( do 90-100 ), ali i jedno 30 km življe brdske vožnje, posle oko 150 km je došao do 7,8 litara, da bi se na povratku posle "smanjenja dožviljaja" ( ali uz auto put "po oganičenju" ) posle oko 250 stabilizovao na oko 7,4.

Sledeći dan sam vozio bez agresije, ekonomično, magistralno do 90-100. I posle oko 475 km je stigao do 6,7 litara ( prosečna brzina 47,7).

Najniže prosečne potrošnje koje sam na taj način ostvario, bile su 5,8 i 5,9, na oko 65 km po relaciji, uz prosek brzine od oko 65 km/h oba puta.

Provozao sam ga i po gradu, par puta, po oko 10 -20 km po turi, npr. petak po podne, špic, sa N.BG do Vukovog spomenika i nazad (ali, za divno čudo nije bila očekivana gužva preko Brankovog mosta), prosek brzine 16,5, potrošnja 8,1 na oko 12 km.

Prema podacima sa sajta Agencije za bezbednost saobraćaja, prosečna WLTP potrošnja za ovo vozilo u mešovitom ciklusu je navodno 9,1 litara. Mislim da je u pitanju neka omaška. Za Tiggo 8 piše 8,1, a za Tiggo 7 piše 8,6.

FX je najmanji, najlakši i najbolje aerodinamike. 

viber_image_2024-05-26_23-11-45-692.png

viber_image_2024-05-26_23-14-57-200.png

viber_image_2024-05-26_23-18-30-821.png

viber_image_2024-05-26_23-18-55-503.png

viber_image_2024-05-26_23-30-33-983.png

Nisam ni znao da sve vreme vozim 1.3jtd

Jes bila lagana voznja, ali je valjano ispod deklarisane za 1.2 fire IMG_20240527_163206.jpgIMG_20240527_163146.jpgIMG_20240527_163133.jpg

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Ne valja to nista.

Da je Wagen, i to dizel, tu bi pisao -2l/100km, po pisanjima sa foruma drugih, a ja verujem svemu sto pise :)

@shuxx

Slikaj plinsku mapu pa postavi na svojoj temi da komentarišemo.

Pored mape postoji u opcijama (gornja paleta u softveru) "odstupanje".

Škljocni i tu sliku...

Cu si nabavim wagena, pa kad ti posaljem fotku potrodnje u BG, ce se cudis batke. I ti i ja ce se cudimo :)

Posted (edited)

Znas kakvog vagena imam za tebe brate @shuxx:D jeantackacetr'es 7.5 litra do 8 na kreni stani guzvanjac ;) ne treba ti taj raketni pogon na plin :D

20240514_170005.thumb.jpg.7c019adb18be651a7279136d0764679d.jpg

Edited by nemanja84bg

19 hours ago, shuxx said:

zaje8ah se, mrdnula TNG mapa, pa bogata smeša, i pokazuje manju potrošnju :whistle:

sd će da likuju wagenovci po bgd

Šta to znači ?

Nisam uopšte blizak sa TNG tematikom.

TNG kompjuter je zapravo "glup" ili lepse receno jednostavan kompjuter. On preuzima "benznisku mapu", tj krivu ubrizgavanja benzina, multiplicira je i pravi "TNG mapu", tj krvu.

Poenta podesavanja je da se te dve krive poklapaju. Jedna mogucnost je automatski preko lambda sonde, pravo resenje, dok lambda sonda ispravno radi.
Druga je, bez lambda sonde, ono, napamet, naslepo. Tad jednostavno kopira tj multiplicira parametre.

Zelena je TNG, plava BMB. I u ovom slucaju se ne poklapaju, ovde je bogata smesa, i lambda sonda vidi manju potrosnju.

Imas u mojoj temi, a tek cu postaviti, kad se koriguje mapa, i bude bolje poklapanje.

TNG i CNG su gasovita, cistija goriva, ali traze povremene kontrole, i blage korekcije podesavanja. Malo muke, ali vredi, jer je voznja jeftinija. IMG_20240527_201551.jpg

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Uh, pokvari mi se prosek "životne potrošnje" Jazz-a i sa 4,2 ode na 4,3 na oko 21.500 km :) A i od poslednjeg punjenja rezervoara je baš iznad proseka (4,9)  jer je oko pola bio auto put "po ograničenju" (a tu bije od 5,5 do blizu 6, kako kada ), a povremeno i nešto brže.

viber_image_2024-06-02_09-27-10-524.jpg

viber_image_2024-06-02_09-27-10-542.jpg

Juče zamenih sagorele sijaličke iza srednje displejče i ukaza mi se kompjutor :D

u poslednjih 998 Km prosečna brzina 40Km/h a potrošnja 9,8l/100Km

@shuxx bolje da gi nisam ni menjao ... :D

1 hour ago, moron said:

bije od 5,5 do blizu 6

:D

Posted (edited)

Pola ograničeno cepanje po AP, a druga davenje po banju 0,5 Km/h ...

Prosek sarma ! ;)

7 minutes ago, MS PK said:

prava sitnica emoji3.png

sipano striktno 100 oktana, da ne bude posle jeste više troši al' benzin jeftiniyy ... :p  

Edited by Reacher Gilt

10 hours ago, Reacher Gilt said:

Juče zamenih sagorele sijaličke iza srednje displejče i ukaza mi se kompjutor :D

u poslednjih 998 Km prosečna brzina 40Km/h a potrošnja 9,8l/100Km

@shuxx bolje da gi nisam ni menjao ... :D

:D

Ti AKO kroz novčanik nisi za to znao...onda ti je dubok novčanik

ja to nebi vozio ni da mi ga Poklone :whistle:

Nije dubok bato, nego se retko otvara.  :thumbup:

Za tih hiljadu Km meni je trebalo skoro dva meseca. Da moram da prelazim tvoju kilometražu ovim autom sigurno ga ne bi terao na benzin ... ;)

14 hours ago, shuxx said:

ja to nebi vozio ni da mi ga Poklone :whistle:

Nemaš ti stariju sestru, bato, ne mož' ti to da razumeš. :D

On 6/2/2024 at 11:18 AM, Reacher Gilt said:

Pola ograničeno cepanje po AP, a druga davenje po banju 0,5 Km/h ...

Prosek sarma ! ;)

Tajna je u sarmi ! ;)

A koliko turbina znači po gradu tebi barem ne treba objašnjavati. 1.4, a ide k'o da je 2.0, bez turba naravno ... :thumbup: 

Bas i ne pratim potrosnju, cini mi se da je prosle godine do mora i nazad trosio 6,5 po cepu, po kompu 6. Jutros sam isao za Bg, auto put skoro bez vozila i ajd rekoh da pratim. Brzina 120-125, obrtaji oko 2000-2100 komp pokazivao od 2,3 (na ravnom) do 5,5. Uglavnom je bilo od 3,5 do 4,1 4,3. Naravno, na rampi kad polazim skoci neku sekundu na 10, 11 :), uz Bubanj potok ode na 8 ali kratko. Neverovatna mi je ta razlika u potrosnji. Obicno vozim 140-150 i sad bas ne znam ali cini mi se da je pokazivao oko  sedam ili i vise. A realno za kratke relacije ne znace puno tih tridesetak kilometara brze.

10 hours ago, stex_pb said:

Blago vama sa tim prosečnim brzinama, baš ste Šumaheri. Meni 19km/h sa potrošnom 9.8 po bordu :( Zaribaće mi turbina od vožnje na posao.

To je to, meni ista brzina ali moj trosi jos pola litre do litar preko. Tezi auto, a i uvek ima bar dodatnog putnika, najcesce dva... A i klima ne znam gde se gasi :)

Na autoputu/magistrali je dosta stedljiv, beogradska guzva mu razvali potrosnju.