Jump to content
FAS Goran
obelix

Kolika vam je potrošnja goriva?

Recommended Posts

Svakako je potrebno navesti, motor, uslove voznje, potrosnju i prosecnu brzinu.

Upravo mi je u toku merenje za moj auto, sve magistralni put. Voznja po PSu. TNG... Verujem da ce biti oko 6L/100km, mozda i manje.

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

1 hour ago, ortakov said:

@knezevic76 i @ISV_01

Kad uporedim ova dva iskustva, velili + za vožnju na benzin :) 

N puta sam pitan sta ce mi em dizel em 1.9 blok... da sam uzeo i obican atmo mislim da bi mi potrosnja bila manja. No do pre 2g nisam imao kratkih relacija sa gomilom stajanja, vec direkt kuca posao 3/4 autoput i ostalo lokal (12km) i samo duze relacije. Tad mi je prosek bio dosta bolji tokom cele godine.

13 minutes ago, shuxx said:

motor

1.9 blok 88kw

13 minutes ago, shuxx said:

uslove voznje

Uzasni za jedan dizel. 1km do vrtica, gasi. Sa NBG, pa do Prokopa i onda do Dusanovca. Gasi. Zimi se ni ne zagreje da valja.

15 minutes ago, shuxx said:

potrosnju

Skoci na 7.3-7.5  zimi po bordu, verujem da je 8 komotno u realnosti sa ovim tipom voznje.

16 minutes ago, shuxx said:

prosecnu brzinu

E ovo nisam gledao iskreno, ali ispod 20 km/h jeste.

+ na to regeneracija mu digne potrosnju ozbiljno za tih 15-20 min koliko mu treba da se ocisti.

15 minutes ago, ISV_01 said:

Uzasni za jedan dizel. 1km do vrtica, gasi. Sa NBG, pa do Prokopa i onda do Dusanovca. Gasi. Zimi se ni ne zagreje da valja.

Skoci na 7.3-7.5  zimi po bordu, verujem da je 8 komotno u realnosti sa ovim tipom voznje.

E ovo nisam gledao iskreno, ali ispod 20 km/h jeste.

+ na to regeneracija mu digne potrosnju ozbiljno za tih 15-20 min koliko mu treba da se ocisti.

Glavni razlog zasto nisam gledao auto koji ima DPF. Ne zbog potrosnje pri regeneraciji, nego sto bih ga zapusio gradskom voznjom koju si opisao. A kad se ukljuci moras da cekas da zavrsi nema veze sto se tebi mozda zuri u tom trenutku...

Edited by ostoja

10 minutes ago, ostoja said:

Glavni razlog zasto nisam gledao auto koji ima DPF. Ne zbog potrosnje pri regeneraciji, nego sto bih ga zapusio gradskom voznjom koju si opisao

Mozda i do aditiva ali i do toga sto ga jednom u nedelju-dve provozam na AP, problema sa istim imao nisam. 

Da sam iole bio pametniji, dao bih ucesce za tada Tipo kad se pojavio i vozio nov auto (Bravo platio 3600e, skoro pa 30% ucesca pre 5g), no sta je tu je....

Jbg, prvo neki drugi prioriteti pa onda auto.

Pa, koliki ti je prosek brzine u gradskoj vožnji za tih prosečnih 8 litara potrošnje ?

Ranije sam kačio potrošnju i prosečnu brzinu, ali ima tu jedna caka. Npr, testirao sam par puta prosečnu brzinu tako što resetujem bord pri sipanju goriva, po lokalu ga ugušim par dana sa relacijama od po 2-3-4km, i tu mi prosečna brzina bude 8-12km/h, potrošnja 9-9.5l.

I onda se samo jednom dovatim 10km otvorenog puta gde spičim 150-180, i ode proselna brzina preko 30.

Ili kad idem zrenjanincem, kao pre neko veče i uvhati me zeleni talas, 8km bez stajanja pri 60 i opet ide prosečna brzina u nebo, bez obzira što sam se pre toga akao po centru i garažama tržnih centara.

PS čisto gradkse vožnje po BGu nemam neki veći uzorak od 20-30km u komadu, al na bordu , za ovih godinu dana mi nikad nije pokazao preko 9.5l i to u zahtevnim uslovima, špic, klima itd.

Verujem da ako bi vozio samo po centru, ne bi išao preko 10-11 max

PPS, ono što je dobro kod MA što nije ogroman potrošač kad se vozi npr 140+km/h, ako se dobro sećam , mislim da na 180-190 dođe do 9-10 litara

Za one koji poznaju BG, živim u Borči i svako odlaženje do grada ili vraćanje nazad je ono što mi diže prosečnu brzinu.

BTW slične rute ima i moj kum, koji kad vidi prosečnu, a dosta je veća od njegove na Yarisu, krene da mi prebacuje da mi je zato potrošnja samo litar veća od njegove. Al kad sedne samnom da se vozi, onda skapira koliko ja brže vozim.

Pisao sam i za Tipa potrošnje, trošio je 6-7 prosek a iste relacija, al je dosta štedljiviji motor ali i slabiji turbak.

BMW dizel je tropio slilno kao Bravo benzinac

Modus dizel je šampion i on je maksimalno trošio 6 litara a prosečna je varirala od 4,5-5,4 l

Malo sam udavio, al eto, čisto malo da uporedimo šta i kako.

Ovih dana imam nekog posla po centru i kraju, kratke relacije, pa ću da okačim prosek i potrošnju

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Evo apdejta, prva slika stani kreni, hladan motor itd,
Druga slika 10 kilometara kasnije kad se dovatim otvorenog puta i vožnja 140+.

Treć a i četvrta slika ista prosečna brzina različita potrošnja

f250d64b78e42bc7107d59c2b41c25df.thumb.jpg.817248079a84fd06292ae9836afabbb5.jpg 94f563364ff9b0e0261c247a19d9271b.thumb.jpg.9eb3545cdd75695429296ad27c7bd13c.jpg 8f7d1013626dafedd4f3e33798aadee0.thumb.jpg.34f35428f17b0c2f27d49ba3437f362d.jpg 332064519e56d7b1a154959ece80db5e.thumb.jpg.85bbf3624d9df440fdca7e765606b959.jpg

Edited by Ivan
Sredjene slike, skinut TT potpis

Kod mene drugo dosipanje (vec) na Geely-ju izgleda ovako: Board 7.2l/100km, cep-cep 7.66l.

Nije lose uopste, ali bilo je na vrh gasa i bez pravih guzvi. Ocekivao bih da malo padne prosek u ovakvim uslovima.

@knezevic76

Ta prosečna brzina kaže da pretežan broj kilometara ostvaruješ u gradskim uslovima.

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

Samo pokušavam reći da je i prosečna brzina jedan od parametara koji često može olakšati da se bolje i pravilnije razume ostvarena prosečna potrošnja. Svakako nije jedini, ni najbitniji parametar, jer je do iste prosečne brzine moguće doći uz dosta različitih stilova i uslova vožnje.

5 hours ago, Mijailović P. said:

Ne znam kako pređašnji vlasnik ali ja sam morao uzeti nešto za smirenje :P kad vidim ovu prašinu... :wine:

5 hours ago, city said:

Cuti vidis da se ne javlja, mozda je u Urgentnom :) 

Ne brinite vi za bivse i sadasnje vlasnike... Mi se svi :) videsmo kod Intera pre tri dana.

A ekipa iz coska, umesto sto se virtuelno "brinete" i podje*avate :D - bolje kupite prnje i dodjite na neko okupljanje kada malo otopli ;) .

Da se malo druzimo, ispricamo i ismejemo uzivo.

7 hours ago, knezevic76 said:

Ma došli bi oni ali znaš kako je, duva vetar skače prosečna potrošnja, ladno, poskupeo benzin, ne znaju da se isključe sa petlje na AP, išijas , spondiloza i tako te misterije svaremenog čoveka....

Pogotovo ovi išijasi...to ubi!

Pogotovo ući i izaći iz auta.

PS samo jedan mali detalj, Diretore je došao sa temperaturom, Ivča je izdvojio pola sata da skokne i ako je sad u velikim obavezama, a ja sam došao mokre kose i ako sam na drugom delu grada

Golfinjo , kofica , kotarica kako kazu neke kolege sa foruma - meni najmilija :)

7.5 kad nema guzve i resetovan pre voznje - sa 5min zagrevanjem isterivanjem iz garaze itd. 13.5 :D skoro duplo razlika na nekih 10-15 km voznje zavisno kakav sam sa papucicom gasa :) onom smesnom elektronskom :D

20240125_163059.thumb.jpg.772b2d0641c707063cde9eabc37779c2.jpg

20240125_162822.thumb.jpg.f65dcba5b3d7f3ab5992caccdc1f95bb.jpg

Edited by nemanja84bg