Jump to content
FAS Goran
obelix

Kolika vam je potrošnja goriva?

Recommended Posts

Po Beogradu nema pravila sa potrošnjom. Svaki dan idem preko Gazele i nikada se ne zna da li prelazim za pola sata ili se klackam preko 1 sat.

Tako da potrošnja varira od 8,5 do 9,5 litara gasa.

Ove godine je dva puta išao na more i trošio je oko 7l gasa nakrcan prilično :))))

Veliki pozdrav svima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodao bi...

Kolege mi voze alfe i fijate sa 1.9 JTD i potrošnja im je između 7 i 8 litara euro dizela. Voze iste relacije kao i ja.

Dizel: prosek 7,5*135RSD = 1.012.50 RSD na 100km

Gas: prosek 9*67RSD = 603,00 RSD na 100km

Neka je prosek od 1000km mesečno za sve primer:

Dizel: 10.125,00 RSD mesečno

Gas: 6.030,00 RSD mesečno

Na 1000km štedim 4.095,00 RSD

Matematika je jednostavna.

Ovo je varijanta gde ljudi pričaju koliko im stvarno troše kola od čepa do čepa. Gas je veoma isplativ.

Edited by Saša Bg mk2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoce 1.9 jtd da popije preko 7 kad se ide gazelom i oko sajma od 3 do 5. Zato se ja trudim da to izbegavam :thumbsup: Inace mene moj prilicno iznenadio danas kad sam pogledao potrosnju, prosek 6.3 (bilo cini mi se 6.7) odprilike 40-60 grad/otvoreno, a bas sam ga cepao jer sam bio nervozan ovih dana pa se odrazilo na voznju (mada moguce i da je malo do goriva jer sam nasuo skoro pun na eku a pre mi je bilo omw)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@VladaNS:

Izvini ako sam te uvredio, ali stvarno mi je bez veze da ti 1/3 ili 1/2 gepeka zauzme rezervni točak, kao kod mog matorog, 185x15x55 recimo da je. Bolje da je stavio bocu od 60l u kraj gepeka i ćao. E onda ne može da obori sedište. Ma bez veze, ali to nije tema.

@Saša Bg mk2

Da li tebi u proseku po najgoroj gužvi troši 9l i to gasa, da ne mrdneš nigde van grada, znači samo vožnja po gradu i preko gazele. Potrošnja kod tvojih kolega je realna, i kod mene je toliko, ali mi nekako za te iste uslove tvoj GP 1.4 troši malo. Ako je tako svaka čast :thumbsup:, mada ne poteže kao na primer Bravo 1.9JTD :whistle:

@tenore 166:

jel tebi Punto troši toliko koliko si naveo po Opovu, od Opova do BG-a sa vožnjom po BG-u i nazad do Opova, ili čisto po BG-u?

Pozdrav za Opovo i Opavčane :thumbup:, meni je mama iz Opova, i živeo sam kao klinac par godina tamo. Inače kako se osećaš kada iz Alfe 166 sedneš u Punta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@marko.jovanovic

Vozim samo po gradu, sipam uvek pun točak od 25-26l i ivek pređem preko 270km. Za 1.4 je to normalno, ni malo ni puno... Poteže bolje to je tačno, ali po gradu to nije neophodno. Za potezanje su malo drugačiji automobili. Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Vlada

pozdrav veliki iz Opova!Ma potpuno sam bez veze iskritikovao Punta a licno sam kriv za potrosnju.Pre nekih 600tinak km daj da proverim gume,nisam ih dirao od kad su montirane majstor ih je pumpao,na OMV kad pritisak 1,6!!Stavim ih na 2,2 i vidim sporije gasi lampice,izmerim vec tri puta 7,7 na 100km sto je odlicno!To je do BG i nazad po zrenjanincu,nema po Opovu gradskih ulica vise od 5km :thumbup: Alfa Punto osecaj je drukciji i naviknes,vazno je da su oba 100posto u formi :thumbsup::thumbsup::thumbsup: pozdrav svima!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo podaci sa borda za oktobar:

Ukupna kilometraza 1718 km (oko 700 otvoreno, 1000 grad)

Prosecna potrosnja: 17 km/l - ja zadovoljan

Prosecna brzina 40 km/h

U odnosu na prosli mesec, zamenjen je filter vazduha i sipao sam Liqui Moly aditiv za ciscenje common rail-a. Na magistrali voznja strogo po ogranicenju (Hrvatska pa mora) potrosnja je isla oko 4,5l ali sam zato pokvario prosek od Kuzmina...

Share this post


Link to post
Share on other sites

punto 1.2 8v, poslednje sipanje plina prosečna potrošnja pola grad, pola otvoreno..9,5 l... :blink: izgleda da sam naleteo na promaju od plina..sad sam sipao na omv pa ćemo da vidimo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas se pre neki dan jadam prijatelju, koji uzgred ima Bravu 1.6, kako mi je potrosnja gasa porasla na oko 9L kad ce on meni da se njemu gubi negde preko 11L u kombinovanoj voznji(urbano-ruralno). :whistle:

Probao sam da menjam tocionice ali sam u medjuvremenu dobio informaciju da je to sve jedno-isto jer je to jedan isti gas sem sto ga neko malo vise prekrsti i obratno!

Dakle, rekose mi da je zapravo liberalizovan samo uvoz dizela a ovo sve ostalo je nase domace. Ako su lagali mene i ja ... :thumbup:

Naravno, treba izbegavati trgovacke firme i ici, ipak, na pumpe cije firme se bave proizvodnjom i distribucijom derivata. Manja je verovatnoca da ce miksati...

Ogradjujem se od svega recenog jer samo prenosim info. a mogu prilicno da verujem u verodostojnost istih jer je osoba ,meni, od poverenja. Polazim od cinjenice da nema koristi od dezinformacia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da

verovatno trazis i obrazlozenje, ali... :lol: valjda kad je najveci obrtni moment, najmanje trosi i tako nesto... verovatno sam lupio pa ce neko napisati zasto je bas tako :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

6,18 L/100km poslednje cep-cep merenje. Predjeno oko 500 i nesto km

Dve trecine otvoreni put, ali je dosta radio u mestu tokom hladnih dana, dok se ne zagreje. Plus non stop korisceno grejanje.

Kasnije sam na forumu procitao da nije potrebno 10minutno zagrevanje, tako da sam prekinuo tu praksu.

Videcemo pocetkom decembra kakva je potrosnja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garant je gurao ili slepao auto da postigne ovo!!!

Edited by neshaoct
spojena tema

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrlo lako izvodljivo i moguće. Poništio merač dok je auto išao nizbrdo u leru i eto! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ovi meraci na puntu mk2 su inace poznati kao tacni, ma izrazito...

Meni na HGT-u evo sad trenutno stoji oko 18km/l, jednom sam ga resetovao pre auto-puta, bilo je nesto oko 24km/l

Mislim trosi on toliko, ali kad stoji...na parkingu...ugasen... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije nemoguce, ja sam postavio sliku u potrosnji gde mi pokazuje 25 km/l na ostruznici pri nekih 80 km/h u petoj iza slepera u koloni, a bilo je nekih 30 km od reseta i to cisto gradske voznje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cao forumasi! Voleo bi da sad svi vi koji vozite 1.2 8v da mi kazete koliko vam u ovim malo hladnijim danima pokazuje bord kompijuter (potrosnja goriva) ali bez laganja i preterivanja. Pozdrav za sve!

Edited by neshaoct
prebačen post

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

Morao sam i ja da se umesam u ovaj forum jer mi je totalno nenormalna potrosnja mog Punta mk2. Naime, u ovim malo hladnijim danima, ocitava mi potrosnju od 10,75l, tj racunar pokazuje 9,3 km/l. Jeste da uglavnom vozim kratke relacije po gradu, kuca - posao - kuca, tj u proseku su voznje od 2 - 3 km, ali ipak mi je ovo previse. U letnjem periodu racunar pokazuje oko 12,5 km/l.

Jos nesto. Na tabli mi je ukljucena ona zuta lampica koja javlja problem sa motorom. Naime, kada palim auto cesto se desi da zabrunda (kao da radi na 2 cilindra), ponekad se tada i ugasi, ali cim ga dignem preko 2000 obrtaja sve radi OK. Majstor rece da mi crkava racunar koji regulise rad motora, ali da jos mogu da ga tako vozim dok ne pocne da pravi "velike probleme". Jel moguce da mi je zbog toga potrosnja ovolika ili je razlog sto vozim kratke ralacije (pretpostavljam da je sve vreme pod sauhom jer se auto ni ne zagreje posteno)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...