Jump to content
Goran
mdragic

Fiat Stilo - ne radi sirena

Recommended Posts

To ti je Digital Network Node u volanu, koji predstavlja cvor na CAN mrezi (za MF komande), Selespeed, a samo je provodnik za sirenu.

Prilicno tesko ces to naci odvojeno, posto po default-u ide uz volan. Nisam cuo da je neko to popravljao.

A jel bih mogao direktno da prespojim za sirenu?
Iz onog konektora koji ulazi u DNN na onaj konektor za sirenu?

Nisi cuo da je bilo ko popravljao jer verovatno nisi ni cuo da se nekome to kvarilo :D Al eto ja sam baksuz :D

Jel vidis s kakvim predznanjem se seda u Stila ?

Послато са LG-D320 уз помоћ Тапатока

Ako sam dobro razumeo, proverio si linije sirene od ulaza u spulnu ispod volana, do crveno-crnih koje ulaze u beli konektor sirene?

Na pinu 6 treba da bude stalna masa, koju kada kratko spojis tasterom u volanu, propustas je do pina 1 i dalje na relej T3 (pricam o ulazu u spul).

Takodje, ako kratko spojis te dve linije u belom konektoru, sirena bi trebala da radi, ako je sve ispravno.

Ako si siguran da je problem u DNN, nemas sta da izgubis - mozes da pokusas da prevezes linije iz crnog izlaznog konektora spulne, direktno na tu crvenu i crnu zicu. Mozes da proveris bez davanja kontakta da li sirena radi (da ne bi aktivirao CAN mrezu i DNN), a i airbag ima odvojene linije tako da nemas sta da zeznes.

Rade li tebi uopste komande na volanu, to te nisam pitao?

Rade komande.

Kad sam vratio staru spulnu, sirena radi. Dakle do spulne instalacija ispravna.

Dalje sam uzeo MF spulnu, na ulazu u nju ima 12 pinova, na izlazu 8. Pipao sam sve pinove unimerom i svaka linija je ispravna - nije u prekidu. Dakle i spulna je u redu.

Crvenu i crnu zicu sam samo proverio od spoja na ploci pa gore do belog konektora jer te dve zice prave velike krivine pa rekoh mozda se neka prekinula - medjutim i one u redu.

Ostao mi je samo DNN.

Upravo sam pronasao kod kolege Angell-a, od koga sam inace i kupio volan i spulnu pa cekam cenu da mi kaze.

A kad bih prevezivao, na koji nacin mofi da otkrijem koje dve linije u crnom konektoru, koji izlazi iz spulne i ide u DNN, su od sirene

Pa prosto, probaj unimerom koje linije su na izlazu (crnom konektoru) u kratkom spoju sa ulaznim pinovima 1 i 6 spulne, oni su za sirenu.

Te 2 linije verovatno mogu da se vezu za crvenu i crnu zicku koje idu u beli konektor sirene (takvom direktnom vezom radi obicna spulna).

Ako Angell ima to na stanju, mozda ti je i bolja varijanta da ne kopas po kablovima, mada me zivo interesuje rezultat.

Edited by Ivan

Evo pita me kolega jel mnogo 500 din :)

Tako da za te pare necu da prespajam kablove. Uzecu drugi DNN pa cemo da vidimo :)

Iako sam uvek za samostalnu popravku, mislim da ti je to pametnije nego da kopas kablove, pogotovo sto je i cena vise nego korektna.

Ocigledno da taj tvoj Node ima neki prekid, ko zna gde se sve ti delovi vuku po krsevima i otpadima, mozda bi se kasnije manifestovalo jos nekom anomalijom.

Edited by Ivan

Nesto ne verujem da je u dnn problem, jedino ako je neko cupao sa volana pa prilikom vracanja malo vise stiskao pa da je napukao vod.... sto svakako moze da se ispita za par minuta unimerom i ako jeste nadjes gde je ostecen vod i popravis ga..... moze biti da spulna zeza ali da nije u stalnom prekidu nego povremeno gubi kontakt.

Probas da drzis sirenu i da motas pun levi-pun desni pa ako svirne u nekom trenutku onda je sto posto spulna.... mozes i da svoj dnn prebacis kod nekog drugog i probas ga.

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Ta opcija sa probavanjem kod nekog drugog otpada jer ne poznajem nikog iz Nisa sa MF volanom :D

Kada sam skidao DNN, on se drzi u 3 neka okrugla gumena dela na volanu. E, sva ta 3 gumena dela su ostecena, tako da je DNN vec vadjen sigurno vise puta.

A cesto u voznji pritiskam sva 3 kontakta sirene onako iz zezanja i dosade :D Nikad svirnula nije, svirnem joj ga :D

Videcemo, porucen je DNN, nije skup. Pa ako se ipak ispostavi da nije on nije strasno.

Mislim, nije strasno po pitanju finansija :) A onda ponovo rasturanje i detaljnije ispitivanje spulne :D

Moj Stilo ponovo svira...sa stilom :D

Kao sto sam i pretpostavljao, problem je bio u DNN. Danas je stigao drugi, odmah je zamenjen, i Stilo svira bolje nego pre :D

Na slikama ispod moze i da se vidi potencijalni problem. Ne znam od cega je ovo crno kod pinova na koje ide konektor i sta je iko pokušavao sa tim? I sa druge strane ima, samo je providna ta smola, ili sta god da je. I tuda bas prolaze linije od sirene.

a242814cd21bfed244bae77b8aab9e30.jpg

98b2b1849019d0b5325a724bba68216a.jpg

@Ivan hvala puno na savetima :) Srecan sam kao malo dete, sje*acu akumulator sad :D

Nema na cemu, drago mi je ako sam iole pomogao kako bi zajedno locirali problem. Ocigledno je tu nesto lemljeno, najbolje se vidi sa donje strane, ne vidim bas dobro ali mi deluje kao da se dve linije na ploci dodiruju jer je naknadno dodavan kalaj. Mozda si mogao i sam da pokusas, ali je cena za drugi DNN je stvarno simbolicna jer se i retko traze.

On 29.05.2016. at 3:48 PM, majkicbane said:

Kada sam skidao DNN, on se drzi u 3 neka okrugla gumena dela na volanu. E, sva ta 3 gumena dela su ostecena, tako da je DNN vec vadjen sigurno vise puta.

Ne mora da znaci, ti gumeni prstenovi koji nose DNN su kao zaseceni, vidjao sam i nove volane koji su takvi.

Evo kad sam skinuo ono crno, gumeno... Stvarno ne mogu da provalim sta je ovo i zasto se tu nalazi :D prolazi kroz plocu bez ikakvog smisla.

20d7fd49e1eb2da543ee01c216487d32.jpg

16f5a2acef39e1245b074a5d9b6cb84f.jpg

Potrebna pomoc... :cry: Sirena je ispravna kada se prikaci na akumulator direktno, preko volana ne radi, ujedno pali se lampica za airbag. Jedan autoelektricar mi rece da je verovatno crklo "stampano kolo". Ako sam dobro razumeo neka stampana traka koja ide od volana pa ne znam dokle... Duzine 1.5m odprilike. Kazu skupa ko djavo...Da li je neko imao ovakvo iskustvo i da li moze da mi preporuci nekog dobrog autoelektricara u Beogradu koji ne dere preterano :) Hvala

47 minutes ago, silver said:

Kazu skupa ko djavo

Moguce da zeza spulna ispod volana. Verovatno su na to mislili, a kod Pedje u Indjiji je sve bagatela tako da nema brige.

Ako je ona u pitanju, zavisi da li je obican ili MF volan u pitanju, cena je 10-20 EUR max, a mozes i sam da dijagnostikujes i zamenis, jednostavno je.

Takodje bih na dijagnostici proverio koju gresku prijavljuje za airbag i ima li to uopste veze jedno sa drugim.

Pozdrav narode, imam i ja problem sa sirenom. Ne radi jedno 5 dana, pa radi 1-2 dana, pa opet tako, pa me zanima šta bi moglo to biti i je li sirena kod stila iza maske ili negdje drugo, da pokušam nešto čačnuti?

Moguce da te spulna volana zeza, probaj da drzis sirenu i da motas volan skorz levo, zkroz desno pa vidi hoce li svirnuti u nekom trenutku, ako svirne do spulne je.

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Ne znam gde je na Stilu sirena, ako neko od vlasnika zna neka kaže. Ja bih krenuo od nje, pošto je meni na Marei povremeno upravo takav problem. Oksidiraju mi kontakti usled vlage i onda ne radi ili radi povremeno. Rešenje je da se izvuče utikač, šmirglom očiste kontakti, utikač vrati i gotovo. Kod mene je to delovalo. Na mom autu je sirena kod desnog blatobrana. Potraži je.

17 minutes ago, nesa 169 said:

Ne znam gde je na Stilu sirena, ako neko od vlasnika zna neka kaže.

Forum postoji od 2009., nema sta za Stila nije obradjeno, a Search je opasno korisna stvar kojom se najbrze nadje odgovor:

On 22.03.2013. at 11:46 AM, Ivan said:

Posto je kupe kao i kod mene u pitanju, skini onu desnu plastiku (resetku) u braniku, na zabice je, sirena je ispod. Dovoljno je za pristup (na 5v i karavanu nema tih resetki), a oznacio sam ti i gde se tacno nalazi:

DSC00118.jpg

Proveri imas li struju na njenom konektoru, kako bi izolovao problem. Ako je do sirene, malo je "cvakni" i ocisti, probaj i ovo sto su ti ljudi gore rekli, pre nego sto se zaletis da kupis novu.

Prethodno svako od nas zna. Postovao sam ovo, ako je problem je do struje, da bih okacio kompletno kolo sirene na Stilu:

sirena0.jpg sirena1.jpg

Proveriti osigurac F10, ali i ovo sto je Lanmi rekao. Sa dodatkom da u slucaju pritiskanja tastera sirene cakce rele T3, to je sve na prvoj slici. Rele je masom spojen za Clock Spring Coupling (illiti narodski spulnu, odmah ispod volana), njegova oznaka je D47 na desnoj slici, a njegovi pinovi 1 i 6 su za sirenu (3 i 4 opciono za CAN A i CAN B magistrale MF volana). D47 u stvari samo sprovodi signal do i od tastera na volanu. Znaci, imati u vidu da problem moze da bude i gore u volanu, spulni...

P5 je sirena sa naponom na pinu 1 i masom na pinu 2.

Nadam se da ce ovaj drugi deo posta biti od koristi nekome ako kvar nije u samoj sireni...

Hvala Ivane, pa i tu je onda kao i kod mene izložena vlazi i prljavštini. Da, prvo bih to proverio.

Edited by nesa 169