Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Volkswagen i Porsche se udružuju pod imenom Auto Union ?

Recommended Posts

Višenedeljni pregovori o pojedinostima udruživanja napokon su urodili plodom; Volkswagen će kupiti 42% učešća u Porscheu. Ukupna vrednost transakcije procenjena je na oko 3,2 milijarde evra.

Dva proizvođača neće se međutim udružiti samo formalno već će usvojiti i zajedničko ime, po svemu sudeći slavni Audijev istorijski brend Auto Union. Volkswagen bi otkup učešća u Porscheu trebalo da obavi do kraja godine da bi se potpuna integracija dve firme okončala do kraja 2011. godine. Aktuelni Volkswagenov izvršni direktor Martin Winterkorn prešao bi na čelno mesto Porschea, odakle bi upravljao udruženom kompanijom.

Ne tako davno ove dve firme su trebalo da se udruže, ali u nešto drugačijem aranžmanu. Naime, na mestu kupca dosta dugo je bio Porsche koji je više meseci pokušavao da usaglasi uslove preuzimanja Volkswagena. Taj Porscheov projekat je, po nekim informacijama, propao zbog rastućeg duga tog proizvođača. Sa više od 10 milijardi evra duga Porsche je tako od "lovca" postao "lovina", dok je tadašnji izvršni direktor Wendelin Wiedeking otpušten, ali sa astronomskom otpremninom.

kompletna vest - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta reći... Autounion je nekada bio mutant nastao iz propalih firmi Horha, Vanderera, Adlera, DKV-a, Loida . . . jedini malko znacajniji period bese kad je za vreme III rajha drzava grdne pare gurnula u Autounion na planu F1 - gde su odista i postigli zapazene rezultate. Posle rata opstao je samo DKV,(sa zvaničnim nazivom DKV-Autounion) koga nakratko spasava NSU, a posle neslavnih eksperimenata sa inace prelepim autom Ro80 sa vankel motorom, sve to na godinu dana kupuje Mercedes, pravi čuveni audi 70, pa potom to prodaje VW-u, gde se dalje audi razvija kao kobajagi zasebna fabrika...u Ingolštatu. LIcno, ovaj naziv firme doživljavam kao besmislicu, jer su i Porše i VW daleko znacajnija imena od "Autouniona". Ima nas još dosta živih koji pamtimo tantalove muke vlasnika dkv-jaca sa "cvajtakt" motorima, mada su bili vrlo lepi, na oko. Ali valjda znaju švapski marketing stručnjaci šta rade. Ne prave gluposti samo Italijani..

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja iskrneo sumnjam u to zajednicko ime. Mozda ce koncern imati takvo ime.. ali mislim da su ljudi previse navikli na WV, Porsche... i Coca Cola promeni ime, pukla bi. Sumnjam da ce napraviti toliko drastican potez kao sto je menjanje imena firme (koja su svima u svetu poznata)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i642024_vw.jpg

Na vanrednom sastanku, nadzorni odbor Volkswagen akcionarskog društva odobrio je sveobuhvatni dogovor da se stvori grupa sa Porscheom pod vođstvom Volkswagena.

Nadzorni odbor Porsche Automobil Holding SE takođe je odobrio koncept ujedinjenja dve kompanije, a po ovom ugovoru Volkswagen će u početku imati 42% učešća u Porsche AG do kraja 2009. godine Porsche će ostati nezavisna kompanija sa sedištem u Cufenhauzenu dok će detalji novog koncepta biti razrađeni u narednih nekoliko nedelja.

Martin Vinterkor, predsednik borda direktora Volkswagen AG je izjavio: "Volkswagen i Porsche su napravili odlučujući korak ka zajedničkoj budućnosti. Kao grupa, sada sa deset nezavisnih brendova, mi ćemo dalje širiti našu jedinstvenu globalnu poziciju. Više nego ikad pre sad imamo ono što je potrebno da bismo postali broj jedan u auto industriji".

Kombinacija Volkswagena i Porschea ispoljava neophodnost integrisanja auto grupe sa prodajom od okruglo 6.4. miliona vozila i više od 400.000 zaposlenih.

Gama modela je krajnje komplementarna i dodavanje Porschea će omogućiti znatnu ekspanziju pozicije grupe u premium segmentu. Takođe i integracija uspešnog trgovinskog poslovanja Porsche Holding Salcburg će znatno ojačati distributivne aktivnosti Volkswagen grupe.

Ideja Volkswagena i Porschea da formiraju integrisanu grupu sa deset jakih brendova će se realizovati u nekoliko stupnjeva, a očekuje se da će ona biti završena u toku 2011. godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A evo i sta je prethodilo prici o ujedinjenju

STUTGART, Proizvođač automobila Porsche koji je u velikim dugovima zatražit će kredit od milijardu i 750 miliona evra od državne Kreditne ustanove za obnovu KfW. Porsche se previše zadužio prilikom preuzimanja većinskog udjela u Volkswagenu i trenutno ima dugove od otprilike 9 milijardi evra.

Edited by mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

ni svaba nije vise sto je bio,pa svaka sijalica na autu se vodi kao dodatna oprema sa doplatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

'...vodite racuna....shvabe se ponovo ujedinjiju...to je uvek bilo pogubno za Srbe...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Volkswagen Group menja ime u Auto Union?

 

autounion%209.jpg

 

Poslednje vesti kažu da rukovodstvo nemačke Volkswagen Groupe razmatra mogućnost da ime grupacije promeni u Auto Union. Ovo nije prvi put da se pominje takva mogućnost, a u svakom slučaju to bi dozvolilo grupaciji da odvoji modele sa Volkswagen znakom od ukupnog korporativnog imidža. Volkswagen Group inače obuhvata brojne kompanije, a pored marki putničkih vozila deo grupacije između ostalog čine i MAN, Scania i Ducati.

Auto Union je osnovan 1932. godine kao rezultat spajanja marki Audi, DKW, Horch i Wanderer. Proizvodnja je prestala za vreme 2. svetskog rata, da bi bila obnovljena 1949. godine. Daimler-Benz je 1958. godine preuzeo 87% učešća kompanije, a 1964. je prodata Volkswagenu koji godinu dana kasnije vraća ime Audi.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...