Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Srpski tim u Formuli 1 ?

Recommended Posts

i622667_formula1srbija.jpg

Zoran Stefanović, prvi čovek srpske kompanije AMCO, spreman je da uloži 70 miliona evra kako bi njegov tim "Stefan Grand Prix" ušao u porodicu Formule 1, ali pre toga je Evropskoj komisiji morao da tuži Svetsku automobilsku federaciju (FIA). Naime, tim ove kompanije nije prošao selekciju za nastup u "najbržem cirkusu na svetu" 2010, a Stefanović otkriva zašto.

Žalba se zasniva na tvrdnji da je FIA prekršila zakone o konkurenciji jer je tražila od timova koji žele da se pridruže Formuli 1 da koriste samo motore koje proizvodi privatna britanska kompanija „Kosvort”.

– Već duže vreme sam zainteresovan da se uključimo u Formulu 1 i konstruišemo i pravimo svoj F1 bolid. Uslovi su bili javni, prijavili smo se na vreme i bili u kontaktu sa FIA oko detalja – objašnjava Stefanović.

Problemi su nastali prilikom potpisivanja ugovora.

– U postupku smo bili primorani da potpišemo ugovor s firmom „Kosvort”, kao snabdevačem motora, jer smo bili upozoreni da je moguće uspeti samo ako uzmemo njih kao snabdevača. Kako EU ne dozvoljava uslovljavanje u slobodnom poslovanju, mi smo se ipak odlučili da uzmemo drugog snabdevača – priča Stefanović.

Zbog toga je usledila tužba Evropskoj komisiji, koja bi odluku trebalo da donese za tri meseca.

– Bili smo na sastanku sa Bernijem Eklstonom u Londonu i bili smo podržani kao tim koji ima sve što je potrebno. Dva dana pred odluku bili smo „u igri”, ali nismo uplatili depozit za motor i nismo bili izabrani''

Kako ističe Zoran Stefanović, njegova kompanija ima podršku Vlade Srbije za ovaj projekat, a jedna od firmi uključenih u pripremu je i Vojnotehnički institut u Žarkovu, u čijim se vazdušnim tunelima obavljaju aerodinamička ispitivanja. Takođe, računa se i na pomoć Mašinskog fakulteta u Beogradu.

kompletna vest - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas bih voleo da uspe ovaj ili bilo koji drugi tim. Izgleda da je jedino tako moguce da nasi vozaci udju u F1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo zvuči isuviše dobro. Najveći crnjak je da se ja nisam ni setio instituta u Žarkovu i aerotunela. Mi smo bili zemlja sa resursima koja je proizvodila vojne avione (i to ne bilo kakve, G4 je sve samo ne bilo kakva letelica), a gro tih resursa je u Srbiji. Blesavo zvuči, ali bude li država stala iza tima i vozača, itekako bi tu svašta moglo da ispadne, tj. ja "vidim" materijal da se kod nas proizvede trkački automobil. Nije to neko čudo, dajte im računare, platite stručnjake, dajte im aerotunel, koji btw imamo. Pitanje je samo novca, ništa više. Ako gospodin iznad ima finansijsku konstrukciju, nije nemoguće uopšte.

Hvala za vest Nešo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novac? Srbija moze da isponzorise i Ferari tim, ukoliko to bude u predizbornoj kampanji.

Pamet? Imamo je.

Decenijsko iskustvo tima strucnjaka u motosportu (totalno vrhunskom) nemamo niti cemo imati u narednih par decenija makar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako :thumbsup: !

Ljudi su u pravu za tuzbu :rtfm: ,pa ko jos vozi sa kosvortom,danas u F1 :question: ?

Nashli ovi iz FIA da shilje k...c :devil: na "Stefan Grand Prix" timu :thumbup: ,sto takve uslove :rant: nisu postavili Meklarenu,Ferrariju :heart: ili Renou?

A apropo ove price o odnosu FIA prema prvom srpskom timu u F1,poslusajte ovau pesmu grupe KRSH,i obratite paznju na refren u 32 sekundi snimka,ima jako veze sa ovom temom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...takva im je šifra delatnosti pod kojom su mogli da podvedu delatnost...jer sigurno nema šifre delatnosti pod nazivom ''takmičarski tim u F1''. ;)

Ovako npr. postoji pravni osnov za ugovore sa VTI i korišćenje njegovih vazdušnih tunela, jer ne mogu svi ( bez obzira na svoju registrovanu delatnost ) samo ako žele odmah koristiti te tunele...

Mada, nešto ne verujem da će od ove priče biti nešto, ali eto...zanimljiva je vest... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...