Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
Damjanović

Telefon i radio u Lybri

Recommended Posts

Ja posedujem k530i Sony Ericson. I vise nego sto mi treba ima funkcija. Prosle godine me prevarise u Telenoru, 3G telefon, muzika, filmovi, kartica 2 GB ... peva svira - sve radi. Telefon ko telefon. Sitni dugmići. Loša tastatura. Malo i krcka. Sve u svemu, nista posebno, jedino sto mu je plejer sjajan. I radio...

Nego druga stvar mene interesuje. Kako se prepoznaju telefon i radio u Lybri ?

Stalno pokusavam da te dve stvari uparim - vidim trebq nekakve opcije da ukucavam, objasnjavaju u uputstvu da prilikom dolaznog signala muzika prestaje, da se dolazni glas cuje preko svih zvucnika, a da se mikrofon koristi sa handsfree-a, pri tom telefon stoji u džepu od pantalona, košulje... itd. Sve ja to tako namestim, pocnem da otkucavam kojekakve kodove u setup-u, ali dolaznog i odlaznog signala nema. Zna li neko kako ovo funkcioniše!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li tvoja lybra ima fabrički telefon ili je imala? Ako nije, misliš li da Lybre poseduju Blututh modul u centrlnoj konzoli, jer na mojoj nigde nisam video to u uputstvima?! Zato što bi to bio jedini način spajanja, možda neki sistem ako mobilni ima radio ali za tako nešto još nisam čuo. Ja sam moj stari telefon spajao preko FM transmitera, ovaj novi telefon nema klasični 3,5mm činč pa sa njim ne mogu. Ali preko FM transmitera ti je najjednostavnije ako nema bluetuth u autu. U telefon staviš karticu sa muzikom zatim u slušalice ubodeš kablić i spojiš sa transmiterom a kada ti zazvoni telefon sam prekine muziku a ti možeš slobodno pričaš jer si na telefonu upalio opciju handsfree.

A što se tiče cene moja granica za phone je negde oko 150€, ne zato što sam neka prevelika stipsa nego zbog prevelike depresije cene istog i relativnog kratkog veka istog 3-4 godine ako ste srećni. Pa mi nekako nije normalno dati za telefon 400-500€ jer za 1,5- 2 godine vredi 100€.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...po uputstvu se govori o mobilnom telefonu, potrebno ukucati IMEI, PIN, uključiti hadsfree - navodno sistem ga sam raspoznaje. Telefon u džep, na kragnu štipaljka sa mikrofonom, ništa slušalice, kad zazvoni telefon - muzika se prekida, uspostavlja se veza pritiskom na dugmence (cak bi trebalo i da SMS poruke prima na displeju)!.

Mislim gluposti, koji će mi djavo to, ali je interesantno kao opcija... Na strani 91 uputstva (ON BOARD COMPUTER).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prema svakoj teoriji komunikacija i prenosa podataka mora da postoji NEŠTO što služi kao posrednik između dva uređaja. Dakle, mi i kad smo u istoj prostoriji moramo upotrebiti glasne žice i sluh da bismo se čuli. Međutim, da bismo se i sproazumeli moramo koristiti isti jezik. Na primer, jedan telefon ima infra red, a drugi bluetooth... oni dakle imaju glasne žice i sluh, ali se prosto ne razumeju i nema komunikacije među njima...

Da ne dužim priču... to što postoji u Lybri je definitivno fenomenalna stvar, ali mora postojati sredstvo povezivanja, da li to bio bluetooth ili kabal ili pak nešto treće. Iskreno, imajući u vidu godinu proizvodnje Lybre verujem da se radi o klasičnom povezivanju kablom, ali u to ne mogu biti siguran dok ne pogledam malo uputstva a i sam uređaj na vozilu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragi Dovla, jasno mi je da u komunikaciji dva uredjaja treba da postoji nešto zajedničko čime bi oni istovremeno komunicirali - bilo za žicom ili bez nje. Zica se ovde ne pominje, ali se pominje "handsfree" uredjaj. Pretpostavka je da je u pitanju bluetooth.

– PHONE SETTING (PHONE ON/

OFF) - To mute the sound for incoming

or outgoing phone calls with connected

free-hands kit.

– PHONE AMPLIFICATION (PHONE

00/03) - To set the cellular phone

input sensitivity (to be calibrated when

the free-hand phone kit is fitted).

Select the PHONE SETTING (PHONE

ON/OFF) setting and use buttons

4 and 5 to adjust (fig. 87):

– “PHONE OFF”. No telephone

connected

– “PHONE ON”. When the telephone

is in use, the sound system is

automatically muted.

The “PHONE ON” function is active

providing the phone mute on the

cellular phone support is connected.

“PHONE IN” The telephone conversation

can be heard by means of

the car speakers.

The “PHONE IN” is active providing

your cellular phone is connected

to the free-hand control unit (where

fitted).

If the sound system is off, telephone

calls (incoming or outgoing) are however

possible:

– the sound system will switch on

automatically

– the sound system will set to the

same sound conditions as the last telephone

call (BASS, TREBLE, FADER,

BALANCE)

– the sound system will automatically

switch off at the end of the call.

Setting the cellular phone input

sensitivity (to be calibrated when

the free-hands kit is fitted)

To adapt to the level of signal emission

of the installed free-hands kit.

This setting is to be made by the

Lancia Dealership when the freehands

kit is fitted.

Select the PHONE AMPLIFICATION

(PHONE 00/03) setting and

use buttons 4 and 5 to adjust

(fig. 88):

– “PHONE 00” Low input sensitivity

– “PHONE 03” High input sensitivity.

Ja pročitah ovo tri puta sa razmevanje, al sem hadsfree-a (koji služi kao antena+mikrofon...opet pretpostavljam), nikakva se druga veza ne pominje, niti kodovi za raspoznavanje telefona i onboard computer-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Handsfree je u ovoj priči kao reč ''hleb''... znači znamo o čemu se radi, ali ne znamo da li je taj hleb beli, crni, integralni itd tj. ne znamo koji je princip rada tog handsfree-ja ;) Koliko mogu da zaključim iz ovoga što ste napisali radi se o uputstvu za upotrebu komandi kada je telefon već priključen... po mom nekom razmišljanju vidim dve opcije:

- da u tom istom uputstvu postoji deo koji se bavi samo povezivanjem telefona na automobil

- da bi taj automobil trebalo da ima već ugrađen telefon u koji bi se ubacila kartica pa da onda nema potrebe za povezivanjem telefona jer je on već povezan

p.s. Izvinjavam se za poređenja sa hlebom, glasnim žicama i sluhom, nikom ništa lično, samo pokušavam da tematiku svedem na razumljiv nivo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam stručnjak ali mi se čini da se ta opcija (koju auto mora imati) zove "priprema za radio i telefon"!!!

Jedini drugi način je kupovina radio-cd-a sa blootuthom. Ne bi se previše oslanjao na to uputstvo jer se ona štampaju ista za sve modele samo sitnim dole napišu "*važi za modele koji imaju ovu opciju".

Znači, ako nigde nisi našao da piše da auto ima blootut ništa od toga jer samo s tim telefon može biti u džepu, infra red zahteva optičku vidljivost a nije zgodno ni spojiti telefon kablom pa ga staviti u džep, ako zaboraviš mešto može da strada (telefon, konektor, kabl...).

Edited by Sirius9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste da sam par meseci zakasnio sa odgovorom,ali mislim da bi telefon i sva podesavanja koja se odnose na njega u Vasem audio uredjaju trebao da izgleda ovako

http://www.danto.de/shop/Lancia-Lybra-Univ...hr-10-1999.html

a ima ga i jeftinije

http://cgi.ebay.de/KUDA-LEDER-HANDY-KONSOL...1222154002r9567

e sad,otkud ovaj moj odgovor,pa odatle,sto je moj auto verovatno imao bas ovakav telefon,posto mi je od njega ostao mikrofon,instalacija do radija i dzek,bas na ovom mestu na kom je prikazan da stoji ovaj gore na slikama-ali ga je neko skinu iz kola,ili ga je prethodni vlasnika zadrzao,u sta sumnjam kada se pogleda kolika je njegova cena.

Znaci i ovajuredjaj je handsfree,s tim da treba staviti sim karticu u njega,i ukljuciti preusmeravanja poziva na njegov broj,ili svaki put pri ulasku u kola staviti Vasu sim karticu iz moblnog u ovaj auto telefon,ali mislim da je laksa i bolja prva varijanta s obzirom da su danas brojevi dzabe.

I na kraju postavlja se pitanje cemu sve ovo kad postoji bluetooth uredjaj kojih ima i za manje pare,zavisi sta ko hoce,da li da drzi bluetooth na usima,koji ce mu koristiti i van kola ili da ima telefon u kolima,koji se prepoznaje sa audio sistemom i radi preko njega,bez punjaca i ostalog sto ide uz bluetooth.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je ova tema totalno interesantna jer posedujem NOKIA handsfree uredjaj koji bih zeleo da montiram u kola. Moj problem je taj sto nikako ne mogu da skapiram koja je to mute zica kod lybre. Hajde da kazem da cu struju uzeti sa istog onog mesta odakle se napaja i radio, zvucnik cu ili iskoristiti nokijin, ili spojiti sa zvucnicima audio sistema (ukoliko ovaj nema zastitu od dolaznog napona na zvucnike). Kontrolni taster i mikrofon nisu problem jej su to instalacije za sebe. Jedini je problem gde vezati mute zicu nokia handsfree uredjaja. Citam ja ona uputstva ali izgleda ocima koje nista ne vide. Ako neko ima iskustva ili tacno zna o cemu se radi, molim neka mi javi.

Ako neko ima volje da se samnom jedan dan zeza sa tim, da slikamo i da se druzimo dok ucimo lybru, neka mi se javi na pm i ja zovem kada budem radio. Ne mogu da obecam Bog zna sta, ali pica i zezanja ce biti. Ko zeli neka se javi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svim clanova i obozavatelje Lancia lybre.Kupio sam Lybry 1.8 sw pre godinu dana 2000god. iz Sofije sa 74.000 km.(2100 evra) crne boje i kupio sam ga sa neispravnim displejom t.e.radilo je sve ali nisam mogao da vidim stanice itd.Dolazkom u Skoplje prvo sto sam uradio,napravio redovni servis i upustio u pronalasku polovnog radia.Nakon sto sam ga nasao (kostalo :whistle: je 100 evra) stavio i radilo je ok do juce kada mi je poceo mesato MODOVE odnosno pokazalo se PHONE a ja uopste nemam opciju tel.i na svakih 5 min menja od FM na PHONE i ne mogu slusati radio.Molio bih da liima neko sa ovim problemom.

P.S. izvadio sam i kleme da se resetuje ali nakon 10 min isto

POZDRAV IZ MAKEDONIJE :thumbup:

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posto ja imam u kolima montiran handsfree, meni se upali PHONE kada imam dolazeci poziv. Tada handsfree posalje 5V na zutu mute zicu, koja radiju daje do znanja da se nesto dogadja.

Proveri u instalaciji da nemas neke zaostale elemente nekog handsfree uredjaja u kolima. Ako ne, proveri da zuta zica negde ne dobija neki napon, da nije ostecena pa dodiruje neki izvor struje. Ako ne uspes da pronadjes kratak spoj, probaj da preseces zutu zicu, pa vidi da li ce i dalje da se dogadja. Ako i tada nastavi da se dogadja ista stvar, onda ti nesto sa radiom nije u redu i reklamiraj ga.

Da napomenem, pozadi radia imas dve zute zice. Jedna je sama na konektoru a druga je na konektoru sa jos nekim zicama. Tebe interesuje ova druga, cini mi se na plavom ili zelenom konektoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najnapred pozdrav svim lybra lovers.Krivo mi je sta moram da budem na svadbu u Vrnjackoj banji bas taj vikend,kada je i zvanicno okupljanje 30.09.ali videcemo se.

Ovako, vozim ja moju lepoticu i slusam radio uzivam,kada primetim na display da nemam aktuelne stanice nego samo mi daje vreme i RADIO OFF.Opet ja kazem nesto je sitno ali me buni sto si svira normalno radio.Pokusao jedno 5 ili 6 puta da isklucim ukljucim kontakt upalim ali ponovo isto RADIO OFF. I sada

moze li neko da kaze da lije imao slican problem, nije ko zna sta strasno ali me nervira,hocu sve da mi funkcionise perfekt.Ili jedanput sam nekako uso u neke funkcije podesavanja svega i svacega ali ne mogu da se setim kako bilo neko dugme dx drzis ili isp ne pamtim,ili mozda mi pustite user manual za radio cd na engleskom.

Pozdrav svima koji voze najbolji i najudobniji auto koji ide 210 km a nista ne osecas.

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam L.Lybru 2003 1,9 jtd . Zna li ko kako da podesim radio da radi neprekidno i kad se skine kontakt i izvadi kljuc iz kontakt brave. Naime kad ugasim motor i iskljucim kontakt radio radi jos oko 20 min i posle se sam ugasi .

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Hvala. Znas li Sta su ove ostale funkcije.

- RDS Clock Sync

- TA Volume Adjust

- Auto -Learn TP

- RDS region

- Booster switch delay

I posebno mi interesuje kako i sta moze sa:

- Phone sitting

- Phone amplification

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi kupio sam lanciu lybru 2002god, 1.8 ben + plin

Imam problem ne mogu da podesim da pustam muziku preko blututa... pritisnem ono src dugme i udje mi onde gde pise tape , cd i radio i stoji mi na radiju ali ne mogu da provalim kako da prebacim na tape... ako neko zna kako da resim ovo unapred mu se zahvaljujem

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ilija29

 

A preko čega misliš da se povežeš bluetoothom, imaš li neki dodatni uređaj zakačen za fabrički plejer? I koji je sistem, sa navigacijom ili bez? 

 

 

Edited by neshaoct
dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...