Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Alfa Romeo Giulia

Recommended Posts

On 8/7/2016 at 10:22 AM, Markobgd said:
@nidza nisam shvatio kako misliš da ide kao tvoja 159-ka. Zar nije ona ohoho sa konjažom jača. Da li je toliko lakša Giulia da se ta razlika gubi?

 

Lakša je i ima zadnji pogon, što joj daje finu prednost pri polasku. Sa 159 je patnja odrzati trakciju do 60 na sat. Ona je izmerena 1400 i nešto, a moja 159 okruglo 1600 kg, od čega 1000kg na prednjoj osovini.

Ide bitno bolje nego 159-ka sa fabričkom mapom.

Fenomenalno je da je najslabija Đulija zapravo veoma brza. Mislim da cenovna konkurencija nema tako brz bazni model u ponudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nidza

A koje je po tebi komodnije auto? Mislim za putnika straga.

Usput ču napisati da u klasi kontra aktualnog njemačkog tria Giulia je unutra najduža od papučica do naslonjača.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa mog bloga:

 

Alfa novosti

 

I još jednom priča o Alfi. Znam da je nekima dosadno no to je krunski dragulj FCA.
Nedavno smo dobili potvrdu koja se tiče najmoćnije verzije 2.0 GME motora u Alfi. Onaj sa 350 KS će, kako se čini, biti opremljen električnim turbom i sa tim, osim ako ih netko ne pretekne, biti prvi serijski benzinski motor koji će se nuditi sa tim. Sve ovo nam govori da turbo rupe neće biti. Osim klasične 12 V instalacije zbog ovog turba će tu biti i 48 V akumulator. Sigurno se pitate što ne odmah sve na 48 V. Odgovor je jednostavan i on se zove trošak. Proći je još koja godina od potpuno 48 V električnih instalacija u automobilima, a koje bi nam tada trebale donijeti malo više mild hibrida.
Isto tako za početak će ovaj motor biti samo uz Q4 i samo za sjeverno-američko tržište. Kasnije vjerojatno možemo očekivati dolazak u EU, a ja se nadam i RWD verziji. Oznaka ovog modela u SAD-u će biti Veloce, već poznata sa zadnjeg redizajna modela MiTo i Giulietta. Kod nas su za sada te oznake rezervirane za 280 KS GME i 210 KS dizela.
Sve ovo govori kako je Giulia što se tehnike tiče na vrhu ili barem u vrhu automobilskog svijeta.

Ovdje su i sve moguće oznake na Giuliji, a od kojih je jedino nepoznato značenje one AE:

 

zza3322.png

 

Prošli tjedan su kod jednog talijanskog tunera došle one jače Giulie, benzinci sa 280 KS i 350 KS, a što je iznenađenje i 2.2 dizel twin-turbo sa 250 KS. Osim ako nije typo moram priznati da je to iznenadilo i autora ovog članka. No isto tako nije čudno. Nekoć davno sam na nekim mjestima pisao da je ovaj 2.2 dizel testirano i kao twin-turbo, pisao sam i o željenoj snazi, a koje su već postignute sa jednom turbinom kod one najjače verzije sa 210 KS i 470 Nm.
Moram priznati da bi ponuda ovog motora bila poželjna kako Giulia nije planirana sa V6 dizelom. Isto tako se sve uklapa u Alfinu auru sportske marke gdje je sve u službi što boljih voznih osobina, a lakši motor tome samo pomaže.

Isto tako moram reći da je lansiranje Giulie u SAD-u sve bliže. Sve reklame su odrađene pred mjesec dana, a službena objava cijena bi trebala biti 16. kolovoza. Sama proizvodnja za SAD bi trebala početi odmah nakon povratka radnika sa ferragosta.

 

zza3323.png

 

Giuliu će te uskoro moći naručiti sa opcijom koja brine o vašoj ljubimcima ili djeci ako ih ostavite u autu. Na stražnjoj klupi će biti senzori koji će se u slučaju takvog nečega aktivirati. Poziv će biti upućen Alfinom centru, a dalje nadležnim službama. 

I za kraj. Ne vjerujte razno raznim medijima koji su i do sada poslovično bili u krivu što se tiče Alfinih novih modela. Ammiraglia je i dalje planirana kao sljedeći model.

http://blog.dnevnik.hr/fcagrupa/2016/08/1632035703/alfa-novosti.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/8/2016 at 11:18 AM, N.N. said:
@nidza

A koje je po tebi komodnije auto? Mislim za putnika straga.

Usput ču napisati da u klasi kontra aktualnog njemačkog tria Giulia je unutra najduža od papučica do naslonjača.

 

Mislim da Đulija ima više mesta nazad, ali nema mesta za 5. putnika. Sedalni deo je niži i više nagnut unazad čini mi se.

I u 159 se lepo sedi pozadi za ljude prosečne visine i građe. Problem su putnici napred ako leže kao kosmonauti što mnogo antivozača danas praktikuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrele Gume test: Alfa Romeo Giulia

 

alfa%20g%20vg.jpg

 

Novopridošlicu iz Alfa Romea željno smo priželjkivali na našem mini testu, i s početka avgusta meseca, leta gospodnjeg 2016. Nakon silnih peripetija (o tome nešto kasnije), ukazala se prilika za vožnju dva modela pogonjena istim motorom. Reč je o 2.2 dizelašu koji se diči sa 180 rasnih, talijanskih konja pri 3750 o/min, a premda specifikacije kažu drugačije (obe varijante imaju 450 Nm obrtnog momenta pri niskih 1750 o/min - 50 Nm vise od konkurencije u vidu Audija A4, BMW-a 320d), dojma sam da motor sa manuelnim menjačem raspolaže sa nešto manje ''njutnmetrića'' obrtnog momenta od automatika. Bilo kako bilo, uživanje je moglo da počne.

 

Montecarlo u plavom
Prvi dan, plava Giulia (blue montecarlo), manualac. Mesto radnje Keln, grad na severozapadu Nemačke. Ljubazni prodavac mi se izvinjavao zbog iznenadnog opoziva Giulije na nivou čitave Nemačke (jer je testni termin trebalo da bude znatno ranije a i sam poziv za odlaganje testa usledio je samo sat vremena pre preuzimanja vozila), koje je došlo iz centrale FCA, a razlog beše ažuriranje upravljačkog softvera. 

- Sad sam kao čelik, prvo sam bio vruć za Alfu, pa ste me naglo ohladili . 

- Baš tako, gvožđe se kuje dok je vruće, sad možete hladnom glavom razmotriti sve prednosti i mane (čitaj nedostatke) Giulije. 

- Baš čelik.

 

giulia_501.jpg

 

Dobro, prednosti, ali mane koje se kod Alfe nazivaju- šarm? Mora da se šali. Nisam hteo da izgledam poput učenika koji je pao na testu, kada ga je profesor uveo u sobu sa belim zidovima i samo dve male mrlje na njima, pritom ga upitavši šta vidi u sobi. Učenik, ne razmisljajući odgovara: dve male mrlje, a ne videvši pri tome čistinu belih zidova, jer je bio fokusiran na nedostatke. Čisti pesimizam. Kako sam po prirodi pes..ovaj, optimista, zalupim vratima taman u trenutku kad je prodavac objašnjavao da auto ima nekih sitnih fora i fazona, koje mi se mogu učiniti čuuuudnim. Sva sreća ne čujem ga više, izolacija je odlična, delimično odlična. Naime, dok sam kod Talismana više puta proveravao otvarajući prozor, sta to imam ispod haube i je l’ to ''živo'' tj, radi li to, ovde mi je dizel motor lepim brundanjem davao do znanja ko je gazda ispod haube i da nema zafrkancije tj. milosti prema asfaltu i gumama. Gotovo sportski zvuk, a ne traktorski kao u Korejaca, pri niskim brzinama (do cca 60 km/h) nakon čega i on odlazi u diskreciju tj. ne čuje se više.

 

giulia_502.jpg

 

Giulia - Super
Talisman je uneo zabavu sa svojim 4control, ali vozač mora biti pažljiv na njegovo aktiviranje i sudelovanje u upravljanju vozilom. Kod Alfe upravljivost je hirurški precizna, volan direktan kao da vozite karting. Alfa je drugo ime za upravljivost i dinamiku vožnje. Idealna raspodela masa po osovinama (50-50), fantastično reagovanje na komande, stabilnost u svakom trenutku, odlična krutost karoserije i otpornost na uvijanje, te zadnji pogon, razoružali su i mene, večnog mrzitelja zadnjepogonaša (bejah to dok nisam upoznao Giuliju). Jer, kako će test po kiši pokazati, ''rain man'' mi je drugo ime. No, vratimo se časkom na Talijanku sa manuelnim menjačem i uživanje u njoj po sunčanom danu. 

Kao sto znamo, Alfa svoja vozila oprema DNA selektorom, koji je ovaj put okrugli birač i hvala im na tome. D mod je ono što svaki alfista želi i ocekuje. Brutalan odziv na gas, a neku promenu na volanu (u smislu preciznijeg vođenja u odnosu na ostala dva modusa) nisam osetio, karakteristika je Dinamic načina rada, poželjnog samo dok je auto u pokretu a kilometri puta ispred vas. U gradu, pak se preferira N ili A mod, kad motor pitomije dozira svoju snagu i nežnije ubrzava vozilo, jer nikad ne znaš kad će onaj ispred tebe stati iz čista mira, a to je u Nemačkoj čest slucaj jer dobra je lova od osiguranja.

 

giulia_3.jpg

 

Ovako motorizovana Giulia hvata stotku za nesto vise od 7 sekundi (deo zasluga za to ide i na račun izuzetno niskog ukupnog koeficijenta otpora vazduha od svega Cw=0.25 - sve pohvale Alfinim inženjerima na odlično oblikovanoj karoseriji), što je više nego odlično. Super. Super, je i ime paketa opreme koji je bio upotpunjen još nizom dodataka poput aluminijskih pedala. Nažalost nije bilo Alfinog aktivnog, elektronski kontrolisanog ogibljenja, ali su se spoljni retrovizori automatski sklapali, parkirni senzori napred i nazad sa akustičnim i vizuelnim upozorenjem (ovde dolazimo i do prvog nedostatka tj. ''šarma'' predserijskog modela Giulije, ali o tome docnije). 

U vratima je ugrađeno osvetljenje, primetno kad se ista otvore, a napolju je dakako mrak. Nažalost, ne ispisuje se Alfin logo ili slično tome, nego je naprosto obična svetiljka koja vam osvetljava ulazak u vozilo. Na rukohvatu sa unutrašnje strane vrata, vide se konci u boji sedišta, odnosno u kontrastnoj boji. Selekcija materijala upotrebljenih za izradu centralne konzole je zadovoljavajuća, nije primećena upotreba glatke plastike koja lepi prašinu i otiske prstiju na sebe, a sto je jedna od većih kritika na račun Renault Talismana. Ovde je korišćena samo optička varka, pa je plastika glatka a ne teksturirana, šarena a ne jednobojna. Više bih voleo da je rapava pod prstima, ali to su već lične sklonosti a nikako nedostatak vozila.

 

giulia_4.jpg

 

Pričinjava mi se da je verzija oplemenjena pravim drvetom boje čokolade (sa sajma u Frankfurtu), oku znatno ugodnija od plastične varijante. Isporučilac same centralne konzole tj. kompletne unutrašnjosti (plus neki mehanizmi na sedištima) za Alfu Giuliju je čuvena firma Faurecia (njene radove možete naći u Peugeotu 308, Talismanu, S klasi…), ako se ne varam, strateški partner VW-a. Konzolu karakterišu prirodni materijali od kojih je građena (nafilean), što doprinosi smanjenju ukupne mase vozila. Kao pomodni detalj tu je i integrisani i sada već čuveni DECOdisplay. Stoga, ako vam se nesto ne sviđa u unutrašnjosti, ili pak ne funkcioniše kako treba (vidi dalje u testu), kritike uputite Nemcima/Francuzima a ne Italijanima. Jer ono sto je italijansko u Giuliji, radi besprekorno. 

Ovu našu ''superišku'' možete kombinovati sa nekoliko od ukupno osam (lusso u dve verzije, performance, sport itd.) dodatnih paketića opreme (ukoliko jedan drugog ne isključuju) koji vam dođu kao vegeta, nesto bez čega ne možete. Zauzvrat, zastupnik ce tražiti od vas određenu protivvrednost u evrima. 

 

giulia_5.jpg

 

Vozač se u ovoj, shodno svemu navedenom, čednoj Talijanki kraljevski oseća. Idealni položaj za volanom se pronalazi sa lakoćom, a sve sa čime se upravlja, upravlja se na točkiće!!! Jeeeeeeeee, jupiiii. Cak i omraženi tablet ima svoj točkić. Milina jedna. Inače, točkić je ergonomski idealan oblik upravljača, pa je lepo sto zamenjuje dugmad i ekran osetljiv na dodir. Sve je u unutrašnjosti svedeno na nužni minimum, pa je radno mesto vozača ergonomski savršeno (izuzev jednog detalja koji važi za one koji imaju problema sa kolenom, a to je položaj leve noge), a ne kao u avionu ili u automobilima drugih proizvođača gde caruje zbrka (BMW 3 na primer) i neukus.

 

giulia_6.jpg

 

Teško je danas u čitavoj autoindustriji naći lepši, skladniji, racionalniji kokpit od ovog. Jednostavno, nema bolje. Ispred menjača, pod poklopcem, nalaze se držači za flaše, iza su pak tri točkića (DNA selektor, centralni džojstik info-zabavnog sistema, i točkić za upravljanje glasnoćom) a kraj njih dva dugmeta (meni i opcije) te električna parkirna kočnica (plastika koja okružuje kočnicu, na ovom modelu je škripala ako se pomiče prstima, dok na modelu sa automatskim menjačem to nije bio slučaj (rešenje je-ne mrdaj plastiku!). Kontrola klime i ventilatora takođe ima zasebna ruglatorska kola te 4 dugmeta, dva za ručni odabir smera duvanja vazduha te po jedan za prednju i zadnju ''šajbu'', dakle klasika.

Sam info-zabavni sistem na DECOdispleju je jednostavan za upotrebu, logičan i Bogu hvala na tome, njime nije moguće upravljati tipkajući prstima po ekranu. Alfa vam omogućuje i spajanje vaših pametnih telefona sa vozilom, ukoliko nekim čudom imate i za tim potrebu. Kažem to, jer vozač Alfe želi da uživa u vožnji, a ne da mu neko smeta sa pozivima na telefon il’ da se igra sa tabletom. Dok vozim Alfu nemoj da mi iko smeta! Čisti egoizam! Informacije o brzini i broju obrtaja motora, prenose se preko klasičnih, Bogu hvala i na tome, instrumenata sa kazaljkom, koji su jasni i čitljivi. Desno je brzinomer (nulti položaj kazaljke je na 6 sati, al’ svi već to znamo), levo je obrtomer a između njih ekran solidnih proporcija, na kojem se pokazuju informacije o potrošnji (sto brojčano, sto grafički, zavisno od moda u kojem se vozite – D,N ili A), pređenoj kilometraži i uglavnom sve ostale, vozaču nužne informacije.

 

giulia_505.jpg

 

Reč dve i o sedištima, koja bi trebalo da budu sve samo ne kožna. Protivnik sam kožnih sedišta, leti su vruća a zimi hladna, uz to ova nisu bila ni hlađena. Grejanje sedišta se nisam usudio upaliti, ipak je napolju bilo preko 27 ''celzijanera'' a ni doktori to ne savetuju zbog opasnosti po vaseg ''najdražeg prijatelja'', znate već o čemu je reč. Sedišta su pristojno udobna, prosečno profilisana i odličnih su dimenzija, premda sicevi u Giulietti QV line su značajno lepši i kvalitetnije izrađeni (ostavljaju bolji vizuelni utisak), pa ostaje čuđenje zašto slična nisu korišćena i ovde. Bilo kako bilo, budućim kupcima topla preporuka: kombinacija alkantare ili obicnog štofa i kože je racionalan odabir. Podešavanje sedišta se vrši putem dve polugice, jedna za visinu druga za naslon, sa ovim potonjim imaćete problema, jer zna da ostane visiti u vazduhu i kad se onako kao čovek naslonite, misleći da ste sve napravili, naslon jednostavno propadne na zubac ispod a vi prospete dragocenu kafu. Zato, ne pij dok voziš! 

Alfa svoje čedo oprema i čitavim nizom sigurnosnih sistema, kao što su upozorenje na vozilo u mrtvom uglu ili ''line assistant'' sistemom tj. upozorenjem da ste izašli van svoje trake. Zvučni signal kojim vas vozilo opominje, prenosi se na zvučnike, a zvuk zna da uplaši pa se pripremite i na to ili opciju jednostavno isključite (a može se i smanjiti jačina zvuka) na ručici smeštenoj na levoj strani volana. Isto tako, postoji opcija za isključivanje start&stop sistema (dolazi serijski na svim modelima) kao i parkirnih senzora. E, sa ovim potonjim Italijani imaju problema. Naime, prednji senzori su tako smešteni ili bolje reći, prednja registarska tablica (al’ ne ona talijanska, jer su njihove manje) smeta svojim dimenzijama a zbog njenog smeštaja na stranu gde je vozač, zaklanja vidno polje senzora i time mu pravi prepreku te vas on upozorava sto vizuelno sto zvučno da se nešto nalazi ispred vozila, iako tamo nema ništa. Senzor ce tako ''iz čista mira'' reagovati dok stojite na sporednom putu, na vozila u pokretu a sve zbog toga što mu smeta registarska tablica a ne zato jer je živčan ko džukac na lancu. :D FCA još nije uspeo da reši ovaj problem, a nadamo se da će to se desiti uskoro. 

 

giulia_7.jpg

 

Ispod naslona za ruku, koji bi mogao imati malo masivnije šarke, nalazi se solidna iako ne odveć prostrana pećina za odlaganje sitnica. Kazem ''pećina'' jer je ostava duboka, a tu se nalazi i bežični punjač za mobilni telefon i još jedan USB priključak (drugi je ispred drzača za čaše). Putnike na zadnjim sedištima vesele otvori za ventilaciju i USB priključak, a sa smeštajem na zadnju klupu neće imati prigovora osobe sve do nekih 187cm visine (u kombinaciji vozač 187cm, putnik pozadi 187cm). Međuosovinsko rastojanje je 2820 mm, isto kao kod nekih modela renomiranih nemačkih proizvođača. Limuzinska forma uzima svoj danak u vidu nedostatka prostora za glavu putnika pozadi ali onih visokih, i pristupačnosti gepeku, premda je to ionako svim limuzinama svojstveno. Tako dolazimo do prtljažnika, koji po nekim merenjima broji čitavih 480 litara a ističe se svojom dubinom. Zvučnik, smešten centralno, može da zasmeta prtljagu. Vrata gepeka se otvaraju sto pritiskom na dugme na ključu, što pritiskom na dugme kraj leve vozačeve noge u zavisnosti od vaših želja. Inače, keyless sistem funkcioniše odlično, a nisam imao vremena da proverim da li se da provaliti pa da morate ključ nositi zamotan u alu foliju strahujući da vam neko u par minuta ne ukrade vozilo. 

 

giulia_8.jpg

 

Sad te vidim, sad te ne vidim
Vidljivost pozadi je ograničena, ali pomaze kamera za vožnju unazad, koja se uključuje kad menjač ubacite u rikverc. Logično, zar ne? Ali nije logično da ta ista kamera bude nezaštićena, pa kad kiša pada, jednostavno na DECOdispleju ne vidite ništa osim kapljica sa kamere. Ekran, koji se tada pokazuje na širokom glavnom zaslonu, je omanjih dimenzija ali projektuje sliku pristojne rezolucije sa dinamičnim linijama, tako da jasno možete videti predmete (osim kad kiša pada). Ugao gledanja kamere za vožnju unazad, kojoj u obavljanju njenog posla srdačno asistiraju parkirni senzori, je širok i nema bojazni da ćete u nešto udariti. Kuriozitet, rikverc kod manuelnog menjača, nalazi se kod prve brzine, ali se pri šaltanju ne podiže nikakav prsten, nego se mora pritisnuti ručica značajno ulevo.

 

giulia_508.jpg

 

Plava nam je Alfa imala na brojčaniku nešto više od 1500 pređenih kilometara, a prosečna potrošnja kojom se dičila se stabilizovala na 7 litara dizela na 100 prevaljenih kilometara. Uzmite u obzir olakšavajuću okolnost za ovu 180 konja jaku masinu, da se sa njom nije mazilo ni pazilo, vec se divljački ubrzavalo kad god se to moglo, a vožnja po autoputu je bila izmedju 140 i 180 km/h (brže se, zbog gužvi u saobraćaju, nije moglo), a po gradu se jurcalo u Dinamic modu. 

Neki su se prosečni vozači, žalili na surovu preciznost volana, pa da se kod visokih brzina isti mora držati s obe ruke jer i mali pokret skreće auto, ali neznanje je njihov problem, zar ne? Automobil je naprosto, fantastičan i stabilan i kod većih brzina i čisto ga je uživanje voziti. Sa menjačem možete raditi šta god da poželite, potpuno vam se predaje i sluša bespogovorno svaku naredbu bez želje za zapinjanjem. Ručica menjača je ovaj put fino dimenzionirana, a nije ni nimalo vruća, čak i kada auto duže stoji na suncu, iako je leto. Hodovi su kratki i precizni. Ostaje da se zapitamo, ako je ovako moćan model sa 180 konja, čemu onda potreba za 136 ili 150 ''grla''? Nadam se da Talijani nisu uradili nikakve hardverske izmene na motoru, nego da je samo reč o različitom mapiranju, tako da budući vlasnici slabijih verzija mogu bez brige da čipuju ili remapiraju motor i iz njega izvuku maksimum. Kad već imate zadnji pogon, onda je greh da se sve njegove prednosti ne iskoriste, lično bih hteo da je ovo tek ulazni motor, ali... Auto vapi za snažnijim mašinama, što je samo još jedna potvrda odlično obavljenog posla majstora sa Apenina. 

 

giulia_9.jpg

 

Posipanje pepelom i dan drugi
Ovde nalazim za shodno da se malo pospemo pepelom. Naime, neke glasine dobijaju i svoju potvrdu, al’ znaš ono - ''kud baš to meni da se desi'' (posle najkraćeg ikad napisanog autotesta op.a)? Onako veselo krećem sa benzinske stanice, kišni je dan, kiše jesenje a polovina je leta, pala cena dizela ispod jednog evra, a centralni info ekran, onaj veeeliki, je crn! Ni ''a'' ni ''be''. Da parafraziram Josipu Lisac, ''Crnooo svuda, crno oko naaas''. Kuku lele, nisam nista uradio! I tako, pipaj tockice, stiskaj dugmad, nemaš ni u šta da udariš... posle nekog vremena upali se ekran, ali navigacija u noćnom načinu rada. Ne treba meni lično ni navi, ni ekran, a i šta će to Alfi? Uostalom, samo se kvari! No, tuđ je to auto, a kako čoveku objasniti da nisam ja kriv za ove ''gremline'' i da se fino obrati svojim podisporučiocima iz Nemačke ili Francuske? I tako dolazimo do testa Giulije (ofarbane u Grigio vesuvio boju, ako se ne varam) sa automatskim menjačem i veeelikim pedalama iza odlično dizajniranog, savršeno odmerenog i odozdo, onako sportski potkresanog volana. Pedale služe za ručno menjanje stepena prenosa tj. asistiranje automatiku u izvršenju zadataka. Nije da osmostepena ''getriba'' nije brza, daleko od toga, ko ''Brzi Gonzales'' je, svega 6.8 sekundica hoće do 100 na sat, ali sa papučicama sam jos brži. Časna pionirska!

 

giulia_10.jpg

 

Ono na šta treba budući vlasnik da se navikne je papučica tj. njihova pozicija, jer stvaraju, dok se ne stekne osećaj, koliziju sa davačima žmigavca i džojstikom za brisače. Jednom kad se to savlada (nakon nekih pola sata vožnje), promena stepena prenosa je pesma, a motor, eee motor, vuče ko džukac kad spazi kuju na drugoj strani ceste :D , ne briga njega za auta, hoće on preko. A kako Giulia na to reaguje? Pa, dok sam se BMW-om okretao već na 20 km/h pri iole klizavom putu, dotle Giulia ''jede'' asfalt, ne berući brigu je l’ to kiša, kišica ili pljusak. Kad su mogućnosti na putu to dozvoljavale, vozilo se 180 km/h kao od šale. A onda sudar i zastoj, sreća pa na drugom delu autoputa, u kontra smeru, ali meni se valja i vratiti tim putem. Kolone automobila, a Nemci inače voze užasno loše po kiši. Na autoputu se mora posebno paziti jer njih nije briga da li iko dolazi i kojom brzinom se vozilo koje ti ide u susret kreće u krajnjoj levoj traci, on daje žmigavac i hoće levo makar vozio 90 km/h a ti recimo 180 km/h. Jači stisak papučice kočnice i kočiona klješta odrađuju svoj posao kako Bog zapoveda. Auto reaguje savršeno smireno i na takve iznenadne situacije kao sto su nagla kočenja po kišom natopljenom putu. Silazak sa autoputa doneo je nove doze zabave i uživanja. Nakon neuspelog pokušaja foto sešna na obližnjem parkiralištu ispred trgovine, palim auto i krećem dalje uz spominjanje Josipe Lisac (ako je to uopšte njena pesma). Crni se ekran, a baš sam hteo navigaciju upaliti da me iščupa. Valja vratiti auto, ja daleko, a ne da mi se u koloni stajati satima, a vremena se ionako nema. No, eto ti njega veselo gunjđajući na nemačkom, biiip. Navi opet u noćnom načinu rada, a i neka je, samo neka radi. 
 

giulia_509.jpg

 

Jednostavno, brzo, elegantno i duhovito u par klikova biram adresu, sve se odvija superprecizno i ja sam već navođen. Opa bato, lokalni, brdski vijugavi putevi su baš ono sto se traži. Nekako već uspevam ručicu menjača da ubacim u D (ide to malo teže, ipak auto je ''devica'', preuzeo sam ga sa nula kilometara), šape stavljam na papučice, očekujuci zabavu. Kiša ne prestaje da pada, sve je klizavo, zadnji je to pogon, halo! Međutim, nema zamerke. Brza izmena krivina, solidne deonice puta na kojima se vozilo i preko...nećemo reći sad koliko tačno, šta znaš ko ovo čita, ali preko jel, ovaj, debelo preko…preticanja nisu moguća, prometa ima mestimično sa obe strane, i sve je bilo u redu dok se nisam poceo utrkivati sa BMW-om serije 1 koji se nalazi ispred mene i BMW-om serije 3 koji se nalazio pak iza mene. Oba nova vozila, i oba su mi smetala. 

Ovog prvog, iako je dečko vozio jako brzo, sam puštao jer ne poznajem put i ne znam gde su kamere, pa sam mu se vozio na repu. A ovaj drugi se jadnik trudio da nas stigne, što bi mu uspevalo na nekim delovima puta na kojima su bile prepreke. Taktika se pokazala uspešnom, jer sam izbegao jednu kameru. Dolaskom na deo puta koji mi je poznat, BMW-u više nije bilo mesta i morao je biti prešišan, ostavljam ga nek gleda značku Alfa Romea i dve izduvne cevi ''moje'' Giulije. Svo vreme ultrabrze brdske voznje po klizavom kolovozu, Alfa nije pokazivala ni sekunde da gubi tlo pod nogama, nego je ostajala zakovana za put držeći se iste k’o pijan plota. Šta god da sam radio, nisam mogao doći u kritičnu situaciju.

 

giulia_510.jpg

 

Ponovo na parkingu ne uspevam da odradim foto sesiju, kupa me kiša koja neumorno pada. Vreme curi, a valja vratit automobil. Kako bilo, navigacija radi i bez imalo zamora zaobilazi svu gužvu i dovodi me do mog cilja. Čista suprotnost idiotskom sistemu navigacije iz VW vozila. Jest da je mušičava (ovi softverski problemi vezani za gašenje ekrana info-zabavnog sistema) ali je navigacija u Alfi (isporučuje je TomTom sa kartama za čitavu Evropu) pravi blagoslov. Nadomak cilja, nalazi se deo puta (ne znam da li je pokriven kamerama) koji je ravan i kao takav stvoren za test ubrzanja. Sa mojom asistencijom preko pedala, bilo je 6.6 sekundi, samo što ne možeš voziti i slikati. 
 

giulia_11.jpg

 

Automatik ili manuelni menjač
Osmostepena ZF-ova ''getriba'', bez razmišljanja. Omogućava i ručno menjanje stepena prenosa, ali tokom životnog veka, preporuka je česta promena ulja, bar svakih 60.000 km, bez obzira što navode da je održavanje nepotrebno tokom životnog veka menjača. Ostajali su mi Audiji i Peugeoti u kvaru zbog svojih automatskih menjača, nije menjano ulje, a automobili su imali pređenih 100.000 kilometara, pa ko se jednom opeče, duva i na hladno. I još nešto, u Giuliji nema nikakvih TCT tj. sistema s dvostrukom spojnicom. Naglasak je na jednostavnosti, koja je u svemu najbolja. Takva je i Giulija. Jednostavno, najbolja! 

 

Šta kaže ona?
Gledano iz ženskog kuta. Ha, kad je videla auto na parkingu: ''Šta, Alfa, ha? A nije bila crvena?'' Alfa pa nije crvena, nego plava i nekakva siva. Dobro, ženo, ako joj je to jedina mana (tj. nedostatak), onda smo svi zadovoljni. 

-Ima i druga. 

-Koja? 

-…Nije tvoja!

 

giulia_511.jpg

 

preuzeto sa - vrelegume.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj klip iznad je izvučen iz konteksta.

 

159 _nije_ bila najbolja u klasi, pre svega joj je nedostajao dovoljno snažan motor za tu karoseriju. U preformansama je podbacila, kao i na još nekim testovima. Pobedila je na ovom testu iznad, a isto kao i Đulija danas, u klasi je bila najbolja po pitanju bezbednosti - poprilično ubedljivo. Takođe auto je postavio potpuno nove standarde po pitanju torzione čvrstine šasije, konkurencija nije bila ni blizu - nisu ni dan danas. Bliža je superautomobilima po tom parametru nego prosečnom putničkom autu. Đulija je takođe verovatno u tom rangu ili još bolja, ali još uvek ne postoji tačan podatak.

 

Za 159 podatak i nije toliko impresivan s obzirom na masu automobila, ali za Đuliju apsolutno jeste. Auto je impresivan tehnički i to pravi ljubitelj automobila, vožnje i tehnoloških dostignuća u ovom segmentu bez pogovora mora da ceni. Naćiće se testovi koji će da kritikuju multimediju koja ima bagove ili kvalitet plastike na pepeljari, ali ne treba zaboraviti da se suština nekog automobila ne ogleda u tome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nidza

Mislim da sam dao i video sa predstavljanja u Ballocu. Krief, glavni inženjer na razvoju novu platforme, je jasno rekao 35 000 Nm/deg.


@Elra

To je bio JEDAN test, a Giulia je dobila u SVIM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@silenci

I to je ako se ne varam iz njemačkog Auto Motor und Sporta. Slike nove Giulie i originala koji je ujedno i začetnik klase. To samo pokazuje koliko je nova Giulia značajna i da novinari uistinu smatraju da se Alfa vratila tamo di je nekad bila.

 

 

Evo Nizozemci pišu o onom što sam ja vjerojatno već pisao. Dodatna 48V baterija u GME sa 350 KS što je vjerojatno znak električnog turba. 

https://www.autoedizione.nl/alfa-romeo-giulia-als-veloce-versie-gespot/

Neke kao @ivan.ik bi moguće mogle zanimati i tehnikalije vezane uz to.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tako je iz nemackog automotor und sport,najbolji sajt o automobilima.Ma ova alfa je dosta znacajna za fabriku ,a i za sam brend Alfa Romeo,da bude rane uz rame sa premium brendovima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pominjali smo već ovaj test, ali je mogao da se pogleda samo na sajtu TG....sada je i na YouTube:

 

Chris Harris video: Test Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

 

 

--------------------------------------
 

DriveMag test: 2016. Alfa Romeo Giulia QV
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo Giulia i sa el. turbom i 350KS

 

alfa%20v%2011.jpg

 

Nedavno smo dobili potvrdu koja se tiče najmoćnije verzije 2.0 GME motora u Alfi. Onaj sa 350KS će, izgleda, biti opremljen električnim turbom pa će, osim ako ih neko ne pretekne, biti i prvi serijski benzinski motor koji će se nuditi sa tim. Sve ovo nam govori da turbo rupe neće biti. Osim klasične 12V instalacije zbog ovog turba tu će biti i 48V akumulator. Sigurno se pitate zašto ne odmah sve na 48V. Odgovor je jednostavan i on se zove trošak. Proći je još koja godina od potpuno 48V električnih instalacija u automobilima, a koje bi tada treblo da nam donesu malo više mild hibrida.

 

alfa%20v%201.jpg

 

Takođe, za početak će ovaj motor biti samo uz Q4 i samo za severno-američko tržište. Kasnije verovatno možemo očekivati dolazak u Evropu. Oznaka ovog modela u SAD-u će biti Veloce, već poznata sa poslednjeg redizajna modela MiTo i Giulietta. Kod nas su za sada te oznake rezervisane za 280KS GME i 210KS dizelaša.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ono jes'...''mešaju''...odere ga Giulia k'o vola, pa onda ne može više M3 ni da se uporedi sa Giulia QV, stvaaarno dođe kao da mešaju babe i žabe... :D:D 

Giulia QV je veoma, veoma dobar auto po svim testovima kada su performanse u pitanju, po svim onim specijalizovanim novinarima koji su je vozili, merili, uporedo je testirali sa konkurencijom.

http://www.evo.co.uk/alfa-romeo/16704/alfa-romeo-giulia-laps-the-ring-13sec-faster-than-the-bmw-m4

 

BMW M4, i to njegove napucane verzije zaključno sa GTS mogu još i nekako da se uporede.

Mada, Giulia je limuzina, dok M4 ima samo dvoje vrata, ali šta da se radi kada M3 ima ~100 konja manje pa ispadne da nije ni dostojan upoređivanja po pitanju performansi. Toliko je dobra da je uopšte više ne upoređuju sa limuzinama (četvoro vrata) koje imaju sportski karakter, nego uzimaju napucane verzije koje su pre svega sportski automobili, a od limuzina im nije ostalo ni L jer im ''fale'' vrata. :) 

Jedan takav test, Alfa Romeo Giulia QV vs BMW M4 Competition Package vs Mercedes C63 S AMG:

https://drive-my.com/en/test-drive/item/2410-giant-test-alfa-romeo-giulia-quadrifoglio-typo-952-vs-bmw-m4-competition-package-f82-vs-mercedes-amg-c63-s-coupe-c205-and-lexus-rc-f.html

 

zza4228.jpgzza4229.jpgzza4230.jpg

 

Quote

...We want to know if the Alfa is great. Not just okay. Not just good. And we want to make that judgement in the harshest possible environment. The toughest roads coupled to the very best cars that £60,000 or so will buy you. If the Giulia can live with an M4 Competition and C63 S Coupe, it’s fair to say it will eat a standard M3 and C63 saloon whole. 

 

Quote

 

The winner of this test is either the C63 S or the Giulia Quadrifoglio. Take a moment to digest that. We all believe that the Giulia is more exciting and enjoyable than the M4 Competition Package. I think it’s faster, too. The way it changes direction is quite amazing and the grip offered by the Pirelli tyres is above and beyond the rest of the cars here. 

 

I’d feared that the lure of the new would wear off over the course of this test. That the Alfa’s initial wow-factor would diminish. Instead, I find it more enjoyable the longer and further I drive. It’s true that it lacks the final polish that the Mercedes and BMW offer in terms of damping, gearshift speed and precision, and the fine detail of things such as ABS actuation, but it more than compensates with its sense of urgency, its terrific steering response and the sheer manic performance it can serve up on a great road. The only real dynamic frustration beyond the extremely sensitive brakes is that the electronically controlled diff won’t lock up in very tight corners and that allows the inside rear wheel to spin up slightly clumsily at times. However, in the quicker corners you feel it working, driving the front wheels into each corner and creating this lovely, easily manipulated balance. One final drive swings it for the Alfa. I think.

 

But then I sit in the Mercedes, and never mind the nearly ten-grand premium, it feels £25,000 more expensive. And I start the engine and it rips and snorts into life. And when it streams down the hill, the chassis feels so unbelievably easy to tease and boss. It’s the arch entertainer. Hand on heart, would I enjoy driving this thing every day more than I would the Alfa? Yes. But it’s a close-run thing. The Giulia Quadrifoglio is an Alfa Romeo we can all love not for the badge, not because it’s Italian and noisy, but because it’s a great car. I’d waited many years to drive the Col du Grand Saint Bernard and perhaps even longer to drive a genuinely brilliant Alfa Romeo. To do both at the same time? Unforgettable.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prošli mjesec registrirano 435 Giulia u Italiji. Više je to od Serije 3, C-klase, Passata... Ali manje od A4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može to još bolje, vozač nije imao rukavice. :P:D Za volanom je Fabio Francia.

 

Nema šta, Giulia je po pitanju performansi ''oduvala'' BMW M3 toliko da ovaj više ne može uopšte ni da se poredi sa njom, dok može da se poredi M3 sa dvoje vrata, tj. M4 (što ipak više nije limuzina kao što ova Giulia jeste)...ali i taj M4 samo u svojim najjačim verzijama poput GTS, inače i klasičan M4 dosta zaostaje.

Giulia QV se sada ''bori'' sa novom Panamerom jer se Porsche hvalio kako on ima najbrži sedan na stazi, kad ono... :) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche je za Panameru tada sa razlogom stavio "luxury" sedan u PR, a ne samo sedan. I ta Panamera ima roll cage, a on pomaže sa vremenom. Oni nemaju javno dostupan video. Je li, neki su prozivali Alfu ranije radi toga, a kada je Porsche u pitanju to je OK. A zašto je Porsche u PR stavio "luxury" sam objašnjavao i ranije. Oni su znali da je Alfa već išla brže samo što ovi u Alfi to nisu objavili. Nema tajni između kompanija u ovoj industriji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakva je situacija sa prodajom u SRB? U BiH jos nije predstavljena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...