Jump to content
FAS Goran
flcsadmin

Pravilnik FLCS Foruma

Recommended Posts

Članovi FLCS Foruma, dužni su da poštuju ovaj Pravilnik.

- Registracija

Besplatna je.
Zahteva aktivaciju preko povratnog e-maila.
Ukoliko imate problema sa aktivacijom Vašeg naloga, pošaljite e-mail na:
info@fiat-lancia.org.rs
 

- Korisničko ime

Nije dozvoljeno koristiti više od jednog korisničkog imena, tj. nije dozvoljeno koristiti više od jednog naloga.
Zloupotreba Foruma kreiranjem više naloga, iz bilo kog razloga, kažnjava se.

Ukoliko novoregistrovani član FLCS Foruma nije napisao ni jednu poruku u periodu od godinu dana od registracije, njegov nalog se briše, a izabrano korisničko ime postaje slobodno za nove članove FLCS Foruma.
Iz tog razloga, članovi FLCS Foruma su zamoljeni da Vaša prva poruka bude u delu Predstavljanje novih članova

Korisničko ime koje je na bilo koji način neprikladno ili je prijavljeno od drugih clanova kao neprikladno, biće zamenjeno default oznakom, a član FLCS Foruma će biti zamoljen da pošalje Administratorima putem Privatne Poruke svoje novo korisničko ime koje želi da koristi, kako bi default oznaka bila zamenjena.
Jednom izabrano korisničko ime se može menjati slanjem zahteva za promenu imena Administraciji FLCS Foruma.
Administrator FLCS Foruma će promeniti korisničko ime člana FLCS Foruma ukoliko je novo ime u skladu sa Pravilnikom.

Članovi FLCS Foruma ohrabreni su da u Profilu naznače svoju lokaciju što će olakšati Vašu komunikaciju sa ostalim članovima Foruma.
 

- Avatari članova

Avatar nije obavezan.
Ako član želi da koristi avatar, maksimalna dimenzija je 140x140 ili 50Kb.
Nije dozvoljeno stavljati banere u vidu avatara.
Nije dozvoljeno polja u svom profilu popunjavati u cilju reklame.
Sadržaj avatara koji je na bilo koji način neprikladan ili je prijavljen od drugih clanova kao neprikladan, biće uklonjen, a član FLCS Foruma će biti zamoljen da postavi drugi avatar ( ukoliko želi da ima avatar ).
 

- Potpisi članova

Ograničeni po veličini. Moguće je izabrati jednu od sledeće tri varijante :
- Mogu sadržati samo tekst i u tom slučaju maksimalno 3 reda teksta ( bez razmaka između redova teksta ), sa maksimalnom veličinom fonta size 18, svih boja.
- Mogu sadržati samo sliku, i u tom slučaju maksimalne dimenzije slike su 60x400. Animirani GIF i slične animacije nisu dozvoljene ako prelaze 100 Kb.
- Mogu sadržati tekst i sliku i u tom slučaju maksimalno jedna linija teksta fontom maksimalne veličine 3 svih boja, i slika maksimalnih dimenzija 45x400, ili animirani GIF koji ne prelazi 100 Kb.

Potpisi članova koji sadrze robote za očitavanje/obaveštavanje korisničke IP adrese nisu dozvoljeni.
Nije dozvoljeno stavljati komercijalne linkove u potpis.
Za potpise suprotne Pravilniku, kao i za uvredljive potpise biće preduzete mere saglasno ovom Pravilniku.

- Politika, religija, rasizam i druge nepoželjne teme

 

Nisu dozvoljene diskusije o politici.
Nije dozvoljeno pominjanje bilo koje religije u negativnom kontekstu, kao i rasprave na tu temu.
Nije dozvoljeno ispoljavati stavove kojima se glorifikuju rasizam, šovinizam, nacionalizam, fašizam, i svi stavovi slični njima.

- Piraterija

 

Nije dozvoljena upotreba materijala sa zaštićenim autorskim pravom.

- Pismo foruma

 

Zvanično pismo foruma je latinično.
Članovi FLCS Foruma koji ipak napišu post ili svoje korisničko ime ćirilicom, biće zamoljeni da ubuduće to ne čine, a Administracija FLCS Foruma će prilagoditi već napisani post ili korisničko ime zvaničnom pismu Foruma.
Ukoliko član FLCS Foruma i pored toga nastavi da koristi pismo koje nije zvanično, Administracija Foruma će preduzeti mere u skladu sa Pravilnikom.

- Velika slova (CAPS LOCK)

 

Nije dozvoljeno pisati ceo post velikim slovima, koristiti obojena slova (osim u specijalnim situacijama kada je potrebno posebno naglasiti neki deo rečenice ili posta).

Nije dozvoljeno maliciozno koristiti opciju CAPS LOCK, odnosno bespotrebno naglašavati preveliki broj pojedinačnih reči u rečenici. Šta sve spada pod maliciozno korišćenje pomenute opcije stvar je slobodne procene Moderatora/Administratora Foruma.

Svi postovi napisani suprotno ovoj odredbi biće formatirani u skladu sa Pravilnikom Foruma, a u slučaju namernog ponavljanja prakse suprotne ovom Pravilniku, Administracija Foruma će preduzeti druge mere koje smatra svrsishodnim.


- Nova tema

 

Članovi FLCS Foruma su zamoljeni da pre pokretanja nove teme, koristeći opciju za Pretragu, provere da li je slična tema već otvorena. Ako jeste, nastavite diskusiju u već postojećoj temi.
Naslov teme mora biti u skladu sa njenim sadržajem.
Nije dobro pisati naslove kao npr. "Pomoć", "Problem" i sl. jer se iz naslova ne može zaključiti o kakvom problemu se radi.
Članovi FLCS Foruma su zamoljeni da ne otvaraju više istih tema, ili da jednu poruku ili pitanje ponavljaju u različitim temama. Dovoljno je jednom napisati poruku ili pitanje, i post će sasvim sigurno biti pročitan.

Članovi FLCS Foruma su zamoljeni da nove Teme otvaraju u za to namenjenim delovima Foruma. U suprotnom, Administracija Foruma će preduzeti mere u skladu sa Pravilnikom. Ovo pravilo se neće strogo primenjivati za potpuno nove članove Foruma.

- Pisanje na temi

 

Članovi FLCS foruma su zamoljeni da ne skreću diskusiju sa jedne teme radi nekog drugog pitanja koje ih zanima, već je bolje otvoriti novu temu o pitanju koje ih zanima.
U tehničkim temama nije dozvoljeno skretati tok diskusije radi šale i zabave. Spam u tehničkim temama će biti sankcionisam u skladu sa Pravilnikom. Nije dozvoljeno voditi privatne diskusije na javnim temama.
Privatna diskusija je kada dvoje, ili više članova vode lični razgovor, koji ne interesuje ostale. Za privatne diskusije postoje "Privatne poruke", ili neki drugi vid komunikacije.

 

Članovi FLCS Foruma su dužni da poštuju mišljenje drugih članova, da ne vređaju, ne provociraju, niti omaložavaju druge članove (na Forumu i u Privatnim Porukama). Jezik komunikacije mora biti takav da ne vređa ničiji stručni nivo, estetska i etička shvatanja, status u društvu, imovinsko stanje, godine starosti i sl.
Trolovanje je ostavljanje komentara koji potencijalno izaziva nepozeljnu i nepotrebnu raspravu koja nema veze sa temom ili nije konstruktivna. Takvi komentari će biti obrisani, a biće preduzete i mere saglasno ovom Pravilniku.

- Postavljanje slika

 

Na FLCS Forum slike se dodaju isključivo putem opcije za upload slika na FLCS server, na način opisan u kratkom video uputstvu koje se može pogledati klikom ovde:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/54045-postavljanje-slika-na-forum/
Drugi načini dodavanja slika negativno utiču na normalno funkcionisanje Foruma i pregled sadržaja Foruma od strane korisnika.

- Aministratori, Moderatori FLCS Foruma

 

Administratori i Moderatori nemaju obavezu da obrazlože razloge za korišćenje svojih Admin/Mod ovlašćenja (npr. uklanjanje ili izmene poruka članovima FLCS Foruma, npr. uklanjanje primera zloupotrebe opcije za ocenjivanje kvaliteta sadržaja Foruma).
Moderatori mogu, ako smatraju da treba, poslati članu FLCS Foruma preko Privatne Poruke razloge za editovanje dela posta, ili brisanje celog posta.
Članovi FLCS Foruma se na rad Moderatora mogu žaliti Administratorima FLCS Foruma preko Privatnih Poruka, ili otvaranjem posebne teme u delu Administracija Foruma.
Administratori FLCS Foruma dužni su članovima FLCS Foruma odgovoriti na takve žalbe.

- Sadržaj Foruma

 

Sve što je postavljeno na FLCS Forumu od strane članova predstavlja njihov lični stav, zapažanje, kritiku, i sl.
FLCS Forum ne odgovara za stavove iznete od strane članova FLCS Foruma.
Postavljanjem Vaše poruke ili Vašeg autorskog dela na FLCS Forum, saglasni ste da ovaj Forum postaje distributer vašeg dela, bez novčane ili druge nadoknade.
Takođe, odričete se mogućnosti povlačenja ili brisanja Vaše poruke, odnosno autorskog dela bez saglasnosti Administracije FLCS Foruma.

 

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

- Reklamiranje

 

Bilo koji vid reklamiranja bez prethodnog pozitivnog stava Administratora FLCS Foruma nije dozvoljen, i biće uklonjen.
Komercijalni oglasi nisu dozvoljeni.
Pod komercijalnim oglasom se smatra prodaja bilo čega u više primeraka.
Ukoliko želite takve oglase na FLCS Forumu, obratite se na FLCS e-mail

Postavljanje oglasa u delu Foruma Prodaja/Kupovina od strane članova Foruma je slobodno, pod uslovom da nisu u pitanju komercijalni oglasi.
Eksploatacija Foruma samo radi postavljanja Oglasa je zabranjena.
Podizanje oglasa ili tzv. bumpovanje oglasa moguće je na svakih 7 dana. Izuzetno, moguće je i češće od toga ukoliko se tim postom menja cena ili neki drugi bitni uslov prodaje/kupovine/zamene.
Administracija foruma zadržava pravo da spreči zloupotrebu mogućnosti za češće bumpovanje oglasa, izmenom (na način koji nije bitan) bilo kog uslova prodaje/kupovine/zamene.

Kada je predmet oglasa već oglašen na nekom drugom internet portalu, nije dovoljno na FLCS Forumu otvoriti temu i samo ostaviti link ka tom drugom internet portalu.
Sadržaj FLCS foruma mora biti samostalno funkcionalan.
FLCS Forum nije servis za bilo koji od tih portala kako bi onda sadržaj ovog foruma zavisio od toga da li su linkovi u međuvremenu istekli, obrisani ili šta već. Ne zanimaju nas njihovi linkovi, ovde mora da se postavi sadržaj oglasa.

Prilikom postavljanja oglasa na FLCS Forum obavezno je staviti sliku (slike) predmeta oglasa.

 

Na postavljenim slikama mora biti konkretan predmet oglasa koji se prodaje, a ne neka slika ''istog takvog'' pokupljena sa interneta.

Slika predmeta oglasa treba da bude takva da je moguće sa nje videti detalje predmeta oglasa. Drugim rečima, nema slika felni sa 20 metara, mobilnog na stolu u drugoj sobi ili sl. ;)

 

Group buy mogu otvoriti samo članovi FLCS.
Group buy se mora prethodno dogovoriti sa administracijom FLCS Foruma. Administracija Foruma nema obavezu da odobri svaki group buy.

- WARN (Upozorenja)

 

Koliko Upozorenja imate (Warn) uvek možete videti na skali koja se nalazi ispod podataka o Vašem profilu.

Spamovanje - 1 Warn
Postavljanje teme na pogresnom mestu - 1 Warn

Zloupotreba opcije za ocenjivanje sadržaja Foruma - 2 Warn-a po jednoj zloupotrebi

Spamovanje u tehničkim temama - 3 Warna
Trolovanje/Trovanje - 3 Warna
Uvredljiv i potpis suprotan Pravilniku - 5 Warna
Ponovno postavljanje sadržaja koji je već jednom obrisan sa Foruma - 5 Warna
Vređanje drugih članova - 5 Warna + vremensko ograničenje postovanja bilo gde na Forumu.
Umišljajno komercijalno oglašavanje - 8 Warn-ova

Na svakih nedelju dana, članu FLCS Foruma će se skinuti maksimalno 1 Warn, i to samo ukoliko u toku te nedelje nije bilo dodavanja novih Upozorenja.
Administracija Foruma može koristiti i druge mere u cilju neometanog funkcionisanja Foruma.

Maksimalni broj Upozorenja (Warn-ova) je 10.
Ukoliko član FLCS Foruma zasluži maksimalni broj Upozorenja, biće mu u dužem vremenskom periodu (minimalno 7 dana, maksimalno 30 dana), zabranjen pristup Forumu. Ovo se odnosi na prvu takvu situaciju.
Nakon isteka ove mere, član FLCS Foruma dobija pristup Forumu, ali svaki post mu mora biti prethodno odobren od strane Administracije u prvih 7 dana posle vraćanja na Forum. Nakon isteka 7 dana od vraćanja na Forum, članu FLCS Foruma se ukida prethodno odobrenje postova.

Ukoliko član FLCS Foruma po drugi put zasluži maksimalni broj Upozorenja, biće mu trajno zabranjen pristup FLCS Forumu.

 

 

Edited by neshaoct
update teksta u vezi CAPS LOCK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Članovi FLCS Foruma dužni su da poštuju i ovu dopunu Pravilnika

Osnovno načelo je uvek bilo i biće: svako sa svojim autom može da radi šta hoće. Samim tim, svako može da čipuje svoj auto ako želi i to može da uradi gde god hoće.

> > > Svoje iskustvo (pozitivno ili negativno) sa bilo kojom firmom i/ili pojedincem svako može da napiše na ovom forumu u odgovarajućoj temi za to:

http://www.fiat-lanc...showtopic=50828

Strogo su zabranjene ''kampanje'', tj. nema pisanja istog iskustva (bez obzira da li je pozitivno ili negativno) sa istom firmom ili pojedincem više puta od strane iste osobe.

> > > Ako ste čipovanje, ili bilo šta drugo samostalno uradili na svom autu, i to naravno smete da napišete. Otvorite temu u kojoj predstavljate auto u ovom delu foruma:

http://www.fiat-lanc...hp?showforum=12

...ili ako već imate takvu temu na forumu, samo nastavite da pišete u njoj...to važi i kada kupite npr. alufelne, ili kao kad kupite neku dobru muziku za auto, itd.

> > > Ako želite sa drugima da podelite svoje iskustvo, da razmenite međusobno načine rada prilikom editovanja mapa, i za to postoji posebna tema na forumu:

http://www.fiat-lanc...showtopic=50854

Ova tema će UVEK biti svima dostupna za čitanje, dakle nemojte nikada tražiti da se zatvori, odnosno da bude vidljiva samo za određeni krug ljudi ili sl.

Ima i pojedinačnih tema o pojedinim motorima kao npr.:

http://www.fiat-lanc...showtopic=37149

...ali se ipak držite toga da sve takve diskusije idu u onu osnovnu temu.

> > > Ako hoćete da pričate o PowerBox rešenjima, onda ovde:

http://www.fiat-lanc...showtopic=54410

> > > Ako ste izmerili snagu na svom autu i želite rezultate da podelite sa drugima, onda ova tema:

http://www.fiat-lanc...showtopic=51001

Morate sami postavljati za svoj auto, dakle bez posrednika, bez ''drvenih advokata''. Zamislite da neko namerno postavi neki manji rezultat tvrdeći da je to ustvari od Mikinog Stila ili Punta, a ne od Lazinog. Ovo je ozbiljan forum, ne možemo imati takve priče, zato vlasnik automobila postavlja merenja svog auta.

---------------------------

Ova dopuna se pokazala neophodnom jer jedan broj ljudi želi da materijalizuje mape koje su poskidali sa interneta i dali još par desetina eura za alat koji im treba za upisivanje i brisanje mapa. Takvi ljudi onda žele da se reklamiraju, samoreklamiraju na ovom forumu...jer, FLCS forum je veliki, oni gooomilu mapa poskidali sa interneta i zato vide mogućnost brze zarade.

Kao što rekoh na početku ove dopune, svako sa svojim autom može da radi šta hoće.

Dakle, ako neko hoće da čipuje auto kod Laze, Mike ili Pere jer Pera daje i peglu uz čipovanje, slobodno. Nema FLCS problem sa tim. :thumbup:

Fiat-Lancia Club Serbia ima problem kada takvi pojedinci pomisle da treba da im se dozvoli otvoreno reklamiranje, da Klub treba da ih preporučuje ili šta već. Koga da preporučuje...koji PIB, koji MB, koju šifru delatnosti, koje iskustvo...ili treba da preporučujemo nečiji broj mobilnog telefona koji sutra može da nestane kada krenu problemi?!

Na FLCS Forumu nikada neće biti dozvoljeno tzv. ''garažnim tunerima'' da reklamiraju ''svoj'' rad.

---------------------------

Ako imate neku nejasnoću oko ove dopune, ako možda nešto niste najbolje razumeli ili Vam treba bilo koja vrsta pojašnjenja, slobodno pitajte ovde:

http://www.fiat-lanc...hp?showtopic=28

---------------------------

Za kršenje ovog dela Pravilnika Foruma primenjivaće se mere koje Administracija FLCS Foruma bude smatrala neophodnim i svrsishodnim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Važna napomena oko komercijalnih oglasa za prodaju polovnih automobila

 

Svi komercijalni oglasi na FLCS Forumu za prodaju automobila moraju:

  • sadržati link ka oglasu tog istog auta na nekom od namenskih internet oglasnika za prodaju automobila (polovniautomobili.com ili mojauto.rs, ili ako nekim čudom neko koristi neki treći internet oglasnik za prodaju polovnjaka, onda mora sadržati link sa tog trećeg).
  • cena na FLCS Forumu mora biti niža za minimalno 6% od oglašene cene na polovniautomobili.com ili mojauto.rs, ili na bilo kom trećem internet oglasniku za prodaju polovnjaka.
  • važi za sve polovnjake, nebitno od njihove cene. Dakle, i za one od 1.000 evra, i za one od 20.000 evra, i za one od 16 milijardi evra ili više. :) 

Ovo ne važi za oglase koji nisu komercijalni.

Svako može svoj auto da oglasi za prodaju na FLCS Forumu i da napiše koju god hoće cenu, nebitno od toga da li je taj auto već oglašen negde ili nije, nebitno od toga koja je cena napisana tamo negde.

Ovo takođe ne važi za uslužne oglase. Dakle, neko od vaših prijatelja/prijateljica, rođaka i sl. ima auto na prodaju, a oni nisu članovi Foruma, pa Vi umesto njih postavite oglas. Naravno, nema potrebe da se neko ''pravi pametan'' i da pomisli da će sad odjednom da se seti desetina prijatelja/rođaka.

 

Kako sa sigurnošću znamo koji su oglasi komercijalni?

- Svi auti koji nemaju SRB tablice po automatizmu spadaju u ovu kategoriju. Ostali automobili (koji imaju SRB tablice), spadaju u ovu kategoriju ako postoje opravdani razlozi (npr. auto čini ponudu nekog placa), što će se lako proveriti (ako bude trebalo) online.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopuna:

 

- Velika slova (CAPS LOCK)

 

Nije dozvoljeno pisati ceo post velikim slovima, koristiti obojena slova (osim u specijalnim situacijama kada je potrebno posebno naglasiti neki deo rečenice ili posta).

Nije dozvoljeno maliciozno koristiti opciju CAPS LOCK, odnosno bespotrebno naglašavati preveliki broj pojedinačnih reči u rečenici. Šta sve spada pod maliciozno korišćenje pomenute opcije stvar je slobodne procene Moderatora/Administratora Foruma.

 

Svi postovi napisani suprotno ovoj odredbi biće formatirani u skladu sa Pravilnikom Foruma, a u slučaju namernog ponavljanja prakse suprotne ovom Pravilniku, Administracija Foruma će preduzeti druge mere koje smatra svrsishodnim.

 

=======

 

Ovaj tekst je sada dopisan u prvi post.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...