Jump to content
Goran
Damjanović

Kvalitet goriva, TNG / pumpe za izbegavanje

Recommended Posts

Imas na nisu novi dizel, ja sam sipao i stvarno je bolji od obicnog dizela...

Ja sam bas za njega i rekao, djubre obicno, auto ide kao da ima 14kw a ne 94kw...auto se gusi pri velikim brzinama...a sa obicnim ed je metak...to ne sipam vise i jos mi je veca potrosnja za 1L

Pu majku mu, a ja samo na OMVu sipam i uvek mi hiljadarka traje duže kada je tu sipam. :D Sipao sam par puta taj maxmotion, ali u principu sunem onaj običan ED na OMVu. Ja sam zadovoljan, potrošnja po gradu na bordu mi se spustila sa 6,9 na 6,3 (!?) od kad sam odradio mali servis, čišćenje usisa i EGRa i prešao na Marly ulje, a sa tim gorivom u 90% slučajeva. Toliko.

Nisam osetio niti primetio neku drastičnu razliku između goriva sipanog u BiH (Nešković kod Fisa u Bijeljini, Rača), MOL Evodiesel i Shell V-Pover Diesel...možda je sa V-Pover bio za nijansu tiši...i to je to.

Smatram da, ako je motor ispravan, neće biti neke razlike u performansama što se tiče "super" goriva. 

Zar ne bi trebao da bude bučniji, oslobađa više energije ?

u poslednjih 8. meseci sipam skoro iskljucivo na molu - onaj sa aditivima, osim jednom na nisu, i sve sto primecujem je samo malo tisi rad.

nije samo oktanska vrednost merilo kvaliteta goriva nego i kalorijska sto ljudi zaboravljaju i sto nigde ne pise,meni recimo auto bolje ide sa molovim nego sa nisovim gorivom,mnogo bolje vuce na niskim obrtajima,a kad sam sipao na gazpromu 98 oktana nisam osetio da auto ide bolje jer je verovatno slicna kalorijska vrednost kao sa molovim gorivom ali je manje trosio i bio je auto bitno tisi.

Imas na nisu novi dizel, ja sam sipao i stvarno je bolji od obicnog dizela...

Ja sam bas za njega i rekao, djubre obicno, auto ide kao da ima 14kw a ne 94kw...auto se gusi pri velikim brzinama...a sa obicnim ed je metak...to ne sipam vise i jos mi je veca potrosnja za 1L

ja vec drugi put sipam i stvarno auto ide bolje.... a i potrosnja mi je opala mozda za 0,3.  ali da se oseti kad se stisne gas oseti se!

Ja sam prvi put baš primećivao razliku. I potrošnja je po bordu bila znatno manja. Sada mi sve manje-više jednako deluje. Vuče verovatno malo bolje i nema dima, a za potrošnju pojma nemam više da li je manja. Verovatno su nijanse u pitanju.

i ja kad sam sipao posle obicnog dizela, sad nema razlike opet sam sipao isti na istoj pumpi (dejtona) :)

Edited by icewolf

Bolje da sipamo neki D2 onda pa kada opet dođe Ultra D da luduju kola   :rofl:

Meni se danas činilo da troši manje po gradu, ali koliko manje pojma nemam. Rekao bih da se na kraju svede na isto mada ću nastaviti još malo da sipam pa da vidim kako će dalje da se ponaša.

Zar NIS i Gazprom, nisu isto?

Ja koliko znam svi prodavci goriva (sve pumpe ko nas) kupuju benzin u Rafineriji NIS-a u Pancevu, mozda gresim ali sam tako cuo.

Ja 4 godine sipam na NIS-ovim pumpama i nemam problema, osim sto me nervira ponasanje radnika i nudjenje svega i svacega, 95% goriva je tamo sipano,4% na OMV, ostalo na nekim anonimnim pumpama na koje idem samo kad je bas hitno ;)

Ivane, ja mislim da su u mogucnosti da uvoze i sami sad, ali nisam 100% siguran

Evo zenina Skoda TDI je 2008 godiste, koja nikada nijednu pumpu osim NIS-a nije videla (firmin auto, firmina kartica pa se gorivo iskljucivo tamo sipa) i nikada ni jedan jedini problem, ni zimi, ni leti.

Ja uvek dobijem manje kad sipam na Gazpromovoj i NISovoj pumpi, a kada sipam na OMVu, onda mi to bude super. 

ISto su Gazprom i NIS, jednostavno hoće malo i drugo ime firme da proguraju :)

Nije mi jasno kako meni nikada ne pali check engine na NISovo gorivo? Sipam ga već 26 meseci i ide Stilo baš fino. Nema ni nešto mnogo dima, tj auspuh je čađav, ali retko vidim u retrovizoru dim, tj samo kada baš zagušim auto u gradu.

Ja pre neki dan u Kovin na NIS-ovu pumpu, stanem na jedno crevo, izlazi neki decko i nudi mi da probam ovaj novi dizel, vidim da stoji neka nova nalepnica, ali ne na aparatu gde sam ja vec na drugom i predlaze mi da se premestim, ako zelim da proba, lepo mu kazem da ne zelim i da zurim, da natoci sta sam mu rekao i da pozuri, a on se valjda uvredio pa mi ostavi kljuc na bravi rezervoara ... mimoidjemo se na ulazu i dodjem do auta i nema kljuca, nema na sedistu, nema na krovu, nema na vratima ... nadjem kljuc i vidim da me on gleda kroz staklo, pozovem ga napolje, on ode kroz neka vrata tamo pozadi, toliko me je iznervirao da sam morao da mu bacim neku bocicu aditiva ili cega vec ... ode bocica u k.... :D

Sipao taj dizel neki dan , nikakve razlike nema u voznji , osim sto je kao cistiji  podmazuje sistem itd...mislim da su marketinski trikovi , zar ne bi trebalo da sve to ima i obican ED koji se strogo kontrolise.

Ja koliko znam svi prodavci goriva (sve pumpe ko nas) kupuju benzin u Rafineriji NIS-a u Pancevu, mozda gresim ali sam tako cuo.

U pravu si :crazy:

Malo je sto su dobili Nis+sva nalazista nafte i gasa u Srbiji za dz,treba i monopolski zakon da ih stiti  :thumbdown: