Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Fiat je želeo da ugasi program SRT Hellcat?

 

dodge%20challenger%2077.jpg

 

Partnerstvo Fiata i Chryslera je priča u kojoj ne nedostaje pozitivnih stvari i rezultata, ili nas bar u to žele uveriti obe strane. Partnerstva poput ovog nastajala su i propadala, a Fiatovo i Chryslerovo intimno druženje tek je počelo, pa im želimo mnogo sreće i poslovnog zdravlja. Mogli bi tome da dodamo i poslovne hrabrosti, nakon što su u javnost dospele informacije po kojima je Fiat, kažu navodno, zamalo ugasio program razvoja fascinantnog 6.2 litarskog V8 motora i drugih komponenti koje čine Dodge Challenger SRT Hellcat.

Podsećamo, reč je o automobilu koji iz pomenutog motora izvlači strahopoštovanja vrednih 707KS i 880 Nm najvećeg obrtnog momenta.  Fiat je Chrysleru naložio da prestane da radi na projektu još 2011. godine, a posledica je bilo osipanje inžinjerskog tima i prebacivanje fokusa na druge projekte. U SRT-u, na sreću, ipak nisu imali mira, pa su Chrysler napokon uverili na nastavi sa radom. Nakon četvoromesečnog odlaganja rad na SRT Hellcatu je nastavljen, a rezultat je dostupan danas. Da li je Fiatu zaista nedostajalo poslovne hrabrosti ili je u pitanju možda jedna od marki u Fiatovom vlasništvu? Ona poznata po crvenim automobilima sportskog karaktera, ma koliko se činilo da Ferrari i Charger/Challenger nemaju baš ništa zajedničko niti su direktni konkurenti.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Markione: Tramp menja pravila igre za auto-industriju

 

148648-marchionne.jpg

 

Kritički stav novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa prema slobodnoj trgovini može da utiče na poslovanje Fiat Krajsler Automobila (FCA) u Severnoj Americi, smatra generalni direktor italijanskog proizvođača automobila, Serđo Markione. Donald Tramp je ''svakako igrač koji menja pravila igre, pre svega zato što smatram da u SAD postoji određeni broj uslova koji još nisu detaljno razjašnjeni'', rekao je Markione za ''Blumberg televiziju'' u fabrici Alfa Romea u Casinu, u Italiji. Trampove izjave na račun trgovinskih sporazuma su ''veliki problem'' zbog uticaja Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) na Fiatovo poslovanje u SAD-u, Meksiku i Kanadi, navodi njujorška televizija. Tramp je često napadao NAFTA sporazum tokom kampanje, opisujući ga kao najgori posao ikada, i okrivljujući ga za gubitak radnih mesta u SAD.

 

Novoizabrani predsednik je posebno prozvao Ford zbog proizvodnje automobila u Meksiku, i pozvao na uvođenje 35-procentne carine na proizvode onih kompanija koje su preselile svoju proizvodnju iz SAD-a u druge zemlje. Od 2010. godine, devet globalnih proizvođača automobila, uključujući GM, Ford i Fiat, izvestili su o ulaganjima u Meksiku u iznosu preko 24 milijarde dolara. Fiat, koji generiše lavovski deo profita u Severnoj Americi, sklopio je u Meksiku oko 17 odsto svih proizvedenih vozila u prvih deset meseci ove godine, prema podacima Kevina Tinana, višeg analitičara u redakciji ''Blumberg industrija''. Gotovo svi ti automobili su prodati u SAD i Kanadi. ''Kompanija će zabeležiti visoke troškove ako Trampova administracija bude uvela porez od 35 odsto na vozila i delova uvezene u SAD'', kaže Kevin Tinan. Markione je u junu upozorio da bi pobeda Trampa mogla da pogodi poslovanje proizvođača automobila u Severnoj Americi, u zavisnosti od načina na koji bude tretirao NAFTA sporazum, i od toga da li podržava protekcionističke stavove. Generalni direktor Fiata je rekao da nije razgovarao s Trampom, ali da će sarađivati sa novom administracijom.

 

Promena na čelu SAD-a jedino ne pogađa trgovinske perspektive proizvođača automobila, konstatuje ''Blumberg''. Akcije Fiata, kako dodaje, porasle su 14 odsto od predsedničkih izbora 8. novembra, pri čemu su najviši skok zabeležile tri dana kasnije, nakon što je Tramp izabrao istaknutog kritičara globalnog otopljavanja da vodi njegov prelazni tim u Agenciji za zaštitu životne sredine. To je podgrejalo spekulacije da bi nova administracija mogla da ublaži propise o potrošnji goriva po kilometru, od čega bi korist imali proizvođači konvencionalnih motora. Markione je takođe rekao da je rast američkog dolara nakon izbora za Fiat bio pozitivan, dodaje njujorška agencija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jednom HR forumu citam da je FCA jedan od najvecih dobitnika povecane prodaje automobila u Evropi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...