Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Nove tablice / male tablice / obaveznost prednje tablice / bez tablica? / tablice po želji?

Recommended Posts

eto ja produzio registraciju pocetkom marta,a ove tablice isticu ove godine,a imam ta ne evropska slova UĐ,a nisam ot pocetka gledao SAT,ne znam koja je procedura,dal moram ove godine da menjam il sledeca registracija

Share this post


Link to post
Share on other sites

nista ja nisam razumeo,ja sam kupio auto 2014te i dobio nove tablice,tj nisu stare 7 vec 4 godine,a kao ta nasa slova vaze samo 7 godina,jebe lud zbunjenog ovde,al dobro je sto svaki dan sve vise i vise ima kratera po putu:2guns:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Građani ne mogu da voze zbog nestašice registarskih tablica

 

jktyyt.jpg

 

U Novom Sadu, Valjevu, Zrenjaninu, Vršcu, Bačkoj Palanci i još nekim mestima u Srbiji vlada nestašica registarskih tablica, pa građani koji su morali da ih menjaju već desetak dana, a ponegde i duže, ne mogu da voze svoje automobile. Vozači su izuzetno nezadovoljni i sa pravom se bune, a nadležni u pomenutim policijskim upravama i stanicama kažu da imaju puno neprijatnosti sa građanima koje pokušavaju da ubede da tablice stižu iz Beograda i da oni nemaju ništa sa tim. Nezvanično dodaju da tablice u poslednje dve nedelje dobijaju ''na kašikicu'', a da im razlog za to nije poznat.

 

Samohrana majka Jelena B. iz Novog Sada kaže da tablice čeka već 10 dana i da joj je zbog nemogućnosti korišćenja automobila ugrožen posao. ''Preko jedne lokalne agencije za registraciju vozila predala sam zahtev za izdavanje novih tablica i evo, već 10 dana čekam na njih. Kola su mi preko potrebna jer imam malo dete koje moram da vozim kod bake koja živi nedaleko od Novog Sada da bih mogla da se posvetim poslu koji opet trpi jer ne mogu da koristim kola'' - objašnjava nam nezadovoljna Jelena. Dodaje da je nakon pritužbi u Agenciji gde je predala zahtev otišla u policijsku stanicu da se raspita u čemu je problem, ali da nije uspela da dobije odgovor. ''Moram da priznam da su policajci bili izuzetno prijatni i predusretljivi i da su mi objasnili da nije do njih, već da je problem nastao u Beogradu, gde se u Zavodu za izradu novčanica štampaju tablice, te da ih oni još nisu dobili, a da su ih redovno trebovali. Rekli su mi da očekuju u toku dana jedan mali kontingent koji prema njihovim rečima ne zadovoljava ni deo potražnje'' - priča Jelena. Kaže i da je sada dovedena u situaciju da ne može da zarađuje za život jer zakonodavci nisu predvideli mogućnost da će, kako su joj rekli u policiji, za samo tri meseca primiti više zahteva za zamenu tablica nego tokom cele prošle godine.

Nezvanično saznajemo da je u Novi Sad stigao jedan kontingent od oko 400 tablica što ni blizu nije dovoljan broj koji bi zadovoljio potražnju te da će one biti dostavljane vlasnicima prema datumima kada su predavali zahteve za zamenu, a da će prioritet imati agencije za registraciju vozila.

 

MUP: Sve zavisi od Zavoda

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu za ''Blic'' da je vreme potrebno za izdavanje registarskih tablica vlasnicima vozila limitirano dinamikom i količinama registarskih tablica koje isporučuje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, te da je stoga došlo do nestašice u pojedinim policijskim upravama. ''Narednih dana očekuje se isporuka neophodnih količina registarskih tablica'' - rečeno nam je u MUP-u.

 

NBS: Sve zavisi od MUP-a

Zašto je došlo do nestašice registarskih tablica pitali smo i nadležne u Narodnoj banci Srbije pod čijom se jurisdikcijom nalazi Zavod za izdavanje novčanica i od njih dobili odgovor da ta ustanova redovno snabdeva sve policijske uprave registarskim tablicama. ''Obim proizvodnje registarskih tablica i dinamika njihove isporuke policijskim upravama zavise od zahteva MUP-a, a primećeno je da je u ovoj godini izrazito povećana potražnja, te da broj isporučenih tablica za prvih šest meseci 2018. godine već prelazi uobičajeni godišnji prosek isporuke'' - rečeno je za ''Blic'' u NBS.

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko će ipak morati da plati zamenu tablica i saobraćajne, iako od sada važe neograničeno

 

200172-tablice.jpg

 

Trebalo je da menjamo registarske tablice 9 godina nakon što smo ih uzeli. Sada je doneta odluka da ipak važe trajno. Neki će ipak morati da ih zamene. Ko?

Ni saobraćajnu dozvolu više ne moramo da menjamo, ali samo pod jednim uslovom.

 

Registarske tablice - ko ipak mora da ih menja?
Registarske tablice sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W moraju da se zamene 7 godina nakon što su dobijene. Za njih ne važi odluka o tome da registarske tablice od sada važe trajno. Na ovaj način su vlasnici automobila sa takvim registarskim tablicama oštećeni pošto moraju da menjaju i tablice i saobraćajnu. 

 

Ako nemam ''problematična'' slova, tablice zaista važe neograničeno?
Tako je, ukoliko nemate na tablicama neko od gore navedenih slova, registarske tablice koje trenutno imate možete da koristite trajno - sve dok se fizički ne unište, odnosno dok oznake ne izblede toliko da postanu nečitljive. Ne želimo da zvučimo paranoično, ali verujemo da će u nekom trenutku biti problema i sa različitim mišljenjima oko toga kada su oznake suviše izbledele... Vlasnik će verovatno misliti da su tablice potpuno ''ispravne'', dok saobraćajni policajac neće deliti to mišljenje.

 

Saobraćajna dozvola - čitajte pažljivo!
1. Počelo je izdavanje novih saobraćajnih dozvola koje nemaju rok trajanja. Dakle, oni koji dobiju ovakvu saobraćajnu neće morati nikada da je menjaju.

2. Ni oni koji imaju stare saobraćajne dozvole sa upisanim rokom važenja takođe neće morati da ih menjaju kada istekne taj rok!

 

Stvar je u tome što je država odlučila da u ovom slučaju bude fer i ne ošteti vlasnike automobila koji imaju stare saobraćajne. To znači da ćete bez problema moći da vozite i sa isteklom saobraćajnom dozvolom. Međutim, nije sve tako lepo kao što deluje. Saobraćajnu dozvolu ćete ipak morati da zamenite za trajnu (novu) ukoliko planirate da idete u inostranstvo. Problem je u tome što ćete stranim policajcima teško objasniti da vaša saobraćajna u Srbiji i dalje važi bez obzira što na njoj piše da joj je istekao rok važenja. Moguće su i druge komplikacije, npr. u slučaju udesa, kontrole na granici, itd.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još jedan slučaj da smo banana država.Koji je stručnjak ubacio slova koja nisu naša? Y W X .Ja bi trebalo da menjam pošto imam ć. Nigde logike mozga itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalifornija zabranila personalizovane tablice

 

tablice kalifornija.jpg

 

Kalifornija je zabranila personalizovane tablice i to je izazvalo lavinu komentara. Primera radi, Kvir Folks Rekords je kompanija koja se bavi muzikom, vlasnik je gej i želeo je da mu tablice budu sa natpisom ''QUEER'' što je odbačeno jer naziv zvuči uvredljivo. Ljubitelj metal benda Slayer je zatražio ''SLAAYRR'' i to je takođe odbijeno kao i ''OGWOOLF'' zbog OG (američki naziv za starijeg gangstera iz kraja iliti Original Gangster). Kako prenosi B92, sudija okružnog suda smatra da je to kršenje ljudskih prava jer nekome uskraćujete slobodu izražavanja. Džon Tajger je za Los Anđeles Tajms rekao da će ova zabrana izvući ''ono najgore iz ljudi''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li ima mišljenja i predloga za lakšu i bezbedniju montažu registarskih tablica?

U salonu sam gledao peta vrata na kojima se nalazi reg.tablica i nisam ukapirao kako se montiraju osim da se skine cela unutrašnja plastika petih vrata. Daj bože da grešim.

A napred veeovatno se malo zavučeš ispod auta pa kroz branik.

Da li uzeti običan okvir od plastike ili je bolje uzeti od plastificiranog lima?

 

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa cim se ti sve opterecujes ;) . Ako ostavljas standardne plasticne, pa valjda ce auto kuca postaviti neke svoje promo okvire?

Ako ti usrafljavas svoje okvire, prednji branik je plasticni i ide najobicniji holsraf sa prednje strane.

Na zadnjim vratima, ako je u pitanju metal, obicno budu plasticne zabice vec u vratima, pa u njih ide holsraf. Nema potrebe ni za kakvim rasturanjem i zavlacenjem na novom autu, montira se za par minuta sve.

 

Ako hoces neko drugacije i sigurnije resenje (u odnosu na okvire) - mozes prednju tablicu direktno na branik. Po jedan mali holsraf ili pop nitna u svaki ugao i nema mrdanja (meni licno, najlepse, najdiskretnije i najsigurnije resenje). Neki lepe i obostrano lepljivom trakom, neka kvalitetnija tipa 3M u vise redova...

Pozadi ako je metal, moras neki nosac (pa da tablicu usrafis u njega), ako takodje neces klasicni ram.

Pisalo se vec dosta po forumu o montiranju tablica pa mozes da procitas, videcemo da spojimo ovu temu.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono sto se meni svidja u varijanti bez ramova, pored "clean" izgleda - tablica lepo "sedne" tacno u prostor koji je za nju predvidjen.

Tj. nema strcanja plasticetine preko branika, otvora hladnjaka, itd. Lepo se vidi na Punticu iznad. Elegantnije, bez kic reklama (najjace su mi one sa ogromnim slovima koje ulaze u prostor tablice), itd... U varijanti sa nekim malim pop-nitnama ili srafovima u coskovima je opet najsigurnije od gubljenja ili pucanja plastikaner ramova, pa ko sta voli.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

To što mi imamo ove jeftine ramove koji koštaju 300 din par.Ima preko al za njihove dimenzije tablica vrlo lepih ramova.

Ne razumem to lepljenje tablica za auto pogotovo ako nekad planiram da ih skinem? Valjda je to samo trend da se zalepe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uk npr.oduvek lepi tablice :) Meni se svidjaju kada su zalepljene to mi je najlepse i najjednostavnije resenje, iako kod mene nisu, glupo mi da skidam klubske ramove :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licno ih ne lepim, ali sta je problem skinuti obostrano lepljivu traku kada za to dodje vreme? Povrsina se ocisti medicinskim benzinom i kao da nikada nisu bile tu.

Apropo ramova, stari Stilo mi je imao odlicno "resenje" pozadi. Tanki metalni nosac postavljen na fabricka mesta na gepeku. A na tom nosacu mogucnost da se usrafe tablice, sa 4 diskretna srafcica u uglovima.

Prednje tablice uvek srafim direktno u plasticni branik. Nemam slike Sporta pri ruci, evo kako je to bilo davno na Stilu, cisto kao jos jedna ideja koleZi:

 

s1.thumb.jpg.cf7636b36f282d036fec913884b8f9f9.jpg 130820152971.jpg.bf9fa226ec93f3bc77260d167dc57849.thumb.jpg.f1ff44295d8655c9f699ab5f9f622db6.jpg 130820152972.jpg.08097acdfd90cc796cc0c9c630b81720.thumb.jpg.783f3dde7d10598b1701b664a6f945c0.jpg image.jpg.f7b01cde75b9ca7a956d18c85c5a2e76.thumb.jpg.f3e03b3b8849fe47e814312059cc0247.jpg

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je na pocetku izdavanja novih tablica najbolja bila __007JB. Jednu sam video na nekom jugicu. 

Svakako tesko da bude gore od cuvenog Jagodinca JA001VO :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/13/2022 at 11:55 AM, Dale said:

Mislim da je na pocetku izdavanja novih tablica najbolja bila __007JB...

Aaaalooo!

 

Borski Golf II dizel raspali nosi tablice   BO 007 ND

 

Ali stvarno...  :X 

 

borski 007.jpg

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...