ISV_01 5070 Posted June 13, 2021 Meni lepo izgleda. Malo ce registracija da te cukne, ali dobro. Ako se majstor pri pregledu slozi da valja, tvrdi pazar. Ps Dodaj screenshot oglasa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Millan1 0 Posted June 17, 2025 (edited) Pozdrav drugari, Trazim da kupim Fiat Doblo druge generacije (2010-2015) i nisam siguran koji motor bi bio najbolji izbor... Sada cu ukratko objasniti za sta mi treba. Auto ce se koristiti 10-ak puta(dana) mesecno u proseku, nece se voziti svakodnevno i nece perelaziti veliku kilometrazu, u njemu ce uvek biti oko 150-200kg neke opreme. Da napomenem da bih pre uzeo putnicki i eventualno oborio 2/3 ili celo sediste, nego teretni. Koji motor je generalno najbolji izbor za Dobla? Mozda bih izbegao metan, ne znam kako je kod njega resen rez. tocak, a ne zelim ga u gepeku itd. Svi mi kazu samo nemoj 1.3 mjt, slab za taj auto. Trenutno mi je zanimljiv jedan 1.4 benzinac, ali se plasim da je trom, mozda i slab(95hp), volim da auto ima snage prilikom preticanja itd, a mislim da mu je i potrosnja velika... Mozda je najbolji izbor 2.0mjt, ali su jako retki... Ne znam koji motor ima najmanje mana, odnosno koje se u Doblu najbolje pokazao... Tako da, ako neko ima iskustva sa Doblom, napisite utiske i neke predloge. Hvala unapred! Edited June 17, 2025 by Ivan Spojeno Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 21397 Posted June 17, 2025 Motorizacija je Doblu jača strana.Šta god da izbereš radiće stabilno.Jedino zaobići one DPF,sve ostalo je lični izbor 1.4 95 je poznat po potrošnji ulja i povlači tek u visokim obrtajima 1 Millan1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 24813 Posted June 17, 2025 (edited) @Millan1 Nepotrebno otvorena tema spojena je sa postojecom o kupovini Dobla. Da se ogradim, meni licno nesto ne lezi taj 1.3 MultiJet za iole veca/opterecenija vozila. Brzo "kljokne" sa snagom, a skoro sam vozio ganc nov Fiorino 1.3 (Euro 6) koje su dobili serviseri kod mene u firmi. Cisto da mi potvrdi taj stari utisak . Ako trazis malo vise snage kao sto kazes, a uvek vozis tereta tezine 2 do 3 putnika - pristojan pandan 2.0 moze da ti bude i manji 1.6 MultiJet. Ili 1.4 T-Jet, cist benzinac bez metana. Proveren motor starije konstrukcije, jeftino odrzavanje, jedino sto malo vise srkne u odnosu na savremene turbake. Ako malo prelazis i ne koristi se svakodnevno, plus ako ce to biti vise lokala ili kreni/stani - takva struktura voznje bas i ne odgovara dizelasu sa DPF. Plus za benzinca trenutno je i nesto niza cena goriva (umesto da bude obrnuto i dizel jeftiniji). Fiatovi motori su generalno dobri, opet se sve svodi na licni afinitet (benzin/dizel) i sto bolje ocuvan primerak. PS: U prethodnoj generaciji Dobla (recimo da juris neko izlazno godiste), imas i 1.9 MultiJet. Mislim da je suvisno pricati bilo sta za taj motor . Edited June 18, 2025 by Ivan 3 Millan1, Milos1 and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2469 Posted June 18, 2025 Ivan je skroz u pravu, kao i uvek naravno. Ja cu samo dodati, napomenuti za verziju sa metanom, ako se vise prelazi moze biti naporan svakodnevni odlazak na pumpu i tankovanje metana. 1 Millan1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Millan1 0 Posted June 19, 2025 @Ivan Nije mi jasno kako sam prevideo ovu temu, a pretrazivao sam forum o Doblu... Za kilometrazu koju cu prelaziti verovatno mi je bolji benzinac, a dizel bih najvise zbog obrtnog momenta na nizim obrtajima... Za ovih par meseci koliko pratim oglase, na PA najvise je automobila sa 1.6mjt motorom, trenutno imaju 4kom. 1.4 benz, a tog 1.4 T-Jet cistog benzinca, nisam video ni jednog.... Ovaj auto bi po mom nekom proracunu prelazio godisnje 4-5k kilometara, bez kreni/stani, nije nikakva isporuka u pitanju, vec da se odvezem od tacke A do tacke B, koristim tu opremu iz auta i vratim se na tacku A. Sad, nekada ce to biti u oba pravca 10, 20, 50, 80, 150, 250km, nema pravila, ove velike kilometraze su jako retke, vecinom su manje i nije svakodnevno, vec kako napisah 10-ak puta/dana mesecno. Sto vise gledam, sve mi je teze da odlucim... Hvala svima na odgovorima! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1272 Posted June 19, 2025 Ako imaš viška vremena i para, slobodno kupi neki dizel Za kakav vid eksloatacije, ja ne bi razmišljao, 1.4 običan benzin i teraj. Da, trom je. Da, troši malo više. Da, troši i ulje. Ali, ako "naučiš" da ga voziš u optimalnom režimu, potrošnja se približava dizelu, lagano. Isto, ako "naučiš" da voziš, tj šaltaš na vreme i pripremiš auto, nije uopšte toliko trom koliko to izgleda. Ulje, pa jbg, za 5000 km godišnje, dospeš 1 - 2 litra nekog galax ulja za smešne pare i to je to. Uzgred, benzinci su manje prešli. Isto tako, servis i održavanje su veoma povoljni. Pouzdan je, neće te nigde ostaviti, ako je iole očuvan primerak. Dizel je OK ko prelazi puno i na otvorenom. Problem mogu da budu skupi kvarovi, a ti svakako ne prelaziš puno da bi ti se servisiranje isplatilo kroz gorivo. Quote Share this post Link to post Share on other sites