Vule 963 Posted May 7, 2012 ja glasam za benzince jednostavno zato sto cu svakog td da obrijem na semaforu sa mojim tandrkalom od 1000 ccmOvaj je objasnio Quote Share this post Link to post Share on other sites
SikterBre 41 Posted May 7, 2012 (edited) Ja stvari gledam na sledeci nacin:Zivim u Srbiji gde je prosecna plata 300 eura.Benzinci trose benzin i ne trose ga malo ako pricamo o iole ozbiljnijim agregatima od 1.8L pa nadalje. Ugradnja plina i zahebancija sa istim mi se ne svidja ni najmanje, a licno ne volim bombe u gepeku ma koliko sigurne bile. Cast onima koji voze bez plina, tako i treba da voze automobil. Sa plinom i 15L kad trosi - nije strasno.S' druge strane, ja sta god radio JTD motoru ne mogu da predjem magicnih 8L u gradu, pa makar vozio u rikverc pun gas sa Zvezdare na Dorcol.I neko ko ima platu 300 eura, a prelazi 2.000km mesečno, sa potrošnjom od 6,5 litara euro dizela potroši 19.500 dinara za gorivo i dve trećine plate mu ode na euro dizel, a sa potrošnjom od 6,5 litara plina istu kilometražu predješ za 10.400 dinara i imaš mnogo više mogućnosti i para u džepu Edited May 7, 2012 by SikterBre Quote Share this post Link to post Share on other sites
nidza 639 Posted May 7, 2012 Voleo bih da vidim tog benzinca koji troši 6,5 litara plina po gradu. Možda neki od 500 kubika i 600 kila sve zajedno sa vozačem.Za 1.4 T-JET koji mi u ovoj priči deluje kao pravi konkurent 1.6 MultiJet u istom autu (Fiat Bravo) troši barem 10tak litara, naspram 6.5-7 u sličnim uslovima. Prepirete se bezveze, jer su ovi priuštivi benzinci i dizeli sa turbinom i sličnim cenovnim rangom zapravo isti đavo. Ono što i dalje ostaje prednost (pojedinih) dizela je tolerancija na gorivo i kvalitet. Ovi novi benzinci tek trebaju da se dokažu, ali sve mi se čini da neće postići renome JTD motora. Već idu priče o generalnim na 1.4 T-JET motorima ispod 200.000km i 1,750 TBi. Na papiru baš ta dva benzica bi bili moj favorit u budućem automobilu. Dupe bih dao za 159tku sa ovim drugospomenutim, ali treba sačekati da preleže dečje bolesti.Sve ostale neverne tome ćemo da provozamo u Alfi kada stigne iz servisa, čim se budemo videli na nekom okupljanju. Neverovatno je šta su izvukli iz potpuno istog bloka koji imam u Stilu na autu sa 300 kila više. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChobbyNS 608 Posted May 7, 2012 koji to benzinac trosi 6,5 litara plina po gradu?Ja znam da 1.6 nema teorije ispod 10-11 plina da trosi tako da tvoja racunica pada u vodu,a spram jtd ide kao kesa. . . Quote Share this post Link to post Share on other sites
marko.jovanovic 925 Posted May 7, 2012 Ma bre, kompleksaši. A tek kada krenu problemi sa plinom - samo da ga zapališ.I još nešto, ja nisam primetio da mi je održavanje 1.9JTD skuplje nego za neki benzinac 1.6 16v. Quote Share this post Link to post Share on other sites
VladaNS 2 Posted May 7, 2012 kome je skupo da se vozi kolima nek ide autobusom...Ovo je najbolji odgovor na ovoj temi Ovo je najgori odgovor na ovoj temi Ispada da je cilj voziti se što skuplje...A tema je besmislena i do krajnje mere subjektivna. Svako gorivo i motori imaju svoje prednosti i mane. Temu treba suziti na pojedine faktore: ekonomičnost, performanse, generacije motora, deklarisane snage, kubikaže.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chela 2 Posted May 7, 2012 Vidim spominje se atmo. benzinac od oko 130 KS, pa rek`o da se umesam... Gore se izima moj HGT i Vuletova brava kao reper ali tu je sve jasno, Brava ima oko 150 KS, taman zbog te razlike me dobije duzinu, duzinu i po, kako kada...a moje sokocalo je totalni stock...To kao kada bi mene stavio pored stila 116, kako bi to ispalo, ili ajd` kako bih prosao pored passata 130...Hocu da kazem i nije neko poredjenje...uzmimo realne uslove, preticanja, start iz mesta, JTD/TDI masine manje ili slicne konjaze nego recimo HGT, bez cipova, pritisaka...mislim da nemaju sta da traze, realno...+ jos moram da dodam, 1.8 16V nema turbo, 1.9 JTD, ima turbo, IC i svasta jos nesto... Hajde da stavimo turbo na 1.8 pa onda da pricamo, u stvari tu bi se svaka prica i zavrsila...mozete ga cipovati, namestati koliko hocete, tu nema sta...Poredi se atmo. benz i cipovani, sredjeni JTD sa vise konjskih snaga, e pa jbg...Punto JTD sa 120ks u svakoj prici osim maximalne brzine je u prednosti nad HGT-om od 130ks!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9792 Posted May 7, 2012 ...tako lepo, sto je to bolid Formule 1, a mi ovde naklapamo o putnickim automobilima. Ako ti mislis da izmedju toga dvoga ima ikakve (sem principijalne) slicnosti, izgleda da se tu razilazimo. Verovatno samo nisi procitao recenicu do kraja.Nismo naklapali o putničkim automobilima, nego o tome kako tek predstoji razvoj TB. Tako si napisao. S'tim u vezi sam onda napomenuo rezultate od pre 25 i više godina iz F1, gde su iz TB izvlačili 1 KS i 1cc radne zapremine, što dovoljno pokazuje koliko se o razvoju tih motora znalo već tada. Sadašnji razvoj TB je u tome kako da se učine još manjim potrošačima. Uostalom, i serijski TB u klasičnim putničim automobilima su pre 15 godina imali po 200KS iz isto kubika koliko ima i 1.9 TD...--------------------------------------Navoditi argument kako benzinac više troši nije optimalno za ovu priču. To bi isto bilo kao kada bi se pričalo da je voda mokra, ili da je drvo zapaljivo. Pa, baš zato što je benzinac žedniji postoji dizel.Razlike u mišljenjima nastanu kada sad neko pomisli da nije primarana uloga dizel motora (atmo ili turbo) da bude štedljiv, već da bude sportista. Kakav crni sportista kada današnji najmoderniji TD bude odran od TB iste kubikaže baziranog na tehnologiji od pre 15 ili 20 godina...I još nešto, ja nisam primetio da mi je održavanje 1.9JTD skuplje nego za neki benzinac 1.6 16v.Naravno da je skuplje.Guglaj cene. Zamenski, ovlašćeni...Redovan servis kod ovlašćenog je za JTD skuplji za nekih 50% u odnosu na 1.6 Stila. Ali, kao što rekoh, pogledaj i kada su zamenski delovi u pitanju. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chela 2 Posted May 7, 2012 Razlika izmedju TD i TB je u momentu, t.j u rasporedjivanju momenta. U dizelu zalepi i smanjuje se dok u benzincu lepi konstantno bar 2000rpm.Ne zelim da postavljam slike potrosnje od 15l na JTD-u tako da price od 3-4l u gradu ne piju vodu Sve ima svoje prednosti i mane, fenomenalno bi bilo kad bi dizeli imali ujednacen moment u rasponu 2000-4000rpm to bi bilo carski, ali nema toga. Zbog toga lepo tunirasdizela, metes vecu turbinu i udvostrucis snagu. Pitajte dotkora crosfolta kolko kosta podizanje snage za 100% kod turbo benzinca As per the new rules for Le Mans in 2011 the car features a stabilisation fin on the engine cover and also has a new 6-speed gearbox. The new gearbox is electrically controlled instead of pneumatically controlled, saving weight by eliminating the pneumatic system. Despite the capacity reduction, the 3.7L V6 is claimed to develop more than 397 kilowatts (532 bhp) of power. This is less than the outgoing R15, but the V6 engine's fuel consumption will more than likely be lower than that of the outgoing V10 engine on the R15. The new engine has a single Garrett TR30R VGT turbocharger, as opposed to the twin TR30R configuration of both the Peugeot 908 HDi FAP and the previous Audi R15 TDI.[1] The R18's V6 engine exhausts inwards between the cylinder banks, where the turbocharger is placed. This is called a 'hot side inside' configuration and is opposed to the traditional configuration with each cylinder bank of a V engine exhausting outwards to their respective turbochargers.[2] Quote Share this post Link to post Share on other sites
FantomX 5 Posted May 7, 2012 Predsednik kluba vozi benzinac i benzinci su jednostavno bolji!!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9792 Posted May 7, 2012 ^^^ Makar neće da umru nakon tri patosiranja gasa... Punto JTD sa 120ks u svakoj prici osim maximalne brzine je u prednosti nad HGT-om od 130ks!!!Koji je to Punto JTD sa 120KS?Zar nije posle prestanka proizvodnje, tj. stavljanja 1.8 16v u njega, značka HGT prešla na dizela sa 100KS... Quote Share this post Link to post Share on other sites
SikterBre 41 Posted May 7, 2012 Voleo bih da vidim tog benzinca koji troši 6,5 litara plina po gradu. Možda neki od 500 kubika i 600 kila sve zajedno sa vozačem.koji to benzinac trosi 6,5 litara plina po gradu?Ja znam da 1.6 nema teorije ispod 10-11 plina da trosi tako da tvoja racunica pada u vodu,a spram jtd ide kao kesa. . .Pa konkretno meni nikad nije prešao 6,5 u bilo kojim uslovima, evo za vikend sam bio u Beogradu i vozio po gužvama i stajao na semaforima tri puta duže nego što inače stojim u Kragujevcu i potrošnja mi nije prešla 6,5 l plina Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9792 Posted May 7, 2012 @ chelicA, kakve veze ima tvoj Punto? Niti znaš koliko tačno KS ima na radilici, niko osim tebe ne može da zna kada si stiskao, a kada nisi stiskao nitro prilikom nekih potezanja. Uglavnom, 120KS kod dizela nisu neki posebni konji, po nekom drugom standardu...i samim tim ne mogu biti jači od benzinskih konja. Start iz mesta...beše da je Punto 1.8 HGT bio brži i od Stila 2.4 Abarth do malo preko 100 na sat... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChobbyNS 608 Posted May 7, 2012 @SikterOnda je tvoj punto nesto posebno,znam da drugar ima isti taj punto kao tvoj,ispod 9 u NS ne moze da spusti,a o BG-u da ne pricam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nidza 639 Posted May 7, 2012 (edited) Ne zelim da postavljam slike potrosnje od 15l na JTD-u tako da price od 3-4l u gradu ne piju vodu Kada spomenu visoku potrošnju, posle 30 minuta konstantnog prženja na NAVAK-u, Alfa je imala prosek od okruglo 15 litara. Ako je iko vozio nekad na pisti može da pretpostavi koliko je to zapravo malo s obzirom na režim i težinu automobila od 1535kg. Edited May 7, 2012 by nidza Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gusar 4 Posted May 7, 2012 stedeo si ga na pravcima.... nisi iso do kraja tj do ivice trakcije.... koliko ti je bilo vreme po krugu? jesi li imao krug za zagrevanje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr cosworth 5 Posted May 7, 2012 Razlika izmedju TD i TB je u momentu, t.j u rasporedjivanju momenta. U dizelu zalepi i smanjuje se dok u benzincu lepi konstantno bar 2000rpm.Ne zelim da postavljam slike potrosnje od 15l na JTD-u tako da price od 3-4l u gradu ne piju vodu Sve ima svoje prednosti i mane, fenomenalno bi bilo kad bi dizeli imali ujednacen moment u rasponu 2000-4000rpm to bi bilo carski, ali nema toga. Zbog toga lepo tunirasdizela, metes vecu turbinu i udvostrucis snagu. Pitajte dotkora crosfolta kolko kosta podizanje snage za 100% kod turbo benzinca As per the new rules for Le Mans in 2011 the car features a stabilisation fin on the engine cover and also has a new 6-speed gearbox. The new gearbox is electrically controlled instead of pneumatically controlled, saving weight by eliminating the pneumatic system. Despite the capacity reduction, the 3.7L V6 is claimed to develop more than 397 kilowatts (532 bhp) of power. This is less than the outgoing R15, but the V6 engine's fuel consumption will more than likely be lower than that of the outgoing V10 engine on the R15. The new engine has a single Garrett TR30R VGT turbocharger, as opposed to the twin TR30R configuration of both the Peugeot 908 HDi FAP and the previous Audi R15 TDI.[1] The R18's V6 engine exhausts inwards between the cylinder banks, where the turbocharger is placed. This is called a 'hot side inside' configuration and is opposed to the traditional configuration with each cylinder bank of a V engine exhausting outwards to their respective turbochargers.[2]Polako celicu ti vozis dizela iz proslog veka kao i vecina odavde videcemo sta ce biti kad krenu da crkavaju ovi partikularni filteri a fiati iovako svetle kao luna parkovi a to sto pricas o 100% podizanje snage jedva cekam da vidim tih tvojih 170ks Quote Share this post Link to post Share on other sites
FantomX 5 Posted May 7, 2012 Celic ce napraviti 100% i onda ce mu Punto ici kao moj Fiat juce, sa'ranio mi senzor Quote Share this post Link to post Share on other sites
nidza 639 Posted May 7, 2012 stedeo si ga na pravcima.... nisi iso do kraja tj do ivice trakcije.... koliko ti je bilo vreme po krugu? jesi li imao krug za zagrevanje?Jok, gas do poda uvek na izlasku iz krivine. Nemam pojma za vreme po krugu - a što je to uopšte važno, možeš ti da čepiš auto i da nemaš dobro vreme. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvukoljub 0 Posted May 7, 2012 Sve ostale neverne tome ćemo da provozamo u Alfi kada stigne iz servisa, čim se budemo videli na nekom okupljanju. Neverovatno je šta su izvukli iz potpuno istog bloka koji imam u Stilu na autu sa 300 kila više.Evo ja imam turbo benzinca 2000ccm i dodjite sa najjacim turbo dizelom pa da resimo dilemu o medju ubrzanjima i ubrzanjima od 0 do koliko zelite a moze i na stazi samo tu mogu doci sa atmo benzincem.Dogovorite se kada, pa da dođemo da gledamo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gusar 4 Posted May 7, 2012 hm! ovo mirise na 402 knaufhahaah Quote Share this post Link to post Share on other sites
boki 11 Posted May 7, 2012 sta je to 402 knauf? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gusar 4 Posted May 7, 2012 jes da ti kazem pa da odpevas pripadnicima unutrasnjih organa... Quote Share this post Link to post Share on other sites