Jump to content
FAS Goran
vaskez

Usvojen novi ZOBS & prateći akti

Recommended Posts

Novi predlog za dopunu ZOBS-a...

Ubuduće će domaćini malo pripaziti koliko dosipaju svojim gostima, jer, ako budu usvojeni predlozi izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, i oni će odgovarati za prekršaje koje njihovi pijani gosti naprave na drumovima, a biće na udaru istih kazni kao i alkoholisani vozači.

Predlog za izmene Krivičnog zakonika, Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o prekršaju biće upućen sledeće nedelje Ministarstvu pravde, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Ako odem kod nekoga na slavu ili veselje, a domaćin zna da sam vozač i ipak me nutka alkoholnim pićem, on je podstrekač na zabranjenu radnju. Ako me domaćin vidi kako pijan sedam za volan, a ne prijavi me policiji, on je takođe saučesnik – kaže Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na primer, ako je kazna za saobraćajnu nesreću u kome je neko poginuo od dve do 12 godina, ta ista kazna mogla bi da bude zaprećena onome ko je podstrekavao tu osobu da konzumira alkohol ili je nije prijavio policiji, iako je znao da je pijana

http://www.mcp.rs/index.php?bid=13&nid=57653

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pametnije im je bilo da su u novi predlog za dopunu ZOBS-a... ubacili ukidanje obaveze paljenja svetala danju u letnjem periodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogli su da se ugledaju na naše susede Hrvate gde od 28. marta, do poslednjeg vikenda u oktobru ne moraju biti upaljena oborena svetla, što je po meni najbolje moguće rešenje. Skidam im kapu na taj deo zakona i ne mogu da verujem da još niko od naših zakonodavaca ne razmišlja u tom pravcu.

Što se tiče pozicija to nije po zakonu jer se pozicije koriste za pozicioniranje zaustavljenog vozila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sinoc sam naduvao 0.64 interesuje me kolko ce me to kostati i na koliko ce mi otici dozvola.

naravno i broj poena koji cu dobiti?

i otprilike za koliko bi vremenski trebo da dobijem poziv od sudije za prekrsaje ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

- 0,5 - 1,2 promila 6.000-20.000 dinara i 3-12 meseci bez dozvole i 6 kaznenih poena, a za poziv nema pravila (recimo oko 9 meseci).

Edited by Zoxy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno :D

Konobari znaju ko je koliko popio i dužni su prijave onoga ko alkoholisan sedne u automobil – objašnjava Okanović.

Stvarno su nemoguci...Sad treba konobari da posle dobar dan pitaju a jeste li vozac mozda i jeste li dosli kolima? Gost kaze nisam, ubije se od alkohola i zdravo...

Mozda ce da uvedu i obavezan alkotest po kaficima i klubovima...Ne bi me cudilo uopste... :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Novi pravilnik o tehničkom pregledu, koji će biti donet u skladu sa novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja, u izradi je, a u Udruženju tehničkih pregleda Srbije veruju da bi mogao biti obnarodovan već krajem januara.

Izvesno je da će cene tehničkih pregleda biti više nego dosadašnje, a verujem i da će vozila starija od 15 godina, svakako, ići dva puta godišnje na redovan, obavezujući tehnički pregled”, kaže Trifun Stojanović, predsednik IO Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

Tako bi vlasnik automobila do 1.500 kubika plaćao 4.130 dinara, a za vozilo do 2.500 kubika cena bi bila 4.720 dinara.Najviše bi plaćali vlasnici vozila preko 2,5 litara radne zapremine - 5.310 dinara.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=487097#hrono

Bem ti...Sta ima jos da nisu poskupeli a da ima veze sa kolima? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

veceras sam cuo da vozila koja se voze na ovlascenje vise nemaju pravo :thumbdown: :da ucestvuju u saobracaju,sem ako imas ovlascenje da upravljas vozilom od strane najblize rodbine. :rant: kad sam cuo zaprepastio sam se,pa dal je to istina,jer ja vozim na ovlascenje od druga

ako je to istina to bi bila katastrofa

Edited by silenci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cekaj bre, kako ne moze da se vozi na ovlascenje... Ko mene sprecava da vozim auto ako se vodi na nekog drugog? To znaci da je taj neko vlasnik auta, a ne podrazumeva se da saobracajna i vozacka budu jedno te isto!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma meni je to sve,ako je istina,treba da se proveri.neverovatna glupost :wallbash: :ako jeste,moracemo da prevodimo auta nasa na sebe,pa da placamo prenos,samo ne znam odakle vise

Edited by silenci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa znam, ali ako ti neko drugi registruje zasto ne bi mogao ti da vozis...? Idiotski je nema sta! Ja imam ovlascenje jer se auto vodi na oca! Ovlascenje sam uzeo jer sam hteo preko grane pa cisto zbog toga, kad dodje registracija registrujem ga ili ja ili cale, zavisi ko kako ima vremena. Ovlascenje glasi da mogu da ga vozim, otudjim, prenesem, izvadim duplikat saobrajne itd. Ne znam kako ce biti sa tim kad dodju nove tablice i ova reg po novom, da li cu onda moci ja ili ce morati cale pa da menjam ovlascenje... pitam se!

Imao sam problem zbog toga sa parking servisom. Kazem zivim tu, treca zona, imam auto hocu mesecnu kartu. Ok bese ali nece da mi uvaze ovlascenje, kazu ne vodi se auto na vas, ja im kazem da se vodi na oca i da imam uredno ovlascenje i da ja vozim taj auto. Medjutim nisu mi da lida uzmem mesecnu kartu vec su mi trazili da izvrsim prenos na sebe ako zelim da dobijem pretplatnu kartu. Inace auto je vec na Bg tablice, samo je problem vlasnik, ovlascenje ne priznaju!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam kuma stipsu koji neće da prevede auto koji je kupio od mene već četvrtu godinu već vozi na to šugavo ovlašćenje, domaće i strano. Mogući problemi su veliki, ako prođe kroz crveno i uslika ga kamera meni stiže pa onda treba da lovim njega da priznaje da je on itd. Najgori scenario je da ga uslika kamera u stranoj zemlji a meni stigne na naplatu ili ne plati prekršaj pri izlazu iz države a meni zalepe zabranu ulaska u tu državu ili ne daj bože celu šengen zonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta, sad ne sme devojka vise da vozi moj auto?! Pfffffff... A sta ako se ozenis, pa se mozda i razlicito prezivate? Svejedno joj treba ovlascenje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U tim slucajevima je to skroz OK. Na kraju krajeva zato i sluzi ovlascenje! Ali ja da prenesm auto, koji je vec na BG tablama samo da bih dobio paring mesto... Pa ne sto mi se i ne bacaju pare! A kad kupis auto od nekoga svakako mislim da odmah treba odraditi prnos! Ni ja ni cele nikada nismo vozili auto koji se ne vodi na nas, cak ni ne cekamo da istekne registracija, nego odmah cim kupimo prenosimo i menjamo tablice!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je neko primeto da li se u zakonu pominje kako se registruje prikolica za seljenje pcela, da li trajno ili ipak ne?

Trazim i sam ali slabo sta nadjoh...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koja je nosivost prikolice? Moj matori ima prikolicu nosivosti do 750 kg, nemacka Stema sa atestom. Od nove godine se ne izdaje treca tablica vec prikolica dobija svoju i ide na tehnicki pregled jednom godisnje kao auto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas moj matori dobio presudu 15.000 din kazna,6 poena,3 meseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

E sad pitanje je da li uzimaju sve kategorije ili samo onu kojom je upravljao,a tada je vozio auto?

To se inace dogodilo prosle godine u julu mesecu i koliko se secam tada jos nisu bodovi stupili na snagu,a pandur mu je na licu mesta trazio da plati 6.000 din i nije spominjao nikakve bodove i zabrane upravljanja.

Interesuje me kako sad odjednom 15.000 a prvi put mu je u pozivu pisalo da uplati 6.000 plus sudski troskovi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...