Jump to content
FAS Goran
vaskez

Usvojen novi ZOBS & prateći akti

Recommended Posts

Šta donose izmene Zakona o saobraćaju: Autonomna vozila i novine za oldtajmere

 

tesla aa.jpg

 

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Izmene i dopune Zakona pokrivaju oblasti od autonomnih vozila do kamiona koji izbegavaju auto-puteve. Izmenjenim zakonskim predlogom, pored ostalog, omogućava se pravni okvir za testiranja autonomnih vozila na putevima, saopštila je Vlada Srbije.

 

Predložene izmene i dopune, prema navodima Vlade, rešavaju i pitanje deficita profesionalnih vozača, s obzirom na to da se veliki broj mlađih vozača opredelio za rad u inostranstvu. Kada Zakon bude usvojen u Skupštini, on će otkloniti prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jedoobraznim tehničkim uslovima, navode iz Nemanjine. Takođe, izmenama su obuhvaćene i odredbe o prelazu puta preko pruge gde se, po ugledu na razvijene evropske zemlje, uvode dvobojni semafori koji su se pokazali kao efikasnije rešenje i u skladu sa tim uvođenje novog signalnog pojma kojim se učesnik u drumskom saobraćaju informiše da je uređaj na putnom/pružnom prelazu u kvaru i da je zato potrebna povećana opreznost.

 

''Ovim izmenama Zakona pojašnjava se, takođe, i pojednostavljuje postupak utvrđivanja vozila od istorijskog značaja (oldtajmera) i uspostavlja osnova za razvijanje tehnologije autonomnih vozila, a istovremeno se omogućava i sprovođenje Programa ePapir'', piše u saopštenju.

Kada je reč o kaznenim odredbama, pooštravaju se kazne za nepoštovanje znaka ''obavezan smer'' za teretna vozila koja u tranzitu kroz Srbiju izbegavaju korišćenje auto-puta zbog naplate putarine, čime štete putevima nižeg reda i ugrožavaju bezbednost saobraćaja na tim deonicama. Putarina za celu deonicu autoputa Subotica-Beograd-Preševo (za teretna vozila) iznosi 14.470 dinara, a predložena najviša kazna je 50.000, odnosno 25.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana od dana prijema kazne.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene zanima ovo o oldtajmerima i ovo o prepravkama

Edited by neshtry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozači spremajte se: u septembru stižu nova pravila

 

citroen polovni 1.jpg

 

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima konačno su usvojene na Vladi i očekuje se da se najkasnije u septembru o njima izjasne i poslanici Narodne skupštine. Zato vam Polovni automobili predstavljaju sve izmene, kako bi vas na vreme upoznali sa svim novinama, novim kaznama, ali i olakšicama. S obzirom na to da ima dosta novih propisa, predstavićemo ih u tri teksta. Ovo je prvi deo.

 

Uvoz polovnjaka van EU tržišta

Krećemo od onog što nam je najsrodnije, tržišta polovnjaka. Naime, kako nam je rečeno u Upravi saobraćajne policije, predviđena je novina za polovna vozila koja se uvoze, a koja nisu usaglašena sa jednoobraznim tehničkim uslovima. Govorimo dakle, o vozilima koja bi se uvozila iz Amerike, Kine ili neke treće zemlje. Odmah da pojasnimo: sam Zakon ne propisuje dozvolu uvoza, već samo stvara uslove da ova promena može da zaživi. Konkretno, Agencija za bezbednost saobraćaja će po usvajanju izmena ZOBS-a u skupštini doneti izmene Pravilnika o ispitivanju vozila, čime će se precizirati uslovi koja će vozila morati da zadovolje da bi mogla da budu registrovana kod nas. Kako Polovni automobili saznaju, usvajanje novog pravilnika očekuje se u toku ove godine. Kad nove odredbe budu počele da se primenjuju, Agencija će izdavati Uverenje o ispunjenosti uslova za učestvovanje u saobraćaju, ukoliko se prethodno utvrdi da vozilo ispunjava odgovarajuće zahteve.

 

Bez nepotrebnih dozvola i troškova za manje prepravke

Ovu promenu smo najavili još u martu mesecu. Naime, za manje prepravke na automobilu, kao što je recimo zatamnjivanje stakala ili ugradnja kuke za vuču neće više biti potrebna potvrda proizvođača o saobraznosti, koja se da podsetimo kod nekih naplaćuje i do 100 evra, niti će biti obavezan tehnički pregled. I ovde moramo da preciziramo: spisak svih prepravki za koje neće biti potrebna tehnička dokumentacija, biće takođe definisan novim Pravilnikom o ispitivanju vozila, koji je trenutno u izradi i za koji je zadužena Agencija za bezbednost saobraćaja. Za sada je izvesno da će to biti zatamnjivanje stakala i ugradnja kuke, ali se svi nadamo da će biti još olakšica.

 

Opraštanje prekršaja kad i kako?

Kad smo kod olakšica, prema predlogu koji je sada u skupštinskoj proceduri saobraćajni policajac će moći da umesto kazne vozaču koji je načinio prekršaj izda upozorenje, ali pod uslovom da taj vozač nije u prethodne dve godine evidentiran kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobrćaja. Takođe, upozorenje, moći će da se izda samo jednom i MUP će o tome voditi evidenciju. Naravno, pitanje koje se nameće jeste za koje će prekršaje policija moći da nam progleda kroz prste? Odgovor je da su to takozvani lakši prekršaji iz članova 333 i 334. ZOBS-a, za koje je predviđena kazna u novčanom iznosu od 3.000 ili 5.000. dinara. Međutim, ovde moramo da ukažemo na jednu vrlo važnu činjenicu: U toj grupi prekršaja nalaze se i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola (manja prekoračenje dozvoljenih promila), određena prekoračenja brzine i nevezivanje pojaseva. Za takve prekršaje policija neće imati toleranciju i zato će posebnim podzakonskim aktom biti propisan tačan spisak svih prekršaja za koji će moći da se izda upozorenje. 

 

Privremeno oduzimanje vozila - za one najgore

Vozilo će moći privremeno da se oduzme od vozača koji je uhvaćen u težem prekršaju, ali koji je u prethodne dve godine čak dva puta osuđivan za iste takve prekršaje. Jasno je dakle, da ova odredba nije usmerena ka prosečnim vozačima, već ka onima koji jednostavno nikako neće da se dozovu pameti. Kod ove odredbe tačno se zna za koje prekršaje saobraćajni policajac može da izrekne meru privremenog oduzimanja vozila:

  • prolazak na crveno svetlo semafora dva ili više puta u vremenskom intervalu od 10 minuta;
  • preticanje kolone od najmanje tri vozila preko pune linije;
  • upravljanje vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu;
  • odbijanje vozača da se podvrgne testiranju na prisustvo alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu;
  • prekoračenje brzine na putu u naselju za više od 70 km/h, odnosno na putu van naselja za više od 80 km/h,
  • prekoračenje brzine u zoni škole i zoni 30 za više od 60 km/h;
  • prekoračenje brzine u zoni usporenog saobraćaja za više od 50 km/h;
  • kretanje noću na neosvetljenom delu puta bez ijednog uključenog svetla na vozilu;
  • preticanje vozila koje se na pešačkom prelazu zaustavilo da propusti pešaka;
  • nezaustavljanje vozila na pešačkom prelazu na kom se nalazi pešak, iako je vozilu zabranjen prolaz semaforom ili znakom ovlašćenog službenog lica;
  • preticanje kolone vozila pod pratnjom;
  • upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita (bez izdate vozačke dozvole);
  • upravljanje vozilom u vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom;
  • upravljanje vozilom u vreme trajanja isključenja tog vozila iz saobraćaja;
  • upravljanje vozilom u vreme dok je vozač isključen iz saobraćaja;
  • prevoz deteta mlađeg od 12 godina u krilu vozača ili na mestu koje nije predviđeno za sedenje.

I još jedna važna napomena: Vozilo može privremeno da bude oduzeto od strane policije samo do okončanja sudskog postupka. Međutim, podsećamo da naše zakonodavstvo (Zakon o prekršajima) u teoriji dozvoljava i trajno oduzimanje vozila, ali je to posebna tema.

 

Autor: Petar Veličković

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saobraćajni policajci u Srbiji nosiće kamere na uniformama 

 

kamera mup.jpg

 

Deo saobraćajnih policajaca od 1. septembra imaće kamere na uniformama, najavljeno je danas iz MUP.

Kamere na uniformama od 1. septembra koristiće pripadnici saobraćajne policije koji kontrolišu saobraćaj na deonici auto-puta kroz Beograd kao i oni koji kontrolišu saobraćaj presretačima. Kako se navodi, pristup podacima imaće samo ovlašćeni pripadnici saobraćajne policije, a snimljeni video i audio materijal čuvaće se 45 dana nakon čega će se automatski brisati.

 

Građani će biti obavešteni o snimanju

''Policijski službenici saobraćajne policije biće dužni da koriste kamere prilikom obavljanja policijskih poslova, i biće dužni da obaveste građane da se to postupanje snima audio i vizuelno'', stoji u saopštenju MUP. Ambasador SAD Kristofer Hil uručio je danas u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića 60 pomenutih kamera za uniforme Upravi saobraćajne policije. ''Ovo je pilot projekat - uvođenje kamera za uniforme u redovan rad saobraćajne policije s tim što nam je u planu da u narednom periodu dodatno povećamo broj kamera sa ciljem da one budu deo osnovne opreme svakog saobraćajnog policajca'', rekao je Gašić. Dodao je da će policajci te uređaje nositi na vidljivom delu uniforme i snimaće kompletnu intervenciju.

 

Dokaz za policiju i građane
''Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštititi integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. To znači da će policajci koji postupaju u skladu sa zakonom profesionalno pristojno i časno za to imati i dokaz. Takođe građani će imati dokaz u slučaju da smatraju da prema njima nije postupano u skladu sa zakonom'', rekao je Gašić. Ministar je rekao da će korišćenje kamera za uniforme doneti višestruke benefite i da je to dokazano na iskustvu 13 evropskih zemalja članica Roudpola.

 

Zahvaljujući ambasadoru Hilu na pomoći, Gašić je istakao da je donacija kamera za uniforme obezbeđena zahvaljujući ambasadi SAD i Biroa Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona. Hil je rekao da je nošenje kamera na uniformama novina u policijskom radu, ali da je to novina koja unapređuje delovanje i podiže transparentnost rada policijskih organa. Dodao je da saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i SAD traje već nekoliko decenija i da su SAD posvećene toj saradnji sa srpskim vlastima kako bi doprineli boljoj bezbednosti svih građana.

 

preuzeto sa - blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog kojih će 18 prekršaja policija oduzimati vozila

 

158306-voznja.jpg

 

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim se uvode strože kazne kao što je oduzimanje vozila, stupio je na snagu.

Policija će ubuduće privremeno oduzimati vozila počiniocima najtežih prekršaja koji su u prethodne dve godine već načinili teži saobraćajni prekršaj. Građani bi trebalo da pročitaju usvojene izmene i dopune zakona u kojima se navodi zbog kojih tačno 18 prekršaja će se nesavesnim vozačima oduzimati vozilo:

  • vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1.2 promila,
  • odbijanje alko-testiranja ili droga-testiranja,
  • prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja,
  • prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju,
  • prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni 30,
  • prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja,
  • prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača,
  • prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.),
  • prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta,
  • preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije,
  • vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije,
  • vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom,
  • vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena,
  • vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja,
  • vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu,
  • preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu,
  • preticanje kolone pod pratnjom,
  • nepropuštanje vozila pod pratnjom.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...