Jump to content
FAS Goran
vaskez

Usvojen novi ZOBS & prateći akti

Recommended Posts

Odlični linkovi KGB... :thumbsup:

...evo zanimljvih stvari iz Nacrta Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila.

Naši automobili su u kategoriji M1 - putničko vozilo

Vozila kategorije M koja imaju najviše 8 sedišta ne računajući sedišta za vozača.

- ABS

Sva vozila ketegorije М2, М3, N2, N3, О3 и О4 registrovana prvi put nakon 01.01.2010. godine, moraju da budu opremljena sistemom protiv blokiranaj točkova pri kočenju.

Nažalost, u vreme kada je u Evropi odavno regulisano da sva nova vozila moraju imati ABS, a mnoge države uvode i ESP kao obavezan...kod nas ostaje da nam i dalje mogu prodavati nove automobile bez ABS-a jer u pobrojanim kategorijama nema M1.

- Boja prednjih svetala

Svetlost glavnih farova mora biti bele boje

- Xenoni

U slučaju da je vozilo opremljeno svetlima sa gasnim izvorom svetlosti obavezan deo opreme je i uređaj za čišćenje farova.

Vozila kategorije M i N moraju imati uređaj za nivelaciju snopa glavnih svetala...koji može biti sa ručnim ili automatskim podešavanjem.

U slučaju da je vozilo opremljeno oborenim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti ovaj uređaj mora biti automatski.

Dakle, Xenonska svetla moraju biti bele boje, sa uređajem za prskanje tečnosti po njima za pranje i uz automatsku nivelaciju visine snopa.

- Svetla tablica

...mora biti ugrađeno i izvedeno tako da daje svetlost bele boje...

- Stop svetla

...moraju biti ugrađena i izvedena kao najmanje dva stop svetla na zadnjoj strani vozila. Motorna vozila kategorije M1 prvi put registrovana nakon 01.01.2005. godine moraju imati ugrađeno treće stop svetlo na srednjoj podužnoj ravni vozila.

- Šoferka

''Vetrobran'' je okno na prednjoj strani motornih voyila kategorija M i N.

Vetrobrani moraju biti slojeviti - laminirani, odnosno ne smeju biti od kaljenog ( ''TOUGHEND'' ili ''TEMPERED“) stakla ni kada se naknadno zamenjuju.

Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati.

- Folije na bočnim staklima

Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 25%. Ostala stakla na vozilu osim vetrobranskog stakla mogu biti naknadno zatamljena.

Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo da zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

- Kako se mogu imati folije 120% ? :D

Od ovih odredaba mogu odstupati samo vozila sa posebnom dozvolom Ministarstva koje je nadležno za poslove saobraćaja.

- Katalizator

Vozila koja su homologovana i proizvedena sa katalizatorom ne smeju se koristiti bez ovog uređaja.

- Šta ako kupite polovni auto koji je bio Van ili sl, pa ima natpise na sebi ?

Natpisi koji su se nalazili na vozilu koje je promenilo vlasnika, a koji se odnose na prethodnog vlasnika, moraju biti uklonjeni u roku od 30 dana od dana promene vlasništva.

- Može li hauba, krov, u drugu boju u odnosu na ostali deo automobila ?

Vozilo može biti višebojno, bojeno ili prelepljeno folijom. Vozilo može biti i bojeno - prelepljeno na način koji predstavlja sliku odnosno totalni reklamni dizajn. U slučaju prelepljivanja celog vozila, boja vozila je preovlađujuća vidljiva boja.

- Gume

Pneumatici na vozilima moraju biti deklarisanih dimenzija od strane proizvođača, zavisno od najveće konstruktivne brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila na kome su pneumatici postavljeni.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po tipu, vrsti ( letnji, zimski ), konstrukciji ( radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima ) nosivosti i dimenzijama.

- Koliko šare mora da ima guma ?

Dubina šare pneumatika po gaznoj površini mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, a ako tih oznaka nema, najmanja dozvoljena dubina je 1.6 mm za kategorije vozila L i M1 i 2 mm za ostala vozila

- Mogu li protektirane gume ?

Na motornim vozilima mogu se, osim na upravljajućim točkovima, koristiti obnovljeni pneumatici.

- Rezervni točak

Pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu, ili moraju biti homologovani kao privremeni rezervni točak...

Mogu ''ćopavci''... :thumbup:

- Mora li vozilo imati rezervni točak ?

Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju sa izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika ( npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl. ).

- PP aparat

U motornim vozilima, osim u vozilima kategorije L, T i u vozilima kategorije M1 kojima se ne vrši javni prevoz lica u saobraćaju na putevima, mora postojati aparat za gašenje požara, sa važećim uverenjem o ispravnosti i biti postavljen na vidnom mestu tako da se u slučaju opasnosti može upotrebiti.

Drugim rečima, npr. taksisti moraju imati PP, ali mi ne moramo.

- Trougao

U motornim vozilima...mora postojati, na vidnom mestu, znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu...

- Prva pomoć

U motornim vozilima kategorija M, N i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći ( kutija prve pomoći veličine

A ) koja odgovara standardu А СРПС З.Б3.001 tako da se može po potrebi koristiti.

- Rezervne sijalice

U motornim vozilima...moraju postojati, na vidnom mestu, rezervne sijalice najmanje za polovinu sijaličnih mesta...

- Rezerve sijalice za Xenone, ili LED

Vozila koja su opremljena svetlosnim telima bez žarne niti ( gasni izvor svetla, Led i sl. ) ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvetna tela.

- Reflektujući prsluk

Motorna vozila, osim za vozila kategorije L, moraju da imaju najmanje jedan reflektujući prsluk koji odgovara standardu EN 471, kojeg je vozač dužan da koristi - obuče kada na putu obavlja radnje uz vozilo ( menja točak, obavlja manje popravke na vozilu, naliva gorivo kada vozilo ostane bez goriva, traži pomoć zaustavljajući druga vozila i sl. )

- Sajla ili kruta veza

U putničkim automobilima i vozilima namenjenim za prevoz opasnih materija mora postojati, na vidnom mestu, uže ili poluga za vuču tih vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga.

- Zimska oprema

Zimska oprema motornih i priključnih vozila, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu

( M+S ) na pogonskim točkovima, ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova.

Na pneumaticima sa letnjim profilom iz stava 1. ovog člana, kada se na njima ne koriste odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova, dubina šare gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najmanje 4 mm.

Ovde su još bili najliberalniji... :thumbup:

Nema obaveznih zimskih guma...ako ih i staviš dovoljno je da budu samo na pogonskoj osovini...a, može i letnja ako još uvek ima ''dobru'' šaru... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Xenoni

U slučaju da je vozilo opremljeno svetlima sa gasnim izvorom svetlosti obavezan deo opreme je i uređaj za čišćenje farova.

Vozila kategorije M i N moraju imati uređaj za nivelaciju snopa glavnih svetala...koji može biti sa ručnim ili automatskim podešavanjem.

U slučaju da je vozilo opremljeno oborenim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti ovaj uređaj mora biti automatski.

Prvo kaze rucno ili automatski a onda samo automatski...Pitam se koliko vozila ima automatsku regulaciju farova?

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Bokija, to su delovi iz Nacrta pravilnika. Nema tamo nigde posebno deo koji je nazvan Xenoni ili sl, već ima deo o svetlima.

Ovo sam ja izdvojio da bi se lakše snašli i kako ljudi ne bi morali da čitaju sve ukoliko ih samo zanimaju folije, ili Xenoni ili šta već...

U Nacrtu oni nabrajaju sve na jednom mestu. Zbog toga je ovde ušlo i ono što je za obična svetla ''Vozila kategorije M i N moraju imati uređaj za nivelaciju snopa glavnih svetala...koji može biti sa ručnim ili automatskim podešavanjem''., a onda i ono za Xenonska svetla ''U slučaju da je vozilo opremljeno oborenim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti ovaj uređaj mora biti automatski.''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima da me oderu.Strcaljke se jos mogu zbudziti,al kako ta AUTOMATSKA regulacija???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa valjda misle na onaj prekidač za podešavanje visine farova. To je "automatski".. a ručno je valjda da izađeš, digneš haubu i vrtiš šarafcigerom, e ako te policajac vidi da to radiš > :popo:

Edited by LybraJTD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazo ovo...Za sijalice koje daju 300% vise svetla traze pranje farova a za obicne ckiljare ne treba...Al ajde...ali sta mu to dodje AUTOMATSKA regulacija...mogu samo da zamisljam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

biggrin.gif

Taj prekidač koji imamo je ručna nivelacija.
Automatska nivelacija je ovo:

 

 

Brže raguje, ne zavisi od volje vozača i reaguje ne samo kada opteretiš auto ( npr. neko sedne pozadi i onda ručnim prekidačem podesiš visinu svetla), nego automatska regulacija to radi i prilikom vožnje...neravni teren, prelazak preko ležećih npr. i sl...

Prskanje

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma to jeste prava automatska regulacija, i većina automobila nema tu opciju. Ali mislim da ovi naši što su pisali zakon ipak kad kažu "automatsko" misle na prekidač kojim se, zavisno od položaja, farovi "automatski" dovedu u potreban položaj.

Edited by LybraJTD

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Gume

Pneumatici na vozilima moraju biti deklarisanih dimenzija od strane proizvođača, zavisno od najveće konstruktivne brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila na kome su pneumatici postavljeni.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po tipu, vrsti ( letnji, zimski ), konstrukciji ( radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima ) nosivosti i dimenzijama.

znaci nema vise velikih felni i sirokih guma

Share this post


Link to post
Share on other sites

@LybraJTD

...ne znam na šta su mislili...ali, čini mi se da nema tu ničega automatskog kada vozač mora da podesi. :whistle:

U tom slučaju, onda svi imamo i automatsko startovanje motora ili automatsko paljenje svetala, itd...itd...iako za sve to takođe imamo prekidač, odnosno kontakt bravu...

Može da im se pošalje mail, pa da pojasne :

Molimo vas da nam date sugestije kako bi unapredili ovaj veoma važan Pravilnik za bezbednost saobraćaja na putevima. Vaše sugestije možete poslati do 13. novembra na e-mail :

jasna.jovanovic@mi.gov.rs

desimir.desnica@mi.gov.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

...ljudi, evo samo jednog dokaza koliko se čita FLCS Forum... :thumbsup:
Sa onih linkova koje je prvo postavio KGB, a onda ja u sitne sate izvukao delove, napisao ona pitanja i davao komentare...e, sve to su nam ''ukrali'' tokom dana.

Jedino nisu uzeli one komentare koje nisu razumeli, poput interne Klupske fore za 120% zatamljenja ( MarkoJTD )...čak ni boju fonta za moja pitanja nisu izmenili... biggrin.gif
Još su napisali By Informisanje.info

A, dovoljno je bilo samo da napišu odakle su preuzeli... smile.gif

Original :
http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index....st&p=656082

Kopija :
http://www.informisanje.info/2009/10/pravi...slovima-vozila/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ti kaze morace da te ubije... :sofa: Ovo samo pokazuje koliki je haos u vezi novog zakona i koliko nema prave zvanicne informacije.Da ne komentarisem da oni koji formulisu taj zakon su tehnicki pismeni koliko i moj ker koji je pasionirani obozavatelj automobilskih tockova.Znate vec u koje svrhe? :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aj jos jedno pitanje. Jel ce po novom zakonu morati da se ima nalepnica "TNG" na zadnjoj soferci za aute koji poseduju atestiran plin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam atest radio na Masinskom fakultetu,u to vreme nisu imali nalepnice kao standard,al posle su uveli i onda sam otisao i dobio retroaktivno,besplatno.Ko god da ti je radio atest trebalo bi sad da ti na konto tog atesta izda i nalepnicu retroaktivno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ko sledeci bude isao po nalepnicu za tng da je prvo skenira pre nego sto je nalepi na auto i da postuje scan ovde!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ju, otkud to? nikad se ne bih setio! ma sta ti bre pada na pamet???

na pp onda, molicu lepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...