Jump to content
FAS Goran
vaskez

Usvojen novi ZOBS & prateći akti

Recommended Posts

Da li neko zna sta se desava sa izmenom zakona u vezi ksenona?

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam bio ja, ja tek trebam da idem. Al znam da ne puštaju u Nišu, pisale su i kolege na forumu. U prvoj nedelji novembra negde drug registrovao i tad je moglo, ali više jok...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uskoro duplo veće kazne i trajno oduzimanje vozila

 

Kazne za korišćenje mobilnog telefona ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje uskoro će biti dvostruko veće i iznosiće po 10.000 dinara. Ove novine predviđene su predlogom dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije nakon izbora i formiranja nove vlade.

 

beograd_ka_slaviji1.jpg

 

Svaka SMS poruka ili poziv, sem ako ne koristite Bluetooth uređaj, mogu da sačekaju dok ne parkirate automobil. Korišćenje mobilnog telefona povećava četiri puta mogućnost da dođe do saobraćajne nesreće. Dopune ZOBS-a predviđaju dvostruko veće novčane kazne za ove prekršaje. Osim toga, duplirane su i kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa.
"Statistika je vrlo jasna. Postoje zaista slučajevi da je neko preživeo zbog toga sto nije bio vezan, ali to je izuzetak, a ne pravilo. Međutim, problem je što se takve priče prepričavaju kao neke urbane legende, a niko neće da priča o tome da je neko preživeo zato što je imao vezan pojas", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. Upravo je statistika neumoljiva kad je reč o upotrebi mobilnog telefona i nevezivanju pojasa. Na primer, vozač koji samo na dve sekunde pogleda u mobilni telefon, u toku vožnje pri brzini od 60 kilometara na sat, izgubi nadzor nad putem u dužini od 35 metara, a utvrđeno je da je 26% nesreća uzrokovano upravo korišćenjem mobilnog telefona tokom vožnje. Blizu 140 hiljada prekršaja nevezivanja pojasa zabeleženo je tokom 2015. godine, iako je rizik 50% manji ako se veže pojas na prednjem sedištu.
Izmene zakona predviđaju još jednu novinu, a to je po prvi put mogućnost trajnog oduzimanja vozila onima kod kojih se otkrije preko dva promila alkohola u organizmu. "On će ostati bez vozila i to trajno, bez obzira da li je (za volanom) vlasnik ili ne. Izuzetak će biti samo ako je vozilo vlasništvo rentakar agencije ili ako je vozilo protivpravno oduzeto", objašnjava Okanović. U prvih deset meseci 2015. u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginula je 501 osoba, 55 više nego u istom periodu 2014. godine. Svake godine oko 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nesrećama širom sveta.

 

Preuzeto sa b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Milutin-NS said:

Svaka SMS poruka ili poziv, sem ako ne koristite Bluetooth uređaj

 

Pa 1551x brže pozovem onoga koga hoću preko telefona nego preko onog user friendly Parrot-a, xy sudara mogu da izazovem za to vreme :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se da igranje sa telefonom u toku voznje treba rigorozno kaznjavati. Odjednom su svi biznismeni sa neodloznim pozivima, mladjarija se zaje*va dok kola sevrdaju levo-desno kroz trake uz pogled na ekranu, bitnija je poruka na Viberu od deteta koje moze da istrci izmedju parkiranih vozila i sl... A za kakve sve nebitne baljez*arije i gluposti telefon sluzi tokom voznje (kao i inace), to je sacuvaj Boze. Ako je nesto bas toliko urgentno, stani sa strane i obavi poziv. Obozavam tehnologiju i sve njene prednosti, ali toliko je sve otislo u djavola za ovih zadnjih 15-ak godina sa jeftinom i dostupnom komunikacijom, sto se vidi na svakom koraku.

Kod sebe u autu imam ugradjenu fabricku navigaciju sa hands-free telefonom, komandama na volanu, glasovnim komandama, laganica je za koriscenje, ali i to izbegavam jer opet odvlaci paznju, pogotovo po gradu.

 

E sad, druga je stvar kad ovi nasi hoce da uzmu pare, pa je onda to najveca opasnost u saobracaju. Kada prave akcije, najveca opasnost su alkoholisanost i prebrza voznja, a kada treba dici kazne, sada su to mobilni telefon i nevezivanje pojasa. Ali to je vec druga prica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još kada bi i njih neko kontrolisao i kažnjavao, jer oni veoma često bockaju po telefonima dok voze 30 km na sat putem gde je puna linija i naprave poduzu kolonu,pa kad neko koje neupućen koje predvodnik kolone krene u obilaženje i onda.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam jesam li pogodio temu ali svakako ima veze sa zakonom ili bolje reci rupama u zakonu .

Radi se o tome da sam za prekoracenje brzine dobio 6000 i 30 dana zabrane potpuno zaluzeno i tu nema dileme .

Medjutim jedan od sudija mi je rekao da ukoliko ja licno ne potpisem dopis o zabrani , zabrana ne  vazi - ne racuna se .

Pre dva dana mi stiglo i vazi od odmah .Medjutim potpisali su moji , tako da po njegovim recima ispada da mogu vozim .

Inace nema razloga da me slaze ili obanjuje jer ga licno poznajem.

Cak mi je sta vise rekao ako ti licno potpises ne sedaj u auto ni za zivu glavu jer onda ide toliko i toliko itd itd .

Jel zna neko nesto vise o ovome , jeste li uopste culi do sad nesto slicno  i sta mislite o ovome .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da nema potrebe da bilo sta potpisujes. Stupa na snagu od momenta presude, valjda :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne presudu sam dobio pre 3-4 meseca i u njoj pise da je novcana kazna 6000 din i troskovi suda 1000 din i stoji rok od 15 dana za placanje novcane kazne .

Takodje je naznacena i kaznena mera zabrane u trajanju od 30 dana koju ce po pravosnaznosti presude izvrsitu PU opstine na teritori nacijoj se okrivljeni nalazi .

I to je stiglo posebno .Ali meni je jedan SUDIJA licno rekao da kad iz PU donesu zabranu da moram licno potpisati i da u suprotnom zabrana automatski ne vazi .

Verovatno je mislio na to da kada bi me sada zaustavili , i poslali kod sudije za prekrsaje ta zabrana ne bi imala vrednost jer je ja nisam nigde licno potpisao.

Sto i jeste logicno .Recimo sutra me zaustave i ja kazem .OK znam da cekam zabranu i sve to ali meni to jos nije stiglo , potpissali moji sta ja imam s tim to je moja licna stvar , nisam ih video 5 dana itd , itd . Ima logike ali me zanima jel jos neko cuo mozda za ovako nesto .( ovo mi izgleda kao samo jos jedna rupa u zakonu ) 

Ponavljam poznajem coveka i nema razloga da me slaze .

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Punto mk2 JTD LE said:

1.  Ne presudu sam dobio pre 3-4 meseca i u njoj pise da je novcana kazna 6000 din i troskovi suda 1000 din i stoji rok od 15 dana za placanje novcane kazne .

Takodje je naznacena i kaznena mera zabrane u trajanju od 30 dana koju ce po pravosnaznosti presude izvrsitu PU opstine na teritori nacijoj se okrivljeni nalazi .

I to je stiglo posebno .

2. Ali meni je jedan SUDIJA licno rekao da kad iz PU donesu zabranu da moram licno potpisati i da u suprotnom zabrana automatski ne vazi .

Verovatno je mislio na to da kada bi me sada zaustavili , i poslali kod sudije za prekrsaje ta zabrana ne bi imala vrednost jer je ja nisam nigde licno potpisao.

3. Sto i jeste logicno .Recimo sutra me zaustave i ja kazem .OK znam da cekam zabranu i sve to ali meni to jos nije stiglo , potpissali moji sta ja imam s tim to je moja licna stvar , nisam ih video 5 dana itd , itd . Ima logike ali me zanima jel jos neko cuo mozda za ovako nesto .( ovo mi izgleda kao samo jos jedna rupa u zakonu ) 

Ponavljam poznajem coveka i nema razloga da me slaze .

 

 

Podelio sam tvoj post na tri stavke pa cu tako i odgovoriti

1. Presudu koju si dobio, u njoj pise da li imas pravo na zalbu, a ako imas pise i koji je rok, protekom roka za zalbu presuda postaje pravnosnazna (pretpostavljam da se nisi zalio?). Po nastupanju pravnosnaznosti sud je dostavlja mupu  na postupanje u pogledu sprovodjenja zabrane upravljanja motornim vozilom.

 

2. To sto ti je rekao je proceduralna stvar koja zavisi od policijske uprave do policijske uprave, vecina PU jednostavno unese zabranu u predvidjenom trajanju u elektronski sistem i smatraju da su tako svoj deo posla obavili (znaci nema fizicke predaje vozacke dozvole niti bilo kakvog obavestavanja, sto je pre bila praksa) a sto se tice sprovodjenja na terenu jednostavno cekaju pa ako se ispostavi da nekog i uhvate da vozi pod zabranom onda ide trenutno iskljucenje iz saobracaja, nov prekrsajni postupak, nove kazne itd. Zamisli situaciju koju navodis da je stvarno moguca, ko bi potpisao sam sebi zabranu?

 

3. Nemoj da se ljutis ali nije logicno, to sto su tvoji potpisali te ne oslobadja posto u toj situaciji ZOP kaze "Ako se lice kome se pismeno mora lično dostaviti ne zatekne tamo gde se dostavljanje ima izvršiti, dostavljač će pismeno predati nekome od njegovih punoletnih članova domaćinstva, koji je dužan da pismeno primi i time se smatra da je dostavljanje izvršeno." sto dalje dovodi do toga da si obavesten o postojanju presude i svim njenim dejstvima. 

Edited by ilegala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ovome onda vozač ne zna precizno od kojeg do kojeg datuma ima zabranu, ne? Kažeš da po nastupanju pravosnažnosti sud dostavlja mupu, zatim se u mupu unosi zabrana. to može da bude 3-4-5....7 dana od nastupanja pravosnažnosti. Na koji način saznati? Da li može informaciju dobiti od bilo kojeg saobraćanog policajca uz prikaz vozačke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo se dobije presuda u kojoj piše da se izriče mera zabrane na npr. 30 dana. Ali, i dalje može da se vozi.

Onda posle mesec, dva...nekada i pola godine stigne obaveštenje o početku zabrane. Tek od tada ne može da se vozi. Govorim za primer Beograda, ali ako i ovde stignu da pošalju to obaveštenje, onda im je još lakše to da urade po manjim sredinama, samo što tamo verovatno ne prolazi po više meseci između presude i samog početka zabrane... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma slobodno vozi ako su tvoji potpisali.

Ipak smo mi pravna drzava gde svaki zakon mora da se postuje a policija zna svaki clan i stav o svim zakonima.

Nece biti posle potrebno da objasnjavas sudiji koj ti je sudija to rekao, niti da potpisujes novu kaznu od 150,000din.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...