Jump to content
FAS Goran
chikavili

bahatoparkiram.com / bahatoparkiranje.com

Recommended Posts

On 10/20/2020 at 9:30 PM, neshaoct said:

Ljubljana - kad neko parkira na mestu za invalide, ili se na drugi način nedozvoljeno ponaša u saobraćaju, i uhvate ga u tome - plati kaznu 80 evra.

Ali, dobije i ''počast'' od strane grada jer mu ime i prezime stoji na bilbodu uz opis učinjenog prekršaja:

 

slovenia bilbord01.jpg bilbord02.jpg 

 

Primož je ''divlje'' vozio po centru i nije pazio na pešake, a za Zdravka je razumljivo šta je uradio. 

 

Zanimljiva ideja, ali u pitanju je samo marketinška kampanja (jedino su novčani iznosi pravi). Primož Kroglič je asocijacija na biciklistu Primoža Rogliča, a Zdravko Riba je kod nas recimo Zdrav Ko Dren, tako nekako. Zapravo, vrlo je moguće da bi javno objavljivanje ličnih podataka (imena) bilo u suprotnosti sa zakonom koji se tiče zaštite podataka (ipak je to EU).

 

Od mene jedna stara slika bahatog parkiranja:

 

stoka.thumb.jpg.df3636e1bfbae3922597d8d16e0814b2.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo sam se parkirao na Obilićev pm vencu u garaži. Levo od mene prazno mesto pa auto. Lik se parkira baš tu i udari taj drugi auto, skine mu farbu u dužini od 20cm sa branika. Meni odmah živac proradio, jbt, mogao je tako opušteno i mene da udari, lik vozi starog punta. Provalio je izgleda da hoću da ga mu slikam tablice, jer sam čekao da izađe iz kola, i pobeže.
Au, pritisak mi 300.
Svakako ću ostaviti cedulji ovom oštećenom pa nek vrate kamere ako su voljni ovi iz parking servisa.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bahato parkirao - odgovorili mu istom merom

 

217145-poruka.jpg

 

Parkiranje po trotoarima toliko je uzelo maha, da smo se gotovo navikli na ovakvo bahato ponašanje vozača. Ipak, ima i onih koji se ne mire sa tim, o čemu svedoči primer iz susedne Hrvatske. U jednoj tamošnjoj Fejsbuk grupi objavljene su fotografije bahato parkiranog Audija Q3 u Solinu, uz poruku koju je meštanin ostavio bezobraznom vozaču. Na fotografijama se vidi beli SUV parkiran delom na trotoaru, a delom na kolovozu, što se nije dopalo građaninu koji je vozaču zalepio poruku na kojoj jasno piše šta misli o njegovom potezu:

 

bahato parkiranje.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je dozvoljeno parkiranje na trotoaru?

 

195079-parkiranje.jpg

 

Parkiranje nije ozbiljan problem samo u centralnim delovima većih gradova. Naprotiv! I periferija i prigradska naselja veliku muku muče sa parking mestima. Zato se vozači snalaze kako znaju i umeju. A to snalaženje vrlo često podrazumeva parkiranje na trotoaru.

Upravo ovim povodom nam se obratila majka jednog mališana od 6 meseci, koja zbog automobila parkiranih na trotoaru mora gurajući dečja kolica da se kreće po kolovozu ili da svako malo silazi na kolovoz kako bi obišla auto na trotoaru - u dvosmernoj ulici sa gustim saobraćajem. Tu između brojnih pešaka i ponekih dečjih kolica slalom voze automobili, kombiji i kamioni koji snabdevaju prodavnice, pekare, itd. Da li automobili imaju pravo da zauzmu trotoar, tako da su pešaci prinuđeni da se kreću kolovozom? Naravno da nemaju, ali manjak parking mesta je toliki da se jednostavno toleriše ''okupacija'' trotoara od strane motornih vozila.

 

Šta kaže zakon?

Zakon kaže: Trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka. Dakle, ''prvenstveno'' - ne isključivo.

Zakon čak i dozvoljava parkiranje na trotoaru, ali SAMO pod jasno određenim uslovima: Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza.

 

Da pojasnimo tačku po tačku. Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno isključivo:

  1. ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom.
  2. ako ostaje slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1.60 metara
  3. ako taj prolaz nije uz ivicu kolovoza.

Dakle, mora da postoji saobraćajni znak da je dozvoljeno parkiranje, da se auto parkira uz ivicu kolovoza i mora da ostane najmanje 1.6 metara slobodnog prostora za pešake. Sa druge strane, vozači kažu da jednostavno nemaju gde da parkiraju. Često ni traženje parkinga daleko od kuće/stana ne pomaže. Jednostavno, mnogo je više automobila nego regularnih parking mesta, bez obzira da li se plaćaju ili ne. Pešaci, naravno, imaju puno pravo da kažu da ih takva objašnjenja ne interesuju. Oni imaju pravo po zakonu da se slobodno kreću trotoarom.

 

Rešenje?

Rešenja nema na vidiku, nažalost, iako se o ovom problemu govori već dugo. Podzemne garaže u centru svakog grada sa nedostatkom parkinga neće pomoći onima koji ne žive u blizini takve garaže. Generalno, ovaj problem postaje sve veći. Možda je stoga vreme za neka ''iracionalna'' rešenja, pošto već ne možemo da nađemo racionalna? Na primer, da se ulica koja je posebno problematična pretvori u jednosmernu, a traka koja je sada ''višak'' pretvori u parking. Uostalom, to je recept koji su vozači samoinicijativno počeli odavno da primenjuju na nekim lokacijama. Jedino što ulica nije zvanično jednosmerna iako ima samo jednu traku, pa se problem mimoilaženja rešava na razne načine... Takođe bi bar malo pomoglo kada se na parkinzima ne bi sadilo drveće između parking mesta, pošto zauzima mnogo prostora. I neretko svojim korenjem izdigne podlogu toliko da je parkiranje pored drveta gotovo nemoguće.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/18/2022 at 5:39 PM, Woodoo said:

IMG-0c249e72d594172d730d56784dab21ea-V.thumb.jpg.d3fa02cb0abf42240ccff7025a8d218b.jpg

 

Odlična reklama za Vladicu WRR, čitaj: sramota.

 

Jedino da ga ovaj crveni nije nešto iznervirao na ličnom nivou pa mu 'vraća' tako što ga tera da uđe u auto sa suvozačeve strane... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jednog vrhunca bahatosti, ostavljen auto na sred pesackog prelaza, Badnji dan kod pijace na Bezanijskoj kosi. Blokirana raskrsnica koja je inace veoma prometna, posebno danas jer ljudi nabavljaju namirnice za Bozic pa je guzva veca nego inace.

20230106_141556.thumb.jpg.0d89aa4045b6c42d7de6f4d991665431.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ga saljem u vatreni kotao , glava mu se sasusila pod rukama mojim dabogda :pirate: inace felicia je na prolazu tako da ono , zasto u silu nebesku covece ... sreca pa me nije ostetio

20180916_215625.jpg

20180916_215648.jpg

20180916_215718.jpg

Edited by nemanja84bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kina: Ako nepropisno parkirate, dobićete vakuumski ''tanjir'' na vrata vozila

 

238274-parkiranje.jpg

 

Parkiranje… Koliko puta smo videli vozače koji su svoje automobile ili kombije parkirali izvan linija parking mesta, blokirajući prilaz drugima. To je uzrok frustracija, pogotovo kada tražite parking mesto u centru grada ili u blizini trgovačkog centra u kojem se vodi bitka za poslednje snižene artikle (a vi kasnite).

 

U Kini nepropisno parkiranje ima status ozbiljnog prekršaja pa su vlasti počele da kažnjavaju vozače koristeći poseban uređaj. Na TikTok-u se pojavio video koji pokazuje pričvršćivanje posebnog vakuumskog poklopca na napropisno parkirana vozila, koji se dodatno pričvršćuje na retrovizor. U uređaju se nalaze štoperica i GPS, a stanovnici ga mogu ukloniti tek nakon što plate kaznu za parkiranje. Kazna se povećava zavisno o izmerenom vremenu. Osim naplate kazne, vlasti očigledno žele i da posrame vozače. Veliki tanjir na vratima jasan je znak da ne parkirate u skladu s pravilima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...