Jump to content
FAS Goran
chikavili

bahatoparkiram.com / bahatoparkiranje.com

Recommended Posts

12 hours ago, totti said:

Kad smo kod toga (a i fordaša emoji3.png), uvek se setim ovog klipa i ovog detalja: gledaj od 6:10 i obrati pažnju kako je jedan jedini auto parkiran pod konac u moru slobodnih mesta. Neko će možda reći da je sve bilo puno i da je taj ostao posle radnog vremena, ali ja želim da verujem da je to švapski mentalitet emoji4.png

 

 

Baš se ovog klipa setiš za propisno parkiranje od svih klipova ovog sveta... :D:D:D

 

ja želim da verujem da se ti setiš nje, a ne švapskog mentaliteta  :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvih par isti vozač belog vw i crnog stila, postoji doslednost

638cbaea6c727f8b4442cfdb64f51466.jpgc9ed587fc980673a9f099f2e222c5748.jpg

 

Послато уз помоћ Тапатока

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nekad je možda bolje dobiti kaznu

 

191818-prekrsaj.jpg

 

Ako želite da vidite loša parkiranja, razne osvete za takve rabote i sl. dovoljno je posetiti YouTube koji će vam priuštiti sate i sate smeha, ljutnje i neverice na šta su sve ljudi sposobni. Tema ovog članka je jedno pogrešno parkiranje u Teksasu ili bolje reći originalna reakcija policije iz grada Soutlejk.

 

Policijska stanica Soutlejk je na FB-u objavila fotografiju nepropisno parkiranog Dodgea Ram. Vozač nije parkirao ''u crtama'', a da mu prestup bude veći parking mesto koje je nagazio je namenjeno invalidima. I dok bi većina pretpostavila da će policija jednostavno ispisati kaznu, u Soutlejku su se setili drugog rešenja za ove manje prekršaje kojim su ''oprali'' prestupnika. Konkretnije, policajci su na pickupu ostavili poruku sledećeg sadržaja: ''Primetili smo da ste imali manjih problema da ostanete unutar linija kada ste se parkirali pokraj prostora za invalide...'' Uz to se nalazi crtež policijske značke i dodatak: ''Možda bi vam, ako ćete vežbati farbanje naše značke i ako ostanete unutar linija, to moglo pomoći u izbegavanju budućih kazni.'' Policija je dopunila ovaj izveštaj i tekstom u kome kažu da inače izbegavaju zajedljivo i drsko ponašanje u ophođenju sa građanima, ali i da građani ponekad ''baš izazivaju.'' Takođe, pozvali su ljude da paze prilikom parkiranja, posebno uz mesta namenjena invalidima. Inače, kazna u Soutlejku za ovaj prekršaj je navodno 200 dolara. Možda bi ju neko izabrao pre ovakvog ''podbadanja'' od strane policije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguće
Doduše, tu je zadnja/početna, pa je možda u fazonu, neće odma majstor da tera.

Sent from my 3310

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rumenacka 116, N Sad

Batica pajser je tu bio parkiran preko 2 sata... Došlo mi je bilo da sidjem i izvadim mu sve iglice iz ventila...al, da je naišao, ja bih završio sa prijavom....ne on

IMG_20190607_104914.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Velikoj Britaniji uvode potpunu zabranu parkiranja na trotoaru

 

193404-trotoar.jpg

 

Vozači u Velikoj Britaniji uskoro možda neće smeti da parkiraju svoja vozila na trotaru, čak i ako se samo delimično nalaze na površini namenjenoj kretanju pešaka. Problemi sa parkiranjem na trotoarima nisu prisutni samo kod nas, iako je u Srbiji ostavljanje vozila na mestima namenjenim saobračaju pešaka poprimilo haotične razmere. Britanci se takođe spore oko toga da li i gde treba dozvoliti automobilima da se penju po tortoarima.

 

Delimično parkiranje automobila na trotoaru već je zabranjeno u Londonu, a pokrenut je i proces da se ova zabrana uvede i u Škotskoj. Ipak, neprofitna organizacija ''IAM RoadSmart'' upozorava da bi zbog ovakve odluke hiljade vozača širom zemlje ostalo bez mesta za parkiranje na ulicama, prenosi ''Fleetworld''. Sa druge strane, zagovornici zabrane navode da parkiranje automobila na trotoaru otežava kretanje slabovidim osobama, roditeljima sa malom decom i osobama sa poteškoćama u kretanju. ''IAM RoadSmart'' veruje da je rešavanje problema parkiranja na trotoaru najbolje prepustiti lokalnim samoupravama, umesto da se takva odluka donosi na nivou čitave države. U tom slučaju, loklani organi vlasti mogli bi parcijalno da donose odluke o zabrani tamo gde je to neophodno, odnosno da omoguće vozačima da se delimično parkiraju na trotoaru na onim mestima gde infrastruktura to dopušta. U mnogim područjima širom Velike Britanije vozači su prisiljeni da parkiraju na trotoaru ispred svoje kuće, ukoliko nemaju privatno mesto za parkiranje ili garažu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde je sve po zakonu dozvoljeno, a gde zabranjeno parkiranje

 

195079-parkiranje.jpg

 

Parking mesta uvek nedostaje, bar onih koja se ne plaćaju, pa se vozači dovijaju parkirajući npr. na trotoar ili neku zelenu površinu. Međutim, ako auto odnese pauk ceh može da bude veoma papren. Zato ćemo pokušati da rešimo najčešće nedoumice, kao i da podsetimo vozače gde ne sme da se parkira.

 

Trotoar - iskonska dilema

Ne smete da parkirate na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1.60 metara koji ne sme biti uz ivicu kolovoza.

 

Koliko prostora mora da se ostavi drugim vozilima?

Zabranjeno je parkiranje na delu puta gde bi širina slobodnog prolaza od parkiranog vozila do neisprekidane (pune) linije na kolovozu, suprotne ivice kolovoza ili neke prepreke na putu bila manja od tri metra. Dakle, morate da ostavite minimum tri metra prostora drugim vozilima da mogu bezbedno da prođu pored vašeg.

 

Minimalna udaljenost od raskrsnice?

Nije dozvoljeno parkiranje na raskrsnici, kao ni na udaljenosti manjoj od 5 metara od raskrsnice. Međutim, ako je reč o jednosmernoj ulici, dozvoljeno je parkiranje i na odstojanju manjem od 5 metara nakon raskrsnice, posmatrano u dozvoljenom smeru kretanja u toj ulici. To znači da u jednosmernoj ulici smete da parkirate odmah uz raskrsnicu tek kada je prođete, ne pre nje.

 

Minimalna udaljenost od zebre?

Podrazumeva se da ne smete da parkirate na pešačkom prelazu (zebri), ali ne smete ni na udaljenosti manjoj od 5 metara od njega. Međutim, ako je reč o jednosmernoj ulici, dozvoljeno je parkiranje i na odstojanju manjem od 5 metara nakon pešačkog prelaza, posmatrano u dozvoljenom smeru kretanja u toj ulici. To znači da u jednosmernoj ulici smete da parkirate odmah uz pešački prelaz tek kada ga prođete, ne pre njega. Isto važi i za prelaz biciklističke staze preko kolovoza.

 

Gde ne sme da se parkira?

Osim gore navedenih mesta, ne smete da parkirate ni:

  1. na stajalištu za vozila javnog saobraćaja, kao ni na udaljenosti manjoj od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojom je stajalište označeno.
  2. na prelazu puta preko železničke pruge ili tramvajskih šina, kao ni na udaljenosti manjoj od 5 metara.
  3. u blizini železničke pruge ili tramvajskih šina ako se time ometa prolazak voza ili tramvaja.
  4. u tunelu, podvožnjaku, galeriji, na mostu i nadvožnjaku.
  5. u blizini vrha prevoja ili u krivini gde je preglednost puta nedovoljna ili se obilaženje vozila ne može obaviti bezbedno.
  6. na mestu na kome bi auto zaklanjao saobraćajni znak.
  7. na biciklističkoj ili pešačko-biciklističkoj stazi, odnosno traci.
  8. na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene, osim ako je to dozvoljeno saobraćajnim znakom.
  9. iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu mrežu komunalnih službi.
  10. na mestu na kome bi se onemogućio pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu.
  11. na pešačkoj stazi, odnosno na delu trotoara koji je namenjen za kretanje lica sa posebnim potrebama.
  12. na trgovima, na pešačkoj zoni i protivpožarnom putu.
  13. na pristupnoj saobraćajnici, kolskom prolazu između stambenih zgrada, odnosno prolazima u blokovima naselja.
  14. na saobraćajnicima van uličnih parkirališta koje povezuju parking prostore i stambene zgrade sa drugim saobraćajnicama.
  15. na kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade, dvorišta ili garaže.
  16. na saobraćajnoj traci za uključivanje, isključivanje, zaustavnoj traci, saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza i tramvajskoj baštici.
  17. na parking mestu za vozila osoba sa invaliditetom.
  18. na parking mestu koje je rezervisano za vozila određenih korisnika.
  19. na površinama na kojima je saobraćajnim znakom zabranjen saobraćaj vozila.

Šta je sa zelenim površinama?

Na zelenim površinama zabranjeno je parkiranje. Naime, lokalne samouprave mogu da zabrane parkiranje i na drugim mestima/površinama, osim gore navedenih po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima. Naprimer, Grad Beograd je parkiranje na zelenim površinama regulisao Odlukom o komunalnom redu, u čijem Članu 23 piše: ''U cilju zaštite površina javne namene i površina u javnom korišćenju zabranjeno je kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini, zelenoj površini oko objekta javne namene i zelenoj površini u javnom korišćenju.''

Što se tiče kazne, u istoj Odluci piše: ''Novčanom kaznom od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se kreće, zaustavlja ili parkira vozilo na javnoj zelenoj površini (parkovi, spomen parkovi, zelene površine na skverovima, trgovi i pjacete, zelene površine duž i u okviru puta) i na zelenoj površini oko objekta javne namene. Novčanom kaznom od 15.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se kreće, zaustavlja ili parkira vozilo na javnoj zelenoj površini (travnjaci, drvoredi i drugi zasadi, zelene površine duž obala reka i drugih vodenih površina, pošumljeni tereni, rekreacione površine i dr.) i na zelenoj površini u javnom korišćenju''.

 

Da li auto sme da se parkira na kolovozu na putu van naselja?

Prema Članu 64 ZOBS, sme: ''Na javnom putu van naselja, vozač koji parkira vozilo dužan je da uvek kad za to postoji mogućnost, parkira vozilo van kolovoza.'' Dakle, dozvoljeno je, ali ako postoji mogućnost da ga parkira van kolovoza, tj. da ga skloni s puta, onda je vozač dužan to i da učini.

 

Razlika između zaustavljanja i parkiranja

Razjasnimo i razliku između zaustavljanja i parkiranja. Po zakonu, zaustavljanje je svaki prekid kretanja na putu u trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo. Naravno, ne računa se prekid kretanja zbog postupanja po saobraćajnom znaku ili pravilu. Zato, izađete li iz automobila računa se da ste ga parkirali, bez obzira na to koliko dugo provedete van njega. Na primer, izletite ''na brzinu'' da kupite cigarete na kiosku, a auto ostavite na putu sa upaljena ''sva četiri'' - smatra se da ste auto parkirali. Ili ako ostanete u autu, ali stojite na putu duže od tri minuta - smatra se da ste auto parkirali.

 

Uopštena zabrana

Član 62 ZOBS kaže da: ''Vozač ne sme da parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.''

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

20190826-181253.jpg

 

Slavija pre neki dan, blokirao/la trolu. Guralo je nas nekoliko i na cim jedva uspeli da ga mrdnemo koliko da moze da se provuce tramvaj na milimetar. Svojom bahatoscu je ispraznio ceo tramvaj i zadrzao dobrih 10ak min, do ponovnog polaska je polovina vec otisla alternativnim putem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Milos1 said:

20190826-181253.jpg

 

Slavija pre neki dan, blokirao/la trolu.

Druze to je tramvaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...