Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Porsche Panamera

Recommended Posts

TopSpeed test: Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

 

182759-porsche panamera ts.jpg

 

Porsche pomera granice u segmentu sportskih limuzina, u to smo se uverili za upravljačem najsnažnije Panamere sa oznakom Turbo S E-Hybrid koja objedinuje najbolje iz dva ''suprotstavljena sveta'', a to su performanse i ekologija. Segment sportskih limuzina u poslednje vreme postao je veoma bogat i raznovrstan. Oni najjači proizvođači, kako bi se izdvojili na tržištu, krenuli su da nude sve veću količinu luksuza i tehnologije u automobilima vrhunskih performansi. Takvav je slučaj i sa Panamerom Turbo S E-hibrid, Poršeovom porodičnom krstaricom na hibridni pogon koju smo imali priliku da testiramo u Hrvatskoj.

 

LAC_9666-Edit.jpg

 

Naime, reč je o verziji koja je debitovala prošle godine na Salonu u Ženevi i tada je predstavljena kao drugi hibridni model u gami Panamere. U Štutgartu su odlučili da kada već nastavljaju sa elektrifikacijom zbog regulative koja gura proizvođače automobila u tom pravcu, blagodeti hibridnog pogona iskoriste i za pomeranje granica na polju snage i performansi, a ne samo za ispunjenje ekoloških normi. I tako je nastala najjača Panamera Turbo S E-hibrid, ''gran turizmo'' sa četvora vrata i isto toliko sedišta i brutalnih 680 konjskih snaga, koji prema zvaničnim podacima može da ostvari prosečnu potrošnju manju od 3 litra na 100 km!

 

FRX0002_2.jpg

 

Jasno je kao dan da od toga nema ništa ukoliko automobil iole poterate kao što se Porsche inače vozi... Ali za njih je bitno da su fabrička merenja pokazala da je pomenuti prosek ostvariv u strogo kontrolisanim uslovima. I to je nešto po čemu se hibrid u velikoj meri distancira od ostalih Panamera sa klasičnim pogonskim agregatima.

 

1010095.jpg

 

Nasuprot tome, pojava i estetski doživljaj se ne razlikuju u tolikoj meri od standardne verzije. Ekološki pečat daju zeleni detalji u vidu bedževa, kao i kočionih čeljusti. Ostatak je nepromenjen, a dizajnom i ova Panamera apeluje na prepoznatljivi potpis nemačkog sportskog proizvođača gde dominira dugačka hauba i niska padajuća linija krova.

 

FRX0677.jpg

 

Treba reći da su se dizajneri potrudili i da nova generacija, koja se nalazi na tržištu malo manje od dve godine, nije samo porasla nego je i postala lepša od prethodne. Doduše, kako bi ponudio što više prostora za četiri putnika automobil i dalje deluje pomalo neskladno sa boćnih strana. Srećom, zadnji kraj je izvajan kao umetničko delo, pa je još i ''ulickan'' sa četiri izduvne cevi i crvenom linijom štop svetala. Odatle je, čini nam se, najlepši ugao za posmatranje vozila.

 

FRX0046_2.jpg

 

Ulaskom u kokpit dobrodošlicu servira luksuzan i kvalitetan enterijer sa četiri sedišta, a odmah se primećuje i veliki broj tastera za mnogobrojne opcije. Instrument tabla je kompletno promenjena, ali je zadržan analogni obrtomer u sredini, pored kog se sada nalaze dva displeja koje vozač može da konfiguriše po sopstevnim afinitetima.

 

1010059.jpg

 

Tu je i centralno postavljen ekran osetljiv na dodir promera 12.3 inča koji prikazuje multimedijalne funkcije infotejment sistema, navigacionog uređaja, režim rada u hibrid modu, kao i podešavanja mnogoborojnih propratnih sistema i uređaja na ovom, tehnološki sofisticiranom automobilu. Putnici na zadnjoj klupi nisu zapostavljeni po pitanju ekrana, jer se tamo opciono nalaze dva 10-inčna ''tačskrin'' displeja visoke rezolucije, a ugrađeni su u naslone prednjih sedišta. Preko njih se mogu pratiti parametri vozila, konektovati pametni telefon, gledati filmove preko USB ulaza ili CD/DVD čitača. Za dodatni komfor tu je i četvorozonski sistem klimatizacije, masaža sedišta za sve putnike, kao i napredni 3D audio sistem.

 

1010098.jpg

 

Očigledno da u Poršeu ništa nisu prepuštali slučaju kada je reč o ugođaju prilikom boravka u kabini. Testirani primerak je izuzetno opremljen, ali mnoge opcije dolaze sa spiska dodatne opremu koja dosta podiže ionako visoki osnovnu cenu od bezmalo 200.000 evra! Pored svega toga, Porše nudi raznovrsnu personalizaciju, gde se klijenti pitaju i za boje štepova na sedištima, oko izbora materijala uključujući recimo i specijalne patosnica i neke posebne elemente dodatne opeme kao što je vreća za skije itd.

 

1010060.jpg

 

Glavni adut ove verzije ipak predstavlja hibridni pogonski sistem. U pitanju je benzinski 4.0-litarski V8 bi-turbo motor koji oslobađa 550 konjskih snaga, a uparen je sa elektromotorom snage 100 kW, što znači da u kombinaciji Panamera Turbo S E-hibrid raspolaže sa 680 KS i 850 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta, koji se javlja već od 1.400 obrtaja u minuti.

 

FRX0052.jpg

 

Kao što je slučaj i sa ostalim ''plag-in'' hibridima i ovaj je moguće voziti isključivo na struju i to do brzine od 140 km/h, dok autonomija u električnom režimu iznosi 50 kilometara. Za punjenje baterije kapaciteta 14.1 kWh potrebno je od dva i po do šest časova, zavisno od tipa punjača i električne mreže. Zbog toga, Porše nudi i izbor kablova, odnosno punjača u zavisnosti od raspoložive utičnice koju bi koristili.

 

1010073.jpg

 

Dakle, zamisao konstruktora je jasna. Automobil možete koristiti svaki dan po gradu u električnom režimu i spavaćete mirno jer ne zagađujete okolinu. A kada se zasitite dosadne i sterilne tišine, uvek možete prizvati najbolje iz ove Panamere. Tu se vraćamo na snagu, a kako kažu u stripovima super junaka, sa velikom snagom dolazi i velika odgovornost, a ovde je ona i više nego potrebna, jer držanjem pedale gasa nešto više od 11 sekundi, Panamera turbo S E-hibrid dostiže čak 200 km/h, a pre toga stotku hvata 3.4 sekunde nakon lansiranja. Maksimalna brzina jednako je atraktivna jer dostiže 310 km/h, pogotovo kada uzmemo u obzir da masa iznosi 2.310 kg. Za odlične performanse zaslužna je i nepogrešiva automatska PDK 8-brzinska transmisija koja snagu prenosi na sva četiri točka.

 

1010065.jpg

 

Kako se Panamera Turbo S E-hibrid ponaša u saobraćaju? Mi smo našu test vožnju otpočeli na autoputu. Odmah na videlo izbija neverovatan priliv snage u najagresivnijem režimu vožnje ''sport+'' i kada zaigraju V8 bi-turbo i elektromotor. Nekima teško dopire do glave da automobil teži od dve i po tone (sa vozačem, punim rezervoarom i putnicima) kreće tako razigrano i lako pri ubrzanjima. Iako snaga fascinira, Panameri kao porodičnom sportskom automobilu više leži kruziranje visokim brzinama spram naglih i naizmeničnih ubrzanja proptaćenih G silama koje ''pomeraju bubrege''. Kada je već tako, hajde da ispitamo mogućnosti elektromotora...

 

FRX0181-1.jpg

 

Na kružnom tasteru, koji je pozicioniran na upravljaču, biramo ''E-Power'' mod, koji koristi isključivo snagu iz električnog motora. Sa njim smo bez muke mogli da dostignemo maksimalnih 140 km/h i da pretičemo sporije učesnike u saobraćaju. Autonomija u ovom režimu iznosi 50 km kada je baterija punog kapaciteta, ali mi smo već posle kratkog vremena prešli na sledeći, odnosno ''Hibrid'' režim. On nudi najbolje iz oba sveta i bez razmišljanja možete da se prepustite i da se skoncentrišete na sam put i uživanje, jer predeli po kojima smo se vozili su zaista predivni.

 

FRX0520_2.jpg

 

Oslanjanje na automobilu radi vrlo dobro, najviše zahvaljujući adaptivnom vazdužnom vešanju koje daje odličnu podršku dinamičnoj, ali i komfornoj vožnji, budući da PASM sistem omogućava elektronsku kontrolu tvrdoće amortizera. Kako bi se smanjilo naginjanje u krivinama tu su aktivni poprečni stabilizatori, odnosno sistem dinamične kontrole šasije (PDCC). Ipak, kada smo došli do malo oštrijih krivina na magistrali, jednostavno zbog velike mase vozila, osećaj iza volana nije najprijatniji, te treba usporiti. Usporavanje srećom nije teško, jer su na raspolaganju ogromne karbon keramičke kočnice promera 420 mm napred i 410 mm pozadi.

 

1010081.jpg

 

Na kraju, možemo da zaključimo da Porsche Panamera Turbo S E-hibrid nudi zavidne performanse na putu, kao i veliki nivo luksuza koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ipak, mane postoje, a to se primećuje u prtljažnom prostoru, gde gepek nudi svega 405 litara, najviše zbog baterije koja je takođe tu smeštena. Druga stvar je potrošnja, koju je Porše deklarisao na 2.9 litara na 100km. Nama na bordu nije sišla ispod 15 litara, ali kod ovog automobila, uzevši u obzir da vredi više od 200.000 evra, nije nešto zbog čega će se vlasnici potresti.

 

KK1D3300-Edit.jpg

 

Sve u svemu, Panamera Turbo S E-hibrid je jedan sjajan automobil, koji predstavlja pravi primer kako hibridna tehnologija može da se iskoristi u smislu ekologije, a da performanse ne plate danak.

 

Tekst: TopSpeed Team

Foto: KL-Photo & Luka Kulundžić

 

preuzeto sa - topspeed.telegraf.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

2019. Porsche Panamera GTS i Panamera GTS Sport Turismo

 

Porsche-Panamera_GTS 1.jpg

 

Porsche je svoju ponudu za modelsku godinu 2019. obogatio i GTS verzijom Panamere i Panamere Sport Turismo. Za pogon ovih automobila se brine 4.0 litarski twin-turbo V8 motor sa 338 kW/460KS i 620 Nm obrtnog momenta (za 15 kW/20KS i 100 Nm više od prethodnika), u kombinaciji sa 8-stepenim PDK menjačem sa dvostrukim kvačilom i pogonom na sva četiri točka.

 

Porsche-Panamera_GTS 11.jpg

 

Panamera GTS i Panamera GTS Sport Turismo 0-100 km/h ubrzavaju za 4.1 sekundu, dok je najveća brzina 292 km/h (289 km/h kod Sport Turismo verzije).

 

Porsche-Panamera_GTS 111.jpg

 

Potrošnja goriva po fabričkim podacima je 10.3 l/100 km (10.6 l/100 km kod Sport Turismo verzije), dok emisija CO2 iznosi 235 grama po km (242 g/km za Sport Turismo).

 

Porsche-Panamera_GTS 111111.jpg

 

Takođe, standardni deo opreme čine i adaptivno vazdušno oslanjanje, retjunirani ''Porsche Active Suspension Management'' sistem, jači kočioni sistem (diskovi 390 mm napred i 365 mm pozadi), Sport Design paket sa crnim detaljima, 20-inčni alu točkovi, crne GTS oznake, crna alkantara i aluminijumski detalji u unutrašnjosti, sportski volan sa alkantarom, kao i Sport Chrono paket.

 

Porsche-Panamera_GTS_Sport_Turismo 1111.jpg Porsche-Panamera_GTS_Sport_Turismo 1.jpg

 

U ponudi će se naći i Interior GTS paket sa Carmine Red ili Crayon detaljima, ali i potpuno novi head-up displej. 

 

Porsche-Panamera_GTS_Sport_Turismo 11.jpg

 

Što se cene tiče, Panamera GTS u Nemačkoj košta 138.493 evra, a Panamera GTS Sport Turismo 141.349 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

TechArt GrandGT Selective

 

techart-grandgt 1.jpg

 

Nemački TechArt će na ovogodišnjem sajmu tjunera u Esenu izložiti i svoj GrandGT program za modifikaciju Porscheove Panamere Sport Turismo.

 

techart-grandgt 11.jpg

 

TechArt je za GrandGT SElective predvideo aero body kit (novi prednji branik sa integrisanim spojlerom i velikim otvorima za vazduh, set pragova, proširenja blatobrana, izmenjeni zadnji branik sa difuzorom), kao i titanium izduvni sistem, modifikovano oslanjanje, alu točkove Formula V od 22 inča i mat crni eksterijer sa kontrastnim plavim detaljima.

 

techart-grandgt 111.jpg

 

Doterana je i unutrašnjost (ugljenična vlakna, alkantara, Riviera Blue detalji, TechArt volan...), a ponuda će obuhvatati i kit za pojačanje motora.

 

techart-grandgt 1111.jpg

 

To znači da je 4.0 litarski V8 motor u Panameri Turbo pojačan na 640KS i 900 Nm, pa ubrzanje do 100 km/h sada traje 3.4 sekunde.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

TopCar Porsche Panamera GT Edition

 

185746-topcar p 1.jpg

 

Ruski TopCar nastavlja sa modifikacijama Porscheovih modela pa je tako pred nama i njihova Porsche Panamera GT Edition.

 

185747-topcar p 11.jpg

 

Kao što se i očekivalo, ovakvu Panameru odlikuju aero body kit od ugljeničnih vlakana (prednji spojler, pragovi, zadnji difuzor...), retrovizori od ugljeničnih vlakana, novi točkovi i sportski izduvni sistem.

 

185748-topcar p 111.jpg

 

TopCar će ponuditi i modifikovanu unutrašnjost (sa kožom, aluminijumskim pedalama i novim patosnicama), sve u skladu sa željama kupaca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

TechArt Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

techart p 1.jpg

 

Nemački TechArt je najavio da će u decembru na sajmu tjunera u Esenu izložiti svoj GrandGT program za modifikaciju Porscheove Panamere Sport Turismo, uključujući i doteranu Panameru Turbo S E-Hybrid Sport Turismo.

 

techart p 11.jpg

 

TechArt je za Grand GT program predvideo aero body kit (novi prednji branik sa integrisanim spojlerom i velikim otvorima za vazduh, set pragova, proširenja blatobrana, izmenjeni zadnji branik sa difuzorom), sportski izduvni sistem, modifikovano oslanjanje, alu točkove Formula V od 22 inča i eksterijer sa zelenim, crnim i belim trakama.

 

techart p 111.jpg

 

Doterana je i unutrašnjost (koža, alkantara, zeleni detalji, TechArt volan...), a ponuda će obuhvatati i kit za pojačanje snage.

 

techart p 1111.jpg

 

To znači da Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo ovde raspolaže sa ukupno 770KS i 980 Nm, kao i da ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 3.2 sekunde (najveća brzina je 316 km/h).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

TechArt Panamera Grand GT

 

Fabrički je ovo bila Panamera Sport Turismo Turbo S e-Hybrid, a TechArt je dodao svoj ''bodi-kit'' kojim je auto proširen, nova hauba, novi branici, posebne TechArt felne, i drugi izduv da se auto bolje čuje onda kada ga vlasnik ne vozi na struju :D  

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAuE7mBAs3h2CpuxV5GAveYqYuymQux6XKDwvAck MotorWeek video: Test 2019. Porsche Panamera GTS

 

Druga generacija Panamere i Panamere Sport Turismo prošle su kroz GTS tretman. Sa novim 4.0 V8 Twin Turbo motorom, GTS se postavlja između auta za svaki dan i automobila za stazu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche Exclusive Panamera GTS sa Mamba Green bojom

 

188148-porsche-exclusive 1.jpg

 

Porsche Exclusive Manufaktur pokazuje ekskluzivnu Panameru GTS koja je između ostalog dobila ''Mamba Green'' metalik boju i 21-inčne Sport Design točkove u ''Satin Platinum'' izdanju.

 

porsche-exclusive 11.jpg

 

To naravno nije sve pa su tu i zatamnjena LED prednja i zadnja svetla, gloss black retrovizori, crvena kočiona klešta, vazdušno oslanjanje, kao i Mamba Green metalik detalji u unutrašnjosti (na prednjem panelu i oplatama vrata), ''Canyon Gray'' sigurnosni pojasevi, gloss black ventilacioni otvori, Sport Chrono paket...

 

188150-porsche-exclusive 111.jpg

 

Za pogon se brine 4.0 litarski twin-turbo V8 motor sa 454KS i 620 Nm obrtnog momenta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autotopnl.jpg AutoTopNL video: 2019. Porsche Panamera GTS 4.0 V8 BiTurbo

 

4.0 V8 BiTurbo sa 460 KS i 620 Nm. Od 0-100 za 4.1 sekundu, maksimum je na 289 Km/h:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autocar.jpg Autocar video: Porsche Panamera Turbo S vs Mercedes AMG GT63 S

 

Oba auta u najvećim paketima opreme i sa sličnom cenom sa svim tim opocijama, Panamera je jača ali i nekih 300 kilograma teža, tako da je odnos težine i konjaže kod oba auta takođe uporediv:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carwow.jpg CarWOW video: Test 2019. Porsche Panamera

 

Moglo bi se reći ''treća sreća'' za ovu Panameru.

Naime, prvi pokušaj Porschea da napravi super sportski auto za 4 osobe nije baš bio dobar...zato ga verovatno nikada nisu ni pravili, tj. sve su zaustavili na prototipu - Porsche 989.

Drugi pokušaj je ustvari prva generacija Panamere koja je više ličila na karavan verziju modela 911.

Treći pokušaj je aktuelna generacija Panamere, i sa njom je Porsche definitivno uspeo da napravi ono što je još davnih dana želeo.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche Panamera slavi 10-godišnjicu

 

Prva generacija Panamere je premijeru imala 19. aprila 2009. godine u Šangaju, druga generacija je prikazana 28. juna 2016. u Berlinu, dok je 7. marta 2017. u Ženevi svetlost dana ugledala i verzija Sport Turismo. Do sada je prodato ukupno 235.400 primeraka, od čega 161.700 iz prve generacije, a 73.700 primeraka iz druge generacije. Što se najznačajnijih tržišta tiče, Panamera je u Evropi do sada našla 70.800 kupaca, u Kini 69.000, a u Severnoj Americi 65.000.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...