Jump to content
FAS Goran
neshaoct

2008 Lamborghini Reventon

Recommended Posts

Lamborghini Reventon

Super automobil bez sličnog. Automobil sa ekstremnim performansama, a istovremeno i umetničko delo napravljeno u vrlo ograničenoj seriji. Inspiracija za izgled je nađena u vazduhopolvstvu, u najnovijim borbenim avionima...

Napravljeno je samo 20 primeraka ( 11 je otišlo u USA ), i svaki je prodat za 1 milion eura plus porezi u lokalnoj državi. Na taj način, Reventon je postao simbol izuzetne ekskluzivnosti, jedinstvenog dizajna, sa izuzetnim performansama koje uostalom imaju svi Lamborghini automobili.

aV1tA1_0.jpg 

 

Lamborghini voli da se pohvali da su uvek pravili i prave automobile bez kompromisa, sa ciljem da proizvedu super automobil vrhunskih performansi. Mađutim, sa modelom Reventon su otišli dalje nego ikada do sada u sprovođenju tog svog načela prilikom osmišljavanja automobila.

Baza od koje se krenulo je Murcielago LP640. Reventon ima šasiju od CFC ( carbon-fibre-reinforced plastic ).

Kompletan dizajn je odrađen u Sant'Agata blizu Bolonje, mestu gde nastaju svi automobili sa znakom bika na haubi. Od izuzetne važnosti je činjenica da centar za dizajn usko sarađuje sa centima za razvoj i istraživanja u okviru kompanije Lamborghini, tako da su tokom razvoja modela dizajneri ali i mehaničari, inženjeri, mogli da se dogovaraju i izbegnu situaciju u kojoj jedni moraju praviti kompromis na račun drugih.

 

Ime Reventon je izabrano u skladu sa tradicijom kompanije Lamborghini. Reventon je bio bik za borbe u vlasništvu familije Don Rodriguez. Njegovo ime je na listi najčuvenijih bikova za borbe, a poznat je i po tome što je ubio slavnog borca sa bikovima Felixa Guzmana 1943. godine.

Današnji Lamborghini automobili su prepoznatljivi po svom izgledu. Oštre, prave linije, gde svaki oblik ima određenu tehničku potrebu i razlog zašto baš tako izgleda. Ukrasi su su nepoželjni kod Lamborghini automobila, već je akcenat na tehničkoj potrebi da nešto izgleda baš tako kako izgleda. Čak su i felne posebno osmišljenje sa krakovima koji su ukrivljeni u svojoj donjoj polovini, kako bi točkovi svojim okretanjem i takvim krakovima felni stvarali uticaj ventilatora koji će dodatno hladiti diskove.

 

Pq1szps0.jpg  

 

Vrata se otvaraju na gore što je zaštitini znak naročito svakog Lamborghinija sa V12 motorom počev od čuvenog Countacha. U odnosu na Murcielago LP640, Reventon je otišao još dalje po pitanju aerodinamike, sistema za hlađanje motora, usisa i kočnica. Usis promenljive geometrije, kao i podesivi zadnji spojler su dodatno modifikovani u odnosu na model koji je poslužio kao osnova. Hauba ( mada to nije najtačniji naziv ), je napravljena od providnog materijala, sa rebrima na sebi tako da se može otvoriti i parcijlano.

 

 gxOHo5J.jpg

  

Prednja svetla su najmodernija koja se danas ugrađuju u automobile i sadrže Bi-Xenon, kao I 7 LED za dnevna svetla, kao i dodatnih 9 dioda za pokazivanje promene pravca. Još jedna tehnička inovacija se nalazi u okviru zadnjih svetala. Zbog visokih temperatura koje postoje na zadnjem delu automobila pre svega zbog temperature izduvnih gasova , morale su biti razvijene specijalne LED otporne na te visoke temperature koje su uz to tako postavljene da formiraju efekat trostruke strelice.

 

aV1tDmw0.jpg

Svih 20 se farba samo u jednu boju namenski osmišljenu za Reventon, koja nema uobičajeni metalik sjaj. Međutim, na dnevnom svetlu nijansa boje daje dubinu karakterističnu upravo za metalik boju…

Lamborghini Reventón - Technical data

- Frame

High strength tubular steel structure with carbon fibre components.

- Bodywork

In carbon fibre, except roof and door external panels (steel)

- Steering

Type: Mechanical (rack and pinion) power-assisted

Right-hand turning circle: 12.55 m (41.17 ft)

- Wheels and tyres

Front: 245/35 ZR 18

Rear: 335/30 ZR 18

- Engine

Type: 12 cylinders at 60°

Bore and stroke: 88 mm x 89 mm (3.46 in x 3.50 in)

Displacement: 6496 cc (396.41 in3)

Compression ratio: (11 ± 0.2):1

Maximum power: 650 HP (478 kW) at 8000 rpm (guaranteed through the engine selection)

Maximum torque: 660 Nm (487 lb-ft) at 6000 rpm

Engine position in vehicle: Longitudinal central-rear

Cylinder heads and engine block: Aluminium

Intake system: Variable geometry with 3 operating modes

- Performance data

Top speed: 340 km/h (211.3 mph)

Acceleration 0-100 km/h (0-62 mph): 3.4 s

Fuel Consumption (according to DIR 1999/100/CE) :

Urban: 32,3 l/100km

Extra-urban: 15,0 l/100 km

Combined: 21,3 l/100 km

CO2 emissions: 495 g/km

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledao sam ovo i pratio mesecima, i sto kaze Vukashin "drk drk". Znaci lozio se za medalju, pa sam odustao jer je srce pocelo da preskace. Zver -like no other!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lamborghini Reventon replika na bazi Toyote Supre... iz BiH

 

toyota%20lambo%2011.jpg

 

Sajt Olx.ba je objavio oglas u kome se nudi replika Lamborghini Reventona, i to na bazi Toyote Supre iz 1993. godine.

 

toyota%20lambo.jpg

 

U oglasu se kaže sledeće: 

Toyota Supra 3.0 turbo 175kW - 238 ks - Lamborghini Reventon replika. Auto je još uvek u fazi izrade, prodavaće se kao gotov - Reventon replika. Auto će biti 95-99% kao originalni Reventon. - Ručni rad. ABS, podizači stakala, klima, servo, centralna brava itd.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Momak iz Gnjilana sam napravio Lamborghini

 

lambo%20r.jpg

 

Driton Selmani iz Gnjilana veliki je ljubitelj Lamborginija, ali nema novca da kupi neki od modela ove čuvene italijanske marke. Ništa zato, Driton je sam sebi napravio Lamborgini i to model Reventon! ''Mnogi žele da imaju skup automobil. Tako i ja. A pošto nisam mogao sebi da priuštim takvo vozilo, jer je to superluksuzan brend s visokom cenom, činilo mi se smisleno da ručno napravim jedno. Mislim da smo uradili dobar posao, prijateljima se veoma sviđa, baš kao i rođacima, komšijama i poznanicima. Dobro je''', rekao je Selmani. On je na svom superautomobilu radio tokom prošle zime, a na njega je potrošio blizu 30 hiljada evra. Dritonov automobil ima 222 konjske snage i ipak je mnogo slabiji od originala koji ispod haube ima čak 660 konja. Proizveden je samo 21 primerak originalnog Reventona i svaki košta po milion i 600 hiljada dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lamborghini Reventon uskoro na aukciji

 

lambo%20r%20111.jpg

 

Još jedan automobil koji će sledećeg meseca biti ponuđen na RM Sotheby's aukciji u Arizoni je i ovaj ekskluzivni Lamborghini Reventon.

 

lambo%20r%201111.jpg

 

Reventon je predstavljen u septembru 2007. godine na sajmu u Frankfurtu, a proizveden je u seriji od samo 20 komada. U pitanju su automobili sa mat eksterijerom, army green alkantarom i crnom kožom u enterijeru, kao i 6.5 litarskim V12 motorom sa 484 kW/650KS.

 

lambo%20r%201.jpg

 

Ovaj konkretni primerak je treći iz serije od tih 20, do sada je prešao tek 1.000 milja (1.609 km), a procenjue se da će promeniti vlasnika za sumu od 1 do 1.4 miliona američkih dolara.

 

lambo%20r%2011.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...