Jump to content
FAS Goran
Dragon

Fiat / Lancia / Alfa - dimenzije felni i guma

Recommended Posts

Ma otpad vise ne kupujem,proslo je to vreme,u pravi si Drug,bilo koja nova guma je bolja od polovne,da je dobra nebi je izbacili iz upotrebe i prodavali kao Polovnu !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima, pazario sam Lineu 2011 1.4 8v, pa me interesuje koje felne mogu na nju, odnosno koji je promer posto sam vidjao negde da pise 4x100 a negde 4x98, trenutno imam čelične 15ice pa me interesuju neke alu, jel mogu da stanu 16/17 na nju i da li neko zna koliko to uticaja ima na potrošnju i druge bitne stvari?

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ftacitus

Nepotrebno otvorena nova tema je spojena sa postojecom.

Linea fabricki nosi 15'', 16'' i 17''. 

15'' i 16'' su sirine 6'', a 17'' sirine 6.5''. Takodje samo 15'' ima offset od 44mm, dok su 16'' i 17'' za 3mm izbacenije (ET 41).

Inace je sa klasicnim fiatovskim PCD i CB (4x98 i 58.1mm).

Sto se tice ponasanja, cesto su fabricke alu felne teze od celicnih (pored veceg precnika), tako da ce sto je motor slabiji to vise degraditrati performanse.

Sa svakom menjazom na veci precnik felne (i najcesce manju visinu, vecu sirinu pneumatika, veci potreban pritisak u pneumatiku...) racunaj na tvrdje i stabilnije vozilo i manju udobnost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je moguce staviti felnu 15 od punta na stila? Nesto sam nacuo da na stilu imaju neki siljci koji mogu da smetaju, a kojih na puntu nema.. Da li je moguce napraviti rupe na felnama koje su za punta?

 

Edited by Ivan
Spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako nema? A sporting koje nosi? Moze od sportinga na stila 115ks sigurno. Imaju ih ljudi za zimski set. Bese i kolega Kuvalja te ima

 

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidjao sam stila sa sporting felnama. :) A mozda cu za vikend i potvrditi iz licnog iskustva. Ti siljci sto imaju ne bi trebalo da smetaju jer imaju u felni udubljenja da tu udju, a i u slucaju da smetaju, mogu da se odviju. Obrati paznju vise na to da li kaci felna o kocione celjusti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Stilisa said:

Vidjao sam stila sa sporting felnama.

+1, ako je offset slican mislim da nema brige. CB i PCD su isti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj je 140ks pa je sporting felna odgovarala, siljci ne smetaju na fabrickim felnama, a na aftermarket felnama ako smetaju odvrnu se siljci koji drze disk za glavcinu i moze bez njih, oni sluze da budu centrirane rupe diska i glavcine, znaci bez njih je malo teze ubosti srafove od felni....

@MS PK imao nekada, sad su gt felne zimski set.

 

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad sam dobio detaljnije podatke... Nema te rupe za konuse...

 

Celicne felne

15", ET43, 6.5J

 

Ono sto me buni, je sto covek kaze da je merio centralnu rupu i da je 56,1mm (a ne 58,1mm). Jel se on nesto zeznuo ili postoje felne za fiata sa ovim promerom?

 

 

PS za stila 1.8 16v mi trebaju...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imaju za Grande Punta, ali sa CB 56.6mm.

Tu ti onda ni PCD nije 4x98, nego 4x100.

@Bio

Tema je spojena sa postojecom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i kako cuce sporting felne na petoodvratnom.  :) Ne znam sta bih rekao, za nijansu lepse od celicnih, ali se nije nesto proslavio....jos veci baloni nekako izgledaju. :D

Ova moje imaju et33, napred felna sa tegicem prolazi par mm od celjusti, ali prolazi...pozadi bez problema.

20171118_161009.thumb.jpg.a9eb0b95d1155b1702231c6d449f489f.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jes balon al zato pliva. :)

 

I sviđa mi se kako izgleda. 

Edited by Martin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svim članovima. Kao i dosta već članova koji su pitali (je, pročitao sam celu ovu tematiku i tematiku vezanu za Fiat Bravo II (nuovo kako se kategoriše)) oko dimenzije felni koje na njega pašu i ET-a i guma za njih, ipak moram da verovatno i ponovim pitanje, na možda već sažvakanu tematiku istog. Naime, svestan sam da fabrička specifikacija daje dimenzije felne od 7Jx15 ET 31 do 7.5Jx17 ET 35 za model 1.9 8V 120ks. Elem, pošto imam čeličnjake 16tice fabričke koji su sa specifikacijom 7Jx16 4x98 promera rupa sa pretpostavkom ET31 i gumama 205/55/R16 (nisam skidao točak da proverim ET jer je vozilo u dolasku), lomim si glavu oko sledećih felni:

 

Felne Fiat Stilo dimenzije 7Jx16 4x98 aaaali ET 41. (fabričke za bravo 16" ili slične alu su uglavnom preskupe za moj džep)

 

Svestan sam da odstupanje od +/- 5mm je prihvatljivo kod većine proizvođača, te se pitam da li će pasovati. Naravno, video sam postove gde članovi kažu da paše sa no problemo (uvučene su ka suspenziji, bliže kočnici 10mm shodno razlici u ET) i da se mogu staviti distanceri od 10mm.Konkretno, da li su distanceri neophodni (ofc, sa distancerom od 10mm mora i dužina šrafa za sve točkove biti duža 10mm zbog distancera) i da li sa istim na felnu ovih karakteristika i veličinom ET-a, sa distancerom moram da pazim na nešto drugo ? Da li distancerom od 10mm ja nju "modifikujem" na felnu od ET 31 (sorry totalno glupo pitanje al em je kasno i ceo dan posla u njivi) ? 

Drugi deo pitanja se odnosi na dimenziju gume koju mogu da montiram na ovu felnu. Stilo ipak ima fabrički veći ET od Brava II, te kod njega nije problem, ali bih ja gledao da se držim fabričke specifikacije gume za Bravo II (od 205/55 do 225/50 za R16), pa ipak ne znam da li će sve ovo pasovati. 

 

Hvala unapred na odgovoru i žao mi je što sam vaskrsao ovo pređeno pitanje za Bravu II, ali glavu olupah celo veče čitajući o ET i sličnim stvarima po netu zbog felni :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da moze sve sto pominjes, bez problema. Ako stavis fabricku Stilo felnu, uvucena je ka suspenziji za tih 10mm i ne pravi nikakav problem tehnicke prirode. Druga stvar je sto vizuelno to i nije bas najsrecnije - em je tocak uvucen, em 16'' tako da ce otvor krila kod Brava da "pojede" taj tocak. Licno mi ni dizajnom fabricke Stilo felne koje idu uz njegove ostre ivice, ne leze bas na Bravu koji je susta suprotnost - sav zaobljen i u fluidnim linijama. Naravno, probaj, ako je tebi tako OK to je i najvaznije. Ako idu distanci, obavezno proveri sta trenutno imas od srafova jer ce gotovo sigurno morati da idu duzi srafovi.

Sto se pomenutih dimenzija guma tice, Bravoo fabricki nosi i 225/40/18, cisto da znas. Tako da su sve ovo relativno male varijacije sto se krajnje velicine tocka (felna+guma) tice. Jedino sto mislim da ce ti 225 guma biti malo presiroka za fabricku 16'' felnu koja je sirine 7'' (ili sto nas narod voli da kaze 7 jota :lol:, jedino sto ne znam koja je to mera u sistemu jedinica :)), tj. nepunih 18 cm (vs 22.5 gume). Licno bih pre isao na 205/55 klasiku. 

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na detaljnom odgovoru. Vise se pitam sa aspekta sigurnosti u krivinama i rasporedu sile pritiska u kocenju, 10mm pomerena felna ka unutra zajedno sa gumom sigurno pravi drugacije ponasanje, ali to ne znam pa sam i pitao, iz 1.ruke info je ipak merodavniji. 225/50 propisao Fiat da moze na ovu felnu kao max sirina iste te bih isao samo ako bih uzeo neku univerzalnu gumu za sva godisnja doba jer malo kuburim sa mestom za odlaganje stvari :( Nisam znao da je za bravo II fabricka 225/40/18 :blink: To verovatno kod onog Sport edicije, kod ovog klasicnog 1.9 120ks ne pise :D 

 

U pravu si sto se estetike tice, mozda bolje sacekati neke OEM ili fabricke sa pribliznim parametrima ET (31-34) pa da se napakuju...ipak cena i stanje diktiraju svoje :) Ajd, nekako bih preboleo distancere da uzmem, al to povlaci i dodatne srafe, drugaciji rezevni i opet srafe...ali ako moze sa slicnim srafovima kao na fabrickim celicanama sto imam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, ISV_01 said:

Nisam znao da je za bravo II fabricka 225/40/18 :blink: To verovatno kod onog Sport edicije

Upravo tako ;) , gledaj kako Bravo "guta" i 18'':

49183.jpg

Uvek sam bio zagovornik lepe fabricke felne - em dizajnerski ide uz auto, em nema glavobolje oko centralne rupe, offseta, PCD, tj. zezanja sa prstenovima, plivajucim srafovima, distancerima... Pre bih uvek sacekao tako nesto, nego bilo kakvo budzenje.

Mada ima stvarno i vrhunskih aftermarket modela, po specifikaciji.

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mm, onda pretpostavljam da taj isti sport edition ima 'mesta za zurku pod blatobranom' cim se moze sve to spakovati (aka drugacije vesanje, mozda pomerene / drugacije celjusti ili slicno) sto omogucava da ima veci ET (konkretno je kod njega nesto veci nego kod pomenutog modela gore, zavisno od felne: 7.5Jx18 ET 35 ili 8Jx18 ET30) .. Da li bi ovo pasovalo na standardnu ediciju ?

 

Pale su mi i R17 na pamet umesto R16 jer su 16tice redje (takodje zagovornik fabrickih felni ili OEM sa sto pribliznijim karakteristikama) zbog 'ne ne budziti' varijante. Da li na iste stavljas i zimske gume ili idu (koliko sam citao kod dosta forumasa) R15 celicnjaci od stila ili slicno ? Pitam zbog potrebe za novim srafovima za alu felne u odnosu na celicnjake , obzirom da dimenzija ostaje ista M12x1.25. 

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verujem i da 18" pasuje bez ikakvih problema. Poenta je da ceo tocak (felna+guma) ostaje maltene isti sa 17" i 18".

Na Stilu su isti srafovi za sve fabricke felne (i celicne i alu). Proveri za svaki slucaj da li je tako i na Bravu, koji nosi 70% mehanike Stila. Inace od guma teram Michelin CrossClimate 205/55/16 vec trecu sezonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupio sam konacno 500l.

Sada mi se pruzila prilika, jedan kolega mi je ponudio alu felne od njegovog 500l koga je prodao, da ih kupim.

 

Postonemam letenje gume ove felne bih kupio sa gumama.

Gume su 225 45.

Mene interesuje, posto sam potpuni laik, da lli je auto mnogo tvrdji kada se vozi na alu felnama?

Ovo je nizak profil, dali ce se cuti svaka rupa?

Da li ima razlike u voznji, potrosnji goriva, izmedju alu i celicnih felni?

 

Pitanja su mozda i glupa, ali me ovo zbilja zanima.

 

Hvala na odgovorima!

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...