Jump to content
FAS Goran
neshaoct

2009 Pagani Zonda R / Zonda S / ZoZo / Zonda MD

Recommended Posts

Pagani Zonda Fantasma Evo

 

168446-pagani%20f%201.jpg

 

Na početku je ovo bila Zonda F (proizvedena 2005. godine), sa brojem šasije 53 i sa narandžastom metalik bojom, ali stvari počinju da se menjaju kada je automobil značajno oštećen u sudaru početkom 2012. godine. Vozač je tada prošao bez povreda, dok je automobil obnovljen po Zonda 760 specifikacijama, pri čemu je dobio eksterijer sa vidljivim ugljeničnim vlaknima, kao i elemente sa modela Cinque i R. Automobil je tada promenio naziv u ''760'', a kasnije je i to promenjeno u ''Fantasma'' (italijanski ''duh'').

 

168447-pagani%20f%2011.jpg

 

Ni tu nije kraj, jer je ove godine automobil u Paganiju prošao dodatno doterivanje kada je ponovo promenio naziv - Pagani Zonda Fantasma Evo.

 

168448-pagani%20f%20111.jpg

 

Pre svega, Zonda Fantasma Evo više nema sekvencijalni, već manuelni menjač, a treba pomenuti i da je zbog smanjenja težine upotrebljeno još više ugljeničnih vlakana.

 

pagani%20f%201111.jpg

 

Za pogon se brine atmosferski 7.3 litarski AMG motor sa 760 konja.

 

pagani%20f%2011111.jpg

 

Drugi detalji nisu saopšteni, a nije poznato ni kolika je suma plaćena za doterivanje ovog automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda Riviera

 

Nakon Fantasma Evo modela, Riviera je još jedna unikatna verzija Pagani Zonde. Inspirisana Francuskom rivijerom, Zonda Riviera zato dolazi sa belim eksterijerom i plavim akcentima, a bazira se na Zondi F.

Za sada i nema mnogo detalja, ali je poznato da je Zonda Riviera prošla kroz dijetu ugljeničnim vlaknima, a tu su i otvor za vazduh na krovu, veći zadnji spojler, kao i više ugljeničnih vlakana oko prednjih svetala. Takođe, nije poznato da li Zonda Riviera ima više snage nego ranije, ali standardnu Zondu F pokreće atmosferski 7,3 litarski V12 motor sa 443 kW/603KS i 760 Nm dok Clubsport varijanta Zonde F raspolaže sa 478 kW/650KS i 780 Nm.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda HP Barchetta

 

pagani%20hp%201.jpg

 

Radi se o jednom od ukupno tri primerka, a najverovatnije ima motor iz Pagani Huayre. Zonda HP Barchetta ima i 6-stepeni manuelni menjač i manji prednji vetrobran, dok je težina samo 1.250 kg (za 20 kg više od Zonde F Roadster i za 30 kg manje od Huayre Roadster).

 

pagani%20zonda%20222.jpg pagani%20barchetta%2011.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na autoputu u Velikoj Britaniji razbijena Pagani Zonda

 

pagani%20z%20222.jpg

 

U saobraćajnoj nesreći na jugoistoku Velike Britanije koja se dogodila u Saseksu, nastradao je Pagani sportski automobil vredan oko 1.68 miliona evra.

 

pagani%20z%2022.jpg

 

Saopštenje Policije iz Saseksa kaže da je automobil na autoputu A27 udario u barijeru zbog čega je nastala značajna materijalna šteta ali i da vozač nije povređen.

 

pagani%20z%202.jpg

 

Pretpostavlja se da je do nesreće došlo zbog mokrog kolovoza i neprilagođene brzine, pa je vozač izgubio kontrolu nad vozilom. Ipak to nije prvi udes, jedan od njih se dogodio 2011. godine u Italiji gde je na autoputu potpuno uništena Zonda F.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda za kupca iz Moskve

 

172647-pagani%20z%201.jpg

 

Pagani je u poslednje tri godine predstavio nekoliko novih modela, Fantasma Evo, Riviera i HP Barchetta, a ovih dana je najavljen još jedan novitet.

 

172648-pagani%20z%2011.jpg

 

Detalji o novom modelu su još uvek vrlo skromni, osim činjenice da se po narudžbini radi za kupca iz Moskve, koji će je dobiti početkom 2018. godine.

 

172649-pagani%20z%20111.jpg

 

Najavljeno je da neće biti reč o nadogradnji nekog postojećeg modela, već o potpuno novom primerku, a pod znakom pitanje je i korišćenje uobičajenog AMG V12 motora.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda Riviera

 

Pagani Zonda Riviera

 

Kada razmišljamo o egzotičnim modelima, definitivno se ne možemo setiti bilo čega ređeg i posebno kreiranog za određene ljude od modela kompanije Pagani. U istoriji automobilizma postoje određeni modeli koji nikada nisu prešli cifru od dve proizvodne jedinice, ali kada se radi o serijski sastavljanim modelima, postoje one marke koje u svojim linijama ne poseduju dva ista.

 

Pagani Zonda Riviera

 

Još jedan unikatni Pagani Zonda Riviera upravo je isporučen salonu egzotičnih automobila Seven Car Lounge u Saudijskoj Arabiji i to predstavlja prvi put da vidimo ovaj hiperautomobl u punom svetlu. Kada smo u julu mesecu po prvi put čuli da Riviera stiže na tržište, kompanija je propratila čitavu priču uz vrlo šture informacije date medijima. Sada smo u posedu zvaničnih fotografija, koje nam pružaju pun uvid u izgled automobila, a ovaj posebni, verovatno predstavlja najlepši iz čitave Zonda serije ikada.

 

Pagani Zonda Riviera

 

Eksterijer ovog automobila poseduje zadivljujuću biserno belu šemu boja, nastalu uz pomoć sjajnih karbonskih elemenata. Ovakva kombinacija bele boje i ugljeničnih vlakana dolazi kao klasičan izbor za modele linije Zonda, ali ono što razdvaja ovaj automobil od ostalih, jesu njegovi crni točkovi sa plavim linijama na obodima, smešteni ispod karbonskih rubova.

 

Pagani Zonda Riviera

 

Ostale istaknute karakteristike automobila uključuju četiri karbonska stabilizatora na prednjem delu, krovni usisnik vazduha, veliko repno krilo i agresivni difuzor. Najvećim delom, eksterijer ove jedinice deluje veoma slično Zonda Cinque modelu. U enterijeru putničke kabine, ovaj model nastavlja da zadivljuje. Tu su dve kadice opremljene plavom kožom i alkantarom, dok ostatak predstavlja mešavinu crne alkantare, aluminijuma i ugljeničnih vlakana. Ovaj Riviera automobil pokreće V12 motor zapremine 7,3 litara, sa 760 ks, nasleđen iz porodice Zonda 760.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilon kritikovao Pagani Zondu

 

pagani h 11.jpg

 

Luis Hamilton je jedan od merodavnijih u ocenjivanju automobila pa njegov komentar Paganija ima veliku težinu. Pagani Zondu vrednu 1.5 miliona evra, Hamilton je nabavio još 2015. godine, a automobil je i dalje u njegovoj ergeli. I to uprkos činjenici da ju je bar jednom razbio. Auto ima počasno mesto u kolekciji kao najbolji, ali ne u voznim karakteristikama. Naprotiv, Hamilton za Zondu kaže: ''To je katastrofalan automobil za vožnju! To je automobil sa najboljim zvukom u mojoj kolekciji, ali najgori je po pitanju upravljivosti. Želeo sam verziju sa ručnim menjačem jer mi se nije svidela tiptronic verzija.''

Četvorostruki šampion u Formuli 1 poseduje kolekciju od petnaestak vrednih automobila. U nekima uživa, a drugi su mu svojevrsna investicija. Tako poseduje Shelby Cobru 427 iz 1966., ali i Ford Mustang Shelby GT500, za koji kaže da je predivan auto, ali je i ''hrpa smeća''. Podsetimo, u Hamiltonovu kolekciju uskoro dolazi hipersportski Mercedes AMG Project One, a na listi želja su očekivano Mercedes 300 SL i Ferrari 250 GT California Spyder SWB. Verovatno i Maybach 6.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Paganiju za specijalnu Zondu traže 15 miliona evra

 

pagani barchetta 11.jpg

 

Da je kojim slučajem ovaj hiperautomobil prestao da se proizvodi, mogli bi i da razumemo da postojeći primerci na aukcijama postižu vrednosti od nekoliko miliona evra. Međutim, u Paganiju su nastavili da prave specijalne verzije do danas, čak 18 godina od početka proizvodnje, a za poslednju inkarnaciju Zonde - HP Barchettu sada traže 15 miliona evra. Dobro ste pročitali. Od apsurdne cene fascinantniji je jedino podatak da su sva tri planirana primerka već prodata, s tim da jedan pripada osnivaču i vlasniku kompanije - Horaciju Paganiju.

 

pagani zonda 222.jpg

 

Za 15 miliona evra kupci će dobiti 6.0 litarski biturbo V12 sa 800KS uparen sa šestostepenim ručnim menjačem i zadnjim pogonom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda Zun

 

193271-pagani z 1.jpg

 

Pred vama je najnoviji ''one-off'' Zonda model koji ima isto tako jedinstveno ime, Zun. Zvanične render fotografije su zapravo jedine fotografije ovog modela, te se stoga veruje da automobil još uvek nije završen u potpunosti. U svakom slučaju, sudeći po fotografijama, pred nama je ''najluđa'' Zonda ikad. Za početak, ovaj italijanski hiper automobil je ofarban u ljubičastu boju, sličnu onoj u koju je ofarbana Zonda 760LH čiji je vlasnik Luis Hamilton. Na prednjem delu ovog modela se ističe jedinstvena hauba sa usisnicima za vazduh izrađenim od ugljenikovih vlakana. Tu su i detalji od istog materijala u obliku vrhova strele, ali i spliter.

 

193272-pagani z 11.jpg

 

Posmatrano sa bočne strane, na donjem delu automobila ističu se usisnici za vazduh ispred zadnjih točkova. Tu je i spojler koji je, čini nam se, veći nego kod bilo kog drugog Zonda modela iz serije 760. Tu je čak i manji spojler koji je ofarban u boji karoserije. U istu boju je ofarban i difuzor.

 

193273-pagani z 1111.jpg

 

Naime, Pagani više ne proizvodi nove primerke modela Zonda. Umesto toga, ovaj proizvođač kreira jedinstvene, specijalne varijante bazirane na već postojećim automobilima. Ostaje da se vidi kao koji Zonda model je ovaj primerak zapravo počeo svoj ''život''. Ono što sigurno znamo jeste da je reč o retkom primerku sa volanom na desnoj strani.

 

193274-pagani z 11111.jpg

 

Pretpostavljamo da će srce ovog modela biti unapređeni 7.3-litarski, atmosferki V12 agregat koji potiče iz AMG-a. On će verovatno razvijati 760 konjskih snaga. U svakom slučaju, jedini pandan ovom modelu će biti...pa drugi Pagani.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda Aether bi na aukciji mogao da dostigne cenu od 5 miliona evra

 

195252-pagani z 004.jpg

 

Jedan od poslednjih primeraka Paganijeve Zonde i ujedno jedan od najsnažnijih je Aeather iz 2017. godine koji će biti prodat na aukciji. Radi se o unikatnom primerku, kao i o prvoj Zondi koja će se naći na aukciji u poslednjih gotovo sedam godina. To je roadster verzija besmrtnog superautomobila za čiju završnu obradu su korišćena ugljenična vlakna sa mat i sjajnim ukrasima karoserije gde kontrast prave crveni detalji.

 

195253-pagani z 003.jpg

 

Neke karakteristike podećaju na Cinque Roadster koji se pojavio pre deset godina i kombinovane su sa moćnim AMG 7.3-litarskim V12 motorom koji razvija 760 KS, a koji je uparen sa 6-stepenim manuelnim menjačem. Snaga se prenosi na zadnje točkove.

 

195254-pagani z 002.jpg

 

Zeleno ''start'' dugme je pozajmljeno od Zonde R, a analogni pokazivač brzine ide sve do 400 km/h. Konvencionalne ručke na unutrašnjoj strani vrata su zamenjene kaiševima kako bi se uštedelo na težini.

 

195255-pagani z 001.jpg

 

Prvi vlasnik prodaje automobil putem aukcijske kuće RM Sotheby's, a aukcija će biti održana 30. novembra u Abu Dabiju. Očekuje se da će dostići cenu između 4 i 5 miliona evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda Aether prodata za 6.15 miliona evra

 

pagani z 03.jpg

 

Za još jednu unikatnu Pagani Zondu novi vlasnik je na aukciji u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) izdvojio 6.152.000 evra. Unikatna bela Zonda Riviera za koju je pre nekoliko dana na aukciji u Rijadu (Saudijska Arabija) novi vlasnik izdvojio 5.314.000 evra više nije najskuplja prodata Zonda, jer je još jedan dobrostojeći ljubitelj automobilske egzotike na sličnoj aukciji koja je održana u Abu Dabiju za Zondu Aether izdvojio više.

 

pagani z 02.jpg

 

Takođe unikatni primerak Zonde je nazvan po vazduhu iznad oblaka, a Pagani je automobil proizveo 2017. godine. Crna karbonska karoserija ukrašena crvenim detaljima na sebi nosi nekolicinu elemenata sa modela Zonda Cinque, a zeleni taster za pokretanje AMG-ovog 12-cilindarskog 7.3 litarskog monstruma iza leđa je pozajmljen iz modela Zonda R.

 

pagani z 01.jpg

 

Motor razvija 750 konjskih snaga pri 8.000 obr/min, a specifičnost Aether je i što se prenos snage na zadnju osovinu obavlja posredstvom ručnog 6-stepenog menjača, jer je većina Zondi kupcima isporučena u kombinaciji sa automatskim menjačem sa dva kvačila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dougdemuro.jpg Doug DeMuro video: 2004. Pagani Zonda S

 

U vreme kada je Zonda sa videa napravljena sam model je postojao već 5 godina, a Zonda S je bila njegova jača verzija koja danas vredi oko 6 miliona evra:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

shmee.jpg Shmee150: Pagani Zonda R

 

Preko 30 stepeni napolju u autu bez klime...i u autu sa atmosferskim 6.0 V12 (AMG motor) sa 750 konja, od kojeg danas teško da ima neki koji se bolje čuje:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luis Hamilton prodao Pagani Zondu

 

pagani h02.jpg

 

Sedmostruki F1 šampion je Zondu kupio još 2014. godine, kad ju je platio oko 1.5 miliona funti. Međutim, iako se radi o jednom od najboljih hipersportskih automobila, Hamilton se nije puno služio Paganijevim bolidom. Navodno je u trenutku prodaje automobil imao manje od 1.000 km. U pitanju je zaista posebna verzija imena 760, broj čijih primeraka može da se nabroji na prste dve ruke. Barem kad su u pitanju primerci proizvedeni od nule, a ne prerade na osnovi postojećih modela. Automobil se nalazio u Monaku, a novi kupac ga je navodno već prebacio na Ostrvo, i to na severozapad zemlje u blizini Mančestera.

 

Podsetimo, Hamilton je još 2015. godine mogao da se vidi za upravljačem Zonde, a automobil je čak i učestvovao u manjoj saobraćajnoj nesreći. 760LH pokreće 7.3 atmosferski AMG-ov motor. V12 uz savršen zvuk daje 760KS i 780 Nm, a ovaj je opremljen šestostepenim ručnim menjačem. Hamilton je za automobil rekao da je ''užasan za vožnju'', ali i da je ''automobil sa najboljim zvukom'' u njegovoj kolekciji.

 

pagani h01.jpg

 

Hamilton će ''tugu'' za Zondom moći da leči pomoću jedne od najimpresivnijih kolekcija automobila. Osim najradikalnijeg bolida današnjice, modela Mercedes-AMG One, Hamilton ima i dva LaFerrarija, McLaren P1, Mercedes-AMG GTR, pa čak i zver sa šest točkova - Mercedes Benz AMG G63 6x6. U svakom slučaju sigurno je da je na Paganiju zaradio ozbiljan novac.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

LMM najavljuje specijalni Pagani Zonda 760

 

lmm 760.jpg

 

LMM Design je na Instagramu objavio sliku kojom najavljuje novu verziju Zonde iz 760 Serije.

U vesti se ističe da će to biti nova Zonda napravljena u saradnji sa fabrikom Pagani, ali ostaje pitanje da li je neka postojeća Zonda poslužila kao baza za ovaj projekat. Kako bilo, više detalja sledi ''uskoro'', a kako se očekuje Zonda 760 Roadster će imati AMG-ov 7.3 V12 motor sa 760KS, uz zadnji pogon i manuelni menjač. Cena još nije poznata, ali se očekuje da će iznositi više miliona evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagani Zonda Revo Barchetta

 

Pagani Zonda 02.jpg

 

Na Goodwood Festivalu brzine se pojavio i unikatni Pagani Zonda Revo Barchetta.

Zonda Revo Barchetta postoji od 2020. godine, ali iz nekog razloga izgleda da nikada nije napustila fabriku Pagani gde je bila izložena od početka 2021. Kao takva, nejasno je da li je u vlasništvu nekoga iz Paganija, možda samog Horacija Paganija, ili je u stvari u vlasništvu privatnog kolekcionara koji čeka na isporuku par godina.

 

Pagani Zonda 01.jpg

 

Hiperautomobil ima doterani prednji deo sa masivnim spliterom od ugljeničnih vlakana, kao i čudni zadnji deo sa visokim krilom, malim sekundarnim krilom i ogromnim difuzorom od ugljeničnih vlakana. Ključna tačka razlike između njega i svih modela Revolucion pre njega je jedinstvena šema boja koja kombinuje delove srebrne, crvene i plave boje sa izloženim panelima od ugljeničnih vlakana. Ostatak dizajna automobila je preuzet od Zonde Barchetta, uključujući tanko vetrobransko staklo i produžene poklopce točkova od ugljeničnih vlakana pozadi. U kabini automobila se nalaze svetlo plavi akcenti, uključujući naslone sedišta i velike delove instrument table. Smatra se da je snaga identična svim ostalim modelima Zonda Revolucion, što znači da 6.0 atmosferski V12 motor raspolaže sa 791KS i 730 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa Xtrac šestostepenim sekvencijalnim menjačem, uz pogon na zadnje točkove.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najskuplja saobraćajna nesreća u Zagrebu - Pagani Zonda Barchetta završila svoju SOC avanturu

 

pagani udes.jpg

 

Na zagrebačkim Mlinovima se dogodila saobraćajna nesreća, karavan SOC-a (Supercar Owners Circle) je bio na putu prema Sljemenu... Čak 15 miliona evra vredan Pagani je završio svoju avanturu u Zagrebu. U direktnom sudaru s Ford Fiestom, italijansko remek delo je teško stradalo. Svi učesnici su u redu, osim što je zabeležena velika materijalna šteta.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...